Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

’A szemüveg csak eszköz’

Éleslátás
2016. június 13. 12:33

Reider Lászlót és Naményi Miklóst, a Szemeszter Optika tulajdonosait elsősorban nem azért kerestük fel, hogy a cég életéről meséljenek, bár kétségkívül ez is egy sikertörténet. Az ő hitvallásuk azonban az, hogy az emberek ne kereskedelmi egységként, hanem szolgáltatásként tekintsenek az optikára.

„A mi termékünk nem a szemüveg, hanem az éles látás, amelynek csupán egy eszköze a szemüveg.”

Már több mint egy éve rendszeres vendégei a Méz Rádió Szemünk Fénye című rovatának. Mi volt ezzel a céljuk?
Elsősorban az ismeretterjesztés, illetve az, hogy mi szólaljunk meg. Magyarországon durván a lakosság felének optikai korrekcióra lenne szüksége, de vagy nem vesznek róla tudomást, vagy nem is tudnak róla. Szeretnénk orvosolni ezt az általános közönyt, és felhívni a figyelmet azokra a tünetekre, amelyeknek látásprobléma állhat a hátterében.

Mi a legnagyobb nehézség, amivel munkájuk során szembe kell nézniük?
Talán az, hogy sokan nem is tudják, hogy segítségre szorulnak, ugyanis nem rendelkeznek viszonyítási alappal. Hozzászoktak ahhoz a látáshoz, amijük van, nekik az a természetes. Nekünk kell megteremteni a lehetőséget arra, hogy megtudják, hogyan is láthatnának! De ahhoz, hogy valaki ne csak akkor jöjjön be az optikába, amikor már alig lát, tudniuk kell az embereknek, hogy melyek azok a tünetek, melyek indokolttá teszik egy szemész felkeresését.

Ezek a következők: gyakori fejfájás, idegi kimerültség a nap második felére, koncentrációs nehézségek, percekig bámulás a semmibe.

Az információk és a külvilágból érkező ingerek 98 százalékát a látásunk segítségével kapjuk, így hát nem mindegy, milyen minőségben jönnek ezek az infók.

Mik a leggyakoribb tévhitek?
Minél nagyobb a dioptria, annál rosszabb az ember szeme, a szemüvegesek szeme hozzászokik a szemüveghez, ezért romlik, illetve, hogy a számítógép rontja a szemet. Nem rontja, csak mivel a képernyő előtt ülők szeme nagyobb igénybevételnek van kitéve, hamarabb előbukkannak azok a rejtett problémák, amelyek már eleve adottak voltak. A sport világában az a lényeges, hogy hány másodperccel javult a futó eredménye a tavalyi évhez képest, nem pedig az, hogy hányas cipőt hord. A mi szakmánkban ez pont fordítva van, de nem adjuk fel, igyekszünk helyre tenni a dolgokat.

A mai orvostudomány segíti, vagy inkább hátráltatja a munkájukat?
Nézzünk egy konkrét példát! Mit hallanak a leggyakrabban a frontérzékenyek, a migrénesek és a fejfájósok? „Vegyél be fájdalomcsillapítót.” Tény, hogy fejfájást gyakorlatilag bármi okozhat. De ha a páciens mondjuk már megjárta a neurológiát és leszűkítette a lehetséges okok körét, akkor ajánlatos időpontot kérnie egy szemvizsgálatra.

A látás a munkavégzésre és az életminőségre is komoly befolyással bír. Ha egyszerűen ki lehet küszöbölni egy olyan problémát, amely évekig mérgezte életünket, akkor miért ne élnénk az alkalommal? Igaz, hogy a rossz látás nem halálos, ugyanakkor életünk minden területére kihat, így érdemes komolyan venni.

Hogyan válik az Önök által nyújtott szolgáltatás személyre szabottá?
Az alapos kivizsgálás az alapja mindennek. Minden munkakör más és más kompetenciát igényel, ezáltal más szemüveget is. A naprakész tudással rendelkező munkatársak mellett nálunk a legújabb technológia is adott. A kettő együtt lehetővé teszi, hogy személyre szabottan, a felhasználási és kitekintési igényekhez hajszálpontosan illeszkedjen a szemüveg. Sokan jönnek be hozzánk úgy, hogy azt a lencsét, amit tanácsolunk nekik, már kipróbálták, de sikertelenül. A legtöbb ilyen esetben kiderül, hogy ez nem a lencse, vagy az ügyfél hibája, egyszerűen rosszul volt beállítva, vagy nem a megfelelő körültekintéssel készült a szemüveg. Igenis le kell futni ezeket a feleslegesnek tűnő köröket, így válik mindenki elégedetté. (x)

Szabó Virág | Fotó: Domján Attila

További képek

Gesztesi Ákos