Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

Nem plázakincsek

Gardrób
2016. november 24. 14:47

Éppen az úticélomnak helyet biztosító budapesti épület bejáratával szemben szálltam ki az autóból. Ajtó bezár, hátra arc és a FoodTrack Show két jeles képviselője adta felvezető útvonalon át besétáltam kíváncsiságom csütörtök esti fellegvárába Budapesten, a Divat Placc by night-ot befogadó Klauzál téri Vásárcsarnokba, ahol a mindenféle földi jó helyét lent és fent egyaránt, havonta egy este erejéig átveszi a DIVAT…

Kortárs divattervezők ruhái, ékszerei között megtalálom a tollas kalapot áruló nénit is – hozzágondolom, egykor biztosan ő viselte a most eladósorban lévő portékáit –, antikos, sminkmester, hennafestő, secondhand… Felnézek a kerengőre, még több árus. Kicsit eklektikus a hangulat, de jó. Engem kíváncsivá tesz, így meg sem várva fotósunk érkezését és tudatosan késleltetve az esemény szervezőjével való találkozást, érintetlen és mindenfajta befolyásolástól mentes érzékekkel bevetem magam – hát persze, hogy elsőként – az ékszerkészítők pultjai közé.

Pécsi kesztyűk és idős olasz házaspár keze munkáját dicsérő táskák között szuperdekoratív kézzel festett fagolyókból összeállított, XS-es és XL-es hölgyeket egyaránt öltöztető ékszerek közé csöppenek. Szemtelenül kínálgatják magukat. Két egyforma nincs: csíkos a pöttyössel, diszkrét az élénk színnel kombinálható, nyaklánc és fülbevaló egyaránt akár igény szerint is összeválogatható. Mindez a két barátnő által kitalált Baboon-tól. Két éve működik, szeretik, veszik, viszik a Tiktakwatch üzletéből. Nem csoda, hisz’ igényes, szép kivitelű, jól kitalált és kínált kiegészítőkről van itt szó. Részemről csak azt sajnálom, hogy azért a kékes-piros pöttyösért nem mentem vissza! : )

Biztosan tudom, hogy e tekintetben szelektív a látásom… ugyanis ismét csak ékszeresbe botlom. Hogy, hogy nem, egymás mellett kettő is van. A folyékony betont műgyantával ötvöző „Betonka - a személyre szabott beton”-os, aki nem vacakol, ékszereihez az említettek mellett simán nyomtatott áramkört is használ... A történet itt nem ér véget: mindemellett készít beton kaspókat, és antik tárgyakat újragondolva pozsgásokat ültet tárcsás telefonba, írógépbe, teáskannába, illetve az említett kaspókba is… Talán nem véletlen, hogy egymás mellett standolnak az UPCY ökodesignnal, aki ingből díszcsomagolót, kutyagallért, párnahuzatot; pulcsiból díszpárnákat; (figyelem, itt az ékszer!) kerékpár gumibelsőből, kavicsból, kenderzsinór és Barbie cipellők kombinációjából pedig fülbevalót készít, ezzel értéket mentve- egyben teremtve alkot újat.

Ekkor megérkezett Tamás, a fotós – kis időre tehát felhagytam a kiállítók mustrájával, fotóztunk egy keveset, majd diktafonvégre kaptam Császári Flórát, aki mint tulajdonos, másodmagával terelgeti a Divat Placc útját.

Mióta van Divat Placc? Honnan az ötlet?
„Márciusban indultunk, akkor heti rendszerességgel jelentünk meg. Majd rájöttük, hogy sokkal jobb, ha egyszerre, koncepciózusabban összefogva vannak jelen az árusok, nem szétszórva hétről hétre, hanem egy nagyobb happening keretében vagyunk együtt. Akkor döntöttünk úgy, hogy ritkítunk az alkalmakon. A nyári szünet után most indultunk újra. Voltunk más helyszínen is: az Ötkerben, kitelepülésen a Margitszigeten, az Erzsébet téren, a Deák téren, a belvárosban Piacok Napján. Szóval mozgunk is, így jövő hónapban az Ankertben bukkanunk fel. A belváros és az, hogy fedett helyen legyünk, mindenképpen fontos szempont.

Az ötlet a külföldi példák után saját mintát is követ. Saját rendezvény ugyanis az Antik Placc is, ami most már két éve minden vasárnap szintén a Klauzál téri Vásárcsarnok meghatározó programja,és amiről most már elmondhatom, hogy fennállása óta több százezer látogatót és több ezer kiállítót vonzott már. Ott is nagyon izgalmas koncepciót követünk: „Régiből újat, újból régit” a szlogen – aki nyitott a régire és fogékony az újra, annak ott a helye. Ennek megfelelően nem csak régi dolgok vannak. Van secondhand részleg, vannak kortárs tervezők, de a szolgáltatás rész mellett – ugyanúgy, mint itt a Divat Placcon –, ott van a szappankészítő és az ökodesigner is, legyen az ékszeres, vagy bútoros.”

Miért este és miért hétköznap?
„Az esti nyitva tartás példáját és a „night market” fogalmát nyugatról vettük át, ahol ez a forma már jól bevált: kis zene, kis hamburger, kis fröccs. Mindez egyfajta levezetése a napnak, vagy éppen dobbantás az éjszakába, mindez Budapest közepén, a szórakozóhelyektől két utcára. A csütörtök már nem is annyira hétköznap, sokkal inkább a hétvége küszöbe. Buli indító, lazulást sejtető időpont ez már, amikor a divat szerelmesei elengedve a napi munkát kihasználják, hogy kedvenc kiállítójukkal piaci hangulatban és körülmények között, a megszokott üzleti kereteken kívül, az esti órákban találkozhatnak.”

Flórával folytatott beszélgetésemet követően már léptem is tovább, kutatva későbbi leendő kedvenceimet, immáron a galérián. Így találkozhattam a magyar, kezdő tervezők márkáit felkaroló és üzletbe sorakoztató WeSign-el. Saját üzletük polcainak felkínálásával céljuk, hogy a „csak” online elérhetőséggel rendelkező tehetségeknek ilyen formán is lehetőséget teremtsenek a megjelenésre.

A boltot egykor négyen hozták létre: egy kötélékszeres és egy bőr táskákat készítő hölgy, egy magasságából adódóan kimondottan extra magas férfiak számára farmernadrágokra specializálódott, illetve egy organikus pamutra környezettudatos témájú grafikákat megálmodó srác. Életkor, nem, technika és tárgy mondhatni nem számít, a WeSign legfőbb kritériumai: a náluk polcoló designer kezdő legyen és magyar!

Ruházkodás után sminktanácsadás következett az Atelier du Charme Akadémia jóvoltából, melynek bájos sminkmesterétől a következőket tudtam meg:

Ezen a télen a bundás style lesz a divat, melyhez kiválóan illenek a mélybarna, a fehér, illetve a világosabb színek, ezeket idén és még 2017-ben is satírozva érdemes felvinni a bőrre. Emellé szép vékony tusvonalakat húzzunk; mély, matt színekkel dús szájat, hozzá íves szemöldököt – egyiket feljebb, másikat lejjebb! – fessünk. Télen bátrabban púderezhetünk, bronzosíthatunk, emellett szemhéjunkra nyugodtan használjunk pigmentált kékeket, barnákat is.

Utolsó állomásom mi más lehetett volna, mint: ékszer. Jó tudom… már megint…, de azért az nem annyira mindennapi, hogy kvázi a LEGO és a lebomló nejlonszatyor anyagából 3D-ben kinyomtatott, apró „kaspóba” ültetett növényke díszeleg a nyakban. Pedig de. Méghozzá speciális mohába ültetett pozsgások és levegőgyökeresek, zöldek és élnek. Mindezt a plant3d kreatív párosa fejleszti és alkotja. Ez egy olyan női dolog, ami előtt még a férfiak is megállnak. Ott voltam, láttam.

Ring Júlia | Fotó: Babják Tamás

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Gardrób
Egy örök túlélő: a tengerész stílus
A vitorlás szezon már április közepén beindult nemcsak a Balatonnál, de a többi nagy tavunkon is. Körülnéztünk, melyek azok a ruhadarabok, amit a kezdő és a már rutinos vitorlázóknak feltétlenül be kell szerezniük.
Gardrób
Megint csak a 80-as évek
Újra hódít a horgolt holmi és a ballonkabát, trendi lesz a magas derék, a lombzöld szín és a csíkok minden mennyiségben, konfetti smink, elnagyolt minták, festmények a ruhákon... Ilyen változatos mintaválaszték és arckence divat mellett azért sejthető, ebben az évben nem nagyon kell kiegészítők után nyúlnunk.
Gardrób
Sportosan arisztokratikus
Írásbeli feladataim teljesítésekor szokásommá vált, hogy összekötöm a kellemest a hasznossal. Ilyenkor – ha tehetem – előszeretettel dolgozom szabadban, nyáron például a Balaton feltöltő, megnyugtató közelségében. Így alábbi cikkemet írva (akkor még) a nyári divat „kifutójának” kellős közepén ülve nyugtázhattam: az előző lapszámban leírtakkal cseppet sem tévedtünk. Néha nem árt a visszaigazolás… Most azonban jöjjön egy kis ősz, mustráljuk meg együtt, mit kínál a divatpaletta az előttünk álló hűvösebb hónapokra.
Gardrób
Csupa retro, csupa báj
Küszöbön a punk-rock stílus újragondolása: szegecsek flitterekkel kombinálva, mi több, a sportos viselet bársonyba fogalmazva érkezik… Még mielőtt azonban nagyon előreszaladnánk, a szokásos divattrendek feszegetése előtt időzünk egy kicsit a bevállalós, nyári divatnál, és mankót nyújtunk a szokásos „nincs egy göncöm se’” jelszavú reggeli tükör előtt álldogálás mellé.
Gardrób
Színekre épül az idei trend
Bagó Zsófi csinos, térd fölé érő, barack színű ruhában, ezüstös bizsu kiegészítővel, a tőle megszokott világos hajszínnel, finom, púderes sminkkel és a ruhával harmonizáló lakkal díszített kézzel lépett elém. Ha nem lenne feladat a témára szabott karakterszámnak való megfelelés, talán itt meg is állhatnék a mondandóval. Lapunk stílusszakértőjének megjelenése ugyanis teljes egészében magában hordozza 2016 divatirányzatát.