Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Kényelem, egészség, lazaság…

Leltár
2016. szeptember 12. 15:32

…minőség, megbízhatóság... Tessék elhinni, mindenfajta elfogultság nélkül kívánkoznak elő belőlem a pozitív jelzők, de azt hiszem, ha „csak” annyit írok: életérzés, talán azzal mondom a legtöbbet. Jómagam éppen a Szerelem-sziget egy jól megtermett kőrisfáján „léghokedliztem” a mára Lőrincz Balázs Boldizsár nevével fémjelzett ZeroGravity Manufacturer egy mutatós függőszékében, de a felfüggesztés tulajdonképpen bárhol megeshet: lakásban, ház gerendáján, teraszon, hajón, hídon, irodában, fesztiválon… Korlátok nincsenek, csak fa és vászon, meg egyébként is: „Minden fejben dől el”!

15 éves, kamaszkorú a cég, amely a sok-sok megelégedett, kényelmesen és egészségesen élni szerető vásárló és rajongó elismerésén túl magáénak tudhatja az igencsak szigorú feltételek mellett elnyerhető Árukereső Megbízható Bolt díját is. Hogyan kezdődött?
A történet négy, szabadságában lelkesen kiteljesedő, magyar fiatalemberről szól, akik San Diego tengerpartján nyaraltak éppen, és a sokadik Margarita koktél után betértek egy olyan helyre, ahol függőszékek lógtak. Beleültek és annyira borzalmasan kényelmetlenül érezték magukat, hogy akkor és ott kitalálták, ők bizony tudnak ennél jobbat is tervezni. Azóta a vállalkozás némiképp átalakult, s bár a kezdeteknél jómagam nem voltam jelen, mondhatni mégis rám hagyományozódott, így a cég 9 éve – amióta én csinálom – veszprémi székhelyűvé vált – ma már egymagam járom az országot-világot.

A cégnév magában hordozza a „varázslat” lényegét. Hogy is van ez?
A NASA-nak van egy ún. nulla gravitációs elmélete, ez a „zerogravity”, és a már említett fiatalemberek a függőszék tervezését egy az egyben ráhúzták erre. Ennek a lényege, hogy a székben ülve a fenéken van a súly, így a gerinc, a derék teljesen tehermentes és a nagylábujj éppen egy magasságban van a szívvel. Ebben az állapotban a legkedvezőbb a véráram, a szív ilyenkor küzd a legkevésbé a gravitáció ellen, azaz szervezetünk szempontjából a legideálisabb pozícióban vagyunk. Így bárkinek, aki szeret egészségesen pihenni, ez a függőszék ideális alkalmatosság lehet: kisgyermeknek, szoptatós anyának, derék- és gerinc nyavalyásoknak, visszér ellen, pihenni, olvasáshoz, dolgozni, csak úgy, netán szerelmesen elbillegni… egyszóval a legtöbb mindennapi cselekvésünkhöz ideális és tökéletes.

Olyannyira és valóban gyógyászatilag is helytálló a találmány, hogy ámbár egészségügyi szakember a kitalálásában nem vett részt, de azóta is, aki ezen a területen jártas, több tucat betegséget felsorol, amire jó hatással van.

Minőségi termék tökéletesre fejlesztve. Tervezel újabb terméket a piacra?
Éppen most került piacra a ZG Kids fantázianévre keresztelt termék, ami 3-10 éves korú gyermekek számára ajánlott, és gyakorlatilag ugyanaz, mint a felnőtteknek szánt, csak annak 30%-al kicsinyített másáról van szó. Számukra a kisebb méret a kilátás és mindenfajta komfortjuk szempontjából ideálisabb. A kiegészítőket tekintve pedig semmiben nem különbözik a nagyobb testvérétől. Igény persze újabb termékekre volna, de mi alapvetően arra törekszünk, hogy amink van, azt tökéletesítsük, így hamarosan nyakpárna, újságtartó is gazdagítja majd a repertoárt és szolgálja a székekben heverészők kényelmét.

„Nem egy terméket, hanem egy életérzést szeretnénk átadni az embereknek.”

A bővülés nem feltétlenül csak termékek vonatkozásában tud megvalósulni, hanem a cég, így a függőszékek által képviselt üzenet terjesztésében is.
Nem vagyok tipikus profitorientált vállalkozó, sokkal inkább az a célom, hogy azok az emberek, akik kapcsolatba kerülnek velünk, egy olyan dolgot kapjanak, ami nekik pluszt jelent. Ezért a bővülés kapcsán is az egészséges életmód – mint szlogen – vezérel. Ami ezzel kapcsolatosan nagyon közel áll hozzám, az elsődlegesen a kerékpározás és a kézilabda, én ezzel is igyekszem népszerűséget teremteni annak, ami hasznos. Ezért tavasszal fejembe vettem például, hogy kimegyek bicajjal a kézilabda BL döntőre annak fővárosába, Kölnbe.

Hirtelen azon kaptam magam, hogy támogatóim vannak, blogot írok – www.facebook.com/fektelenulkolnig2016 - és van 1600 követőm. 1429,5 km, nettó 14 nap, egy régi bringa újragondolva, névvel, vércsoporttal, a veszprémi kézicsapat színeivel, logójával ellátva…. Végül mindezt a hosszú távú kerékpározás, a kézilabda népszerűsítésére használtam fel.

A kerékpárúton túl, Veled és a függőszékekkel hol lehet találkozni?
Állandóan úton vagyok, fesztiválok, rendezvények, külföld… Világszerte forgalmazok, ott vagyok nívósabb zenei fesztiválokon, és szerencsére a termék annyira ismert külföldön is, hogy most már Európa legnagyobb hajó show-ira hívnak, hiszen olyan a tematika és a méret, hogy a szék gyakorlatilag bárhova fellógatható. Olvasó-, önvédelmi táborokban, spirituális rendezvényeken, hazai és külföldi motoros találkozókon immáron szolgáltatóként (is) megfordulok. Van, aki gondolkodószéknek vásárol egy-egy darabot, van, aki munkavállalói, tárgyalópartnerei számára szeretne ideális körülményt teremteni, illetve van, aki a függőszékek kényelmével VIP ügyfelei számára kínál fesztiválos körülmények között nyugvópontot. Visszajelzésekből tudom, cégek esetében ez annyira jól bevált, hogy a munkamorál hatékonyabb, a dohányzási inger visszafogottabb lett. Már ezért megéri!

Ring Júlia | Fotó: Babják Tamás

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Leltár
Őszintén a lényeget
A granolákat és müzliket gyártó Hester’s Life egy éve indult Veszprémben, ami alatt begyűjtöttek két fontos díjat, és rátaláltak egy akkora fogyasztói rétegre, amelyről nem is tudták, hogy létezik. A tulajdonosokat, Porkoláb Esztert és Kráml Dávidot kérdeztük.
Leltár
Hagyományokhoz hűen
A fennállásának 150. évfordulóját tavaly ünneplő Balatonfüredi Yacht Club az ország második legrégebbi sportegyesülete. Tevékenységi köre a sportágban a legszélesebb ma Magyarországon. Sikerük egyik kulcsa az, hogy 1867 óta ragaszkodnak az alapításkor megfogalmazott elvekhez.
Leltár
A munkahelyi örömteliség fejleszthető
Mihelyst egy ügyvezető felismeri, hogy nem a külső folyamatokra, hanem embereire kell helyeznie a hangsúlyt, a termelékenység-növekedés mellett a bevételnövekedés magától jelenik meg. A pénz hasznos, viszont ha értelmet és lényegiséget is adunk a munkánknak, hosszabb távon biztosítható a vállalkozás örömteli jövője. Ehhez azonban nyitottságra is szükség van – mondja a nemzetközi trénercég, a Happiness Consulting magyarországi ügyvezetője, Fodor Szilárd, akivel a felelősségvállalásról és a munka öröméről beszélgettünk.
Leltár
Fokozatosan építkezni
Mérnök-informatikusként végzett, majd az autóiparban helyezkedett el, megjárta fél Európát, majd otthagyta jól fizető állását, mert rájött: a sajtkészítés az igazi álma. Az Erdélyből áttelepült Ivácson Attilával, a veszprémi Ivácson Kistermelői Gazdaság őstermelőjével beszélgettünk a 6 éves vállalkozásáról, a konkurenciáról és a sajtfogyasztás kultúrájáról.
Leltár
PROFI SZEMLÉLET NÉLKÜL NEM MEGY
2001. óta vannak jelen a honi rap szcénában, hat nagylemez, számos közreműködés, évi száz feletti fellépés jelzi az útjukat. A veszprémi zenekarok közül az egyik legsikeresebbek. Profik, nemcsak úgy tekintenek a zenélésre, mint kreatív tevékenységre, hanem mint vállalkozásra is. A Hősök duóval, Baranyai ’Eckü’ Dániellel és Ozsváth ’Mentha’ Gergellyel beszélgettünk.