Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Töretlen sikerrel a szakma élén

Leltár
2016. március 11. 20:27

Építőipar, generálkivitelezés, épületfelújítás, kertépítés, villanyszerelés, gáz, szigetelés, mélyépítés, magasépítés, betonozás, állványozás, tetőfedés, víz, nyílászárók beépítése, fűtésszerelés, építőipari szolgáltatások… Kulcsszavak halmaza a jövőre negyedszázados fennállását ünneplő veszprémi Baumeister Építőipari Kft. cégjegyzékében.

Fülledt nyárestéken, téli hóesésben, a Szent Mihály Székesegyházba menet, Gizella napi, vagy az augusztusi cserépvásárok alkalmával, Utcazene Fesztiválon, netán VeszprémFest-re igyekezvén, vagy egyszerűen csak hétköznapi andalgásaink alkalmával… ki ne sétált volna végig Veszprém sajátos hangulatú óvárosának macskakövein?

Illetve minden bizonnyal mindannyian jártunk már az ugyancsak igényesen, egyszerűen, de annál szebben felújított Vár utca Vass László Gyűjteményének épületében, vagy a Tűztorony udvarán. Az említett felületek mindegyike a Németh Károly és a Károlyi Imre ügyvezetése alatt működő, a veszprémi székhelyű Baumeister Építőipari Kft. keze munkáját dicséri.

A céget 1992 év elején alapították. A két ügyvezető annak idején, egy felújítás alkalmával történt beszélgetés során határozta el: az addigi tapasztalatokból kiindulva, azokból merítve, újult erővel céget alapít. Ki-ki a maga szellemi vagy anyagi tőkéjét adta hozzá, hogy végül hét fő részvételével megalakulhasson az általános építő és szolgáltató kft.

A feladatokat kezdetben ketten látták el: Németh Károly útépítő mérnökként a mélyépítési és építészeti munkák felügyeletét, Károlyi Imre pedig, mint gépész-üzemmérnök a víz-fűtés-lakatos részleget vezette. A megalakulást és a kezdeti nehézségeket követően vállalkozásuk megyei szinten hamarosan az egyik legmeghatározóbb cég lett a szakmában.

Fő tevékenységi körük a mélyépítés volt, de mellette az épületgépészet és épületfelújítások is szerepet kaptak. Nem sokkal később a mérnökök sorába Gelencsér Ferenc magasépítő üzemmérnök csatlakozott, aki magasépítési gyakorlattal és ismeretekkel segíti a cég előmenetelét azóta is.

„2000-ig szinte csak gázvezetékeket fektettünk. Akkoriban a megye több településén végeztünk hasonló munkálatokat, illetve építettünk szennyvízcsatornát; magasépítési munkánk – amivel aztán a ’90-es évek végén bővült a cég szolgáltatói palettája – alig volt. Mégis elmondhatom, 2010-ig megalapoztuk a jövőnket. Persze ahogy korábban is, most is vannak erősebb, gyengébb időszakok, de folyamatosan nyitni kell, most például az új, lakásépítési piac felé” – mondja Német Károly, aki nemrégiben vette át az „Év Vállalkozója 2015” díjat.

A díj jobb helyre nem is kerülhetett volna, hiszen a cég lelkiismeretes munkájának köszönhetően, a teljesség igénye nélkül eddig megemlített veszprémi nevezetességeken túl a Kittenberger Kálmán Vadaspark, a budapesti Szent Margit Gimnázium felújítása mellett a veszprémi várkút rekonstrukcióját, a Szent Miklós-szeg felújítását, a Cozma-emléktábla kihelyezését és a Brusznyai emlékmű alapozási, talapzatépítési és környezetrendezési munkáit társadalmi munkában végezték el. Mindez nagylelkű lokálpatriotizmusra vall. Nem csoda, hiszen Németh Károly olyannyira „ide való”, a Balaton és az északi part szerelmese, hogy még a Budapesten töltött főiskolai évek alatt sem volt hajlandó a Duna túlpartjára költözni.

„Balatoni gyerek vagyok, annyira hozzászoktam ehhez a környékhez; ha a munka frontját nézzük, annak vonala is egybeesik a Dunáéval. Csak a Dunántúlon dolgozunk, egészen pontosan az Északnyugat-dunántúli régióban: a Balatontól északra, a Dunától az országhatárig bezárólag. Sokan kérdezik, miért nem nyitunk a külföldi piac felé. Sosem dolgoztam külföldön, illetve úgy gondolom, ahhoz messze van a határ, hogy naponta ingázzunk, így a cég dolgozóinak sem kell távol lennie a családtól.”

Mikor szakmájuk szépségéről kérdezem, Károly gondolkodás nélkül a veszprémi munkákat említi, és lelkesen mesél róluk. A győri, soproni, székesfehérvári, pápai, ajkai, tapolcai, budapesti, balatonfűzfői, balatonalmádi beruházások mellett számára a legkedvesebbek mégis Veszprém belvárosának felújítási munkálatai voltak. A Padányi Iskola újjáépítésének, az akkori igazgatóhelyettes ismeretségének köszönhetően kapták meg a budapesti Szent Margit Gimnázium helyreállításával járó feladatokat. A régi épületeket nagyon szereti, annál szebb feladat számukra talán nem is lehet, mint egy ilyen patinás épületen dolgozni. Lelkiismeretesen, felelősségteljesen, sokszor a felújítással járó plusz költségeket vállalva rekonstruálnak egy-egy a budapesti gimnáziuméhoz hasonló épületet. Nem csoda hát, ha felújításra van szükség, oda azóta is a Baumeister Kft.-t hívják.

A cég sikerének titka, hogy a két tulajdonosa kezdetektől mint két pillér van jelen, az indulásnál számlált hét fő pedig mára negyvenre bővült. A másik fontos tényező talán az: hogy bár termelésük a kezdeti tízmilliós nagyságrendről négyszázmillió fölé emelkedett, éves szinten nem lépik túl a félmilliárd forintos árbevételt. Ez biztosítja az átláthatóságot. Veszprémi székhellyel működnek, közel két hektáros telephelyük Balatonfűzfőn van, ahol akár előkészítő munkákat is el tudnak végezni. Gépparkjuk is dinamikus fejlődést mutat: négy kotrógép, egy rakodógép, egy önrakodós teherautó, öt kisteherautó, sok kisgép segíti munkájukat. 2000-től mély és közműépítési tevékenységre akkreditált minőség biztosítással, 2003-tól ISO 9001-el rendelkeznek. Az alapítás óta töretlen sikerrel vannak jelen a piacon.

„Nem célunk, hogy ennél tovább nyújtózkodjunk, úgy érzem, jelenleg így tudunk hitelesen működni. Fontos kérdés azonban, hogy idővel majd kinek tudjuk átadni a céget. A kisebbik fiam szintén szakmabeli – magasépítő-technikus –, most is a cégnél dolgozik. Igaz, időnként vannak külföldi kitekintései, de bízom benne, ha eljön az idő, lehet rá számítani.”

Ring Júlia | Fotó: Babják Tamás

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Leltár
Őszintén a lényeget
A granolákat és müzliket gyártó Hester’s Life egy éve indult Veszprémben, ami alatt begyűjtöttek két fontos díjat, és rátaláltak egy akkora fogyasztói rétegre, amelyről nem is tudták, hogy létezik. A tulajdonosokat, Porkoláb Esztert és Kráml Dávidot kérdeztük.
Leltár
Hagyományokhoz hűen
A fennállásának 150. évfordulóját tavaly ünneplő Balatonfüredi Yacht Club az ország második legrégebbi sportegyesülete. Tevékenységi köre a sportágban a legszélesebb ma Magyarországon. Sikerük egyik kulcsa az, hogy 1867 óta ragaszkodnak az alapításkor megfogalmazott elvekhez.
Leltár
A munkahelyi örömteliség fejleszthető
Mihelyst egy ügyvezető felismeri, hogy nem a külső folyamatokra, hanem embereire kell helyeznie a hangsúlyt, a termelékenység-növekedés mellett a bevételnövekedés magától jelenik meg. A pénz hasznos, viszont ha értelmet és lényegiséget is adunk a munkánknak, hosszabb távon biztosítható a vállalkozás örömteli jövője. Ehhez azonban nyitottságra is szükség van – mondja a nemzetközi trénercég, a Happiness Consulting magyarországi ügyvezetője, Fodor Szilárd, akivel a felelősségvállalásról és a munka öröméről beszélgettünk.
Leltár
Fokozatosan építkezni
Mérnök-informatikusként végzett, majd az autóiparban helyezkedett el, megjárta fél Európát, majd otthagyta jól fizető állását, mert rájött: a sajtkészítés az igazi álma. Az Erdélyből áttelepült Ivácson Attilával, a veszprémi Ivácson Kistermelői Gazdaság őstermelőjével beszélgettünk a 6 éves vállalkozásáról, a konkurenciáról és a sajtfogyasztás kultúrájáról.
Leltár
PROFI SZEMLÉLET NÉLKÜL NEM MEGY
2001. óta vannak jelen a honi rap szcénában, hat nagylemez, számos közreműködés, évi száz feletti fellépés jelzi az útjukat. A veszprémi zenekarok közül az egyik legsikeresebbek. Profik, nemcsak úgy tekintenek a zenélésre, mint kreatív tevékenységre, hanem mint vállalkozásra is. A Hősök duóval, Baranyai ’Eckü’ Dániellel és Ozsváth ’Mentha’ Gergellyel beszélgettünk.