Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Biganticus buli

Rozé-Rizling-Jazz
2016. június 13. 14:43

Július 14-én érkezik a Rozé, Rizling és Jazz Napokra Heincz Gábor „Biga” zenekarával, akivel kedvenc fesztiváljáról és aktuális zenei terveiről is beszélgettünk.

Mesélj egy kicsit, milyen projekten dolgozol jelenleg?
Jelenleg a zenekarommal egy teljesen új koncertműsor összeállításán dolgozunk a nyárra, illetve az idei évre. Az a tervünk, hogy a jövő év tavaszától már kizárólag saját dalokat játsszunk, ezért most lázasan írjuk a szövegeket. Fokozatosan alakulunk át, háromhavonta szeretnénk jelentkezni egy új dallal és klippel. Ennek az egyik fázisa lesz egy nagy önálló koncert idén az Akváriumban, majd az A38 hajón a nyolc számos EP lemezbemutató koncertje.

Milyen jellegű dalokra számíthatunk?
A sorozat első darabja a rádiókban nemrégiben debütált All right című dalom. Hál’ istennek nagyon hamar megszerették a hallgatók, felkerült a slágerlistára. Rövidesen érkezik hozzá a videoklip is, és az utolsó finomításokat végezzük a következő nótán. Stilisztikai szempontból lesz egy kis változás: a tőlem megszokott acoustic vonal sok esetben marad – mint ahogy az All rightban is jelen van –, és továbbra is modern és slágerzenét szeretnénk készíteni, a következőben viszont lehet, hogy egy kicsit rockosabb irányba mozdulunk el.

Kevesen tudják, hogy szorosan kötődsz Balatonfüredhez, a szüleid a mai napig ott élnek. Mennyire inspirál ez a borvidékeiről is híres balatoni közeg?
Én általában kötődöm a kisvárosi hangulathoz, talán azért, mert világéletemben a belvárosi nyüzsgésben éltem, és néha jól esik a csend és a nyugalom. A balatonfüredi lét már egy megszokott állandó az életemben, gyakran járok le a szüleimhez, akiknek van ott nagyon szép kis házuk és egy Balaton szerte ismert rétes boltjuk, a város is gyönyörű. Nekem a balatoni életérzés a nyárral kapcsolódik össze, és ez mindenképpen inspirál. Úgy érzem, a dalaimon keresztül is vissza tud jönni ez az érzés, azon a környéken nagyon szeretik, és a rádiók is szívesen játsszák őket, sokszor hívnak fellépésre.

Harmadik alkalommal lépsz fel a Rozé, Rizling és Jazz Napokon. Milyen élményeid kötődnek a VeszprémFesthez és a kísérőrendezvényéhez?
Gyakorlatilag elmondhatom, hogy a kedvenc fesztiválomról van szó, ráadásul a Rozé, Rizling színpadot nagyon-nagyon szeretem. Hihetetlenül patinás környezetben, a kis bodegák körében zenélhetünk, ami igazán családias hangulatot varázsol a rendezvénynek. Érdekes, hogy igen különböző stílusú zenekarok lépnek fel, mégis mindet nagyon szereti a közönség. A kicsit jazzessebb, akusztikusabb vonalat is szívesen hallgatják, végigtapsolják, a táncosabb daloknál pedig szinte megőrülnek. Rendkívül befogadó ez a társaság, nagyon kedvelem.

Civilként is részt veszel a fesztiválon?
Mindenképpen, idén is tervezzük, hogy ha már ott vagyunk, a turnébuszban ücsörgés helyett belevetjük magunkat a fesztiválba, kóstolgatunk, meghallgatjuk a produkciókat.

Bigantic címmel adtok koncertet. Mire utal a cím?
Csupán arra, hogy ez nem egy szóló produkció lesz, hanem zenekaros koncert. Történt egyébként ebben is egy kis változás: míg korábban voltak mellettem női vokalisták, ez most megszűnt, viszont színesedett a zenekar – a Roy & Ádámból ismert Nagy Ádám fog gitározni rajtam kívül. Teljesen új műsorral érkezünk, ha pedig elkészül a következő dal végleges szövege, az is repertoáron lesz már, függetlenül attól, hogy csak júliusban debütál majd.(x)

Bertalan Melinda

További képek

Gesztesi Ákos