Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Turisztikai márkaépítés

Kávészünet
2016. június 10. 11:54

Nem ismer lehetetlent. A legnehezebb helyzetben is megtalálja, meglátja a megoldást. Nőkre jellemző bájjal, kedves határozottsággal fogalmazza meg céljait. Vélhetőleg ez a sikereinek titka. Lencsés Tamarával, a Magyar Turisztikai Ügynökség Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatójával beszélgettünk.

Milyen speciális, plusz tulajdonsággal kell rendelkeznie egy turisztikai szakembernek más területen dolgozó menedzserekkel szemben?
A szakmai tudás, felkészültség elengedhetetlen a legitim munkához. De az is, hogy képesek legyünk összehangolni az érdekeket, hogy az adott régióval tudjunk azonosulni, hogy szeressük az adott tájat, hogy meglássuk a sajátosságait – sokszor a személyiségből fakadó kompetenciák fontosabbak ezek jó menedzseléséhez. A sikeres munkához elengedhetetlen az együttműködés. Tehát csak csapatban, minden egyes érintett féllel közösen tudunk sikeres turisztikai munkát végezni. Jelen esetben ez főleg a turisztikai desztinációkat (TDM-et) érinti. De a munkám során figyelnem kell a Közép-dunántúli régióban: Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megyékben turizmussal foglalkozó civilekre, vállalkozásokra, önkormányzatokra is.

"...Mindenkihez meg kell találni az utat, meg kell hallgatni őket, megérteni ötleteiket. A sok egyéni véleményből, ötletből egy közöset kell megfogalmazni."

Milyen ez a régió?
A Közép-dunántúli, vagyis királyi régió alapvetően – nem tartozik ide a Balaton északi partja, mert az külön igazgatóság – kulturális turisztikai termékekkel jelenik meg a piacon. Várakban, kastélyokban gazdag, jelentős a kulturális fesztiválkínálat. Nem szabad elfeledkezni a nagyobb történelmi városainkról: Veszprém, Székesfehérvár, Tata, valamint a vallási értékeinkről sem. Azonban adottságainak köszönhetően az aktív szabadidő-turizmus is jelentős. Gondolok itt a Velencei- és a Tatai-tó környékére, a Bakony, Vértes és Gerecse területeire, kerékpározásra.

Számomra a legkedvesebb a térség kastélykínálata, ami egyedülálló. Csak néhányat említek meg: a pápai Esterházy, dégi Festetics, fehérvárcsurgói Károlyi-kastély a hozzájuk tartozó parkokkal együtt nemcsak szemet gyönyörködtető látványt, hanem kulturális programokat, kikapcsolódást is nyújtanak. És a jövőben számos új helyszínt élvezhetünk majd.

Sokszor egy megyén belül is sok különbséget, ellenérdeket láthatunk. Gondolom, ez egy régiónál fokozottabban így van! Mi az a közös pont, program, ami köré felsorakozhat a régió?
Nem baj, ha különvélemények fogalmazódnak meg. Mert felhívja a figyelmünket a helyi érdekekre, problémákra, véleményekre. Ezek figyelembevételével fogalmazzuk meg a közös céljainkat. A közös munka, a közös siker, vagyis minél több ideérkező látogató – ez az a közös pont, amivel mindenki azonosul. Legfontosabb számunkra, hogy sikeresek legyünk, hogy a mi régiónkat minél többen megismerjék, megszeressék. Ez egy hosszú folyamat, és nagyon jól haladunk. Sok helyen már közösen próbálnak projekteket létrehozni, közös terméket akarnak kidolgozni. Ehhez mi is segítséget adunk.

Gyakorlatilag most egy építkezés folyik.
Én hiszek a régiós munkában, az elmúlt bő egy év azt támasztja alá, hogy a szolgáltatóknak is szüksége van a munkánkra. Hiszek abban, hogy régiós szintre kell emelni a kommunikáció egy részét. Természetesen e mellett meg kell mutatni azt is, hogy milyen kisebb területi egységeink vannak. Tanulmányutakkal, reklámokkal, kiadványokkal, blogolással egyaránt ezt szeretném támogatni belföldön, külföldön. A köztudatban erősíteni kell a Közép-dunántúli régió nevét, kínálatát. Minél szélesebb körhöz szeretném eljuttatni üzenetünket!

Mai világunkra jellemző, hogy hihetetlen gyorsasággal változik. Gondolom, ez fokozottan igaz a turizmusra is. Mit jelent ez a Közép-dunántúli régió esetében?
Egyre nagyobb igény van a pihenésre, az aktív pihenésre, a feltöltődésre. Egyre növekvő, egyre több igényt megfogalmazó gazdasági szektor a turizmus.Két kitörési pontunk van. Egyik a csendes, lassú pihenés körülményeinek megteremtése. A kulturális kínálat és természeti környezet ezt nagyban elősegíti, ehhez minőségi szolgáltatásokat kell hozzácsatolni. Másik pedig a biztonságos turizmus, aminek szükségességét a nemzetközi események egyre jobban erősítik.

Nekünk ezekkel a lehetőségekkel élni kell. És ez nagy kihívás az elkövetkező évekre.

Lencsés Tamara
​Idegenforgalmi közgazdászBakony és Balaton térségi TDM – ügyvezető
2015-től Magyar Turisztikai Ügynökség Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója
2014- Az év TDM menedzsere díj

Pethő Imre | Fotó: Domján Attila

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Kávészünet
Rímeket és kilométereket adni: a balatonfüredi polihisztor
A reneszánsz idején polihisztornak nevezték Leonardo da Vincit, aki az élet különböző területein tevékenykedett. A 21. században általában egy hivatást választunk, építjük a privát jövőt, ami Leonardo számára valószínűleg szokatlan lenne. Gyakori tévhit, hogy több szenvedély nem fér meg egymás mellett. Baranyai Máté úgy döntött, egyiket sem engedi el: fut, sport és kulturális programokat szervez, ír, és fellép az alkotásaival.
Kávészünet
A legszebb almát a fáról
Letisztult külső megjelenés, megbízható működés, egyszerűség, technológiai újítások, sokszínű funkcionalitás jellemzi a márkát, amely betoppanva mindennapjainkba első pillantásos fellángolásból válik életre szóló szerelemmé.
Kávészünet
Nem szabad lemenni a bulvár szintjére
Szenvedélye a kultúra és meggyőződéssel vallja: nem kell temetni a régmúlt értékeit, csak a módszert kell megtalálni, amivel a mában is értékesíthetők. Schmidtné Kositzky Anett-tel, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Kávészünet
„Jó filmet jó színészekkel lehet csinálni”
Szajki Péter filmrendező hat év után újra nagyjátékfilmet forgat Most van most címmel. A huszonkét napos forgatás helyszíne a főváros és annak vidéki környezete, sőt a Balaton is „szerepet kapott”.
Kávészünet
A minőségi fagylalt készítéséhez elszántság kell
Régió szerte híres és szeretett a Füredi korzó fagyizó. Nem véletlenül: aki megkóstolja fagyijukat, nehezen felejti el a mennyei ízeket. Dobó Norberttel, a családi vállalkozás vezetőjével eredtünk titkuk nyomába.