Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Tudásbázis, modern értéktár

Leltár
2016. március 11. 19:58

1996-os alapítása óta töretlen fejlődés jellemzi a veszprémi Katedrát, ami nemcsak egy országosan ismert nyelviskola-hálózat része, hanem tudásbázis, ahol az értékek ápolására is figyelnek. A cég ügyvezetőjével, a 2015-ben „Év vállalkozója” díjat nyert Véh Balázzsal beszélgettünk.

Milyen motiváció vezetett 1996-ban a Katedra létrejöttéhez?
Üzlettársammal, Zimonyi Barbarával akkor végeztünk az egyetemen nyelvtanárként, a megszerzett tudást pedig szerettük volna kamatoztatni. Mivel úgy láttuk, a közoktatásban nem járható út az általunk preferált kommunikatív nyelvtanulási módszer, a saját kezünkbe vettük az irányítást. Így született meg a Nyelvtanoda Kft., ami egyébként hivatalosan a mai napig a nevünk a cégjogi bejegyzés szerint.

Milyen pilléreken nyugszik a tevékenységük?
Felnőttképzési centrumként angol, német, francia, olasz, orosz nyelvtanfolyamokat kínálunk, de kitekintést tettünk a spanyol, magyar, mint idegen nyelv, valamint kínai, horvát, szlovén és szláv nyelvi képzések felé is, emellett pedig tolmácsolással, fordítással is foglalkozunk. 75%-ban vállalatok munkatársait képezzük, akiknek soft skill tréningeket, számítástechnikai képzéseket is tartunk. A 90-es évek végén, a 2000-es évek elején komoly nyelvkönyv kereskedést folytattunk: Veszprém megyei tankönyvbázis néven közel 150 alap-és középfokú intézményt láttunk el tankönyvekkel. Azóta ez már egy központosított terület lett, így kivonultunk a piacról.

Tevékenységeinknek nagy lendületet adott a 2000-es évek elején, amikor megvásároltuk a képzéseinknek helyt adó ingatlanokat, amivel egy több ezer négyzetméteres irodaingatlan jött létre három városban – Veszprémben, Székesfehérváron és Pécsett. Ezek egy részét mi használjuk, a többit pedig bérleményként kiadjuk. A felnőtteknél tapasztalt sikereken felbuzdulva kezdtük el az idegennyelv-oktatást a gyerekek körében, az értelmes számítógép használatra való ösztönzésként pedig 6 éves kortól tanítjuk őket programozni.

Legújabb projektünk, az IQ Bázis a szabadulószobák révén nyújt izgalmas és értelmes szabadidő-eltöltési lehetőséget. Veszprémben négy, Pécsett kettő szoba található, kettő indul Székesfehérváron, év végére pedig 50 szobára szeretnénk bővíteni ezt a számot.

Az egyes fejlesztések tehát a kor kihívásaira adott válaszok?
Az idegen nyelvi tájékozottság ma már elengedhetetlen, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a digitalizmus térhódítását sem. A számítógép remek eszköz lehet az életünk javítására, de nem élhetjük le azt a virtuális térben. A robotprogramozás révén egy viszonylag elferdült világból próbáljuk visszafordítani a gyerekeket egy nézeteink szerint jobb világba, szabadulószobáink pedig remekül bizonyítják, hogy egy eredetileg internetes játék a valóságban is megállja a helyét, sőt közösségteremtő erővel bír.

Úgy érzem, végső soron egy tudás- és értékalapú társadalom létrejöttének segítése a cél.
Valóban van ilyen elkötelezettségünk, bár mindezt inkább ösztönösen tesszük, mintsem tudatos törekvésként. Természetesen mivel a tevékenységeink a humánszolgáltatás területéről fakadnak, ez elválaszthatatlan attól, hogy tudás- és értékalapú társadalmat építsünk.

2006-ban a cég a Katedra Budapesthez csatlakozva országos franchise hálózatot hozott létre. Mi hívta életre ezt?
2005-ben úgy éreztük, Veszprém és vonzáskörzetét nézve elértük a határainkat a nyelvoktatás terén. Mivel tevékenységeink helyi bővítése sokakat akadályozott volna, földrajzilag igyekeztünk terjeszkedni. Magas szakértelemmel bíró, hozzánk hasonló partnereket kerestünk, és az uniós forrásból támogatott országos projektek miatt az is fontos volt, milyen lesz a fővárosi képviseletünk. Bár felmerült a lehetőség, hogy minden a mi kezünkben koncentrálódjon, ezt nem lehetett volna lebonyolítani a rendelkezésünkre álló forrásokból olyan sebességgel, amit a kor kívánt tőlünk. Végül másfél év alatt kiépítettük a franchise rendszer alapjait, és 20 iskolával leszerződve létrejött az azóta folyamatosan bővülő Katedra Nyelviskola Hálózat.

Mindezek az eredmények, az időközben elnyert Megyei Minőségdíj, a Superbrands és Magyar Brands kitüntetések igen beszédesek. Hogy lehetett mindezt elérni?
Magas szintű szakmai elhivatottsággal, rengeteg munkával és sok-sok szerencsével. Hiszünk a maximális lojalitásban, és szeretünk odafigyelni azokra, akikkel dolgozunk, legyen szó munkatársról vagy vevőkörről.

Ügyvezetőként Ön miként vesz részt ezekben a sikerekben?
Üzlettársammal, Barbarával igyekszünk minden feladaton a habitusunkhoz, személyiségünkhöz, képességeinkhez mérten megosztozni – tulajdonképpen ez is a kiegyensúlyozott működés titka. Barbara végez minden szakmai, humán és minőségbiztosítási ügyet, én pedig a gazdálkodással kapcsolatos munkákat végzem.

Hova lehet továbbfejlődni?
Az eredményeket nemcsak elérni kell, hanem szinten is tartani. Jó gazdasági mutatókkal rendelkezünk; ezt fontos lenne megtartani és fokozni új iskolák nyitásával vagy a szervezetbe integrálásával. De amitől igazán értékessé válik ez a társaság, az a benne lévő humánkapacitás, tudás és emóció. Így a legfontosabb, hogy a húsz év alatt hozzánk kapcsolódott embereknek egy hosszú távú, biztos jövőt teremtsünk.

Bertalan Melinda | Fotó: Domján Attila

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Leltár
Őszintén a lényeget
A granolákat és müzliket gyártó Hester’s Life egy éve indult Veszprémben, ami alatt begyűjtöttek két fontos díjat, és rátaláltak egy akkora fogyasztói rétegre, amelyről nem is tudták, hogy létezik. A tulajdonosokat, Porkoláb Esztert és Kráml Dávidot kérdeztük.
Leltár
Hagyományokhoz hűen
A fennállásának 150. évfordulóját tavaly ünneplő Balatonfüredi Yacht Club az ország második legrégebbi sportegyesülete. Tevékenységi köre a sportágban a legszélesebb ma Magyarországon. Sikerük egyik kulcsa az, hogy 1867 óta ragaszkodnak az alapításkor megfogalmazott elvekhez.
Leltár
A munkahelyi örömteliség fejleszthető
Mihelyst egy ügyvezető felismeri, hogy nem a külső folyamatokra, hanem embereire kell helyeznie a hangsúlyt, a termelékenység-növekedés mellett a bevételnövekedés magától jelenik meg. A pénz hasznos, viszont ha értelmet és lényegiséget is adunk a munkánknak, hosszabb távon biztosítható a vállalkozás örömteli jövője. Ehhez azonban nyitottságra is szükség van – mondja a nemzetközi trénercég, a Happiness Consulting magyarországi ügyvezetője, Fodor Szilárd, akivel a felelősségvállalásról és a munka öröméről beszélgettünk.
Leltár
Fokozatosan építkezni
Mérnök-informatikusként végzett, majd az autóiparban helyezkedett el, megjárta fél Európát, majd otthagyta jól fizető állását, mert rájött: a sajtkészítés az igazi álma. Az Erdélyből áttelepült Ivácson Attilával, a veszprémi Ivácson Kistermelői Gazdaság őstermelőjével beszélgettünk a 6 éves vállalkozásáról, a konkurenciáról és a sajtfogyasztás kultúrájáról.
Leltár
PROFI SZEMLÉLET NÉLKÜL NEM MEGY
2001. óta vannak jelen a honi rap szcénában, hat nagylemez, számos közreműködés, évi száz feletti fellépés jelzi az útjukat. A veszprémi zenekarok közül az egyik legsikeresebbek. Profik, nemcsak úgy tekintenek a zenélésre, mint kreatív tevékenységre, hanem mint vállalkozásra is. A Hősök duóval, Baranyai ’Eckü’ Dániellel és Ozsváth ’Mentha’ Gergellyel beszélgettünk.