Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Színekre épül az idei trend

Gardrób
2016. március 10. 14:46

Bagó Zsófi csinos, térd fölé érő, barack színű ruhában, ezüstös bizsu kiegészítővel, a tőle megszokott világos hajszínnel, finom, púderes sminkkel és a ruhával harmonizáló lakkal díszített kézzel lépett elém. Ha nem lenne feladat a témára szabott karakterszámnak való megfelelés, talán itt meg is állhatnék a mondandóval. Lapunk stílusszakértőjének megjelenése ugyanis teljes egészében magában hordozza 2016 divatirányzatát.

Amikor mi javában a téli ruháink után kezdtünk kotorászni a gardrób mélyén, az őszi fashion week-ek világszerte már a következő év divatját hirdették a kifutókon. A világgá kürtölt trend idén a színekre épít, így a divatot feltétel nélkül követők az alábbi színkódoknak megfelelően állíthatják össze ruhatárukat.

Színek és minták kavalkádja
Ahogy minden évben, úgy most is előre meghatározták, mely alapszínek uralják a következő év divatját. Idén az egyik a babarózsaszín (valójában rózsakvarc), ehhez kapcsolódik a kék és a lilásszürke. A púderes vonalat tovább erősíti a „jegeskávé”, ami önmagában meglehetősen semleges, most mégis éppen emiatt válik feltűnővé. Ez a színügyileg visszafogott vonal a kiegészítőkön - táskákon, sálakon, cipőkön - is végigvonul. Ezeknek a kicsit homogénebb, lágyabb színeknek az együttes használata kiváló párosítást eredményez. Tavasszal a babarózsaszín a babakékkel együttesen a könnyedség kisugárzásán túl elegáns, visszafogott megjelenést kölcsönöz. Az említett kellemes színkombináció mellett a különleges alkalmakon, de a hétköznapokon is egyaránt bevethető „hamvas barack” hódít.

Akik az élénkebb színeket szeretik, azoknak jó hír: tovább dívik a vörös, méghozzá „fesztiválos” kivitelben, „fiesta vörös” becenévvel illetve. Hasonló formán kapott megszólítást a citromsárga, melynek „boglárka sárga” változata egész évben a paletta előkelő helyén szerepel, de itt kell megemlíteni az elmúlt ősz divatjának nagy kedvencét, az idén tovább hódító, a nyaralás, a tenger közelségének érzetét keltő, vagy annak hatását helyben fokozó „búvárkéket” és a tavasszal, a rügyekkel együtt kipattanó, határokat feszegető, mégis természetes „zöld villanást” is. Ezeket a női-férfi kollekciókat egész évben meghatározó, nagyon bátor színeket a fekete-fehér kombinációval történő együttes viselet, illetve az ősszel megjelenő terrakotta csitítja majd el.

Méltó megjelenésünk részleteit tekintve ez idáig a színeket veséztük ki, pedig az idei divat furfangja még csak most következik. A korábban diktáló, úgynevezett color bloking - színre színt - ugyanis most print blokingra váltott, ami egyet jelent a „mintást a mintáshoz” viselettel, melyet alkalmazva akkor nem nyúlunk mellé, ha mindezt az évre meghatározott alapszínek púderes változatait használva öltjük magunkra. Vigyázat: a fiestásan kicsattanó vörös, a „villanó zöld”, illetve a „boglárka sárga” nem tűri a mintaözönt, mivel ezek a színek már önmagukban is elég dominánsak, esetükben további kacifánt már szóba sem jöhet.

Örök kedvencek és nagy visszatérők
Az alapszabályokat immáron meghatároztuk, nyitott kérdés maradt a ruha fazonja. Emiatt sem érdemes túl sokat feszengeni, dőljünk nyugodtan hátra és bízzuk magunkat preferált divattervezőink ízlésére, kiknek mindegyike a maga stílusának megfelelően a következő szegletkövekre építve állította össze kollekcióját.

A farmer örök a street style-ban, melynek – a már korábban megjelent overál fazonja mellett - most a koptatott, foltos, kicsit szakadt változata hódít, sőt 2016-ban a bokák is kivillannak. Egyszóval: akár a hosszabb fazont feltűrve, de mindenképp a rövidebb szárú nadrág a sikk. A púderes rózsaszín vagy kék árnyalatok tépett farmerrel történő kombinációja meglehetősen trendi lehet tavasszal, de azon sem kell meglepődni, ha overál vonalon hatalmas virágmintákkal, netán madármotívumokkal hímzett, vagy patchwork foltos darabok jönnek szembe az utcán. Mindez természetesen a férfi kollekciókon is megmutatkozik, melyben alapvetően továbbra is a slim fit vonalvezetés dominál. Ahogy a nadrág, úgy az ing és a zakó fazonja sem változik, sőt, öltöny tekintetében is marad az elegánsan szabott, szűkített forma. Kivétel erősíti a szabályt: szövetnadrág vonatkozásában a trapéz lesz a divat.

Hangsúlyozzuk nőiességünket
A szoknya hossza változik, az anyagában sejtelmes, áttetsző, nagyon lenge, épp, hogy térd fölé érő darabok jönnek ismét divatba. Magas derékkal szabva megjelenik a nőies A-vonal. A szoknya sok-sok anyaggal, nagy mintákkal, vagy pliszírozva egy magára valamit is adó hölgy ruhatárából idén nem hiányozhat. A sejtelmes anyagból készült ingruhák, a hosszú egyberuhák is divatban maradnak, természetesen továbbra is lenge kivitelben.

A feminin stílus idei dicsőítésének hála, most nem csak a bokát ér megmutatni, formás vállainkat sem kell nagyon takargatnunk. A könnyű anyagból készült ruhák, fodrok minden mennyiségben és az asszimetrikus, kreatív megoldások is ezt erősítik, ami mellett azért a nagyon egyszerű, letisztult vonalvezetés is megmarad.

Ami ugyancsak sejthető volt: ismét visszatér a ’40-es évek pin up korszakában igen kedvelt leopárd minta. Ami elsőre talán egyeseknek kicsit sok(k)nak hathat, azonban a nagymacska bundája inspirálta mintát könnyűszerrel a saját ízlésünkre, a ránk jellemző, megszokott megjelenésre formálhatjuk, ami akár jelentheti azt is, hogy csak kiegészítők formájában veszünk magunkra egy kicsit belőle. Például fekete-fehérrel, szürkével variálva, kiegészítőkkel furmányossá téve már nem is annyira veszedelmes. Persze, aki bevállalós, az semmi esetre se fogja vissza magát, ügyesen kombinálva a kicsivel több is belefér.

Az olasz divat sugallata szerint a másik nagy visszatérő nem más, mint a batikolt minta. Legyen az akár férfi póló, nadrág, vagy zakó, a divat diktátorai az egykori nagy kedvencet most menthetetlenül rásütik mindenre. Emellett a kocka továbbra is főszerepet játszik, így a „favágó” ingeket is bátran hagyjuk elől.

Megjelenésünk további részleteit tekintve:
A fürdőruha divat preferáltja idén a crosskini, ami kifejezés a bevállalós hölgyek számára rossz hír, hiszen a zsebkendőnyi darabokat most háttérbe szorítják az egyébként izgalmas elöl-hátul-alul-fölül, keresztbe-kasul pántos, ámde tele fenekű alsóval kiegészült fürdőruhák.
A lábbeli divatban – elsősorban szandál vonalon – változatlanul a telitalp a menő, a balerinacipők pedig pántosra, sőt mi több, pántos-csatosra változnak. A férfiak továbbra is bátran viselhetnek sportcipőt, akár öltönyhöz is. E tekintetben a sportcipőre olyannyira jellemző rikító színek most eltűnnek, helyüket a fehér, a kék árnyalatok veszik át.

Ékszerek terén a méret nem számít, az eddigiekben olyannyira kedvelt „fényesség”, amit az arany, az ezüst, a bronz használata testesített meg, most az ezüst javára dől el. Tavasszal a rozéarany azért még megcsillantja magát, de csillogás vonatkozásában csakis ezüst ezüsttel az előírt tendencia.A további szabály pedig egyáltalán nem bonyolult: alapszínhez alapszínt, vagy ezüstöt, esetleg feketét, fehéret válasszunk.

A sminkünk játsszon a „hamvas barack”, a rózsaszín árnyalatokkal, illetve szemhéjunkra tejeskávé, fényes ezüst kerüljön.
Körömlakkunk kiválasztásakor sem kell nagyon túlgondolni a dolgot: ha az év fentiekben kimondott alapszínei közül választunk, abból baj nem lehet.
Barna hajú hölgytársaimmal együtt mi most perifériára szorulunk, az amúgy sem nagyon természetes extra, majdhogynem fehér hajszíndivat mellett, ami a „hamvas barack” különböző árnyalataival bolondítva lesz idén a befutó, a sötétebb hajszínekben pedig a napsütötte hatású árnyalatok tarkíthatják a frizurát.

Kedves Hölgyek és Urak! Ilyen lehetőségek között, első olvasatra úgy tűnhet, nehéz lesz a tükör előtt nap mint nap rendet teremtenünk. Kétségbeesésre azonban semmi ok, hiszen a lehetőségek tárházában Bagó Zsófi - www.wgw.hu - tanácsai mentén haladva, a szegletkőként meghatározott szakértői tanácsokat megfogadva 2016-ban is könnyűszerrel eligazodhatunk a divatrengetegben.

Ring Júlia | Fotó: shutterstock

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Gardrób
Egy örök túlélő: a tengerész stílus
A vitorlás szezon már április közepén beindult nemcsak a Balatonnál, de a többi nagy tavunkon is. Körülnéztünk, melyek azok a ruhadarabok, amit a kezdő és a már rutinos vitorlázóknak feltétlenül be kell szerezniük.
Gardrób
Megint csak a 80-as évek
Újra hódít a horgolt holmi és a ballonkabát, trendi lesz a magas derék, a lombzöld szín és a csíkok minden mennyiségben, konfetti smink, elnagyolt minták, festmények a ruhákon... Ilyen változatos mintaválaszték és arckence divat mellett azért sejthető, ebben az évben nem nagyon kell kiegészítők után nyúlnunk.
Gardrób
Nem plázakincsek
Éppen az úticélomnak helyet biztosító budapesti épület bejáratával szemben szálltam ki az autóból. Ajtó bezár, hátra arc és a FoodTrack Show két jeles képviselője adta felvezető útvonalon át besétáltam kíváncsiságom csütörtök esti fellegvárába Budapesten, a Divat Placc by night-ot befogadó Klauzál téri Vásárcsarnokba, ahol a mindenféle földi jó helyét lent és fent egyaránt, havonta egy este erejéig átveszi a DIVAT…
Gardrób
Sportosan arisztokratikus
Írásbeli feladataim teljesítésekor szokásommá vált, hogy összekötöm a kellemest a hasznossal. Ilyenkor – ha tehetem – előszeretettel dolgozom szabadban, nyáron például a Balaton feltöltő, megnyugtató közelségében. Így alábbi cikkemet írva (akkor még) a nyári divat „kifutójának” kellős közepén ülve nyugtázhattam: az előző lapszámban leírtakkal cseppet sem tévedtünk. Néha nem árt a visszaigazolás… Most azonban jöjjön egy kis ősz, mustráljuk meg együtt, mit kínál a divatpaletta az előttünk álló hűvösebb hónapokra.
Gardrób
Csupa retro, csupa báj
Küszöbön a punk-rock stílus újragondolása: szegecsek flitterekkel kombinálva, mi több, a sportos viselet bársonyba fogalmazva érkezik… Még mielőtt azonban nagyon előreszaladnánk, a szokásos divattrendek feszegetése előtt időzünk egy kicsit a bevállalós, nyári divatnál, és mankót nyújtunk a szokásos „nincs egy göncöm se’” jelszavú reggeli tükör előtt álldogálás mellé.