Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Az embert a sikerélmény élteti

Ecoklub
2016. március 10. 11:17

Szentendrei Zoltán, a Prospektus Nyomda tulajdonosa 30 éve indította el vállalkozását, amely a hazai nyomdaipar egyik legkiemelkedőbb vállalatának tekinthető. Interjúnkban a hosszú évek tapasztalatairól, munkafilozófiáról, szenvedélyességről, régmúltról és újabb tervekről beszélgettünk a cég tulajdonos-ügyvezetőjével.

Ahogy beléptünk a nyomda épületébe, a recepcióval szemben, közvetlenül a főbejárattól balra találtuk az Ön üvegfalú irodáját, nem pedig az épület valamelyik elszeparált szegletében. Mi ennek az oka?
Meglátásom szerint a céggel csak úgy lehet együtt élni, ha az ember benne van a vérkeringésében. Előző épületünkben például a termékmenedzserek mellett, a „folyosón” dolgoztam, az irodát csak tárgyalásokra használtam. Most is sokszor kilépek, ha elkapok egy-egy olyan beszélgetésfoszlányt, amely felkelti az érdeklődésemet. Egy család esetében is azt a típusú lakást kedvelem, ahol a gyerekek nem különülnek el a szülőktől, hanem együtt élnek velük. És mivel a Prospektus Nyomda számomra az ötödik gyermekemet jelenti, úgy is bánok vele.

Folyamatosan van energiája, hogy lereagálja a beszélgetéseket, helyzeteket?
Régebben mindig volt, ám most már kopik. Az évek nem múlnak el nyomtalanul. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy végre kell hajtani a cégnél a „rendszerváltást”.

Mit ért valójában rendszerváltás alatt?
Egész életemet a nyomdára, a vállalkozásra tettem fel, hosszú éveken keresztül ügyvezető tulajdonosként dolgoztam benne, ám ötvenöt éves korom körül elkezdtem érezni, hogy már nem tudok annyit hozzátenni, amennyit korábban. Tudatosult bennem, hogy szükségem van segítségre, mert már magam kezdek akadálya lenni a cég fejlődésének. Ez több dologból adódik. A nyomda fokozatosan egyre nagyobb lett, tíz évvel ezelőtt 35 emberrel dolgoztunk, és 800 milliós forgalmat bonyolítottunk le, ma 55 ember hozza létre az egymilliárd fölötti forgalmat. Emellett megváltozott a világ. Jómagam mérnök vagyok, és mindig mérnöki gondolkodással fejlesztettem a céget – olyan technikákat vezettünk be, amelyek Magyarországon addig elérhetetlenek voltak –, ám egyszer csak már nem tudtam az új technológiák élén állni. Egyszerűen elért az érzés, hogy segítségre szorulok, ám mivel utálom a kapkodást, öt esztendőt hagytam arra, hogy megtaláljam a megfelelő embert, aki átveheti a cég irányítását. És úgy érzem, sikerült: kollégám három éven keresztül mellettem dolgozva megismerte a cég sajátosságait, a vállalat irányításának szokásait, és idéntől önállóan, ügyvezetőként irányítja a cég ügyeit.

Akkor most milyen teendők hárulnak Önre?
Megpróbálom megtanulni, milyen feladatokkal is jár tulajdonosnak lenni, és rendszerezni, hogy ezt miként tanítsam meg a gyerekeimnek. Az bizonyos, hogy nem a családtagjaim viszik tovább a céget, de szeretném, ha önszántukból részt vennének a működésében. A világ gazdaságának fele családi vállalatok kezében van, így aztán példák bőven akadnak. Mindenképpen létre kell hoznunk a tulajdonosok alkotta igazgatótanácsot, amely meghatározza a fejlődés irányát, a beruházásokat, a működést, a tőke felhasználását. Emellett meg kell alapítanunk a felügyelőbizottságot, amelynek a vagyon védelme, a könyvelés, a pénzáramlás átvizsgálása lesz a feladata. Amíg a tulajdonos töltötte be az ügyvezetői posztot, nem volt erre szükség, de a későbbiekben érvényesíteni kell a tulajdonosok érdekeit. Négy gyerekem van (egy lányom és három fiam), a feladatokat szét is oszthatják maguk között, majd saját maguk eldöntik, ki szeretne benne részt venni.

Jelenleg mi az Ön titulusa?
Papíron még mindig ügyvezető vagyok, így két „főnökkel” működik a cég, de a napi döntésektől direkt távol tartom magam, és teret engedek ifjú kollégámnak. Felügyelem a produktumot, nyomon követem a termékek minőségét; valamint a papír és a nyomólemezek beszerzésének tárgyalásait bonyolítom le. Ezzel segítem az ügyvezető munkáját.

Kanyarodjunk vissza az időben, és pillantsunk vissza a kezdetekre! Mi vitte erre a pályára? Hogyan került kapcsolatba a nyomdászattal?
Családi hagyomány révén, hiszen édesapám fényképészként a régi veszprémi nyomdában a nyomdaipari fényképezést vezette. Persze kanyargós volt az út, merthogy középiskolás koromban válogatott kerettag hármasugróként sportolónak készültem. A veszprémi Vegyipari Szakközépiskolában letett érettségi után Budapesten folytattam sportolói pályafutásomat, és olyan tanulási lehetőséget kellett választanom, amely hagyott időt a sok edzésre. Ekkor döntöttem el, hogy ipari tanulóként elsajátítom az ofszet gépmesteri szakmát. Az életem úgy alakult, hogy egy maradandó Achilles-ín sérülés elvágta a sportkarrieremet. Ott álltam, és nem tudtam, mit is kezdjek a hihetetlen mennyiségű szabadidőmmel. Végül úgy határoztam, ha már nyomdásznak mentem, akkor megcsinálom a nyomdaipari felsőfokú képzést. A felvételihez a fizikát és a matematikát egy év alatt bevágtam – és fölvettek a Könnyűipari Műszaki Főiskola nyomdaipari tanszékére, ahol nyomdaipari üzemmérnöki diplomát szereztem.

A főiskola után egyből hazatért?
Igen, nyolc évet dolgoztam művezetőként a Veszprémi Pannon Nyomdában. Ám a '80-as években már nem bírtam az állami vállalat légkörét, munkarendszerét, és mindenképpen valami saját „cég” megalapításán gondolkoztam.

Mit nem tudott elviselni az állami vállalat üzemelésében?
Katasztrofálisan működött tulajdonos nélkül a szocializmusban egy állami cég. Akadtak olyan munkák, amelyek egy év alatt nem futottak át a nyomdán. Akkoriban a szolgáltató diktált, hihetetlen hosszú határidőkkel dolgozott, a megrendelő meg ügyeskedett.

Hogyan tudott kilépni az állami közegből?
A '80-as években már lazult a rendszer, így három munkatársammal másodállásban szerettünk volna létrehozni egy önálló nyomdaipari GMK-t, de ehhez az igazgatóm beleegyezése is szükségeltetett, ő viszont ehhez nem járult hozzá. Két lehetőség előtt álltam: vagy beletörődöm a sorsomba, vagy felmondok. Mivel négyünk közül én voltam az egyetlen egyedülálló személy, be mertem vállalni a lépést – elköszöntem a nyomdától. Amerikában élő két bátyám segítségével tudtam megvenni Németországban azt a nyomdai szöveget előállító gépet, amellyel elindítottuk a GMK-t. Mivel a szocializmusban a sokszorosítás állami monopólium volt, mi nyomóformát készítettünk, ezt elvittük egy nyomdához, és megrendeltük a nyomtatást.

És volt erre kereslet?
Akkora, hogy azt előre nem is gondoltam volna. Hihetetlen könnyű helyzetbe kerültünk: a megrendelők – általában cégek – könyörögtek azért, hogy készítsük el a kiadványukat. Akkoriban a vevők szinte bármennyit hajlandók voltak fizetni azért, hogy rövid határidőre megcsináljunk például egy prospektust.

Gondolom ehhez a tevékenységhez nagy üzem nem szükségeltetett...
Szüleim házának tetőterében dolgoztam, később kisebb műhelyt építettem a kertben. Aztán pedig abban a pillanatban, amikor kikiáltották a köztársaságot, kibéreltük a Moziüzemi Vállalat nyomdáját, és fölvettük tevékenységünkbe a sokszorosítást is, annak ellenére, hogy törvényileg még mindig tilos volt – de akkor már nem törődött vele senki.

"Az, hogy valaki milyen gyorsan halad előre, a konkurencia függvénye."

A kilencvenes éveket hogyan tudná jellemezni?
Akkor adódott a legtöbb lehetőség. Az, hogy valaki milyen gyorsan halad előre, a konkurencia függvénye. Tekintettel arra, hogy korábban a teljes nyomdaipar csak állami vagy szövetkezeti tulajdonban lehetett, szinte egyedül voltunk magánvállalkozásként a piacon. Szolgáltatásunk a gyorsaságra és megbízhatóságra épült: amit mi két hét alatt végeztünk el, azt az állami nyomda fél év alatt. A '90-es évek elején eszközileg hátrányban voltam, de kicsiként mégis túléltem a hatalmas „állami nyomda dinoszauruszokat”, amelyek sorra bezártak. Mire bekeményedett a történet, és megjelent a konkurencia, addigra tőkét kellett fölhalmozni, hogy fejlődhessen a cég, és most itt tarthassunk.

Mikor történt meg a nagy váltás a technológiában és a cég életében?
Amikor felszámolták a Moziüzemet, megvásároltam az ingatlant. Addigra már több nyomdaipari magáncég jelent meg a piacon, és nem voltunk egyedülállók a gyorsasággal – ezért újabb irányt kellett meghatároznunk. Ekkor a vezérelv a kiváló minőségű munka lett. Jobbat kellett csinálnunk, mint a többiek. Erre tettem fel a cég életét, és hosszú éveken keresztül ezen a vonalon haladtunk: hat olyan munkafolyamattal, géppel rendelkezünk, amelyet mi vezettünk be Magyarországon. Nem másoltunk, hanem mi álltunk az élen. A digitális montírozáshoz a világon négyen értettek, amikor mi elindítottuk hazánkban, a hibrides nyomógép meghonosítása esetében a világon az első tízben voltunk. A minőség, a különlegesség, a hírnév ezekre a fejlesztésekre alapult – és hosszú ideig ebből éltünk. Először utol kellett érni a Nyugatot, azután lehagyni, de végül elértük a csúcsot, ahonnan már nem volt tovább – emellett mások is fölértek mellénk. Ekkor kristályosodott ki az új vezérelv: a hatékonyság és a szolgáltatás különlegessége.

A „szolgáltatás különlegessége” kifejezés mit takar?
Kétféle gondolkodásmód létezik manapság a nyomdaiparban. Az egyik a teljes hatékonyságra való törekvés, amely azt jelenti, hogy éjjel-nappal három műszakban zajlik a termelés. Ez azt eredményezi, hogy hosszabb határidővel lehet csak dolgozni. Mi a logikát megfordítottuk: nálunk a vevő mondja meg, mikorra szeretné kézbe kapni a terméket. Ennek viszont nagyon nagy ára van: termelési kapacitásunknak csak 40%-át használjuk, a 60%-ot fenntartjuk a sürgős megrendeléseknek. Ezért persze többet kell fizetni, de a sürgősség nagy hajtóerő, a megrendelők pedig megértik, hogy mi drágábban dolgozunk, ám cserébe a kapacitást fenntartjuk a vevő számára. Emellett személyes kapcsolatban állunk a megrendelőinkkel, szakmailag segítjük őket, figyelünk az előkészítés során elkövetett esetleges hibákra.

Gondolom a válság érintette a nyomdaipart is. Elég volt az előbb megfogalmazott filozófia a zökkenőmentes túléléshez?
A 2000-es évek elején a nyomdaipar két válságot élt át egyszerre. A globális gazdasági válság következményeként 30%-kal visszaesett a forgalmunk. Emellett annyira olcsón kellett dolgozni, hogy az totális csődöt jelentett volna hosszú távon. Ekkor nyitottunk a külföldi piacok felé, és elkezdtünk exportálni, külföldre dolgozni. Ennek eredménye, hogy jelenleg a forgalmunk több mint fele export. A másik probléma a Guttenberg-galaxis válsága. Ez idáig az információközlésnek és -tárolásnak egyetlen kizárólagos módja volt: a nyomtatott szöveg és a kép. Ezt a monopóliumát a nyomdaipar az internet, a számítógépek megjelenésével elveszítette. A fejlett világban zuhanórepülést végez a hagyományos (magazinok, katalógusok) nyomdaipar – hála Istennek ez a könyvekre nem igaz. Ehhez is alkalmazkodni kellett, ezért két évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy új lábat kell ereszteni, így csomagolóanyagok gyártásával kezdtünk foglalkozni. Jelenleg forgalmunk 15%-át adja a nyomtatott dobozok készítése, és vélhetően öt év múlva a forgalmunk felét fogja kitenni. Ezen a területen is kimagasló színvonalon, különleges minőséggel, kiszolgálással dolgozunk. Összességében tényleg időben kellett észrevenni a problémát, és utána előre tervezve, nem kapkodva megvalósítani a szükséges lépéseket – így lehetett túlélni a válságot.

Mi volt a szép 30 évvel ezelőtt a nyomdászatban, és mi szép benne ma?
Nekem sokkal jobban tetszett régebben. Valószínűleg, mert egy fiatalnak minden jobban tetszik... De komolyra fordítva a szót: akkoriban számított, hogy ki milyen szaktudással rendelkezett. Ha ma valaki meg tudja venni a legmodernebb eszközöket, képes lesz arra, hogy szép munkát végezzen. A mi esetünkben persze akad még olyan munkaterület, amelyhez 5-10 éves gyakorlat szükségeltetik: egy gépmestert csak ennyi idő után lehet odaengedni egy 32 oldalt egyszerre nyomtató géphez – de zömében már ki lehet váltani szoftverekkel, eszközökkel azt a szaktudást, amely annak idején teljesen meghatározta a nyomdai munkák minőségét.

Itt bent mennyire feszített a munkatempó?
Speciális szolgáltatásunk következményeképpen hatalmas gépi kapacitásunkon fele létszámmal dolgozunk. Néha kevesebbet kell bent lenni, de megesik, hogy három napon keresztül muszáj 12 órázni. És mindezt két-három nappal előtte tudja meg a munkatárs – tehát nálunk olyan kollégák dolgoznak, akik hajlandók a rugalmasságra.

"...a tulajdonosi elvárásom pedig nem a forgalom növekedésében mérhető, hanem akkor leszek elégedett, ha büszke lehetek a cégemre..."

És mit tud ezért a rugalmasságért cserébe kínálni a dolgozóinak?
Az év végi bulin bejelentettem, hogy még kevesebbet folyok bele az operatív munkába, a tulajdonosi elvárásom pedig nem a forgalom növekedésében mérhető, hanem akkor leszek elégedett, ha büszke lehetek a cégemre, és akkor leszek büszke a cégemre, ha a vevőim büszkék, hogy itt készülnek a kiadványaik, az alkalmazottaim büszkék arra, hogy a Prospektus Nyomdában dolgozhatnak, és az ügyvezető pedig büszke a cég eredményeire. Természetesen megfizetjük a piaci bért a munkatársaknak, és olyan munkakörülményeket biztosítunk, amelyeket a világ bármely pontján büszkén mutatna bárki. Az csak egy dolog, hogy billiárd- és pingpongasztal áll az étkezőben, vagy hogy egy olimpiai döntőt meg lehet nézni, és akkor le lehet állni a termeléssel – itt bárkit bármikor eleresztünk, ha intéznie kell valamit a városban, van egy tartalék autónk, ezt használhatják a munkatársak abban az esetben, ha bedöglik a sajátjuk. Kölcsönös dologról van szó: adunk, amit adhatunk, és cserébe elvárjuk az alkalmazottaktól a rugalmasságot, a magas minőségi színvonalat, és az önálló gondolkodást is. Ez a cég stílusa.

És milyen az Ön vezetői stílusa?
Nos, nem a „nagy könyv” szerint működik. Zsigerből, szenvedélyből irányítok. Képes vagyok verni az asztalt, viszont ha kell, letérdelek és könyörgök. Vélhetően ez magával ragadja az erre fogékony embereket. Annak idején, ha kellett, éjfélig ott álltam a gépmester mellett, és beszéltem neki a helyzetről, az elvégzendő munka fontosságáról.

Mekkora céget irányított, illetve irányít?
Az eszközérték kb. 2 milliárd forint, ezen 55 fő dolgozik, a forgalmunk 2015-ben pedig 1,2 milliárd forint volt.

Mivel töltődik, mi a hobbija?
Hobbija annak van, akinek van szabadideje. Nekem sosem volt. Az elmúlt 30 évben minden energiámat a cégbe fektettem, most kell kitalálnom, hogy ha „elmegyek nyugdíjba”, akkor mivel foglalom le magam. Leányom Pesten él, és jön az unoka, ezért aztán vettünk egy lakást a fővárosban, és azt találtuk ki feleségemmel, hogy szabadidőnket Pesten töltjük, és segítünk neki. A sport mindig fontos szerepet töltött be az életemben, pár évvel ezelőttig teniszeztem, fallabdáztam – de abba kellett hagynom, mert a testem „elhasználódott”, így most már csak nézem a sportot a tv-ben. A pingpongasztal mellé azért még beállok. Felmerült bennem, hogy talán részt veszek a családi vállalkozások szövetségének munkájában, és lehet, hogy az egyetemen is elvállalok előadásokat. Majd meglátjuk.

Nem érzi magát munkamániásnak?
Nem. A munkamánia sajátossága, hogy az ember eleve szeret dolgozni. Nekem azok a tevékenységek okoznak örömet, amelyek révén érzem, hogy a cég praktikusabb, sikeres lesz. Ha ilyet tudok végezni, akkor az élvezetet okoz, de a munka nagyobbik része nem ez. Rengeteg „meló” is van – és ahhoz nincs kedvem.

A cégen keresztül támogatja környezetét, szűkebb, tágabb közösségét?
Született veszprémiként szenvedélyesen szeretem városomat, és büszke is vagyok rá. Igyekszem adni a településnek – különböző alapítványoknak, veszprémi cégeknek, egyesületeknek, vállalásoknak, projekteknek segítünk, ha tudunk.

Ön szerint van jövője a nyomdának, a nyomdászatnak?
A nyomdaipar legkisebb része a könyv és az újság nyomtatása. Éppen ezért feltétlenül van jövője a nyomdászatnak, amely hatalmas torta: nyomtatják a laminált parkettát, a bútorlapok laminált felületét, az áruházak csomagolóanyagait, a dobozokat, a címkéket, a függönyöket... Mi sem véletlenül léptünk a csomagolóanyag-gyártás irányába.

"Van egy elvem: ha valamit a pénzért csinálsz, akkor hagyd abba! Csak az sikerül, amit nem pénzért végzel, hanem szenvedélyből!"

Végül is mi a jövőképe? A gördülékeny feladatátadás?
Igen. A cég vezetésének átadása, és a család bevonása a tulajdonosi működtetésbe. Ha valaki ide állítana, hogy hatalmas összegért megvásárolná a nyomdát, biztosan nem adnám el. Nekem nem kell a pénz, ugyanis ha az lenne a fontos, akkor 15 évvel ezelőtt eladtam volna az egészet, és boldogan megélnék a kamatokból. Van egy elvem: ha valamit a pénzért csinálsz, akkor hagyd abba! Csak az sikerül, amit nem pénzért végzel, hanem szenvedélyből! Számomra a nyomda sikere a legfontosabb, a nyereség helye pedig a cégben van: kétévente el kell költenünk 600 millió forintot, hogy szinten tartsuk a vállalkozást. A továbbiakban is azt szeretném látni, amit eddig végeztem: legyen a nyomda prosperáló, és büszke lehessek rá tulajdonosként. Ez sikerélményt jelent. És az embert a sikerélmény élteti, a csúcsra való feljutás. Pedig a csúcson nincsen semmi, csak az oda vezető út számít. És amikor felértél, körül kell nézni, hol van az újabb csúcs, mert ha nem találod meg, akkor céltalanná válsz. Az az ember lesz boldog, aki képes az optimális célok megfogalmazására, és azokat zömében meg is tudja valósítani.

Szentendrei Zoltán
1973-ban érettségizett Veszprémben, a Vegyipari Szakközépiskolában
1973-1975 ofszet gépmester szakmunkástanuló a Zrínyi Nyomda tervtelepén
1975-1978 Könnyűipari Műszaki Főiskola, nyomdaipari tanszék, nyomdaipari üzemmérnök diploma
1978-1986 művezető a Veszprémi Pannon Nyomdában
1986-ban megalapítja a Prospektus Kiadványszerkesztő és Kivitelező Gazdasági Munkaközösséget
1990-től a nyomdai kivitelezés megkezdése. Időközben a GMK formát Kft.-re változtatta.
Jelenleg is a Prospektus Nyomda tulajdonosa és ügyvezetője.
A Magyar Nyomdaipari és Papíripari Szakmai Szövetség elnökségi tagja, a Magyar Grafika szerkesztőbizottságának tagja.

Elismerések:
1999 Gizella-díj
2014 „Magyar Nyomdászatért” kitüntetés

Prospektus Nyomda
Alapítva: 1986
Foglalkoztatotti létszám: 55 fő
Eszközérték: kb. 2 milliárd forint
2015-ös forgalom: 1,2 milliárd forint

Elismerések:
1996 Veszprém Város Arany Emlékérme
Számtalan szakmai díj

Szaksz Balázs | Fotó: Babják Tamás

További képek

Gesztesi Ákos

További cikkek

Ecoklub
Érezni és érteni a közönséget
Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója a fővárosi és vidéki színházi közegben is szerzett már tapasztalatokat. Ezek különbségeiről, a kultúra menedzsmentjéről és a veszprémi közönségről is beszélgettünk, valamint arról a bizonyos küszöbről, amit átlépve megszűnik a félelem az emberben.
Ecoklub
Egyházi vezető, világi kihívásokkal
A római pápa veszprémi helytartójaként az a feladata, hogy jó pásztorként egyben tartsa a keresztényeket, miközben a rábízott főegyházmegye egy több milliárd forintos fejlesztés küszöbén áll. Lelki vezetői és csúcsmenedzseri képességekre is egyszerre van szüksége a jelenlegi veszprémi főpásztornak. Udvardy Györggyel, a Veszprémi Főegyházmegye érsekével beszélgettünk a társadalmi folyamatokról, a legégetőbb feladatokról és az egyházi, valamint világi vezetők különbségéről és hasonlóságáról.
Ecoklub
MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT
Az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa, a Brain Prize díjazottja, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Hosszan tartana felsorolni dr. Freund Tamás érdemeit, de anélkül is kijelenthetjük: az egyik legmeghatározóbb hazai tudós. Talán azért is, mert a mai napig nem csillapodott a tudomány iránti szeretete, és ezt másoknak is igyekszik átadni, de ugyanennyire fontosnak tartja felhívni a figyelmet a művészet, a léleknemesítő tevékenységek fontosságára is. Zenéről, a felfedezés öröméről, a tudomány becsületéről és hitről beszélgettünk vele.
Ecoklub
Mentalistaként harcolni a győzelemért
Legenda övezi Veszprémben, pedig karrierje nagy részét Spanyolországban töltötte. Sterbik Árpád, a Telekom Veszprém kapusa idén januárban jelentette be visszavonulását a profi sporttól, de a kézilabdától nem tudott elszakadni. Borászatról, családról, csapattársakról és szurkolókról, valamint egy éjszakai telefonhívásról is beszélgettünk, aminek egyik legnagyobb sikerét köszönheti.
Ecoklub
A beteg üdve a legfőbb törvény
Alig negyed évet tölthetett azzal, hogy a megyei kórháznak megszabja az új irányát, máris szembe kellett néznie egy XXI. századi világjárvány kihívásaival. Idegenként érkezett fél éve Veszprémbe, mára viszont a közösség megbecsült tagja. A Csolnoky Ferenc Kórház jelenéről és jövőjéről, valamint az ideális magyar kórház ismérveiről és a jó vezető tulajdonságairól is beszélgettünk dr. Lippai Norberttel, a megyei kórház főigazgatójával.