Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Alapelvem a tükör-tiszta működés

Kávészünet
2016. szeptember 12. 15:26

Dr. Markovszky György éveken keresztül vezette a Csopak Rt.-t, majd saját vállalkozásba kezdett. Tíz esztendeje a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Veszprémi irodájában az eddig elért eredményekről és az előtte álló feladatokról beszélgettünk.

2006-ban alapította a Markovszky Ingatlan Zrt.-t, ám jelenleg a Realit Zrt. irodájában ülünk.
A vállalat nevének módosulása nem jelenti azt, hogy a mögötte lévő eszköz és személyi állomány is változott. Azt kívántuk elérni, hogy a magyar jogi környezetben minden a piaci értékkel szerepeljen a könyvekben is – ezért új rendszerben kellett felépíteni a cégcsoportot.

Mivel foglalkozik a Realit cégcsoport?
A Realit Zrt. holding tevékenységet folytat, és három leányvállalata tevékenységét koordinálja – amelyek ingatlanüzemeltetéssel és -bérbeadással foglalkoznak. A cég tulajdonában lévő kereskedelmi ingatlanok hasznosítását a Reality Property Kft. végzi. Külön leányvállalat – az Industrial Property – működteti az ipari ingatlanok forgalmazását, bérbeadását; a tavaly megvásárolt szolnoki Pelikán bevásárlóközponthoz kapcsolódó ügyeket pedig a Retail Property kezeli.

Ön milyen pozíciót tölt be a Realit Zrt.-nél?
Vezérigazgatóként tevékenykedem, de a titulusnak különösebben nincs jelentősége ebben a családi vállalkozásban. Tíz főnél kevesebb munkatársat alkalmazunk, ám nem szeretnék létszámot növelni – a működéshez szükséges tevékenységeket inkább vállalkozásba adom ki. Ez felelősségteljesebb hozzáállásra ösztökéli a partnereket, mint ha alkalmazotti státuszban lennének.

Önnek mi a szerepe a cégcsoport működésében?
Legfontosabb munkám a kapcsolatok, szerződések folyamatos karbantartása. Ebben a szakmában kiemelten lényeges az üzleti bizalom fenntartása – éppen ezért a cégekkel, bérlőkkel kölcsönös előnyökön nyugvó együttműködések létrehozására törekszem. Alapelvem a tükör-tiszta működés megvalósítása.

„…a folyamatos fejlesztés állandó feladat!”

Mi az Ön hosszú távú jövőképe a Realit Zrt. élén?
Az ember nem szabadulhat bizonyos kötöttségeitől: a folyamatos fejlesztés állandó feladat! Most is tervezem, hogy milyen akvizíciót lehetne megvalósítani, mely érdekeltségek bevonásával lehetne az ingatlancsoportot fejleszteni a jelenlegi hatékonyság mellett. Másrészt a cégnél dolgozó gyerekeim rendelkeznek azzal a tudással, amely elősegítheti azt, hogy a Realit Zrt. a nemzetközi piacon is helyt álljon. Célom az, hogy fokozatosan átadom a stafétabotot – miután lezajlik az első külföldi tranzakciónk, már csak súgóként számíthatnak a tevékenységemre.

Tíz éve a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Mely eredményekre a legbüszkébb ezen a területen?
A kamara feladata, hogy egyre többet tudjon nyújtani a tagságnak. Jelenleg több mint 1000 cég kapcsolódik hozzánk, és a rendszerben megnyugtató egység tapasztalható. Sikerült új székházba költöznünk, folyamatosan hozunk létre olyan klubokat, amelyek az azonos érdeklődésű szakemberek számára belső fórumot biztosítanak. Nagy siker, hogy két év alatt több mint 300 mestert sikerült képezni a megyében, mert a szakképzési törvény szerint csak olyan cég folytathat tanulóképzést, ahol mester képzettségű szakember dolgozik. Legújabb feladatunk, hogy miként tudnánk 2000 fő számára munkásszállást biztosítani Veszprémben és Ajkán – mert a cégek ennyi munkaerőt nélkülöznek a térségben.

A kamarában milyen jövőképet fogalmaz meg saját maga számára?
Amennyiben a tagság bizalmat szavaz nekem az idei tisztújító választáson, akkor a következő ciklusban föl kell állítani a fiatalokból azt a vezető réteget, amely hitelesen át tudja venni a feladatokat. Tehát az utánpótlás kinevelése az egyik legfőbb feladatom.

Mennyire tartja fontosnak, hogy tágabb, szűkebb közösségét segítse?
A mecenatúra számomra mindig is lényeges volt. 100 millió forintos alapítványt hoztam létre a Veszprém megyei hátrányos helyzetű gyermekek tanításának elősegítésére, amely nagyjából száz gyermeknek biztosít éves ösztöndíjat. Emellett életre hívtam egy olyan alapítványt, amely a Mosonmagyaróváron végzett gazdász hallgatók nyelvvizsga megszerzését támogatja. Veszprémben több kulturális és tudományos kezdeményezést támogatok, öröm számomra, ha értéket felmutató tevékenységek megvalósítását tudom segíteni.

Dr. Markovszky György

Okleveles agrármérnök, növényvédelmi szakmérnök, közgazdasági, üzemgazdasági szakmérnök
​1991–2006 Csopak Rt. vezérigazgató
2006 –2014 Markovszky Ingatlan Zrt. vezérigazgató
2014 – Realit Zrt. vezérigazgató
​2006-tól a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Szaksz Balázs | Fotó: Babják Tamás

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Kávészünet
Rímeket és kilométereket adni: a balatonfüredi polihisztor
A reneszánsz idején polihisztornak nevezték Leonardo da Vincit, aki az élet különböző területein tevékenykedett. A 21. században általában egy hivatást választunk, építjük a privát jövőt, ami Leonardo számára valószínűleg szokatlan lenne. Gyakori tévhit, hogy több szenvedély nem fér meg egymás mellett. Baranyai Máté úgy döntött, egyiket sem engedi el: fut, sport és kulturális programokat szervez, ír, és fellép az alkotásaival.
Kávészünet
A legszebb almát a fáról
Letisztult külső megjelenés, megbízható működés, egyszerűség, technológiai újítások, sokszínű funkcionalitás jellemzi a márkát, amely betoppanva mindennapjainkba első pillantásos fellángolásból válik életre szóló szerelemmé.
Kávészünet
Nem szabad lemenni a bulvár szintjére
Szenvedélye a kultúra és meggyőződéssel vallja: nem kell temetni a régmúlt értékeit, csak a módszert kell megtalálni, amivel a mában is értékesíthetők. Schmidtné Kositzky Anett-tel, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Kávészünet
„Jó filmet jó színészekkel lehet csinálni”
Szajki Péter filmrendező hat év után újra nagyjátékfilmet forgat Most van most címmel. A huszonkét napos forgatás helyszíne a főváros és annak vidéki környezete, sőt a Balaton is „szerepet kapott”.
Kávészünet
A minőségi fagylalt készítéséhez elszántság kell
Régió szerte híres és szeretett a Füredi korzó fagyizó. Nem véletlenül: aki megkóstolja fagyijukat, nehezen felejti el a mennyei ízeket. Dobó Norberttel, a családi vállalkozás vezetőjével eredtünk titkuk nyomába.