Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Palackba zárt szenvedély

Rozé-Rizling-Jazz
2016. június 13. 14:09

Kevés találóbb pincészet lehetne a Rozé, Rizling és Jazz Napok egyik vezető borászata, mint a Homola Szabolcs alapította Homola Pincészet. Nemcsak zamatos boraik, de szoros kötődésük is igencsak indokolttá teszi állandó jelenlétüket a fesztiválon.

Ha jól tudom, eredendően Ön informatikus végzettségű, ami elég távol áll a borászattól. Miként kezdett el mégis ezzel foglalkozni?
Régóta vágytam már egy vidéki házra a Balaton partján. Paloznak az első pillanattól kezdve otthonos volt, távolabb a parttól, mégis balatoni panorámával és hihetetlen nyugalommal, így nem volt kérdés, hogy maradunk.

Egyik pillanatról a másikra döntöttem el, hogy a régi szőlőterületeket megtartom és a ház mellett borászatot alakítok ki. A bor szeretete régóta része az életemnek, de bort készíteni még most is csak tanulok. Ehhez jó társakat választottam: Homonna Attila borásszal és Demjén Gábor szőlésszel szinte a kezdetektől fogva együtt dolgozunk. Hihetetlenül maximalisták, és lehet velük kísérletezni. Nemrég furmintot is telepítettünk!

Viszonylag fiatal pince az Öné, de évről évre nő a népszerűsége. Hol tart most és milyen út vezetett idáig?
Mára a Balatonfüred-Csopaki Borvidék legjobb dűlőiben gazdálkodunk, immár 15 hektáron. A cél idén 60 ezer palack értékesítése. 4 nagy dűlő adja a termés alapját. Két borcsaládunk van, a Homola-sorozat hordós erjesztésű és érlelésű tételei, mint például a Sáfránykert Olaszrizling, a Hajnóczy Olaszrizling, a Parti Szél cuvée vagy a Kékfrankos. Dűlőn belüli hordóválogatások is készülnek, ebben az évben elsőként kerül forgalomba a Sáfránykert Olaszrizling válogatás és a Kishegy nevű Olaszrizling válogatás.

Másik büszkeségünk, a 100% borcsalád a frissebb, könnyű, reduktív vonalat képviseli, igazi balatoni életérzést közvetítve. Az ikonikus nevű 100% Balaton megmutatja, hogyan képzeljük el a magyar tengert borban: egy lendületes, friss cuvée, helyi fajtákból.

A kezdetektől törekszünk arra, hogy Paloznak úti cél legyen a Balatonra látogatók számára. A tavalyi évben letettük ennek alapjait, megnyílt a pince mellett a Homola Borterasz, a paloznaki faluközpontban pedig megnyitottuk az éttermünket, egy őszinte vidéki vendéglőt minőségi alapanyagokkal és borválasztékkal. A legnagyobb ünnep persze a most 5 éves Paloznaki Jazz Piknik, amely egy kis jazz estből egy 3 napos fesztivállá nőtte ki magát nemzetközi előadókkal és felejthetetlen hangulattal. Legalábbis ezt mondják, akik már megfordultak nálunk.

Valóban jól érzi a jazz és a bor összefüggését, amit a fesztivál szervezése is mutat. Honnan jött az ötlet a Paloznaki Jazz Piknikhez és mi a célja vele? Mit jelent Önnek a Piknik?
Magam is zenéltem régebben és közel áll a szívemhez a jazz. A jó borok élvezete, Paloznak hangulata és a Balaton látványa mellé ösztönösen jött az ötlet, hogy már csak a zene hiányzik. Hiánypótló rendezvényt kívántunk nyújtani, egyedülálló gasztronómiával, különleges koncertélménnyel, mindezt családbarát megközelítéssel, a nagy fesztiválok alternatívájaként. Idén 17 nemzetközi és hazai előadó lép színpadra. Saját boraim mellett az idén is a környék borászatai, kézműves termelői és közkedvelt éttermei fognak gasztronómiai élményt nyújtani a látogatóknak.

A Paloznaki Jazz Piknik programjáról és a jegyekről bővebben a www.jazzpiknik.hu oldalon lehet olvasni.

Szabó Virág | Fotó: Babják Tamás, Homola

További képek

Gesztesi Ákos