Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Hittel és optimizmussal

Kávészünet
2016. március 11. 19:41

Sári Lajos villamosmérnökként indította el vállalkozásait az 1990-es évek elején. A cégek azóta a megye meghatározó piaci szereplőivé váltak. Beszélgetésünkben többek között a kihívások, a munkafilozófia és a jövőbeni tervek témakörét érintettük.

Mennyire tág az Ön által irányított vállalkozások profilja, tevékenységi köre?
Az Infornax egyszerű informatikai szervizvállalkozásként indult 1993-ban, és a piac igényeire reagálva fokozatosan bővítettük tevékenységi körünket. Az informatikai eszközök szervizelése, árusítása, valamint a szoftverfejlesztés után internet szolgáltatással folytattuk, ezután elkezdtünk informatikai hálózatok építésével, mérésével, tervezésével, üzemeltetésével foglalkozni. Cégünk filozófiája, hogy komplex megoldásokat kínálunk az ügyfelek számára az informatikai jellegű igények esetében. A gyártásautomatizálással foglalkozó Transmoduls Kft.-t Maár Márton András ügyvezetőtársammal vezetjük. A cég egyedi gépek tervezésével és gyártásával foglalkozik. Külön ki szeretném emelni az alaptevékenységünkhöz szorosan kapcsolódó „Kutatás + Fejlesztés” részlegünket, melynek segítségével a hangsúlyosan egyedi megrendelői igényekre is sikerül válaszokat találni. Cégfilozófiánkat a „Minőség nem minden, de minőség nélkül minden semmivé lesz” jelmondatunk jellemzi.

Mindkét vállalkozás olyan szférában működik, amely rohamosan fejlődik. Hogyan tudnak lépést tartani a gyors változásokkal?
Egyrészt munkatársaink önállóan is állandóan figyelik, hogy milyen újdonságok jelennek meg a piacon, másrészt nagy hangsúlyt fektetünk a kollégák képzésére, biztosítjuk számukra a naprakész tudás megszerzésének lehetőségét, amelyet aztán később be tudunk építeni a cég értékei közé.

Önmaga is képzi magát, vagy „ösztönszerűen” végzi a menedzselési feladatokat?
Mindkettő jellemző rám. Támaszkodom az elmúlt évek során megszerzett tapasztalataimra, de igénybe veszek külső segítséget is: részt veszek egy-egy tanfolyamon, vagy kikérem egy coach véleményét vezetési kérdések kapcsán. A külső profi segítség rendkívül sokat tud segíteni abban, hogy az előrelépési lehetőségek közül esetleg az addig általam nem ismert megoldások is szóba kerüljenek, és összességében a legoptimálisabbat tudjam kiválasztani.

Rendkívül szerteágazó a cégek tevékenységi köre, ebből fakadóan – gondolom – az Ön munkája is. Képes delegálni a feladatokat?
Ebben a kérdésben a folyamatos változás a legnagyobb kihívás. Mindkét vállalkozás „garázscégként” indult, és a fejlődési lépcsők során ki kellett alakítani a cég belső működési struktúráját, meg kellett tanulni delegálni a feladatokat. Ez eddig rendben is volna, ám mivel állandóan új tevékenységi körökkel kezdünk foglalkozni, folyamatosan szervezeti átalakításokat kell végrehajtani a vállalkozásokon belül. Ez valóban komoly feladat, de törekszünk a működés racionális belső rendszerét folyamatosan csiszolni.

Milyen az Ön vezetői stílusa?
Jellemző rám az emberközpontúság: a céget csapatként szeretem működtetni, inspirálom az összetartást. Az irányok meghatározásában nem röstellem kikérni a kollégák véleményét, de a döntés után a menedzselés, a feladatok számonkérése már az én feladatom.

Mi mozgatja Önt, mi ad erőt a mindennapi munkához?
Az alkotás öröme mozgat – legyen szó akár egy munka sikeres megvalósításáról, akár hosszú távú stratégiák gyártásáról. Mindezt optimizmus és jövőbe vetett hit nélkül nem lehet végezni. Henry Ford azt mondta: „Akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, vagy akár azt, hogy nem, igazad lesz.” Mi töretlenül hittünk a sikerben, nagy kitartással végeztük a feladatainkat – és talán legfőképpen ennek köszönhető, hogy most itt tartunk.

Milyen jövőképet lát maga előtt?
A jövő a folyamatos fejlődés – az új lehetőségek feltárása. Az Infornax esetében a célunk az, hogy ha bármilyen informatikai kérdés fölmerül a régióban, akkor az Infornax neve előkerüljön, mint megoldás. A Transmoduls már rendelkezik külföldre történő szállítási referenciákkal, így arra törekszünk, hogy e vállalkozásunk nemzetközi szinten is egyre nagyobb teret nyerjen.

Sári Lajos
BME – villamosmérnök
1992-től Transmoduls Kft. – ügyvezető tulajdonos
1993-tól Infornax – ügyvezető tulajdonos

VÁLLALKOZÁSCSOPORT:
Infornax cégcsoport:
Foglalkoztatotti létszám: 22 fő
2015-ös forgalom: 424 millió Ft

Transmoduls Kft:
Foglalkoztatotti létszám: 102 fő
2015-ös forgalom: 2 350 millió Ft

Szaksz Balázs | Fotó: Babják Tamás

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Kávészünet
Rímeket és kilométereket adni: a balatonfüredi polihisztor
A reneszánsz idején polihisztornak nevezték Leonardo da Vincit, aki az élet különböző területein tevékenykedett. A 21. században általában egy hivatást választunk, építjük a privát jövőt, ami Leonardo számára valószínűleg szokatlan lenne. Gyakori tévhit, hogy több szenvedély nem fér meg egymás mellett. Baranyai Máté úgy döntött, egyiket sem engedi el: fut, sport és kulturális programokat szervez, ír, és fellép az alkotásaival.
Kávészünet
A legszebb almát a fáról
Letisztult külső megjelenés, megbízható működés, egyszerűség, technológiai újítások, sokszínű funkcionalitás jellemzi a márkát, amely betoppanva mindennapjainkba első pillantásos fellángolásból válik életre szóló szerelemmé.
Kávészünet
Nem szabad lemenni a bulvár szintjére
Szenvedélye a kultúra és meggyőződéssel vallja: nem kell temetni a régmúlt értékeit, csak a módszert kell megtalálni, amivel a mában is értékesíthetők. Schmidtné Kositzky Anett-tel, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Kávészünet
„Jó filmet jó színészekkel lehet csinálni”
Szajki Péter filmrendező hat év után újra nagyjátékfilmet forgat Most van most címmel. A huszonkét napos forgatás helyszíne a főváros és annak vidéki környezete, sőt a Balaton is „szerepet kapott”.
Kávészünet
A minőségi fagylalt készítéséhez elszántság kell
Régió szerte híres és szeretett a Füredi korzó fagyizó. Nem véletlenül: aki megkóstolja fagyijukat, nehezen felejti el a mennyei ízeket. Dobó Norberttel, a családi vállalkozás vezetőjével eredtünk titkuk nyomába.