Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Nem a nagy profit, az eszmei érték a fontos

Leltár
2016. szeptember 12. 15:31

Kulturális vállalkozást indítani a mai világban első látásra nem tűnik túl kifizetődő ötletnek. Pedig a művészetbe – bár nem számít hagyományos piaci terméknek – érdemes befektetni, ha valóban jóllétre vágyunk. Ezt igazolja a második évét kezdő Gombrich Mester Művészeti Tanodájának sikere is.

Hajdu Franciska egy évvel ezelőtt álmodta meg a tanoda ötletét, amely izgalmas és átfogó foglalkozások keretében ismerteti és szeretteti meg a gyerekekkel a művészettörténet klasszikusait, buzdítja őket alkotásra, miközben kiválóan fejleszti a vizuális látásmódjukat is. S nem mellesleg, ezzel egy rést is betölt Veszprémben: noha sok jó kulturális intézmény, műhely és szakkör működik a városban, hiányzott egy olyan irányú képzés, amely megalapozna a múzeumi kiállítótéri élményeknek. Franciska ugyanis korábbi, múzeumpedagógusi munkája során azt tapasztalta, hogy bár a gyerekek érdeklődéssel fordulnak a kortárs alkotások felé, a klasszikus gyökerekkel nincsenek tisztában.

Ennek szellemében nyitotta meg kapuit a tanoda 2015 szeptemberében, eredetileg másodállású egyéni vállalkozásként. A nagy előrelépést aztán a művészeti területen tehetséges fiatalok felfedezését és ismereteik bővítését megcélzó Nemzeti Tehetség Program elnyert pályázata jelentette, amelynek értelmében decembertől Franciska a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola diákjaival dolgozhatott együtt. „Ez hatalmas lendületet adott, mert egy jó kereteket biztosító terepen vághattunk neki a tanoda első évének, és olyan magas színvonalon valósulhatott meg a képzés, amire egyébként nem lett volna lehetőségünk” – emlékezik vissza.

A heti foglalkozások során a gyerekek nemcsak a legfontosabb elméleti tudnivalókkal ismerkedhettek meg, de a 60 órás műhelymunka alatt tárgyiasult alkotásokat is készítettek, amelyekből kiállítás nyílt. Emellett meglátogatták a városi kiállítóhelyeket, valamint egy egynapos tanulmányi kiránduláson is részt vettek.

Töretlen lelkesedéssel előre

Az elmúlt év sikerén felbuzdulva Franciska ismét pályázott a programra, ám a bírák idén úgy döntöttek, más projekteket támogatnak. „Ez a pályázati világ velejárója, ettől azonban nem tört meg a lelkesedésünk, folytatjuk tovább a tanodát, csak más formában” – szögezi le.

Szeptemberben új tanfolyam indul nagycsoportos óvodásokkal és alsó osztályos kisiskolásokkal, akikkel a bevált tanrend szerint globálisan veszik át a művészet történetét, a 2. évfolyammal pedig a magyar sajátosságokra helyezik a hangsúlyt. Emellett szeretné a Szilágyi iskolával is folytatni az együttműködést egy zártkörű szakkör keretében. Igény van rá, azzal együtt is, hogy az új felállás értelmében már a szülőknek kell gondoskodniuk a foglalkozások finanszírozásáról.

És ez az, ahol a művészet iránti érdeklődés általában megbicsaklik, mert a kultúra nem létfontosságú, ezért erre költünk a legkevesebbet. Pedig a művészet a harmonikus élet záloga, hiszen egyfajta terápia is. „A gyerekek pedig nagyon nyitottak rá, rendkívül élvezik, fontos értékeket tanulnak meg a vezetett alkotás során, és ezt szerencsére a szülők is érzik. Ebből a szempontból mégis csak nagyon jó terep a művészet, mert önmagáért beszél” – véli Franciska.

Ennek ellenére elismeri, az új helyzet másfajta menedzsmentet kíván meg majd a részéről. „Az első évben még nem végeztem célzott marketingtevékenységet, leginkább a nyílt napok és személyes kapcsolatok révén alakult ki a tanoda köre. Alulról szerveződtünk, a szóbeli ajánlások viszont meghozták az eredményüket. Emellett segítséget jelentett a helyi kulturális szakemberek összetartása is, így lehetőségünk volt több városi intézménnyel és projekttel együttműködni – a Petőfi Színházzal, az Agórával, a Hangvillával, a Zongora Veszprémmel. Nagyobbat nem mertem vállalni, mert féltem, ha túl sokfelé nyitok és túl sok programot szervezek, az a minőség rovására megy. Most viszont már látom a határaimat.”

Mindig vannak új ötletek

A határok pedig úgy tűnik, tolhatók, mert Franciskának rengeteg ötlete van. Tavaly nagy sikerrel zajlottak a meghatározott téma köré szervezett tanodás szülinapi zsúrok, ahol a gyerekek a hagyományos programok mellett játékosan tanulhatnak a téma művészeti vonatkozásairól, dizájn tárgyat készítenek, egyszerre gazdagodnak élményekkel és értékekkel. A zsúrok mellett a repertoáron szerepelnek tematikus foglalkozások is ünnepek kapcsán, csapatépítőként is felfogható szálláshelyi animáció az idelátogató gyerekeknek, de az érdeklődést látva Franciska tervezi a felnőttek, nyugdíjasok bevonását is, egyfajta szabadegyetem kialakítását, valamint kreatív babaváró bulik szervezését is. De körvonalazódik már a következő állomás is: Hasprai Katinka idegenvezetővel összefogva a tanodai alkotást és a városismeretet övező túrákat indítanának, ahol Veszprém történelmét, titkait osztanák meg a gyerekekkel – hiszen a saját városunkban is lehetünk turisták.

„Szép lassan növekedünk, ha lehet, pályázunk, mert az ezzel járó határidők, rendszerek mindig nagyon jó hajtóerőt jelentenek. A cél továbbra is az, hogy magas szintű képzést nyújtsunk, de inkább kevesebbet markolunk és nem nagy profitra törekszünk, hanem hogy eszmei értéket közvetítsünk és teremtsünk.”

Bertalan Melinda | Fotó: Domján Attila

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Leltár
Őszintén a lényeget
A granolákat és müzliket gyártó Hester’s Life egy éve indult Veszprémben, ami alatt begyűjtöttek két fontos díjat, és rátaláltak egy akkora fogyasztói rétegre, amelyről nem is tudták, hogy létezik. A tulajdonosokat, Porkoláb Esztert és Kráml Dávidot kérdeztük.
Leltár
Hagyományokhoz hűen
A fennállásának 150. évfordulóját tavaly ünneplő Balatonfüredi Yacht Club az ország második legrégebbi sportegyesülete. Tevékenységi köre a sportágban a legszélesebb ma Magyarországon. Sikerük egyik kulcsa az, hogy 1867 óta ragaszkodnak az alapításkor megfogalmazott elvekhez.
Leltár
A munkahelyi örömteliség fejleszthető
Mihelyst egy ügyvezető felismeri, hogy nem a külső folyamatokra, hanem embereire kell helyeznie a hangsúlyt, a termelékenység-növekedés mellett a bevételnövekedés magától jelenik meg. A pénz hasznos, viszont ha értelmet és lényegiséget is adunk a munkánknak, hosszabb távon biztosítható a vállalkozás örömteli jövője. Ehhez azonban nyitottságra is szükség van – mondja a nemzetközi trénercég, a Happiness Consulting magyarországi ügyvezetője, Fodor Szilárd, akivel a felelősségvállalásról és a munka öröméről beszélgettünk.
Leltár
Fokozatosan építkezni
Mérnök-informatikusként végzett, majd az autóiparban helyezkedett el, megjárta fél Európát, majd otthagyta jól fizető állását, mert rájött: a sajtkészítés az igazi álma. Az Erdélyből áttelepült Ivácson Attilával, a veszprémi Ivácson Kistermelői Gazdaság őstermelőjével beszélgettünk a 6 éves vállalkozásáról, a konkurenciáról és a sajtfogyasztás kultúrájáról.
Leltár
PROFI SZEMLÉLET NÉLKÜL NEM MEGY
2001. óta vannak jelen a honi rap szcénában, hat nagylemez, számos közreműködés, évi száz feletti fellépés jelzi az útjukat. A veszprémi zenekarok közül az egyik legsikeresebbek. Profik, nemcsak úgy tekintenek a zenélésre, mint kreatív tevékenységre, hanem mint vállalkozásra is. A Hősök duóval, Baranyai ’Eckü’ Dániellel és Ozsváth ’Mentha’ Gergellyel beszélgettünk.