Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Nagy dobás előtt a veszprémi kosárlabda

Pénz-mozgás
2016. szeptember 12. 15:34

Hatvanöt esztendeje pattog a kosárlabda Veszprémben; az elmúlt bő húsz év a másodosztályban telt, a sportág most visszavágyik az élvonalba.

„Azon dolgozunk, hogy kitörjünk a másodosztályból, az élvonal stabil tagjai szeretnénk lenni”

– szögezte le Naményi Miklós, a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém egyesületének ügyvezetője, aki három éve vette át a klub irányítását. Azóta az egyesület mind gazdasági, mind sportszakmai szempontból komoly fejlődésen ment keresztül. Ennek ékes bizonyítéka, hogy olyan mecénások szegődtek a kosarasok mellé, mint a Kinizsi Bank és a névadó HOYA szemüveglencse gyártó multinacionális vállalat. A kosár parketten pedig az NB I/B alapszakaszának győzelme jelezte az előrehaladást. Naményi szerint az élvonalbeli álmok megvalósításához további pénzügyi erősítés, valamint sportszakmai előrelépés is szükséges.

Ennek érdekében olasz modell alapján gondolják újra a klub utánpótlás-nevelő filozófiáját.Lehet és kell is építeni a veszprémi utánpótlásbázisra. Hosszabb távon szeretnénk minél több saját nevelésű tehetséget a pályára küldeni.

Nemrégiben együttműködési megállapodást kötöttünk a Stella Azzura római kosárlabda akadémiával, amely az U18-as korosztályig nevel kosárlabdázókat, és rendre nyerik az olasz utánpótlás-bajnokságot. Ők ötmillió eurós költségvetéssel dolgoznak, amit kizárólag a kinevelt sportolók eladásából finanszíroznak” – húzta alá Naményi, aki a partnerkapcsolattól kézzelfogható előrelépést vár. – „A célunk, hogy meghonosítsuk az olaszok módszerét, s abból profitáljunk. Ez merőben szembemegy a magyar kosárlabda iskolával, de ha ugyanazt csinálnánk, mint a többi hazai klub, akkor sosem lépnénk előre.”

A HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 50-60 millió forintot fordíthat a következő szezonban hét korosztályos és felnőtt alakulatának menedzselésére. „Messze nem a miénk a legmagasabb költségvetés az NB I/B mezőnyében. Több olyan versenytársunk is akad, amely kétszer ennyi pénzből gazdálkodhat. De ez nem azt jelenti, hogy feltétlen előttünk végeznek a bajnokság végeztével. Az aktuálisan elérhető pénzügyi forrásainkat kell úgy felhasználni, hogy mindig előrébb lépjünk. Ha ez sikerül, akkor előbb-utóbb el fogjuk érni céljainkat" – mondta az ügyvezető, aki vállalkozói szolgáltatásokkal is kibővítette a Veszprém Kosárlabda Kft. bevételeit.

„Mivel gazdasági társaságként tevékenykedünk, lehetőségünk nyílik pénzt hozni a csapatkasszájába. Ezeket a forrásokat kizárólag a kosárlabda szakosztály fejlesztésére használjuk. Jelenleg több sportegyesület is a mi személyszállítási vállalkozásunkat használja. Ilyen és ehhez hasonló kezdeményezésekkel szeretnénk a profittermelésünket kibővíteni.”

Kiszámíthatóság, jó közeg, reális célkitűzések

A 2016/17-es szezontól profi együttesként működik tovább a gárda, amelyet 15 millió forinttal támogat a városi önkormányzat is. „Az amatőr státusz elhagyása hosszabb távon kifizetődő lesz. Kiszámíthatóság, jó közeg, reális célkitűzések. Ezekkel a tényezőkkel lehet a királynék városába csábítani a kosárlabdázókat. A profivá válás is ezt a szemléletet bizonyítja. Az ideális keret kialakítása így sem egyszerű feladat, mivel a játékosok nálunk nem keresnek annyit, hogy kizárólag a kosárlabdából éljenek” – jegyezte meg a klubvezető.

A Veszprém felnőtt csapatának gerincét fél-profi kosárlabdázók adják. A klub a civil életben is segíti „alkalmazottjai” életét, edzői vagy más munkalehetőség is szükséges ahhoz, hogy kecsegtető jövőképet kínáljanak az ide szerződő, s az itt játszó sportolóknak.

A TAO-s forrásokból olyan fejlesztéseket szeretnénk létrehozni-megalapozni, amik révén később pályázati pénzek nélkül is stabil maradhat a működésünk. Olyan szakmai bázist kívánunk létrehozni, ami lehetővé teszi ezt.”

„Nem hátrány, hogy egy kézilabdás városban kell teljesíteni”

Bár folyamatosan „beleütköznek” a kézisekbe, ez arra tanítja őket, hogy megoldást kell találni az adódó teremhiányra, vagy bármely más akadályra. Naményi úgy érzi, ettől csak erősebbé válnak, és szponzorációs források területén sem érzi ellenfélnek a helyi kézilabdaklubot.

„A kézilabdacsapat azon kevés sportvállalkozások közé tartozik, melyek országos szintű reklámértékkel bírnak. A mi termékünk, a kosárlabda csak lokális marketingértékkel bír. Az a feladatunk, hogy minél jobban eladhatóvá tegyük a klubunkat. Annak érdekében, hogy minél több emberhez eljussunk, megerősítettük a csapat kommunikációját is. Jobb a sajtónk, több információt adunk, mint korábban” – tette hozzá a sportvezető, aki egy napon megtöltené a Veszprém Arénát is kosár-szimpatizánsokkal: „utol kell érni sikerekben a kézilabdázókat, s akkor mi is meg tudjuk tölteni nézőkkel a Veszprém Arénát. Veszprém városa bőven elbírna két ilyen erős klubot is.”

Hatvanöt éve pattog a kosárlabda Veszprémben
A veszprémi férfi kosárlabdázás története 1951-től íródik. A sportág a Nehézvegyipari Lombik SE szakosztályaként honosodott meg a királynék városában, hogy a megyei bajnokságból indulva, később válogatott sportolókat, s élvonalbeli gólkirályokat adjon Magyarországnak. A több névváltozáson is áteső kosárcsapat a hetvenes évek elején lépte át először az élvonal küszöbét, akkor Bakony Vegyész Torna Club néven futott az együttes. Hosszabb időre sosem tudta megvetni lábát az első osztályban, a feljutás bravúrját csak a nyolcvanas évek közepén sikerült megismételni. A gárda 1994 óta megszakítás nélkül a másodosztályban (NB I/B) kosárlabdázik. A három éve érkező új klubvezetés innen szeretné előremozdítani az egyletet.

Fokozatosan fejlődnek
Mérész Csaba első idényét vezényelte vezető edzőként a veszprémi kispadon. A mester a fokozatos fejlődés híve, úgy véli, idén egyszerűen túl nagy falat lett volna a feljutás tanítványainak. S hogy mikor érhet meg az első osztályra csapata?
– Öt új játékost kell beépíteni a játékrendszerünkbe, amit tovább szeretnénk csiszolni az előttünk álló szezonban. A céljaink adottak, az alapszakaszban az első négy hely valamelyikét kell megszerezni. Ha ez megvan, akkor lehet további álmokat szövögetni, de jó lenne idén éremmel zárni az idényt. Mindemellett szeretnénk kipróbálni magunkat az élvonalban. Azért dolgozunk, hogy ez hosszútávon megvalósulhasson – árulta el Mérész.

Zatkalik Dániel | Fotó: Domján Attila

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Pénz-mozgás
A kitartás és a zord körülmények sportja
Hiába vághat bele szinte bárki, a hegymászás a biciklizésnél és a futásnál kezdődik. Egy tapasztalt mászót kérdeztünk arról, miért jó, és mihez kezdjen az, aki nem elégszik meg a hétvégi focizás vagy épp az edzőtermek nyújtotta kihívásokkal.
Pénz-mozgás
Csak egy kis bátorság kell hozzá
Ha nyár, akkor strand, és ha strand, akkor kajak vagy vízibicikli. Legalábbis azoknak, akik a megszokott sémákban gondolkoznak, ha valamilyen vízi kikapcsolódás után néznek. Mutatunk 2+1 vízi sportot, amely nem épp a vízben lubickolásról szól, de egy kis bátorság és tapasztalat után könnyen lehet, hogy abba sem akarjuk majd hagyni.
Pénz-mozgás
A folyamatos fejlődés a siker záloga
Szűk hét esztendővel ezelőtt összeállt Veszprémben egy futballkedvelő baráti társaság. Gondoltak egy merészet, s alapítottak egy klubot, hogy kipróbálják magukat a labdarúgás futsal szakágában. Így kezdődött az 1. Futsal Club Veszprém története, amely egyhamar belopta magát a környékbeli szurkolók szívébe. Az elmúlt hat és fél év legfontosabb állomásairól és tapasztalatairól a klub elnökével, Rajki Tamással beszélgettünk.
Pénz-mozgás
Célkeresztben a maximális kikapcsolódás
Repül a korong, ráhúzzuk a fegyver csövét, s azonnal tüzelünk – ez a sikeres lövés receptje. Ezúttal egy kevéssé ismert sportág, a koronglövészet kulisszái mögé kalauzoljuk olvasóinkat.
Pénz-mozgás
A golf mindenkié
Sokan úri murinak tartják, mások ódzkodnak tőle, míg megint mások egyenesen imádják, és nem is tudnának jobb szabadidős programot elképzelni maguknak. A golfot jellemzően tipikusan rétegsportnak tartják, és sokan alig tudnak róla valamit, de most néhány kezdőlökést adunk azoknak, akik eddig csak kacsingattak ezzel a kikapcsolódási formával.