Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Harmónia test, lélek és szellem között

Pénz-mozgás
2016. március 11. 20:58

„Feladatomnak érzem, hogy a jóga egyre nagyobb elfogadásra találjon a magyar társadalomban, és hogy közös munkával megteremtsük a magas minőségű jógaoktatás feltételeit, kereteit és szakembereit”- vallja Selmeci József Csongor, az Ahimsza Jógaközpont vezetője.

TALÁLKOZÁS A JÓGÁVAL
Csongor szellemi útja vallási vonalon indult el. Egy jól működő keresztény csoport tagjaként rendkívül mély belső élményeket sikerült megtapasztalnia, ezt követően utat talált a természetgyógyászathoz és a Mazdaznanhoz, (ősi, perzsa eredetű életmódtanítás, amely a testi, lelki és szellemi egészég megőrzését szolgálja), 1990-ben pedig a jógához.

AZ AHIMSZA JÓGAKÖZPONT MEGKEZDI MŰKÖDÉSÉT
2007-ben aztán Selmeciné Bogdán Ágota és Selmeci József Csongor okleveles közgazdászként a gazdasági életben töltött éveik után közösen megalapították az Ahimsza Jógaközpontot Veszprémben a József Attila u. 9. szám alatt. Jelenleg tizenhat oktató dolgozik az intézményben, s a tapasztalat azt mutatja, hogy a felgyorsult világunkban fokozódó stressz ellenhatásaként egyre nő a jóga népszerűsége is: folyamatosan indulnak az újabb csoportok, az interjú idején, délelőtt tíz órakor már a harmadik óra zajlik a nagyteremben!

A kezdetek kezdetén a házaspár egy 130 m²-es helyiségben tartotta az órákat, melyhez két öltöző, mosdó és konyha tartozik, tavaly augusztusban azonban egy terápiás kiegészítő központtal bővült az intézmény, ahol csontkovács-masszőr és korszerű terápiás eszközök várják a felfrissülni vágyókat.

A létesítmény kft. formájában működik. Valamennyi oktató egyéni vállalkozóként van bejelentve, mivel a vezetők az önállóság szellemében szerették volna elkerülni a főnök-beosztott viszonyt. A központban megkülönböztetve folyik a nyitott, alkalmi oktatás, ahova bárki bejelentkezhet, illetve a zárt, tanfolyami oktatás, itt ugyanis egymásra épülnek az órák.

Az AHIMSZA Jógaközpont szolgáltatásai:

  • Csoportos jógafoglalkozások, tanfolyamok
  • Egyéni jógaterápia
  • Rádiófrekvencia terápia
  • Tisztító kúrák
  • Tudati technológia – agytréning diagnózis
  • Életmód tanácsadás
  • Jógaoktató képzés és továbbképzés
  • Előadás-sorozatok a jóga, az életmód, a spiritualitás témaköreiből
  • Jógatáborok, hétvégék

EGYÜTTMŰKÖDÉSEK
Csongor és felesége kilenc évvel a központ létrejötte után sem ülnek a babérjaikon. Mindketten egyetértenek abban, hogy a jógából még huszonhat év elteltével is rengeteget lehet tanulni.

Csongor megbízott szakértőként működik közre egy három éve tartó kutatásban, mely során olyan kérdésekre keresi a választ, hogy milyen hatással van a jóga a pszichológiailag mérhető vonásokra, illetve az élettani paraméterekre. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy minden pszichológiai paraméter szignifikánsan javul egy húsz hetes napi rendszerességű jógagyakorlás során.
Ezen kívül több vonalon együtt dolgozik a magyar sportvezetéssel, kapcsolatban áll az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetével, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karának Magatartástudományi Intézetével, illetve a Testnevelési Egyetemmel is.

A SIKER KULCSA
A siker mögött álló koncepció Csongor szerint az, hogy nem félnek közel menni az emberek problémáihoz. Ahhoz, hogy a leghatékonyabban segíthessenek, pontosan tudniuk kell, mi a baj. Az eredményességhez emellett az is hozzájárul, hogy a profitszerzésnél mindig is fontosabbnak tekintették a segítségnyújtást. Bár nyilván jövedelmezőbb lenne számukra, ha a résztvevők heti többször járnának órára, az oktatók inkább az ismeretek alapos átadására törekednek, hogy a résztvevők a későbbiekben önállóan tudjanak gyakorolni otthon is. A gondosság hosszútávon mindig meghozza gyümölcsét.

A jóga tanulása során ugyanis nagyon fontos, hogy rendszeressé váljon a gyakorlás, hiszen egy lassú fejlődésről beszélünk, amihez türelem és kitartás szükséges. Jó hír, hogy ezeken kívül viszont elég egy szőnyeg, egy pokróc és egy hengerpárna.

A heti rendszerességgel tartott személyes konzultáció a kellemest a hasznossal elvén működik: a kliensek hallgatóságra találnak gondjaikkal, az oktatók pedig naprakészek látogatóik testi-lelki állapotát illetően. Csongornak a Magyar Jóga Társaság vezetőjeként igencsak sűrű a napirendje, emiatt ideiglenesen szüneteltetni kellett a konzultációkat, a tavaszi félévben azonban mindenképp szeretné visszaállítani, mert lenne rá igény. A változásnak, amely egyre tudatosabbá teszi az életet, elengedhetetlen velejárója a szervezet tisztítása is, melyhez korszerű eszközök állnak rendelkezésre a kezelő helységben.

Csongor a mai társadalom felfokozott élettempóját, pénz- és ego centrikusságát egészségellenesnek tartja, ennek következtében pedig nehéz megtalálni azokat a módszereket, amelyekkel becsempészhető a helyes életmódról szóló tudás az emberek életébe. További nehézséget jelent az is, hogy általában akkor fordulnak hozzájuk az emberek, amikor már valamilyen egészségügyi bajuk van, amelyen javítani szeretnének. Az évek során viszont rengeteg sikert halmoztak fel, gyógyultak már meg a jógatechnikák helyes alkalmazása során tumoros betegek, lime kóros beteg és keringési zavaroktól szenvedők is. A jóga nagyszerűsége az, hogy a betegek saját erőfeszítésüknek és kitartásuknak köszönhetik a gyógyulásukat.

„A jóga egyik nehézsége abban rejlik, hogy a felelősséget nem ruházhatod át másra, meg kell tanulnod felvállalni. Be kell ismerned, hogy önmagadat tetted beteggé, de a jó hír, hogy ezt helyre is tudod hozni!”

CÉLOK A JÖVŐBEN
Állandóak a pozitív visszajelzések is, a házaspár számára pedig a jóga már régóta több egy sportnál: az életformájukká vált. Nem meglepő tehát, hogy ha akadtak is nehézségeik, soha nem fordult meg a fejükben, hogy abbahagyják.

Amikor a központ jövőképéről érdeklődöm, Csongor nem habozik a válasszal: tele vannak elképzelésekkel! Szeretnének több kurzust nyitni, és jobban előtérbe helyezni a terápiás tevékenységet. Az egyik elképzelés, hogy különböző betegség specifikus csoportokat hirdetnek. Változást fog hozni az is, hogy a Magyar Jóga Akadémia harmadik évfolyamának 2016 őszétől Veszprémben is lesznek órái. Végül a legjelentősebb beruházás: a házaspár bentlakásos centrumot szeretne létrehozni Veszprém környékén, ahol néhány napos bentlakással tartósabb és gyorsabb segítséget nyújtanának klienseiknek.

A JÓGÁRÓL RÖVIDEN
Vitathatatlanul az emberi lény minden aspektusával foglalkozó ősi tudományról beszélünk, amely tapasztalás útján fejlődött és komoly ismeretekkel rendelkezik az életről, a világ s az ember működéséről. Csongor szerint ez a életmódrendszer remekül kiegészíti a mai orvostudományt: míg utóbbi főleg külső megfigyelések mentén dolgozik, addig a jóga a belső megismerés útján indít el, emellett a gyógyászattal ellentétben a jóga nem csupán tüneti kezelést nyújt, hanem a betegség okát kutatja a személyiségben.

Rengeteg jótékony hatását ismerjük, enyhíti a depresszió, a pánikbetegség tüneteit, megszűnteti a vérnyomásproblémákat, segítségével a szervezet mérhetően lassabban használódik el, az ember sokkal hatékonyabban képes regenerálódni, tanulni s terhelés alatt dolgozni. És a listának itt nincs vége, a jóga jótékony hatása az autoimmun betegségekkel és a stressz szindrómákkal szemben is mérhető.

Csongor meggyőződése, hogy életmódváltással együtt a jógának hosszú távú rendező hatása van, s az ember könnyebben ura maradhat saját életének.

Selmeci József Csongor 1993-ban kezdett jógát oktatni. 1998 és 2001 között szerezte meg első jógaoktatói oklevelét, de tudását azóta is folyamatosan fejleszti. 1999-ben alapító tagja volt a Magyar Jóga Társaságnak, amelyet 2004 nyarától vezet, 2005-2006-ban közreműködött a Magyar Jógaoktatók Szövetségének létrehozásában, melynek jelenleg is vezetőségi tagjaként dolgozik. Fő érdeklődési körének a jóga technikáinak a belső értékrendet és a személyiséget megváltoztató hatását tekinti, illetve három egyetemmel együtt dolgozva irányít jógával kapcsolatos élettani és pszichológiai kutatásokat.

Szabó Virág | Fotó: Domján Attila

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Pénz-mozgás
A kitartás és a zord körülmények sportja
Hiába vághat bele szinte bárki, a hegymászás a biciklizésnél és a futásnál kezdődik. Egy tapasztalt mászót kérdeztünk arról, miért jó, és mihez kezdjen az, aki nem elégszik meg a hétvégi focizás vagy épp az edzőtermek nyújtotta kihívásokkal.
Pénz-mozgás
Csak egy kis bátorság kell hozzá
Ha nyár, akkor strand, és ha strand, akkor kajak vagy vízibicikli. Legalábbis azoknak, akik a megszokott sémákban gondolkoznak, ha valamilyen vízi kikapcsolódás után néznek. Mutatunk 2+1 vízi sportot, amely nem épp a vízben lubickolásról szól, de egy kis bátorság és tapasztalat után könnyen lehet, hogy abba sem akarjuk majd hagyni.
Pénz-mozgás
A folyamatos fejlődés a siker záloga
Szűk hét esztendővel ezelőtt összeállt Veszprémben egy futballkedvelő baráti társaság. Gondoltak egy merészet, s alapítottak egy klubot, hogy kipróbálják magukat a labdarúgás futsal szakágában. Így kezdődött az 1. Futsal Club Veszprém története, amely egyhamar belopta magát a környékbeli szurkolók szívébe. Az elmúlt hat és fél év legfontosabb állomásairól és tapasztalatairól a klub elnökével, Rajki Tamással beszélgettünk.
Pénz-mozgás
Célkeresztben a maximális kikapcsolódás
Repül a korong, ráhúzzuk a fegyver csövét, s azonnal tüzelünk – ez a sikeres lövés receptje. Ezúttal egy kevéssé ismert sportág, a koronglövészet kulisszái mögé kalauzoljuk olvasóinkat.
Pénz-mozgás
A golf mindenkié
Sokan úri murinak tartják, mások ódzkodnak tőle, míg megint mások egyenesen imádják, és nem is tudnának jobb szabadidős programot elképzelni maguknak. A golfot jellemzően tipikusan rétegsportnak tartják, és sokan alig tudnak róla valamit, de most néhány kezdőlökést adunk azoknak, akik eddig csak kacsingattak ezzel a kikapcsolódási formával.