Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Nem plázakincsek

Gardrób
2016. november 24. 14:47

Éppen az úticélomnak helyet biztosító budapesti épület bejáratával szemben szálltam ki az autóból. Ajtó bezár, hátra arc és a FoodTrack Show két jeles képviselője adta felvezető útvonalon át besétáltam kíváncsiságom csütörtök esti fellegvárába Budapesten, a Divat Placc by night-ot befogadó Klauzál téri Vásárcsarnokba, ahol a mindenféle földi jó helyét lent és fent egyaránt, havonta egy este erejéig átveszi a DIVAT…

Kortárs divattervezők ruhái, ékszerei között megtalálom a tollas kalapot áruló nénit is – hozzágondolom, egykor biztosan ő viselte a most eladósorban lévő portékáit –, antikos, sminkmester, hennafestő, secondhand… Felnézek a kerengőre, még több árus. Kicsit eklektikus a hangulat, de jó. Engem kíváncsivá tesz, így meg sem várva fotósunk érkezését és tudatosan késleltetve az esemény szervezőjével való találkozást, érintetlen és mindenfajta befolyásolástól mentes érzékekkel bevetem magam – hát persze, hogy elsőként – az ékszerkészítők pultjai közé.

Pécsi kesztyűk és idős olasz házaspár keze munkáját dicsérő táskák között szuperdekoratív kézzel festett fagolyókból összeállított, XS-es és XL-es hölgyeket egyaránt öltöztető ékszerek közé csöppenek. Szemtelenül kínálgatják magukat. Két egyforma nincs: csíkos a pöttyössel, diszkrét az élénk színnel kombinálható, nyaklánc és fülbevaló egyaránt akár igény szerint is összeválogatható. Mindez a két barátnő által kitalált Baboon-tól. Két éve működik, szeretik, veszik, viszik a Tiktakwatch üzletéből. Nem csoda, hisz’ igényes, szép kivitelű, jól kitalált és kínált kiegészítőkről van itt szó. Részemről csak azt sajnálom, hogy azért a kékes-piros pöttyösért nem mentem vissza! : )

Biztosan tudom, hogy e tekintetben szelektív a látásom… ugyanis ismét csak ékszeresbe botlom. Hogy, hogy nem, egymás mellett kettő is van. A folyékony betont műgyantával ötvöző „Betonka - a személyre szabott beton”-os, aki nem vacakol, ékszereihez az említettek mellett simán nyomtatott áramkört is használ... A történet itt nem ér véget: mindemellett készít beton kaspókat, és antik tárgyakat újragondolva pozsgásokat ültet tárcsás telefonba, írógépbe, teáskannába, illetve az említett kaspókba is… Talán nem véletlen, hogy egymás mellett standolnak az UPCY ökodesignnal, aki ingből díszcsomagolót, kutyagallért, párnahuzatot; pulcsiból díszpárnákat; (figyelem, itt az ékszer!) kerékpár gumibelsőből, kavicsból, kenderzsinór és Barbie cipellők kombinációjából pedig fülbevalót készít, ezzel értéket mentve- egyben teremtve alkot újat.

Ekkor megérkezett Tamás, a fotós – kis időre tehát felhagytam a kiállítók mustrájával, fotóztunk egy keveset, majd diktafonvégre kaptam Császári Flórát, aki mint tulajdonos, másodmagával terelgeti a Divat Placc útját.

Mióta van Divat Placc? Honnan az ötlet?
„Márciusban indultunk, akkor heti rendszerességgel jelentünk meg. Majd rájöttük, hogy sokkal jobb, ha egyszerre, koncepciózusabban összefogva vannak jelen az árusok, nem szétszórva hétről hétre, hanem egy nagyobb happening keretében vagyunk együtt. Akkor döntöttünk úgy, hogy ritkítunk az alkalmakon. A nyári szünet után most indultunk újra. Voltunk más helyszínen is: az Ötkerben, kitelepülésen a Margitszigeten, az Erzsébet téren, a Deák téren, a belvárosban Piacok Napján. Szóval mozgunk is, így jövő hónapban az Ankertben bukkanunk fel. A belváros és az, hogy fedett helyen legyünk, mindenképpen fontos szempont.

Az ötlet a külföldi példák után saját mintát is követ. Saját rendezvény ugyanis az Antik Placc is, ami most már két éve minden vasárnap szintén a Klauzál téri Vásárcsarnok meghatározó programja,és amiről most már elmondhatom, hogy fennállása óta több százezer látogatót és több ezer kiállítót vonzott már. Ott is nagyon izgalmas koncepciót követünk: „Régiből újat, újból régit” a szlogen – aki nyitott a régire és fogékony az újra, annak ott a helye. Ennek megfelelően nem csak régi dolgok vannak. Van secondhand részleg, vannak kortárs tervezők, de a szolgáltatás rész mellett – ugyanúgy, mint itt a Divat Placcon –, ott van a szappankészítő és az ökodesigner is, legyen az ékszeres, vagy bútoros.”

Miért este és miért hétköznap?
„Az esti nyitva tartás példáját és a „night market” fogalmát nyugatról vettük át, ahol ez a forma már jól bevált: kis zene, kis hamburger, kis fröccs. Mindez egyfajta levezetése a napnak, vagy éppen dobbantás az éjszakába, mindez Budapest közepén, a szórakozóhelyektől két utcára. A csütörtök már nem is annyira hétköznap, sokkal inkább a hétvége küszöbe. Buli indító, lazulást sejtető időpont ez már, amikor a divat szerelmesei elengedve a napi munkát kihasználják, hogy kedvenc kiállítójukkal piaci hangulatban és körülmények között, a megszokott üzleti kereteken kívül, az esti órákban találkozhatnak.”

Flórával folytatott beszélgetésemet követően már léptem is tovább, kutatva későbbi leendő kedvenceimet, immáron a galérián. Így találkozhattam a magyar, kezdő tervezők márkáit felkaroló és üzletbe sorakoztató WeSign-el. Saját üzletük polcainak felkínálásával céljuk, hogy a „csak” online elérhetőséggel rendelkező tehetségeknek ilyen formán is lehetőséget teremtsenek a megjelenésre.

A boltot egykor négyen hozták létre: egy kötélékszeres és egy bőr táskákat készítő hölgy, egy magasságából adódóan kimondottan extra magas férfiak számára farmernadrágokra specializálódott, illetve egy organikus pamutra környezettudatos témájú grafikákat megálmodó srác. Életkor, nem, technika és tárgy mondhatni nem számít, a WeSign legfőbb kritériumai: a náluk polcoló designer kezdő legyen és magyar!

Ruházkodás után sminktanácsadás következett az Atelier du Charme Akadémia jóvoltából, melynek bájos sminkmesterétől a következőket tudtam meg:

Ezen a télen a bundás style lesz a divat, melyhez kiválóan illenek a mélybarna, a fehér, illetve a világosabb színek, ezeket idén és még 2017-ben is satírozva érdemes felvinni a bőrre. Emellé szép vékony tusvonalakat húzzunk; mély, matt színekkel dús szájat, hozzá íves szemöldököt – egyiket feljebb, másikat lejjebb! – fessünk. Télen bátrabban púderezhetünk, bronzosíthatunk, emellett szemhéjunkra nyugodtan használjunk pigmentált kékeket, barnákat is.

Utolsó állomásom mi más lehetett volna, mint: ékszer. Jó tudom… már megint…, de azért az nem annyira mindennapi, hogy kvázi a LEGO és a lebomló nejlonszatyor anyagából 3D-ben kinyomtatott, apró „kaspóba” ültetett növényke díszeleg a nyakban. Pedig de. Méghozzá speciális mohába ültetett pozsgások és levegőgyökeresek, zöldek és élnek. Mindezt a plant3d kreatív párosa fejleszti és alkotja. Ez egy olyan női dolog, ami előtt még a férfiak is megállnak. Ott voltam, láttam.

Ring Júlia | Fotó: Babják Tamás

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Gardrób
Egy örök túlélő: a tengerész stílus
A vitorlás szezon már április közepén beindult nemcsak a Balatonnál, de a többi nagy tavunkon is. Körülnéztünk, melyek azok a ruhadarabok, amit a kezdő és a már rutinos vitorlázóknak feltétlenül be kell szerezniük.
Gardrób
Megint csak a 80-as évek
Újra hódít a horgolt holmi és a ballonkabát, trendi lesz a magas derék, a lombzöld szín és a csíkok minden mennyiségben, konfetti smink, elnagyolt minták, festmények a ruhákon... Ilyen változatos mintaválaszték és arckence divat mellett azért sejthető, ebben az évben nem nagyon kell kiegészítők után nyúlnunk.
Gardrób
Sportosan arisztokratikus
Írásbeli feladataim teljesítésekor szokásommá vált, hogy összekötöm a kellemest a hasznossal. Ilyenkor – ha tehetem – előszeretettel dolgozom szabadban, nyáron például a Balaton feltöltő, megnyugtató közelségében. Így alábbi cikkemet írva (akkor még) a nyári divat „kifutójának” kellős közepén ülve nyugtázhattam: az előző lapszámban leírtakkal cseppet sem tévedtünk. Néha nem árt a visszaigazolás… Most azonban jöjjön egy kis ősz, mustráljuk meg együtt, mit kínál a divatpaletta az előttünk álló hűvösebb hónapokra.
Gardrób
Csupa retro, csupa báj
Küszöbön a punk-rock stílus újragondolása: szegecsek flitterekkel kombinálva, mi több, a sportos viselet bársonyba fogalmazva érkezik… Még mielőtt azonban nagyon előreszaladnánk, a szokásos divattrendek feszegetése előtt időzünk egy kicsit a bevállalós, nyári divatnál, és mankót nyújtunk a szokásos „nincs egy göncöm se’” jelszavú reggeli tükör előtt álldogálás mellé.
Gardrób
Színekre épül az idei trend
Bagó Zsófi csinos, térd fölé érő, barack színű ruhában, ezüstös bizsu kiegészítővel, a tőle megszokott világos hajszínnel, finom, púderes sminkkel és a ruhával harmonizáló lakkal díszített kézzel lépett elém. Ha nem lenne feladat a témára szabott karakterszámnak való megfelelés, talán itt meg is állhatnék a mondandóval. Lapunk stílusszakértőjének megjelenése ugyanis teljes egészében magában hordozza 2016 divatirányzatát.