Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A nőneveléstől a borászatig

Múltbanéző
2016. június 10. 17:55

Ranolder János kivételes életpályája. A 19. századi magyar történelem legsötétebb időszakában, a Bach-korszakban került a veszprémi egyházmegye élére Ranolder János (1806-1875), aki negyed évszázados püspöki tevékenysége alatt kimagaslóan sokat tett a leánynevelés, a gyógyítás és a szőlőnemesítés területén.

Az 1806-ban pécsi iparos családba született gyermekről hamar kiderült, hogy kivételes tehetséggel áldotta meg az ég: a ciszterci gimnáziumban minden osztályt kiváló eredménnyel végzett el. Atyja támogatásával a papi pályát választotta: 1824-ben nyert felvételt a pécsi kispapok közé. Felismerve tehetségét, elöljárói a pesti egyetem hittudományi karára küldték továbbtanulni. 1829-ben szentelték pappá, és karrierje innentől töretlen lendülettel haladt előre.

A bécsi Augustineumban teológiai doktorátust szerzett, 1831 és 1840 között a pécsi papi szemináriumban oktatott szentírástant, és a keleti nyelveket tanította. 1838-ban adták ki Hermeneuticae című könyvét, amely a bibliamagyarázat alapvető kérdéseivel foglalkozik. A tankönyv elnyerte a pápa tetszését, és több kiadást is megért.

Ranolder 1840-től a pesti egyetem hitszónoka és hitoktatója lett, vakációs idejében bejárta Ausztriát, a német területeket, Angliát, Franciaországot, Belgiumot, Svájcot, és természetesen Rómába is eljutott, ahol találkozott a pápával. 1845-ben nevezték ki pécsi kanonokká, emellett a pécsi szeminárium igazgatója is lett. A szabadságharc bukása után, 1849-ben került gróf Zichy Domonkos lemondása után a veszprémi püspöki székbe, és 1850-ben szentelték fel.

A Bach-korszak hajnalán nem vetett jó fényt rá az a tény, hogy az udvar őt nevezte ki a veszprémi egyházmegye élére; nagy ügyességre, elszántságra és tapintatra volt szüksége ahhoz, hogy elfogadtassa magát új helyén.

Alighogy nekilátott munkájának, Veszprémet két tűzvész is pusztította; az új püspök 550 forinttal segített a károsultakon. A szabadságharcban részt vállalt papjait úgy mentette meg a bíróság kezétől, hogy rendházakba küldte őket „száműzetésbe” egészen addig, amíg a megtorlás lecsillapult. Mindezek segítségével oszlatta el a személye körül kialakult bizalmatlanságot, és megteremtette a lehetőséget az alkotó munkához.

Oktatás és karitatív tevékenység

Tetterőből és konkrét cselekedetekből pedig nem volt hiány! Ranolder János rendkívül fontosnak tartotta a nőnevelés ügyének előmozdítását – e területen kiemelkedő munkát végzett. 1854-ben hívta Veszprémbe az Irgalmas Nővéreket, akiket tanítással és betegápolással bízott meg, és számukra iskolát építtetett. 1860-ban az Angolkisasszonyok rendjét telepítette le a megyeszékhelyen; iskolát, valamint templomot emeltetett részükre. A megye többi városában is támogatta a nőnevelést és -oktatást: Tapolcán, Pápán, Kaposvárott, Keszthelyen alapított iskolákat, amelyek vezetését az Irgalmas Nővérekre bízta, emellett Budapesten megalapította a Ranolder Intézetet.

Karitatív tevékenysége is kiemeli kora egyházi méltóságai közül: több alapítványt hozott létre, támogatta a veszprémi és pécsi szegényeket, megalapította a Veszprém Egyházmegyei Tanítók Nyugintézetét, a veszprémi kórház fenntartására alapítványt hozott létre.

A borász püspök

Mindezen munkássága mellett még arra is volt ereje, hogy komoly részt vállaljon a magyar szőlőművelés és bortermesztés megreformálásában. Hegyalján, Csopakon, Badacsonyban és a Somlón szőlőket telepíttetett, és modern alapokra helyezte a fajtanemesítést. A szőlőtermesztés népszerűsítése érdekében szőlőoltványokat ajándékozott a földműveseknek, a csopaki bor nemzetközi hírnevének megalapozása is az ő nevéhez fűződik. Alakja összeforr kedvenc tájával, a Balaton-felvidékkel: a Badacsony tetejére hatalmas keresztet állíttatott, és felvásárolta Kisfaludy Sándor házát és szőlőjét, hagyatékát pedig megőrizte az utókornak.

A kiegyezést teljes erővel támogatta, és 1867-ben veszprémi püspökként ő koronázta meg Erzsébet királynét. Élete végén súlyos betegségében visszavonultan élt, nyaranta leginkább csopaki szőlejében tartózkodott. Végrendelete szerint vagyonának legnagyobb részét az egyháznak (szegények, iskolák, intézetek támogatására) adományozta.

Bizton állítható, hogy Ranolder János a 19. századi egyháztörténelem kiemelkedő alakja volt. Csopakon minden év szeptemberében emléknappal emlékeznek meg róla, a veszprémi önkormányzat pedig Ranolder-díjat alapított az oktatás és nevelés területén kiemelkedő személyek munkájának elismerésére.

Szaksz Balázs

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Múltbanéző
Medgyaszay István: aki megtervezte a 110 éve épült veszprémi színházat
Medgyaszay István keze nyomát a mai napig magán viseli Veszprém belvárosa – sőt, a Petőfi Színház tervezett rekonstrukciója révén a megyeszékhely egyik ikonikus épülete visszanyeri azt az arculatát, amit az építész annak idején megálmodott neki.
Múltbanéző
Épületeket alkotott, városképet alakított
A századforduló időszaka Veszprémben is a nagy építkezések korszaka volt. Az ekkor alkotó Csomay Kálmán építőmester keze munkájának nyomát is hosszú időre megőrizte a város.
Múltbanéző
A LÁNCOS KÖDLOVAG
Ma még mindenki tudja Veszprémben, hogy ki volt az a bőrdzsekis, fémes, színes arc, aki szeretett leülni egy-egy kávéra, aki fáradhatatlanul rótta a város utcáit télen, nyáron. Szilágyi Lackó festő. Már életében kultuszfigura lett. Ő volt a punk festő, az avantgárd művész. Nekem – és sokaknak: Lackó.
Múltbanéző
MEGALKUVÁS NÉLKÜL
Egry József a 20. századi magyar festészet egyik legkiemelkedőbb, legeredetibb, egyetlen művészeti iskolához sem kötődő alakja, aki a nyomorból indulva jutott el a legmagasabb szintű művészetig. „Az igazi alkotó, mindegy, hogy milyen származású: proli vagy herceg, a rangja isteni.”
Múltbanéző
A CSILLAGOK FELÉ
Egyszerű veszprémi iparos család sarjaként megjárta Münchent, Brüsszelt, Párizst, Itáliát – szobrászművészete a kor kiemelkedő alkotói közé emelte, ám korai halála nem tette lehetővé az életmű kiteljesedését. Csikász Imre az örök lehetőség marad a magyar képzőművészet történetében, aki ennek ellenére számos kiemelkedő alkotással gazdagította hazánk művészetét.