Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Kiszervezett marketing

PR
2016. szeptember 12. 16:03

Egy rendkívül rugalmas, kényelmes és költséghatékony megoldás a vállalkozások számára.

A 2008-ban kirobbant gazdasági világválság óta a kis- és középvállalkozásoknál gyakori jelenség, hogy a cég marketingtevékenységét olyan kollégára „sózták”, akinek nem ez a szakterülete. Az újabb feladatkörrel ráadásul az elvárások is együtt járnak, így sok helyen nyűggé vált a marketig és PR tevékenység. Mit tehetünk, hogy a mi vállalkozásunknál ez ne fordulhasson elő?

Elsősorban pénzügyi megfontolás indokolja azt a vezetői döntést, hogy egy másik munkakört végző kollégára bízza a marketing- és PR tevékenységet. Gyakori, hogy a HR-es, vagy éppen a titkárságvezető látja el ezt a feladatot a napi munkája mellett, aki viszont egyrészt kevésbé ért hozzá, másrészt túlterhelt a napi feladatai miatt. Mindezek következménye a marketing tevékenységtől várt nyereségnövekedés elmaradása. Ennek a problémának a megoldását jelentheti a külsős marketing tanácsadó, aki segít kialakítani, majd működtetni egy olyan stratégiát, amellyel hatékonyan jelennek meg a vállalkozás termékei és szolgáltatásai, ezáltal a bevétel növekedéshez is hozzájárul.

A módszer gyakorlati oldaláról Szauder Rita marketig és PR szakértő azt mondja: egy minőségi szolgáltatást kínáló marketing menedzser a működő kapcsolatrendszerén keresztül, továbbá a szakmai alvállalkozói közreműködéssel gyakorlatilag minden marketing feladatot át tud vállalni, mialatt a megbízó a cég vezetésére fókuszálhat. „A kulcsszó ez esetben is a költséghatékonyság, ugyanakkor ezzel párhuzamosan új szemléletmódot is kapnak tőlünk a vállalkozások, hiszen egy „kívülálló” rálát a problémára, nem veszik el a részletekben és a megoldási javaslatokat helyezi előtérbe.”

Ez utóbbi a teljes mértékben a vállalkozásra szabott egymondatos szlogentől vagy facebook poszttól kezdve a sajtóval való kapcsolattartáson és a rendezvényszervezésen át a komplex marketingstratégia kidolgozását is jelentheti attól függően, hogy a megbízónak milyen prioritások számítanak leginkább.

És akkor lássuk a költséghatékonyság és eredményesség szempontjából a konkrét tényeket! Amit a cégek megspórolhatnak abban az esetben, ha a fentebb részletezett módszert választják:

  • munkavállalói juttatások és járulékok;
  • telefon, iroda, üzemanyag, cégautó költségei;
  • minőségi idő, amelyet eddig honlaptöltésre, online aktivitásra, hirdetések megfogalmazására, PR tevékenység végzésére, stb. fordított;
  • csekély hatékonyságú hirdetések, reklámok kiadásai.

Szauder Rita elmondta: a kiszervezett marketing tevékenység többféle módon működik a gyakorlatban.
„Vannak olyan cégek, ahol egy konkrét feladatot bíznak a külsős szakemberre, míg mások a céges imázs erősítését, illetve ismertségük növelését kérik, illetve a teljes marketingstratégia kidolgozását és végrehajtását várják el. A legjellemzőbb azonban az időszakos vagy alkalmi megbízás, mint például a céges tréningek, konferenciák szervezése, egy bizonyos termék vagy szolgáltatás reklámja, vagy a céges honlapon szereplő aktuális vevői információk megfogalmazása.”

Schvarcz Ágnes, a Triumph veszprémi márkaboltjának tulajdonos-üzletvezetője
A vevőkörnek célzott rendezvényeken, bemutatókon mindig jól jön a szakmai segítség, hiszen az üzletvezetés mellett nem jut erre idő és energia. Örömmel és szívesen dolgozom együtt olyan szakemberrel, akinek sokrétű tapasztalata van a rendezvényszervezés és a marketing terén. A gyakorlati tapasztalataim egyértelműen alátámasztják, hogy megéri hallgatnom a tanácsokra.

Bérczi Beáta, ügyvezető, Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft.
A turisztikai területen tevékenykedő kkv-knak a sikeres működésükhöz elengedhetetlenül fontos a piaci szemlélet, a piaci igényekhez való alkalmazkodás, mely a dinamikus fejlődésük alapfeltétele. Ahhoz, hogy gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a piac által elvárt kihívásokra, továbbá, hogy a hatalmas konkurenciaharcban meg tudják különböztetni őket versenytársaiktól, nagy segítséget nyújthat egy jól kiválasztott tapasztalt PR szakember vagy tanácsadó.

Bodogán Iván, Online specialista, az Interword webközpont tulajdonosa, számos „Az év honlapja” díjat nyert website tervezője
Az online piacon a honlapok és facebook tartalmak vonatkozásában kulcsfontosságú a szövegezés – ehhez nem mindenkinek van kedve vagy ötlete, a cégvezetőknek pedig ez nem is feladatuk. A hozzáértő szakember precíz és világosan megfogalmazott üzenetei viszont garantáltan célba érnek az ügyfeleknél. A célbajuttatás csatornái lehetnek a természetes (önerős, organikus) és fizetett (pl. adwords, facebook) kampányok. A szakember kulcsszerepe a tartalomgeneráláson túl abban van, hogy tudja a rendelkezésre álló eszközök szinergiáit egyesíteni, ahelyett, hogy reménykedve (reménymarketing) lövöldözzön. Az online jelenlét hitem szerinti négy kulcsszava: mérés, elemzés, módosítás, tesztelés.

További képek

PR
Gesztesi Ákos

További cikkek

PR
Tiszta energiát az embereknek!
Mára egyre többünknek csenghet ismerősen az elektromobilitás fogalma, melynek köztudatba való bekerülését főként az elektromos autózás és a tiszta, más néven alternatív energiák rohamos térhódításának köszönhetjük. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy az elektromobilitás az e-autózáson kívül magában foglal általánosságban minden olyan közlekedési formát, melyben elektromos meghajtású járművekkel jutunk el a kívánt úti célunkhoz, menjünk akár elektromos autóval, motorral, biciklivel, hajóval vagy repülővel. Az elektromobilitás nem csak technológiaváltást jelent, hanem fontos közösség- és szemléletformálást irányoz elő számunkra, a fenntartható és környezettudatos életmódra való átállás érdekében. Mindennek egyik fontos előfeltétele, hogy a szükséges villamos energiát minél inkább tiszta, megújuló energiaforrásokból állítsuk elő. Ezt a területet erősíti a veszprémi InnoLab Engineering Kft, melynek három alapítójával, Kohlrusz Gáborral, Csomós Bencével és dr. Enisz Krisztiánnal beszélgettünk.
PR
Egy döntés, ami egyszerre kíméli pénztárcánkat és környezetünket
Talán az ipari forradalom idején fejlődött olyan ütemben az energiaipar, mint manapság a napelemek térhódításával. Ám amíg a XIX. századi modellváltás a környezet szennyezésével járt együtt, addig a mostani solar-rendszerek pont ellenkezőleg, környezetterhelés nélkül biztosítják az energiát a mindennapokban. Ráadásul a naperőműfarmok mellett immáron könnyedén, a saját háztartásunkat is felszerelhetjük ilyen technológiával. A veszprémi Solar Rendszerépítő Kft. szakembereivel néztük meg a lehetőségeket és a beszédes statisztikákat.
A 100%-ig megtérülő befektetés
A környezettudatosság mellett a vállalatok és háztartások pénztárcájára is jó hatással van az, ha napelemeket szerelnek fel az épületek tetőszerkezeteire. A veszprémi Solar Rendszerépítő Kft. vezetője ott volt a legelső napelemek beüzemelésénél, ma pedig Európa nagyobb erőműveinek építéseihez is hívják őket.
PR
Kezünkben a kulcs a jövő zárjaihoz
Megszámolták már, hogy hány kulcsot tartanak egyszerre maguknál? Mi lenne, ha mondanánk egy megoldást, ami kiváltja mindezeket? A lakásbiztonság legújabb módszerei után érdeklődtünk, nem csak biztonsági, hanem kényelmi szempontból is.
PR
Alázattal, professzionálisan
A Luxura mára jól csengő márkanévvé vált a veszprémi szolárium piacon, amit mi sem bizonyít jobban, hogy Sudár Beatrix és Pichner Petra immár több mint tíz éve vannak jelen a városban első üzletükkel, öt éve pedig Ősze Edinával karöltve második stúdiójukat is megnyitották. Minőség, alázat és vendégközpontúság a sikerük összetevői.