Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Bérlőnek lakást

Kávészünet
2016. november 24. 15:25

A „VESZOL” Veszprémi Közösségi Lakásügynökség Nonprofit Kft. 2016. április 1-jével kezdte meg munkáját Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésének köszönhetően. Moravcsik László ügyvezető igazgatóval a cég filozófiájáról és a tervekről beszélgettünk.

Valójában mit kell értenünk a szociális lakásügynökség kifejezés alatt?
A rendszer létezik Nyugat-Európa egyes országaiban, és fő célkitűzése, hogy újszerű megközelítéssel fejlesszék a közösségi lakhatást. Ebben az esetben a szociális kifejezés nem feltétlenül a szegénységhez párosul, hanem a közösségi kifejezője. A közösségi lakások segíthetnek az eladósodás kezelésében, növelhetik a mobilitást, könnyebbé tehetik a munkahely-váltást. Helyzetünkben az a probléma, hogy Veszprém a méretéhez képes alapvetően kevés bérlakással rendelkezik.

Hogyan és miért jött létre a „VESZOL” Veszprémi Közösségi Lakásügynökség Nonprofit Kft.?
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tíz éve együttműködik a veszprémi önkormányzattal a hajléktalan-ellátás és a „pokoli torony” (Házgyári út. 1.) rehabilitációja kapcsán. E szoros kapcsolat révén indult el Veszprémben ez a mintaprojekt. A városban eddig a VKSZ Zrt. és az önkormányzat közösen kezelte a bérlakások ügyeit, 2016. április 1-jétől viszont már az önkormányzat és a szeretetszolgálat által közösen létrehozott nonprofit kft. végzi a feladatot. Ezáltal a nagyon széttöredezett döntési mechanizmus fókuszt kapott, egy kézben összpontosulnak a feladatok – ez segíti a munka hatékonyságát, ugyanis egy lakással kapcsolatban mindent egy helyen lehet elintézni.

A cég filozófiája, hogy nem lakáshoz keresünk bérlőt, hanem a bérlőnek lakást, tehát ügyfélközpontú konstrukcióban dolgozunk. Megvizsgáljuk a család igényeit, hátterét – e munkát segíti a szeretetszolgálat tapasztalata és szakértelme –, és ennek tükrében tudunk döntéseket hozni. Hajléktalan-ellátásból lakáshoz juttatunk embereket, piaci lakásból közösségibe irányítunk át családokat, valamint célunk, hogy a lakásügynökség privát lakásokat is behozzon a portfólióba – azaz a bérbeadás a VESZOL-on keresztül történjék.

A szociális és a közösségi megnevezést az előbb külön választotta, de úgy tűnik, a szociális rész domborodik ki a tevékenységükben.
Jelenleg valóban az az elsődleges célunk, hogy a szociálisan rászorulóknak lakást biztosítsunk, de a későbbiekben a munkaerő-hiányból fakadó lakáshiányt is orvosolni kell. Ennek kapcsán az önkormányzattal közösen dolgozunk a fejlesztés lehetőségein.

Milyen finanszírozással és munkatársakkal működik a VESZOL?
A kft. alaptőkéjét az önkormányzat és a szeretetszolgálat biztosította, a finanszírozás az önkormányzat feladata, a szeretetszolgálat pedig szociális munkával támogatja a munkánkat. Négy fő dolgozik a kft.-ben, nagyon szoros együttműködésben a Máltai Szeretetszolgálat munkatárasaival.

Milyen lehetőség van Veszprémben a bérlakás-állomány bővítésére?
Jelenleg közel 200 lakást kezelünk, és hiszek abban, hogy a mennyiség növekedni fog. Előrelépés például, hogy a volt „Színészházban” 40 új bérlakást tudunk biztosítani az igénylőknek. Emellett több projekt-terv készült, ezekben felvázolódik üresen álló ingatlanok átalakítása, meglévő ingatlanok bevonása, CSOK-kal kiegészített rendszer elindítása, a „pokoli torony” további három szintjének fejlesztése.

Milyen rövid és hosszú távú terveket vázolt a cég elé?
Rövid távú célom, hogy pénzügyileg elérjük azt a szintet, amikor a bevételek visszafordulhatnak lakásfejlesztésre. Hosszú távon pedig Veszprémben és környékén minimálisra kívánjuk csökkenteni azok számát, akiknek nincsen lakásuk.

Ön a versenyszférában tevékenykedett, hogyan került a szociális területre?
Tizenhat éven keresztül voltam a Canon Magyarország ügyvezető igazgatója, de már 1989-től aktívan részt vettem önkéntesként a szeretetszolgálat munkájában. Privát okból hagytam el a multivilágot, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat projektmenedzsereként az uniós roma pályázatokkal kezdtem foglalkozni. Jelenleg több pályázat vezetője vagyok, valamint a szociális szövetkezetek alapításánál bábáskodom. Bízom benne, hogy a tapasztalataim segíteni fognak veszprémi munkámban, és sikeres projektet vezényelhetek le az önök városában.

MORAVCSIK LÁSZLÓ
1995-től 2011-ig a Canon Magyarország ügyvezető igazgatója
2011-től a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál több projekt menedzsere
2016-tól a „VESZOL” Veszprémi Közösségi Lakásügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője

„VESZOL” VESZPRÉMI KÖZÖSSÉGI LAKÁSÜGYNÖKSÉG NONPROFIT KFT.
Munkatárs: 4 fő
Kezelt lakás: 200 db

Szaksz Balázs | Fotó: Babják Tamás

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Kávészünet
Rímeket és kilométereket adni: a balatonfüredi polihisztor
A reneszánsz idején polihisztornak nevezték Leonardo da Vincit, aki az élet különböző területein tevékenykedett. A 21. században általában egy hivatást választunk, építjük a privát jövőt, ami Leonardo számára valószínűleg szokatlan lenne. Gyakori tévhit, hogy több szenvedély nem fér meg egymás mellett. Baranyai Máté úgy döntött, egyiket sem engedi el: fut, sport és kulturális programokat szervez, ír, és fellép az alkotásaival.
Kávészünet
A legszebb almát a fáról
Letisztult külső megjelenés, megbízható működés, egyszerűség, technológiai újítások, sokszínű funkcionalitás jellemzi a márkát, amely betoppanva mindennapjainkba első pillantásos fellángolásból válik életre szóló szerelemmé.
Kávészünet
Nem szabad lemenni a bulvár szintjére
Szenvedélye a kultúra és meggyőződéssel vallja: nem kell temetni a régmúlt értékeit, csak a módszert kell megtalálni, amivel a mában is értékesíthetők. Schmidtné Kositzky Anett-tel, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Kávészünet
„Jó filmet jó színészekkel lehet csinálni”
Szajki Péter filmrendező hat év után újra nagyjátékfilmet forgat Most van most címmel. A huszonkét napos forgatás helyszíne a főváros és annak vidéki környezete, sőt a Balaton is „szerepet kapott”.
Kávészünet
A minőségi fagylalt készítéséhez elszántság kell
Régió szerte híres és szeretett a Füredi korzó fagyizó. Nem véletlenül: aki megkóstolja fagyijukat, nehezen felejti el a mennyei ízeket. Dobó Norberttel, a családi vállalkozás vezetőjével eredtünk titkuk nyomába.