Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Rózsadomb helyett Rózsakert

Élet-tér
2016. március 10. 12:15

Hamarosan nem kell Budapestig menni, ha egy különösen energiatakarékos házba költöznénk, ugyanis 2016 nyarára épülhet meg az a majdnem önfenntartó négylakásos családi társasház Veszprémben, amelyhez hasonlót ekkora méretben még nem építettek a régióban.

A veszprémi Rózsa utcában olyan beruházást tervez megvalósítani idén az ArchiCont Kft., amelynek energetikai értékei közelítenek a passzív házakéhoz. A ház megálmodója Soós Norbert, aki elmondása szerint a tervezéskor mindenképp családias hangulatú és méretű épületben gondolkodott, szem előtt tartva a fenntarthatóságot, a zöld környezetet, a magas minőséget és az exkluzivitást.

Aki minden hónapban kap befizetni való rezsiszámlát, tudhatja, hogy a legnagyobb energiafogyasztók az épületek, így az egyik legnagyobb környezetszennyezők is. A világ majdnem minden területén egyre hangsúlyosabb szerepet kapó természet- és környezetvédelem azonban nem kerülte el az építészet területét sem. Nyugati mintára egyre többen ismerik fel itthon is, hogy az új építésű energiatakarékos házak üzemeltetése és fenntartása jelentős és észrevehető különbségeket okoz a havi számlán, ugyanis az ilyen jellegű épületek és lakások jóval gazdaságosabban üzemeltethetők, és nem minden esetben drágábbak a piacon gombamód szaporodó lakóparkokhoz és házakhoz képest.

Az EU kötelez
Az Európai Unió kiemelten foglalkozik a lakások, közintézmények energiahatékonyságával, ezért az energetikai tanúsítvány bevezetését minden tagország számára kötelezővé tette. 2002-ben direktívában (Energy Performance of Building Directive) írta elő, hogy az energiafogyasztás és a környezetszennyezés csökkentése érdekében magasabb energiahatékonysági követelményeket kell teljesíteni a lakásoknak és a közintézményeknek. A szabályozás célul tűzte ki, hogy minden tagországban viszonylag rövid időn belül csökkenjen az épületek energiafogyasztása. Az épületeket energiafelhasználásuk szerint külön kategóriákba sorolták. Minimum követelmény a C kategória – ezek a még jelenleg megfelelő energetikai minőséget képviselő épületek. Ami ennél korszerűbb, az B, A vagy A+ kategóriás, a másik irányba pedig I betűjelzésig folytatódik a skála.

Passzívház
Ezek közül kétségkívül a legismertebb alacsony energiaigényű háztípus az úgynevezett passzívház, ez itthon is A+ jelű. Azokat a családi házakat, társasházakat, középületeket hívjuk így, amelyek megfelelnek a szigorú követelményeknek és a darmstadti Passzívház Intézet (Passivhaus Institut) hivatalos minősítésével rendelkeznek. Ezek belső klímája képes egész évben kellemes komfortot biztosítani hagyományos fűtési rendszer nélkül.

Magyarországon az ilyen épületek száma nem éri el a húszat sem. Amennyiben azonban a veszprémi Rózsakert Társasház névre keresztelt épület megépül, közel fog állni a passzívház energetikai besoroláshoz, és azonnal meg fog felelni a 2020-as, évről-évre egyre szigorodó minimális előírásoknak.

A Rózsakert Társasház
A belvároshoz közeli 640 négyzetméteres ingatlanon egy olyan négylakásos társasházat alakít ki az ArchiCont Kft., melyhez hasonló méretűt eddig csak Budapest elit negyedeiben húztak fel. A lakások közül a kisebbek 63 és 65 m2, míg a nagyobbak 83 és 87 m2 alapterületűek lesznek, jellemzően nagy ablakokkal, nagy terekkel, gardróbokkal, háló- és gyerekszobákkal. És ami még fontosabb: rengeteg zöldfelülettel. A földszinti lakásokhoz 73 és 140 m2 kert, a felsőkhöz terasz és megközelítőleg 50 m2 tetőterasz – ami alkalmas grillkonyha vagy akár jacuzzi telepítésére is –, továbbá extenzív zöldtetők tartoznak majd. A földszinten elhelyezkedő két lakás akadálymentesített.

Nyáron is hűs
A háromszintes társasházat 30 cm vastagságú tégla falazattal és 18 cm vastag monolit vasbeton födém szerkezettel tervezik, ahol a hőszigetelést a külső falakon 20, míg a zárófödémen 30 cm vastag EPS polisztirol réteg biztosítja majd. Ez a kialakítás nagyban segít majd a túlmelegedés ellen, így a nyári forróságban is úgy érezheti magát az ember a házban, mintha egy hűs templomban járna. A fűtés lakásonként külön, a legújabb generációs kondenzációs zárt égésterű kombinált (fűtés és melegvíz-ellátás) gázkazánokkal tervezett. A kémény egy úgynevezett turbó gyűjtőkémény lesz, belül samott béléscsővel.

A ház hidegburkolásához ragasztott kerámia burkolatokat használnak majd, a teraszokon Gres anyagú, míg a tetőteraszokon mosott felületű betonlapokat, belül pedig laminált parkettát helyeznek le. A fürdők és mellékhelyiségek használt levegőjének elvezetését nyílászárókon keresztül, míg a nyílászáró nélküli második mellékhelyiségek szellőzését önálló elektromos ventilátoros elszívással oldják meg, a konyhákban pedig igény esetén biztosítják a szagelszívó kivezetését. A homlokzati nyílászáróknál környezetbarát lazúrral előkezelt fát alkalmaznak, a szerkezet U-értéke 0,9 W/m2K (üvegezés 0,5W/m2K), a belsők pedig utólag beépített, igényes dekorajtók. A vízellátás lakásonként külön mérhető, szakaszolható. A tervezett épület energetikai besorolása a legmagasabb fokozatokat célozza meg. A téli fűtés és a nyári hűtés biztosítására a beruházó tervbe vette a megújuló energiák alkalmazását is.

A társasházat a Rózsa utca 23. szám alatt húzzák majd fel, amelynek kertvárosi és belvároshoz közeli elhelyezkedése két közelben levő iskola miatt ideális lehet családoknak és ingázó üzletembereknek egyaránt, hiszen viszonylag közel van Budapest, az osztrák határ sincs messze, és a Balaton is egy kőhajításnyira van csupán. Az építkezés márciusban indul, a lakások nyár végére beköltözhető állapotba kerülnek.

A tervező szerint nem vállalják túl magukat a Rózsakert veszprémi megépítésével. Épp ellenkezőleg: helyi lakosként Norbert úgy látja, hogy nem kell mindenáron Budapesten, vagy a meredeken dráguló Balatonfüreden építkezni, hiába lehetne drágábban ott értékesíteni. Véleménye szerint Veszprém is megérdemel egy ilyen színvonalú társasházat, amelyre kereslet és igény is mutatkozik. Az ArchiCont Kft. műszaki igazgatója úgy látja, hogy ha a Rózsakert Társasház sikeres tud lenni, a jövőben még több hasonlót építenek majd Veszprémben.

Gesztesi Ákos | Fotó: Domján Attila, ArchiCont

További képek

Gesztesi Ákos