Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Kultúrák találkozása: Indonézia

Poggyász
2016. március 12. 15:26

Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha Indonéziába utaznánk, cserébe viszont ezerarcú, színpompás világ tárul elénk.

A Magyarországtól légvonalban 10.405 km-re fekvő Indonézia 250 millió fős lakosságával a világ negyedik legnépesebb országa. Az Indonéz Köztársaság két végpontja 5236 km távolságra található egymástól, területét 18 ezernél is több sziget alkotja, a legnagyobb ezek közül Jáva, ahol a főváros, Jakarta is fekszik. További jelentős szigetei Szumátra, az orángutánok őshazájának tartott Borneó, Celebesz, Új-Guinea, illetve a turizmusáról híres Bali.

A szigetvilág nagy részét hegyláncok hálózzák be, 5030 méterével az Új-Guinea szigetén található Puncak Jaya az ország legmagasabb pontja. Az Ázsia és Ausztrália között hidat képező ország egyik sajátossága, hogy kultúráját tekintve rendkívül sokszínű: mintegy 300 etnikai csoport él itt.

Hivatalos nyelv:
Bahasa Indonesia, a lakosságot alkotó közel 350 népcsoport azonban mintegy 480 nyelvet vagy nyelvjárást használ! Jó hír, hogy az ország elsődleges idegen nyelve az angol, s ezt minden jelentős turistaövezetben beszélik.
Időzóna:
GMT +06:00
Pénznem:
Rúpia (INR) Bankokban és a nagyobb turistacélpontok regisztrált pénzváltóinál beválthatunk dollárt, eurót, egyéb elterjedtebb pénznemeket és utazási csekket is.
Ország előhívó:
+62
Nemzetközi repülőterek:
Jakarta, Medan, Balikpapan, Denpasar, Jayapura, Pekanbaru, Pontianak
Nagyobb települések:
Jakarta, Surabaya, Bandung, Medan, Semarang, Palembang

Buja esőerdők és csodás vallási központok
Indonézia hol fekete, hol fehér homokos partjai, festői rizsteraszai, buja trópusi erdői mindenkit lenyűgöznek. A Balin található Jatiluwih rizsteraszokon a Balinézek hétköznapjaiba nyerhetünk bepillantást, Ubudban majomerdőben barangolhatunk, de ne hagyjuk ki a Bratan-tavat és az úszótemplomot, a Nagy Mecsetet, Kelet-Ázsia legnagyobb mecsetjét sem. A Komodo-szigeteken elterülő Nemzeti Park, az Ujung Kulon Nemzeti Park, Borobudur buddhista templomegyüttese, a Prambanan templomegyüttes, Sangiran, a jávai előember lelőhelye, a Lorentz Nemzeti Park, Szumátra trópusi esőerdő öröksége mind az UNESCO-világörökséghez tartoznak.

Jó tudni
Indonézia tektonikus lemezek törésvonalain helyezkedik el, ezért a vulkanikus tevékenység igen aktív, s a földrengések is gyakoriak. További veszélyt jelentenek a rengéshullámok által keltett cunamik.

A térség éghajlata trópusi, tehát két évszak váltja egymást. Az évi középhőmérséklet 26-27 °C körül van, a magasabban fekvő helyeken viszont jóval hidegebb lehet. Az évi csapadékmennyiség magas, a levegő páratartalma 60-100 % között változik. Az extrém időjárási viszonyokat nem könnyű elviselni, a szellős, könnyű ruházat némileg segíthet a helyzeten. Az öltözködésnél maradva: a legtöbb helyen nem nézik jó szemmel, ha a hölgyek fedetlen vállal és térd felett végződő szoknyában mutatkoznak, különösen kegyhelyek látogatásakor.

Fűszerezzük meg!
Ahogy az indonéz kultúrát, úgy a konyhájukat is a sokszínűség jellemzi, szinte minden tartomány eltérő ételkészítési módszerekkel rendelkezik, azt viszont bizton állíthatjuk, hogy az indonéz konyha lelke a chilipaprika és a fűszerek. Az ország konyhaművészetének legalapvetőbb eleme a nasi (rizs). Országszerte népszerű ételek a sate (grillezett húsdarabok nyárson), a gado-gado (fűszeres mogyorószósszal tálalt zöldségsaláta), a nasigoreng (sült rizs, a nap folyamán bármikor fogyasztható) és a bakmigoreng (sült tészta).

Célállomás:
Jakarta, kb. 30 óra, minimum egy átszállással
Költség:
600-700 euró
Ajánlott repülőtársaság:
Etihad Airways
Kötelező úti okmányok:
A megérkezéstől számított legalább fél évig érvényes útlevél, ezen felül a tovább- vagy a hazautazást érvényesítő jegy. A belépéskor kiállított vízum 30 napig él és nem helyettesíthető más okmánnyal.
Jó tanács:
Nemzetközi oltási igazolvány nem szükséges a beutazáshoz, de malária elleni gyógyszer beszerzése ajánlott, emellett javasolt oltást kérni hasi tífusz, Hepatitis A és B ellen. Mindenképp érdemes felkeresni a háziorvost is, aki személyre szabott tanácsokkal szolgálhat utazás előtt.
További információ: www.edreams.com

Szabó Virág | Fotó: Shutterstock

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Poggyász
Megszentelt földeken
Van valami szinte szavakkal leírhatatlan abban, amikor az ember a világtörténelem bölcsőjeként ismert Jeruzsálem utcáit és köveit tapossa. Mintha a tér-idő kontinuum meghasadna, szinte egyszerre érezhetjük magunkat a kétezer évvel ezelőtti díszletek között és napjaink városában.
Poggyász
Ahol a csend lakik
Időnként test, lélek és szellem is kiszakadni vágyik a gyorsan pergő hétköznapok forgatagából. Az erdők ölelésében, tavak szomszédságában fekvő majki remeteség éppen ezt kínálja: falai közé betérve a némasági fogadalmat tett kamalduli szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéje burkolja be a látogatót.
Poggyász
Pingvinek és halfarkasok nyomában
Ha elege van a zsúfolt turistaparadicsomokból, vágyakozik az érintetlen természet varázsa után és jó a hidegtűrő képessége, mi sem egyszerűbb a választás: irány az Antarktisz!
Poggyász
A tó köré épült város
Madártávlatból lenyűgöző, emberi léptékben haladva, a vár tövében, a méltóságteljesen elnyúló Öreg-tó partján pedig igazán romantikus látványt nyújt a vizek városaként is emlegetett Tata. Tarka-barka, a lábunk alatt roppanó leveleken sétálva még különlegesebb élmény felfedezni.
Poggyász
Las Vegas: A felnőttek játszótere
Kevés olyan város van, aminek a neve hallatán ugyanaz ugrana be mindenkinek. Las Vegas ilyen. Szinonimája a végtelen játékgépek sorának, a zsetonok csörgésének és a féktelen tombolásnak. Hiba lenne azonban leragadni az éjjel-nappal nyitva tartó kaszinóknál, hiszen Vegas ennél többet is ígér.