Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Mindig lehet tanulni

Útlevél
2016. szeptember 12. 15:49

Ruprecht László kreatív séf, mesterszakács, számos hazai és nemzetközi elismerés birtokosa. Székesfehérvárról indult úgy, hogy eredetileg nem is érdekelte a szakma. Időközben ráérzett, majd bejárta fél Európát, folyamatosan képezte magát, hogy megszerzett tudásával a saját karrierépítése helyett a vidéki vendéglátást segítse. Ma többek között a veszprémi Chianti Étterem és a füredi Baricska Csárda is az ő ötletei alapján főz.

Pontosan mi az, ami leköti most az energiáit?
Jelen pillanatban éttermek tanácsadója vagyok, illetve a Dunán ringatózó, a Stílusos Vidéki Éttermiség séfjeivel dolgozó Pannónia Gasztrohajón töltök heti szinten négy napot. Emellett éttermeknek írok étlapokat, betanítom az embereket, borvacsorákat szervezek.

Főz is, vagy csak koordinál?
Főzök is, mivel ez nem csak egy elméleti szakma, folyamatosan változik. Ahhoz, hogy ezt meg tudjam mutatni, nekem is meg kell tanulni, ki kell tapasztalni mindent, hogy a tudást át is tudjam adni.

Honnan jött a gasztronómia szeretete? Mikor döntötte el, hogy szakács lesz?
Sose terveztem azt, hogy szakács leszek; fiatalabb koromban fociztam, felnőttként pedig vagy focista akartam lenni, vagy erdész. A tanulás nálam mindig abból állt, hogy az ikertestvéremről lemásoltam a leckét, ami meg is látszott a jegyeimen, így amikor eljött a pályaválasztás ideje, a szakács szakmát jelöltem meg. Nagyon nagy szerencsém van, hogy akkor jó helyre kerültem, a székesfehérvári Alba Regia szállodába. Ez egy neves szálloda volt, ahol nagy szakmai élet folyt. Tulajdonképpen ott szerettették meg velem a szakácsmesterséget, és ott jöttem rá, hogy ebben a szakmában több is van azon kívül, hogy csak főzögessen valaki.

Az erdészetet akkor már el is felejtette?
Abszolút. Az Alba Regia után már tudatosan építettem a karrierem. Székesfehérvár után Budapestre mentem, miközben különféle továbbképzésekre jártam. Úgy álltam hozzá, úgy építettem fel a szakmai életemet, hogy ha már csinálom, akkor azt a legmagasabb szinten tegyem.

2011-ben, a magyar EU-elnökség ideje alatt volt gasztronómiai tanácsadó. Mi volt a feladata?
A kiemelt, protokolláris és nemzetközi rendezvényeken, állami díszvacsorákon a séfek séfjeként állítottam össze menüket, illetve borlapokat. Itt egyebek mellett kiemelten ügyelnem kellett arra is, hogy csak magyar alapanyagokat használjanak fel egy-egy menünél.

Elég sok helyen megfordult szakácsként. Miért döntött amellett, hogy nem marad egy étteremben, hanem inkább több helyen is otthagyja a kézjegyét?
Úgy vagyok vele, hogy amíg fiatal az ember, addig próbálja ki magát minél több helyzetben. Általában két évet mindenhol eltöltöttem, és próbáltam minél több mindent megtanulni. Amikor úgy éreztem, hogy egy kicsit más, vagy több kell, akkor léptem. Ha valahol hosszabb ideig is voltam, ott szakítottam időt arra, hogy akár egy tanfolyamot is elvégezve, de jusson időm önképzésre.

Külföld sosem jött szóba? Sok magyar szakács célja az, hogy az iskolából kikerülve egyből euróban kapja a fizetését.
Dehogynem. Van egy elég széles levelezési listám, ahova jelentkeztem Franciaországtól elkezdve egészen Norvégiáig. Norvégiában ráadásul meg is volt a szerződésem, ám a munkavállalási engedélyt nem kaptam meg. Abban az időben még nem voltunk az EU tagjai, úgyhogy ilyen téren egy kicsit szerencsétlenül alakult az élet, de abszolút nem bántam meg, mert amit Magyarországon meg lehetett tanulni, azt megtanultam. Emellett külföldre is jártam akár stázsolni, vagy tanfolyamokat elvégezni.

Ha már külföld: mi különbözteti meg a határon túli és a hazai gasztronómia színvonalát? Mennyire állnak távol egymástól? Sokan a skandinávokat tartják jelenleg követendő példának.
A magyar gasztronómiának megvan az az előnye, hogy az ízeket tekintve egy befogadó konyha jellemzi. Ha a különböző stílusirányzatokat – például a skandinávot vagy a távol keletit – jól tudja ötvözni egy magyar szakács, az már jól tud működni. Úgy vélem, hogy a hazai szakácsok a kreativitásukat tekintve jó szakemberek.

A magyar gasztronómia nagyon sokat fejlődött az elmúlt időszakban. Ezt a Michelin-csillagos éttermek és számos jó étterem is bizonyítja. Én azt mondom, hogy amiben le vagyunk maradva, az a nyersanyagok minősége. Vannak itthon is minőségi alapanyagok, de itt a folyamatosság az, ami még nehézkes. Ennek például az is az oka, hogy a termelők sem tudnak folyamatosan kiszámíthatóan termelni. Nem tudják például azt, hogy egyik héten ennyit vásárolnak tőlük, a másik héten pedig lehet, hogy kevesebbet. A történelmi adottságainkból kifolyólag a háttéripar is igencsak eltűnt a termelőszövetkezetes időszak miatt.

Hogyan lehetne ezen változtatni?
Egy generáció tűnt el, és vele együtt a tudás is. Ezt most kezdik el újra építeni, egy picit felélénkíteni. A jelenlegi sajt- és borkultúránk erre nagyon jó példa. Ezek most jól pozícionálható helyeken vannak, fejlődésnek indultak. Vannak jó termékeink és alapanyagaink, de ezek még mindig nehezen kerülnek be a gasztronómiába. Még mindig könnyebb akár a párizsi vagy a bécsi piacról beszerezni minőségi nyersanyagokat.

Az, hogy Széll Tamás megnyerte az európai Bocuse d’Or-t, előre fogja vinni a magyar gasztronómiát? Vagy ez csak egy fellángolás volt?
Szerintem ez egy nagyon nagy dolog, és jó példája az igazi összefogásnak, hiszen a Bocuse d’Or Akadémia és Tamás csapata rengeteg munkát ölt bele, de ez az eredmény köszönhető a magyar állami támogatásnak is. Ahogy a versenyen is említették, Magyarország visszakerült a gasztronómia térképére. Az, hogy ezeket be tudják-e építeni a hétköznapi vendéglátásba, mindig egy adott étteremtulajdonos feladata és felelőssége.

„Minden feladatban meglátom a szépséget.”

Gasztronómiai tanácsadó, étlapokat ír, számos elismeréssel és tapasztalattal rendelkezik a szakmában. Mi motiválja még? Mi a szakma szépsége?
Minden feladatban meglátom a szépséget. Hála istennek még motivál akár egy borvacsora is, vagy az ételek kitalálása, játék a színekkel, ízekkel. Nem hiába mondják, hogy ez konyhaművészet. Elég sok kollégával és fiatal szakáccsal is találkozom, így van honnan inspirálódni.

A munka rengeteg idejét veszi el. Hogyan kapcsolódik ki?
Próbálok rá időt szakítani, de szabadidőm is általában gasztronómiai eseményekhez kötődik. Nekem végül is a szakmám a hobbim, amivel sokszor a feleségem tűrőhatárát feszegetem. A vendéglátásban nem egyszerű ez, de mindig próbálok időt szakítani a családomra is.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?
Mindenképpen ki szeretnék menni Japánba egy gasztrotúrára. Folyamatosan vannak felém megkeresések, amiknek igyekszem megfelelni. Ezek magukkal vonzzák azt is, hogy mellette tanulnom kell, éttermeket meglátogatni, egy kis inspirációt magamba szívni. Ilyen téren szerencsés vagyok, mivel amíg egy séf a napi munkába könnyen belefásul, nehezebben tud attraktív lenni, addig nekem csak ezzel kell foglalkoznom. Ezáltal tudom az ő munkájukat is segíteni.

Ruprecht László (1973)
Akadémiai Chef diploma,
Mesteri diploma,
Szakács mester

Gasztronómiai Tanácsadás:
Európa Csoport (2014), Jankovich Kúria (2013), Baricska Csárda (2013), Pannonia Golf & Country Club (2013), Imola Udvarház (2011), EU Tanácsának Elnöksége (2011), Hernyák Birtok (2009), Chianti Étterem (2009), Walter Vendéglő (2009), Anyukám Mondta Étterem (2009), Amade Chateau (2009-2011, Vrakun)

Chéf:
Executive Chef - Marina-Port Hotel és Yacht Club****
Sous Chef – Four Seansons Hotel Gresham Palace*****
Executive Chef - Kastélyhotel Sasvár*****
Chef de Partie, Sous Chef - Kempinski Hotel Corvinus*****
Chef de Partie – Atrium Hyatt*****
Commis Chef, Demi Chef - Hotel Alba Regia***

Gesztesi Ákos | Fotó: Domján Attila, Szudy Péter

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Útlevél
Elégedett vagyok az életemmel
Csalló Jenő derűs ember. Az ország egyik legjobb pálinkafőző mestere, de nem csak a jó pálinka titkáról tanulhatunk tőle, hanem szenvedélyről, kitartásról és hagyomány tiszteletről is. A Balatonalmádi festői környezetében megbújó Vödörvölgyi Pálinkaházban találkoztunk vele, hogy a manufaktúráról, furfangokról és örökségről beszélgessünk.
Útlevél
Küzdj keményen, higgy magadban és légy hű önmagadhoz
Folyamatosan pörög, lelkesen ténykedik. Hihetetlenül sikeres pályát épített fel, pedig csak annyit tervezett, hogy nyelvtanár lesz. De azt korán megtanulta, ha adódik egy lehetőség, azzal élni kell és keményen dolgozni. Dr. Navracsics Judittal, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánjával beszélgettünk.
Útlevél
Zsebpénzből vett bakelitektől az ibizai klubokig
Sárdi Gergely a Truesounds csapat alapító tagjaként, a veszprémi bulik záró akkordjaként Gregory S néven vált a legtöbb ember számára ismertté. Gergő több ezer álmodozó fiatal vágyát valósította meg azzal, ahogy a teleposzterezett veszprémi gyerekszobából az ibizai éjszakákig vitte zenéjét.
Útlevél
„A világháló megjelenésével is pont úgy éreznek és gondolkoznak az emberek, mint előtte.”
Talán senkinek sem ismeretlen az online világról alkotott, főleg negatív, olykor akár elutasító gondolkodásmód. Egyre többet halljuk, hogy a médiavilág beszippantja az embert, ezzel párhuzamosan a valódi értékek elvesznek, a kultúrára pedig egyre kevesebb az igény. Vajon tényleg így van? Milyen arányban beszélhetünk az információs társadalom negatív és pozitív hozadékairól? Gózon Ákosnak, az Élet és Tudomány főszerkesztőjének, rádiós kulturális szerkesztőnek, az NKA Bizottság tagjának tettük fel ezeket a kérdéseket.
Útlevél
Veszprém világhírű építészt vetett be az EKF-versenyben
Jan Gehl jött, látott, tartott egy fantasztikus előadást, felfedező körútra indult a királynék városában, hogy csapatával minél hasznosabb tanácsokkal szolgálhasson a jövő Veszprémjével kapcsolatban, majd exkluzív interjút adott lapunknak.