Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Fenntartható, igényes, exkluzív

Élet-tér
2016. június 10. 11:19

Előrelátás, kényelem, elegancia és időtálló minőség hívószavak mentén épül Veszprém egyik legújabb lakóparkja, a Flóris Lakópark. A beruházás nemcsak a helyi lakáspiac élénkítését szolgálja, de progresszív megoldásai révén példát is mutat az ingatlanfejlesztőknek.

Veszprém városa az elmúlt években ugrásszerű fejlődésen ment keresztül: a ránk hagyományozott értékeket őrizve, de folyamatosan a jövőbe tekintve sikerült egyre inkább előrébb lépni. A jó gazdasági mutatók mellett mindezt az is fémjelzi, hogy egyes fejlesztéseink – például sétálóútjaink, kulturális központunk – országosan is kedveltté váltak. Az „élhető város projekt” része nemcsak a tágabb lakókörnyezet kellemessé varázsolása, hanem a komfortos élettér biztosítása is. Veszprémben ezt illetően még akadnak hiányosságok – a merev lakáspiac igencsak megnehezíti a lakáskeresést.

A probléma orvoslását segíti a VKSZ Zrt. és a veszprémi építőipari piac meghatározó szereplőjének számító VEMÉVSZER Kft. konzorciuma. A nyugati mintát követő, önkormányzati tulajdonú társaság és ingatlanfejlesztő cég partnerségéből létrejött gazdasági társaság célja, hogy értelmes tartalommal töltse meg a városi közüzemi szolgáltató tulajdonában lévő alulhasznosított ingatlan-portfóliókat.

Ennek első lépése a Rómer Flóris utcában található Flóris Lakópark beruházás: a VKSZ Zrt. a VEMÉVSZER Kft.-vel kooperációban 44 lakásos társasházat épít a területen, amelyet várhatóan 2017 nyarán adnak át.

Az 5 lakószinttel, valamint egy, a járművek parkolására és tárolásra is alkalmas pinceszinttel rendelkező házat a modern piaci igényeknek és a leendő tulajdonosok szükségleteinek megfelelően alakítják ki. A lakások zöme méretét tekintve jellemzően 60-70 m² között mozog, de az egyedülállókra és a nagyobb családosokra is gondolva 44 és 94 m² alapterületű lakásokat is kínálnak. Alapesetben ezek 2+1 szobások lesznek majd, de kialakításukban a leendő lakóknak is lehet beleszólásuk, amennyiben megfelelő időben szerződnek.

Minőség, elegancia, zöld gondolkodás

A stabil építtetői, beruházói háttéren túl mindenképpen dicséretes az a fajta vevőközpontúság, amivel a Flóris Lakópark ki tud emelkedni az átlagos lakóparkok sorából: ez az előrelátó gondolkodás és az időtálló, minőségi megoldások felé törekvés. A társasház kialakítása a környező házakhoz képest is exkluzívabbnak számít majd, részben annak is köszönhetően, hogy a modernség jegyében a tetőtéren nagy üvegfelületű és teraszú penthouse jellegű lakásokat építenek.

A társaság a zöldebb jövő érdekében olyan megoldásokat irányozott elő, amelyekkel csökkenthető az energiafogyasztás és a környezetszennyezés mértéke is. A+ energetikai besorolás, aktív és passzív rendszerű hőszigetelés, korszerű árnyékolási technológia, kéregpaneles lemez födém, hőszigetelő falazat, a megújuló energiaforrásokat kihasználó napelem elhelyezési lehetőség és egyedi mérős fűtés várja azokat, akik ide költöznek. Mindez az árakra is kedvezően hat, és alacsony közös költséget eredményez.

Az urbánus közegben is egyre inkább tért hódító kertészeti trendeket követve, a városlakók természet(es) iránti igényét felismerve a társasházhoz kapcsolódva színvonalasan elrendezett kertek varázsolják majd otthonosabbá a környezetet. Az elegáns összképhez igazodva a tervek szerint mélygarázst építenek, elsősorban a térszín alatt biztosítva a járművek elhelyezését, de kisebb számban a felszínen is megoldott lesz a parkolás.

A Rómer Flóris Lakópark megépülésével egy minden ízében modern, magas minőséget képviselő, a fenntarthatóságot és a társadalmi érdekeket is számba vevő épületegyüttessel gazdagodhat Veszprém, mely amellett, hogy kívül-belül a lakók megelégedésére szolgál, a városképet is pozitívan alakítja.

Bertalan Melinda | Fotók: Domján Attila, florislakopark.hu

További képek

Gesztesi Ákos