Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Nehézsúlyú atléta

Tempó
2016. június 13. 12:50

Terepen egyaránt, ám továbbra is inkább az autópályákon és a belvárosi környezetben állja meg a helyét a BMW eddigi legjobb motorjával felszerelt X5-öse. Hiába több mint 2 tonna, a majdnem 400 lóerő és a bődületes nyomaték 5,3 másodperc alatt gyorsítja 100-ra a BMWX5 M50d-t.

Magazinunk hasábjain nem először foglalkozunk a BMW prémium kategóriás modelljeivel. Ezúttal egy olyan behemótot vezettünk és fotóztunk, amely a német autógyár eddigi legerősebb dízelmotorjával van felszerelve. Veszprém mellett próbáltuk ki a harmadik generációs BMW X5 M50d-t.

A bajor gyár 1913-as alapítása, majd az első világégésben való részvétele után (repülőgépmotor-gyártás) kénytelen volt bezárni üzemét, miután Németország vesztesen került ki a háborúból. A gyár 1919-es újranyitása után már nem csak hajók, hanem motorbiciklik és autók motorjainak tervezését is vállalták. Úgy tűnik, jó döntés volt a repertoár bővítése, hiszen innentől kezdve kisebb-nagyobb nehézségekkel tarkítva, de sikerkorszak kezdődött az autógyár életében. Az 1970-es évek elejére jutottak el odáig, mely máig meghatározza mindazt, amit ma a bajor autógyártás precizitásának és minőségének nevezünk.

Az első és a második X

A BMW kicsit több mint 10 évvel később, az 1980-as évek közepén kezdett el foglalkozni az összkerék-meghajtású modellek fejlesztésével: ekkor használták először az azóta már szimbólummá vált X jelölést. Ugyan a SUV kategóriát nem a BMW találta fel, az első X5-ös modell 1999-es bevezetésével mégis ők gyártottak elsőként kifejezetten épített utakra tervezett „terepjárókat”, vagyis ahogy ők hívják, SAV-ot, azaz Sports Activity Vehicle-t. Ez olyannyira új célcsoportokat kezdett bevonzani a BMW-hez, hogy mára már csaknem minden harmadik rendelés egy X modellre fut be.

Az idén 17 éves X modellekből öt fajta található, amelyeket a BMW M GmbH két csúcsmodellje, a BMW X5 M és a BMW X6 M egészít ki.

Az első generációs X5-ös hatásos belépőként érkezett a piacra 1999-ben, mely luxus felszereltségű utasterével, önhordós karosszériájával és független felfüggesztésével az autóutak mellett képes volt megbirkózni az off-road tereppel is.

A SAV kategória modelljére hatalmas kereslet mutatkozott főleg az Egyesült Államokban, de az európai és az ázsiai piacokat is meghódította: 2005 közepén már a félmilliomodik BMW X5 gurult le a gyártószalagról.

A 2006-os modellfrissítést követően a második generációs X5-ösöket megnövelt utastérrel, jobb hajtásrendszerrel és felfüggesztéssel dobták piacra. A bajor gyár ezen modellje 2007-ben és 2008-ban is elnyerte az Amerikai Egyesült Államokban működő, és a járművek átfogó biztonságát vizsgáló intézet, az IIHS „Top Safety Pick” díját a törésteszten nyújtott kiemelkedő viselkedésével. A modellből világszerte csaknem 730 000 példány kelt el.

A harmadik X és a legerősebb motor

Az aszfaltorientált szabadidőjármű annyira sikeresnek bizonyult, hogy a harmadik generációját 2013-ban mutatták be világszerte. A képeinken is látható behemót pedig ennek a csúcsmodellje, hiszen a világ legerősebb sorhatos, háromliteres dízelmotorját háromfázisú turbófeltöltéssel támogatták meg a bajorok. A 381 lóerőnek és a 740 Nm forgatónyomatéknak köszönhetően az X5 M50d városi sportautókat megszégyenítő gyorsulást tudhat magáénak: 5,3 másodperc alatt képes elérni a 100 km/órás sebességet, miközben a gyár szerinti átlagfogyasztása nem lépi túl a 7 litert. Végsebességét elektronika korlátozza 250 km/óránál. A BMW BluePerformance technológia mindeközben garantálja a környezetbarát teljesítményt, az M Performance modellek ugyanis egytől egyig megfelelnek az EU6 környezetvédelmi szabványnak.

A világ egyik legerősebb dízelmotorjával felszerelt járgányhoz nyolcsebességes automatikus váltó jár, melynek erejét az xDrive összkerékhajtási rendszerén keresztül juttatja az útra. Mint minden X5-ösben, ebben is benne van az üzemmód-választó kapcsoló is, melynek köszönhetően Eco Pro, Comfort, Sport és Sport+ beállítások közül lehet választani. Élmény volt kipróbálni.

A sportos érzetet kívül a kopoltyúk és a dupla kipufogó, a beltérben M logók, alumínium betétek és a sportkormány fokozzák. A sportos jellemzők mellett érdemes szót ejteni a felszereltségről is.

A BMW széria ennek részeként kínálja az adaptív M futóművet, Dinamikus Lengéscsillapító Ellenőrzéssel és légrugózással a hátsó tengelyen, valamint a változó áttételű, elektromos szervokormányt. Egy új modellhez opcióként elérhető a Dynamic Performance Control és a Dynamic Drive rendszerekkel kiegészített Dynamic Adaptív felfüggesztési csomag is, miközben a 19 collos M könnyűfém felnik a szériafelszereltség részét képezik.

Ha valaki egy ilyen sportos luxustank mellett teszi le a voksát, több mint 24 millió forintot kell érte fizetnie, ám ez az összeg az extrákkal együtt tovább tornázható felfelé. Az általunk kipróbált modell az egyedi kárpitjával, 20 collos felnijével, fényezésével, és az egyéb kiegészítőivel együtt 34 millió forintot kóstál.

Gesztesi Ákos | Fotók: Babják Tamás

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Tempó
Ki hőlégballonnal száll e táj fölébe...
Magyarország első kereskedelmi hőlégballonos utasszállító cége a lehető legjobb helyen működik: Hévízről felszállva, a Balaton nyugati medencéje fölött repülve felejthetetlen látvány tárul az utasaik szeme elé.
Tempó
Szállni szabadon, mint a madarak
A koronavírus miatt sokan szorultak hosszú időre a négy fal közé – aki nem kertes házban él, az a szó legszorosabb értelmében. Semmire nem vágyunk jobban, mint hogy újra szabadok lehessünk, mint a madarak – a siklóernyőzés pedig pontosan ezt az élményt adhatja meg nekünk.
Tempó
A GAZDASÁGOT IS MAGASABB FOKOZATBA KAPCSOLNÁ A VERSENYPÁLYA
Hajdúnánás mellett épülhet meg a MotoGP majdani Magyar Nagydíját is befogadó versenypálya. Milyen hatással lesz a kiépülő infrastruktúra a magyar motorsportra és a térség gazdaságára? Többek között erről beszélgettünk Talmácsi Gábor gyorsaságimotoros világbajnokkal, a projekt sportszakmai szakértőjével.
Tempó
ÚTTALAN UTAKON
A tereprali – főleg a Dakar-közvetítések révén – az egyik olyan autósport-szakág, ami hazánkban sok laikust meg tud szólítani. Több mint száz év alatt sokat fejlődött a technika, de az úttalan utak azóta is komoly kihívások elé állítják a versenyzőket.
Tempó
Még épül, de már vonzza a fejlesztőket
Európában is egyedülálló, komplex szolgáltatásokat nyújtó autóipari tesztpálya épül – és már üzemel is – Zalaegerszegen. A létesítményről dr. Háry Andrást, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.