Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

„Mint a régi szép időkben”

Gasztro
2016. szeptember 12. 15:23

A Pörc Delikát értéket közvetít úgy, ahogy azt dédszüleink tették 100 éve, amikor embernek és szakmának egyaránt becsülete volt. A Kocsis család immár ötödik nemzedéke foglalkozik vendéglátással és húskészítéssel. Egy kis múltbatekintő és számvetés következik Kocsis Jenővel, a Pörc vezetőjével és Kocsis Bálinttal, a Főzz Szívből blog tulajdonosával és a CSIKOS lekvárok megálmodójával.

Az ősök nyomdokaiban

A kézműves és a delikát jelzők ma már nem feltétlenül jelentenek jót. Nem lehet valami kézműves, ha minden polcon megtalálható télen és nyáron. „Az igazi kézműves termékbe az alkotó saját lelkét és tudását is beleteszi, az pedig nem végtelen és nem lehet mindig ugyanolyan.” – vallja Kocsis Jenő. A Balatonkenesén található Pörc egy klasszikus delikát üzlet, nem összekeverendő azzal, ami annak nevezi magát, valójában azonban nem sok köze van hozzá. Semmi túlcicomázás vagy megfelelési kényszer. A kiváló alapanyagok, a saját (évtizedeken keresztül tökéletesített) receptúra és az emberközpontúság garantálják az elégedettséget. Ennyi a titok.

Száz éve még magától értetődő volt az, hogy a vevőt nem koszos pólóban, véres kézzel és borostásan szolgáljuk ki. Az értékesítők ingben, nyakkendőben, kötényben álltak a pultban. A Pörc vezetője ezt szerette volna visszahozni. Tisztelgés ez a vevő, az áru és a családi hagyományok előtt is.

Az érzékszerveink arra valók, hogy használjuk őket. Az üzletben kötelező a kóstolás. Erre senkit nem kell kétszer kérni! A húsok látványa, az ízek és az illatok mind megérnek egy misét. Előfordul, hogy a vendégek fél órát vagy egy órát is eltöltenek itt: kóstolnak, kísérleteznek, beszélgetnek, nézelődnek. Van is mit: a falat a Kocsis család fotói borítják: dédszülők, nagyszülők, rokonok. Minden kép egy történetet mesél. A kedvencünkön Kocsis József látható, Bálint és Jenő dédapja. Két elsőszülött gyermeke az ölében, háttérben egy szürke marha. A képen a három tőkelegény is fontos szereplők. Az ő feladatuk volt az értékesítés, amely komoly rangot jelentett.

„Ha gyorsabb lenne a kiszolgálás, nyilván többet tudnánk értékesíteni, de itt nem ez a lényeg. Minden vendégünk egyformán fontos, időt szánunk rájuk, megadjuk a módját” – mondja Kocsis Jenő.

Szó sincs álszenteskedésről: a családias, közvetlen viszony nem csak a vevőkre érvényes, hanem a dolgozókra és a beszállítókra is. A vezető minden beszállítót személyesen ismer, tisztában van az alapanyagok minőségével és az elkészítési folyamatokkal. Ebből akad az a magabiztosság, amely a kiszolgálást jellemzi. A vevő mindenképpen minőséget kap, nincs lutri.

PÖRC: „Úgy készítjük, hogy a hasaalja szalonnának lehúzzuk a bőrét, sóban érleljük, és aztán töpörtyű zsírjában kisütjük. Rendkívül népszerű, naponta kétszer sütjük és általában pillanatok alatt elkapkodják.”

Hentes kötény helyett séf kabát

Kocsis Bálint rengeteg emléket kapcsol ízekhez, illatokhoz és fűszerekhez. A főzésben is ezeken keresztül tud a leghatékonyabban kommunikálni. Szakmailag szinte mindent elért, amit lehetett, 4 csillagos étterem vezető séfje volt, megfordult külföldi konyhákon, éveken keresztül igyekezte túlszárnyalni a szakmabelieket. Összeszokott, állandóan fejlődni akaró csapattal dolgozott együtt, de mégsem érezte úgy, hogy a helyén van.

„Szörnyű egészségi állapotban, lenullázva az emberi kapcsolataimat rájöttem, hogy változtatnom kell” – emlékszik vissza. Teljes életmód- és szemléletváltás következett. Elkezdett kifelé figyelni, köszönni a szomszédjainak és megbecsülni az életet. Új életet kezdett.

Most főzőesteket és előadásokat tart cégeknek, és kocsisbalint.blog.hu címen osztja meg szemléletét. Az általa életre hívott CSIKOS márka egyet jelent a kreativitással és a másképp gondolkodással – jelenleg épp a karácsonyi ízkreációkon dolgozik, melyekkel cégek tudják majd ápolni az üzleti kapcsolataikat.

„A főzés, a különböző ízek, illatok kombinálása számomra örömforrás, és kifejezési eszköz is, és igyekszem másoknak is átadni ezt az élményt. Ha meglátogatod a nagymamádat, aki a kedvenc süteményeddel vár, azzal ő is azt üzeni: szeretlek, készültem a jöttödre, jó hogy itt vagy. Érzelmileg bele kell vonódni a főzésbe, kísérletezni kell, így válik örömmé.”- vallja Bálint.

„Célom, hogy a profi séfek világában megismert tudást megosszam a háziasszonyokkal és segítsek számukra abban, hogy új színt vigyenek az otthoni étkezéseikbe és főzésükbe. Mindenkinek van egy „szeretet nyelve”, hiszem és vallom, hogy a főzés is az. Az egyik legjobb lehetőség, hogy kifejezzük érzéseinket és gondolatainkat egymás felé-és így tegyük jobbá a mindennapi kapcsolatokat.”

Kocsis Jenő szerint a teljes élet egyik alapfeltétele, hogy felismerjük azt, amit az élet adni akar. Ha valamit görcsösen akar az ember és összeszorított foggal kapálózik utána, akkor jó eséllyel kudarcba fullad a kísérlet, ám ha úgy él, hogy odafigyel a jelekre és a lehetőségekre, akkor az működőképes lehet.

„A soproni üzlet megnyitása is egy olyan lehetőség, amelyet az élet sodort az utamba, én pedig megragadtam.” – mondja Jenő. A megnyitó szeptember 15-én lesz. (X)

Szabó Virág | Fotó: Babják Tamás

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Gasztro
Prémium pástétomok a Nivegy-völgyből
Borászkodás közben jött rá, hogy érzi és tudja is a pástétomkészítés egyszerűnek nem mondható csínját-bínját. Veres Zsuzsanna kislányai születése óta készíti termékeit a Nivegy-völgyben, ahol – Budapest után – megtalálta második otthonát.
Gasztro
Minőségi kerékpáros falatozó épül Nemesvámoson
Hamarosan megnyitja kapuit a Kétkerekes Völgykapu szomszédságában Nemesvámos új biciklis büféje, ahol a környékbeli termelők alapanyagainak felhasználásával készült ételekből falatozhatunk modern környezetben. A hely nem csak kerékpárosoknak szól, sőt, a fejlesztésére már most vannak tervek.
Gasztro
Ez a balatoni krokodil nem harap
Létezik a Balaton-felvidéken egy hüllő, amelyet csak akkor látni, ha egy bizonyos dombról nézzük. Csali János borászt 2010-ben annyira megihlette az „állat” látványa, hogy pincészetét is róla nevezte el. 2020-ban borászatából, a Csali Szőlőbirtokról került ki Veszprém megye bora.
Gasztro
A jó kenyér csak víz, liszt és só
Már a környéken is más az illat, mint egy átlagos pékség közelében. Az idén tavasszal nyílt Makmoiselle pékség kizárólag kovásszal készült prémium termékeket árul, a veszprémiek hamar rá is kaptak az ízére.
Gasztro
A visszajelzés a jó fagyi titka
Veszprém az éttermeivel ellentétben sosem volt híres a fagylaltjairól. 2020-ban viszont a Völgy Fagyizó különdíjat nyert a Balaton Fagyija versenyen, így a város is felkerült a fagyitérképre. Meglátogattuk a vár alatt üzemelő műhelyt.