Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Rizling Generáció a Borheteken

Gasztro
2016. június 10. 11:36

Bátran kijelenthetjük, hogy a Balatonfüredi Borhetek az egész régió borivói számára az egyik legnagyobb ünnep. Ilyenkor végigkóstoljuk a Tagore sétányt, pohárral a kezünkben csócsáljuk a palackba zárt balatoni napsugarat, időnként elmajszolunk egy zsíros deszkát, és pár óráig úgy élünk, ahogy élnünk kéne. De azt kevesen tudják, hogy milyen szigorú és demokratikus alapon döntik el, hogy mit is ihatunk ott. Itt nem a Móricz által oly pontosan megírt Rokonok mintái mentén folynak a dolgok…

Aki meg szeretne jelenni a Borheteken, annak bizony jól kell szerepelnie a Városi Borversenyen, amelyet hagyományosan a füredi Annabella hotelben rendeznek meg májusban. Itt kizárólag a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken termelt saját, vagy vásárolt szőlőből készült borral vetélkedhetnek, és a hagyományoknak megfelelően külön meg kell jelölni azokat a tételeket, amelyeket a Tagore sétányon szeretnének a torkunkon leönteni. Az itt elért eredmények fényében kerülnek kiosztásra a helyek, silány bor nem kerülhet ki – ezt egyébként ellenőrzik is –, és az Év Bortermelője cím kitüntetettje kapja mindig az első házikót.

Amúgy a borvidéken csendes forradalom zajlik, a pincék többségében generációváltás történt, jönnek a fiatalok, akik mernek még nagyobbakat gondolni, mint szüleik, és megalakult a Rizling Generáció.

Mivel a fogyasztók általában a palackokat és címkéiket ismerik, bemutatunk pár arcot is, amelyek ezekhez a palackokhoz tartoznak. Négy fiatal, mindannyian a Rizling Generáció tagjai, akik ott lesznek a Borhéten, akikről vagy hallottunk már, vagy hallani fogunk. Mindenképpen.

Varga András (Lídia Borház, Zánka)
Mi a Borheteken találkozgattunk gyerekkorunk óta, egy generáció vagyunk, egy időben voltunk kamaszok, szerelmesek, és nagyjából egy időben születtek-születnek a gyerkőceink is, de szerettük volna jobban megismerni egymást. Ezért alapítottuk meg a Rizling Generáció Egyesületet. Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy borvidékünket a rangjának megfelelő helyre emeljük Magyarország bortérképén, így a borainkat is. Sűrűn látogatjuk egymás pincéit, kritizáljuk és segítjük egymást: nekünk például palackozó gépünk van, a Gyukli Pincének csavarzáró gépe, így együtt palackoztuk le a Balaton Borunkat. De így van ez traktorral, munkagéppel: kölcsönadunk, -veszünk egymástól mindenfélét, így jobb a kihasználtságuk. De a fő cél az, hogy mind a 19 tagpincének kiváló borai legyenek.

Nem borásznak készültem, a testnevelés érdekelt, de idővel rájöttem, hogy a családi borászatban a helyem, édesapám mellett. Azóta együtt rójuk az utat a minél magasabb minőség felé. A tavalyi évvel elégedett vagyok, kifejezetten szép borokat palackoztunk. Új kísérletem, egy siller, aranyérmes lett. Olaszrizlingünk bekerült a Balaton Borok közé. Úgy gondolom, hogy érdemes sokat dolgozni, új technológiákat és stílusokat kipróbálni. Persze van még mit fejlődni, korszerűsíteni. És egy-két alkalmazott sem ártana…

Dobosi Győző (Dobosi Pincészet, Szentantalfa)
Fiatalként nem akartam borász lenni, úgy éreztem, hogy nagyobb szabadságra van szükségem, ezért kimentem Kaliforniába a testvéremmel. Kint viszont megértettem, hogy csak itt tudunk élni, Magyarországon. Amióta hazatértünk, itt dolgozunk a családi borászatban. Mi csak bio borokat készítünk. Tehát nem használunk felszívódó permetszereket, sem vegyszert, gyomirtót, műtrágyát. Mi konkrétan a rezet és a ként használjuk növényvédő szerként, amit már több száz éve használtak elődeink. Ez nagyjából annyit jelent, hogy 15%-kal több kétkezi munka hárul ránk, mint másra. Fürtönként kell lelevelezni a szőlőt, hogy érje a nap és ne gombásodjon. De megéri.

Örülünk, hogy másokat is érdekel ez a fajta szőlőművelés, mások is próbálkoznak vele, sajnos minősített bio bor – egyelőre – kevés van. Pincészetünkkel és az elért eredményeinkkel maximálisan elégedett vagyok. Azon dolgozunk, hogy a legjobb borainkat ne kelljen fiatalon eladni, hanem hogy megengedhessük magunknak, hogy érlelten, a legszebb formájukban – és természetesen magasabb áron – kerülhessenek a polcokra.

Lukács Lilla (Zelna Borászat, Balatonfüred)
A férjem szőlész-borászként végzett a Corvinus Egyetemen, én marketinget. Budapesten éltünk, de hiányzott valami az életünkből. Végül a szőlő és a bor szeretete arra késztetett bennünket, hogy belevágjunk ebbe a kalandba. Füred adott volt: fél gyerekkoromat itt töltöttem a nagyszüleim nyaralójában. Fiatal pince a miénk, 2014 januárjában vásároltuk meg az első termőültetvényt, de a második évben már sikerült az Olaszrizlingünkkel aranyérmet nyernünk a Balatonfüredi Városi Borversenyen. De mi még csak az útkeresés elején vagyunk, tapasztalatokat gyűjtünk, most ismerjük meg alaposabban a szőlőinket és a termőhelyeiket. Ez egy életünk végéig tartó tanulás lesz, amit még csak most kezdtünk meg.

Szabó Gergő (Szabó és Fia Borpince, Balatoncsicsó), az Év Bortermelője
Édesapám építészmérnök, én is annak készültem, de annyi munka volt a szőlőben, hogy itt ragadtam. Nem kényszerből, én választottam ezt az utat. Persze elvégeztem a Károly Róbert Főiskolán a borászatot, de többet tanultam itt a szőlőben a szüleimtől. Például, hogy csak a jó minőségű szőlőből lehet jó bort készíteni. Ezért a szőlőművelésre nagy hangsúlyt fektetünk. Nagyon sokat törődünk a Juhfarkkal. Ez a régi fajta szőlő itt vészelte át a filoxéra járványt a Nivegy-völgyben. Olaszrizlingjeinket már csak dűlőszelektáltan palackozzuk, így próbáljuk megmutatni velük a termőhelyeink szépségeit. Éppen egy füredi termésből készült a borverseny legjobbnak ítélt bora, egy könnyű, reduktív Olaszrizling.

Távlati céljaink megvalósításának küszöbén állunk: az idén már elértük, hogy a borversenyen aranyérmes borainkból nem ötszáz vagy ezer liter van, a legkisebb tétel is négyezer liter. Tehát minél nagyobb mennyiségű, kiemelkedő minőséget szeretnénk. Amiben még fejlődhetnénk, az a marketing. Hogy minél többen megismerjék és megszeressék borainkat. Ezen a területen is előreléptünk, idén megjelennek a boraink a CBA üzletlánc Príma Vinotékáiban is.

Tóth Loon | Fotó: Babják Tamás

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Gasztro
Prémium pástétomok a Nivegy-völgyből
Borászkodás közben jött rá, hogy érzi és tudja is a pástétomkészítés egyszerűnek nem mondható csínját-bínját. Veres Zsuzsanna kislányai születése óta készíti termékeit a Nivegy-völgyben, ahol – Budapest után – megtalálta második otthonát.
Gasztro
Minőségi kerékpáros falatozó épül Nemesvámoson
Hamarosan megnyitja kapuit a Kétkerekes Völgykapu szomszédságában Nemesvámos új biciklis büféje, ahol a környékbeli termelők alapanyagainak felhasználásával készült ételekből falatozhatunk modern környezetben. A hely nem csak kerékpárosoknak szól, sőt, a fejlesztésére már most vannak tervek.
Gasztro
Ez a balatoni krokodil nem harap
Létezik a Balaton-felvidéken egy hüllő, amelyet csak akkor látni, ha egy bizonyos dombról nézzük. Csali János borászt 2010-ben annyira megihlette az „állat” látványa, hogy pincészetét is róla nevezte el. 2020-ban borászatából, a Csali Szőlőbirtokról került ki Veszprém megye bora.
Gasztro
A jó kenyér csak víz, liszt és só
Már a környéken is más az illat, mint egy átlagos pékség közelében. Az idén tavasszal nyílt Makmoiselle pékség kizárólag kovásszal készült prémium termékeket árul, a veszprémiek hamar rá is kaptak az ízére.
Gasztro
A visszajelzés a jó fagyi titka
Veszprém az éttermeivel ellentétben sosem volt híres a fagylaltjairól. 2020-ban viszont a Völgy Fagyizó különdíjat nyert a Balaton Fagyija versenyen, így a város is felkerült a fagyitérképre. Meglátogattuk a vár alatt üzemelő műhelyt.