Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Mindent a festészetért!

Eco-kult
2016. szeptember 12. 15:17

Badacsonytomajon, a Római úton található csodálatos nádfedeles, tornyos, bambusszal és dús növényzettel körbevett házban kerestük fel Udvardi Annát, a Kossuth-díjas festőművész, Udvardi Erzsébet unokahúgát, hagyatékának kezelőjét. Az egykori műteremben beszélgettünk az Udvardi Erzsébet Emlékház létrehozásáról, terveiről, céljairól, a kitűzött feladatokról.

Mit tartalmaz az a hagyaték, melyet nagynénje, Udvardi Erzsébet halála óta gondoz? Ha jól tudom, nem kizárólag alkotásokról van szó, a feladat ennél sokkal szerteágazóbb, hiszen most is a művésznő egykori műtermében beszélgetünk.
Ez valóban így van, a hagyaték nem kizárólag festményekből áll. Ha csak abból állna, akkor is hatalmas munka lenne a gondozás, ugyanis több száz alkotásról van szó a főiskolai rajzokon, vázlatakon keresztül az akvarelleken, grafikákon át a festményeket, fő műveket is beleértve. Emellett rengeteg dokumentum maradt ránk: több száz újságcikk, fotó, kiállítások meghívói, szintén százas nagyságrendben. Fontos lenne azt is dokumentálni az utókor számára, hogy az 1958-as badacsonytomaji letelepedése utáni évtizedekben műterme a környék egyik szellemi központjává lett.

A Balaton-felvidéki értelmiség nagy része a Tihany, Veszprém, Keszthely háromszögből megfordult itt. Korzenszky Richárd, Kralovánszky Alán, Mécs Károly, Nagy Gáspár, Petrovics Emil, Simon István, Sinkovits Imre, Szász Péter, Tatay Sándor, Vajkai Aurél és még hosszan sorolhatnám, ki mindenki járt itt, került barátságba nagynénémmel és férjével, Tamás István íróval. Ezen túl pedig vannak személyes tárgyak, az ő életének emlékei, bútorok, munkaeszközök, melyek segítenek felidézni, milyen ember volt. Bölcs, szerény, sokoldalú, invenciózus, mindemellett pedig nagy tehetség, akit a képzelete, a kreativitása mozgatott. Itt ülünk ebben a hatalmas műteremben, amit azért épített, hogy oltárképeket tudjon festeni. Ehhez egy saját tervezésű liftet is készíttetett, ugyanis a nagyméretű táblaképek felső részének megfestését csak így tudta megoldani. Távol állt tőle a nagyzolás, őt alapvetően egy dolog érdekelte: a festészet. 'Mindent a festészetért!' – ez lehetne talán életének a mottója, amint ezt a műterme is bizonyítja.

Hogyan lett Ön a hagyaték kezelője, gondozója? Udvardi Erzsébet kérése volt?
Nagynénémnek nem volt konkrét kérése arra vonatkozóan, hogy a későbbiekben mi legyen a hagyaték sorsa. Az épületből eredetileg egy kápolnát szeretett volna létrehozni a feltámadás tiszteletére. A műterem és a ház formája adta magát a gondolathoz, és el is magyarázta nekem, hogy ehhez milyen képeket szeretne még megfesteni. Ez az elképzelés sajnos nem teljesülhetett. Teljesült helyette viszont egy régi álma, két éve felépült a Badacsony-hegy oldalában a Szent István király kápolna, ahol az ő arany ragyogású, Szent Istvánt ábrázoló festménye látható. Rengeteg látogatót vonz. Visszatérve eredeti kérdésére, a természetes örökösök egyetértettek abban, hogy közülük én legyek az, aki magára vállalja ezt a feladatot. Úgy érzem, a sors ezt az utat jelölte ki nekem, így adott az életemnek hivatást.

Mi a terve a házzal? Úgy tudom, már létezik egy alapítvány, és tervben van egy emlékmúzeum létrehozása is. Hol tartanak most ezek a kezdeményezések?
Múzeum helyett emlékházat hozunk létre, mert a sok személyes emlék bemutatásának valószínűleg ez a legmegfelelőbb kerete. Az emlékház kialakítását két lépcsőben gondoltuk megvalósítani. Udvardi Erzsébet 2019-ben lenne 90 éves, akkor nyitnánk meg végleges, képtárként is működő formájában a házat. Addig viszont szeretnénk eredeti állapotában meghagyni, hogy minél többen láthassák, hogyan élt és alkotott ő itt.

Édesanyám rengeteget segít nekem a munkának ebben a jelenlegi szakaszában, amit Cseh Tamás mintájára én úgy hívok, hogy a ház varázstalanítása. Kihúzom a fiókokat, és 60-70 évvel ezelőtti apró emlékeket találok – összegyűrt ezüstpapír gombócokat, jószagú főiskolai ecseteket, kifakult régi képeslapokat, legutóbb például Gross Arnold egy rajzos levélkéjét. Előbb-utóbb mindent feltérképezek, persze akkor számomra a ház már nem lesz annyira titokzatos, de minden részletet ismernem kell ahhoz, hogy az emlékház a későbbiekben vissza tudja adni az eredeti hangulatot. Az alapítvány működése teljesen még nem indult be, de a tervek szerint segítené a ház üzemeltetését.

"Célunk az életmű teljességét bemutató hagyaték megőrzése és közkinccsé tétele."

A hagyatékot szeretné egyben tartani, vagy vásárol hozzá, esetleg ad el belőle? Igyekszik felkutatni a még lappangó műveket?
Nem szívesen adunk el, hiszen kép többé már nem születik. Az biztos, hogy jelenleg több alkotás van, mint amit egyszerre ki lehet állítani. Ezért arra gondoltunk, hogy időszakonként cserélni fogjuk a kiállítás anyagát. A balatoni akvarellekből sokan vásárolnának szívesen, de azokat szükséges megtartanunk a törzsanyag részeként. Vannak nagyobb méretű szakrális témájú festmények, melyek iránt elsősorban templomok érdeklődnek. Vannak lappangó festmények is; ezeket szeretném felkutatni, esetleg visszavásárolni.

Érkezett megkeresés magánemberektől, múzeumoktól vagy gyűjtőktől például?
Gyűjtőktől igen, nem is egy. Volt, aki a bajai múzeum segítségével talált rám. Nekik is csak annyit tudtam mondani, hogy a képek nem eladók.

Van kedvenc képe, alkotása a hagyatékból, amit különösen kedvel?
Inkább korszakok vannak, melyek közelebb állnak hozzám. Van egy, az 1950-es években Bajáról készített nagyon hangulatos tempera sorozat, amit most különösen kedvelek. Léteznek gyönyörű versillusztrációi, melyek részben még a főiskolai évekből származnak, ezeket is nagyon szeretem. Az egyik kedvencem egy Francis Jammes-vershez készített akvarell: kis, csendes szobát ábrázol, egy ingaórával, melynek szinte hallani a ketyegését. Jammes egyik kedves költője volt nagynénémnek, pályája elején több verséhez is készített illusztrációt. Kevesen tudják, hogy portrékat is festett. Évfolyamtársáról, Gross Arnoldról készített portréjával nyerte élete első jelentősebb díját.

Badacsonytomaj és a helyiek mennyire támogatják Önt? Udvardi Erzsébetet nagyon sokan ismerték, szerették, ő itt helyben fontos személy volt. Mennyire fontos most a városnak, hogy a ház és a kollekció látogatható és megismerhető legyen a nagyközönség számára?
Fontos nekik, de tiszteletben tartják, hogy magunk szeretnénk kitalálni ennek a mikéntjét. Édesanyámmal együtt mi ismertük őt a legjobban, így leginkább mi vagyunk abban a helyzetben, hogy valami olyasmit hozzunk itt létre, amit ő is szívesen látna. Ezért egyelőre nem kértünk még konkrét segítséget, de a város vezetése többször hangsúlyozta, hogy bármikor számíthatunk rájuk. Udvardi Erzsébet itt egy „intézmény” volt, akit nagyon sokan szerettek és tiszteltek, tudták, hogy önzetlen, segítőkész ember. A helyi iskola építésekor például huszonöt akvarellt ajánlott fel, melyek egy aukció keretében el is keltek; a bevétel az iskolát illette. Egy időben országgyűlési képviselő is volt, ebben a minőségében is rengeteg ügyben járt el a helyiek érdekében.

Az államtól remélhet bármilyen támogatást?
Eddig nem kértünk segítséget. A jelenlegi fenntartást saját erőből oldjuk meg, de amint megkezdődnek a nagyobb munkálatok, a helyiségek kiállítótérré átalakítása, a képek helyes megvilágításához elengedhetetlen villanyszerelés, szükségünk lesz állami támogatásra. Bízom benne, hogy mivel Kossuth- és Magyar Örökség-díjas festőművészről van szó, egy ilyen közhasznú hagyaték megőrzését támogatni fogják.

Ki segíti Önt ebben a felelősségteljes munkában? Van szakmai háttere, támogatása?
Kratochwill Mimi művészettörténész, aki egyébként az Udvardi Erzsébet Alapítvány kuratóriumának is tagja, jelenti a szakmai hátteret. Édesanyám az, aki sokat tud segíteni a helyszínen, de a munka legnagyobb részét én végzem. Szeretnék a későbbiekben fiatalokat magam köré gyűjteni, akik ezt a valóban felelősségteljes, de örömteli munkát segítik, és akiknek majd át tudom adni a feladatokat.

Udvardi Anna Udvardi Erzsébet unokahúga. A festőművész 2013-as halála óta hagyatékának gondozója, 2014-től az Udvardi Erzsébet Alapítvány kuratóriumának elnöke. Már Udvardi Erzsébet életében részt vett nagynénje számos kiállításának előkészítésében, az utóbbi két évben pedig hivatásszerűen végzi ezt a tevékenységet. Télen Budapesten, nyáron Badacsonytomajon él.

Dohnál Szonja | Fotó: Babják Tamás

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Eco-kult
„Nem akarom elkiabálni, de rajtam van az Isten keze”
Trokán Anna jelenleg szabadúszó színésznőként, de ami ennél is fontosabb, családanyaként éli az életét. Mint mondja, már várja, hogy a színpadra visszatérjen, de akkor lenne igazán boldog, ha a színház és a család egyensúlyát megtalálná. Rengeteget sportol; a mostani beszélgetésünk is egy futóverseny miatt jöhetett létre…
Kultúra
A felfedezés legalább akkora öröm, mint a kész fotó
Mindig is tudtuk, hogy a Balaton szép, de talán más szemével kellett néznünk, hogy rájöjjünk, mennyire. Mert a fiatal fotós, Orbán Péter kétségtelenül látja a tájat: elszántan kutatja a különleges pillanatokat, a nem mindennapi szögeket, és ez a képeken átütő szenvedély bennünket is arra késztet, hogy újra felfedezzük a vidéket.
Eco-kult
A múzeum, ami nem fél hatásos lenni
A magyar emlékezetpolitika egyik legbátrabb és leghatásosabb intézménye működik Várpalotán immáron 16 éve. A Trianon Múzeum nem burkolózik a nemzetgyászba, de kendőzetlenül tárja fel a békediktátum okait és hatásait. Trianon 100. évfordulóján a Zichy-kastélyban működő intézmény is jelentős fejlesztésen esik át, miközben megőrzi és erősíti eredeti küldetését.
Kultúra
A veszprémi festőművész projektekben gondolkodik
Mit ad neki, és miért kell megküzdenie egy képzőművésznek, aki Európa egyik kulturális fővárosában él és alkot? Mit jelent az, ha valaki projektszerűen fogja fel a művészetet, ami kreatív kiteljesedés mellett egy teljes munkaidős hivatásnak is felfogható? Csík Richárd festőművésszel utaztunk a nyugat-európai galériák fényűző pompáján át a veszprémi műtermekig.
Eco-kult
„Nagyon rá tudok hangolódni az emberekre”
Csemer Boggie énekesnő nevét a Parfüm című dal kapcsán jegyezte meg az ország, majd később, az Eurovíziós Dalverseny mezőnyében tűnt fel, ahol a magyar delegáció küldöttjeként utazott ki Bécsbe. Már akkor sem csak az országot, de egy fontos ügyet is képviselt, ahogy azóta is újabb és újabb – mindenkit érintő – fontos témákkal foglalkozik dalain keresztül. Hozzánk egyenesen egy rádióinterjúról érkezik, elegánsan, jókedvűen, második kisbabájával a hasában…