Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Amilyen a nagymamánál

Gasztro
2015. november 13. 12:12

A Balaton-parton kevés olyan szívből jövő vendéglátással lehet találkozni, mint amilyet a Nagyi Kertje Teaházban tapasztalhatunk. Ide bármikor beülhetünk, ha szeretnénk elmenekülni a világ zajától.

Idén költözött Sajkodról Aszófőre az ikonikus „Teázó az Erdő Mélyén”, amely immár új névvel és fogadóval várja a vidékies hangulatot kedvelőket. A néven és a szolgáltatások bővítésén kívül az alapelképzelés nem változott. „Úgy gondoljuk, nagyszüleink bölcsessége végigkísér minket életünk során, a náluk eltöltött idő pedig mindig a melegséggel párosult. A közelmúltban megszületett első unokánk, ezért is lett az új hely neve Nagyi Kertje, emellett pedig az erdei teázóban vendégeink egyik kedvenc teája volt” ‒ meséli a tulajdonos Hortobágyi Ágnes a több mint 28 évet felölelő családi vállalkozásról, amikor a változásokról és a koncepcióról kérdezősködöm.

Nyugalom, csend és tér

Közben „Bárányfelhő teát” szürcsölünk, helyben készült citromos és csokis kekszet majszolunk, és a kilátásban gyönyörködünk. A helyről a nyugalom, a csend és a „tér” jut eszembe ‒ apátságostul látjuk az egész Tihanyi-félszigetet és a kőröshegyi völgyhidat; mindezt a parttól egy búzamezőnyire. A Nagyi Kertje a 71-es útról lekanyarodva Aszófő elején, a Remete utcában található. Mintha ez is azt jelezné, hogy ide tényleg csak az jöjjön, aki a füredi nyüzsgéstől távol maradna.

A közel egy órás beszélgetés során világossá vált számomra, hogy a családi vállalkozás nem csupán jól csengő marketingszlogen, hiszen itt tényleg a család végzi a munka nagy részét: van, aki süteményeket készít, van, aki üzletet igazgat, míg mások a ház körüli munkákat végzik.

A sajkodi házat a bérleti szerződés felmondása miatt kellett otthagyni, a tulajdonos szerint a költözés ugyan nehéz időszak volt, ám mégsem vesztette el az új hely a megszokott hangulatot, hiszen minden régi kedves bútort megtalálhatunk itt is. A ház lelke ‒ az otthon érzetét adó bútorok mellett ‒ a hideg időben meleget adó téglakályha. Az új helyen panorámaterasz és fogadó is helyett kapott a tetőtérben ‒ nem nagy, csupán négy szoba; ugyanis nem kívánnak nyüzsgő nagyüzemmé válni.

A teáktól az egytálételekig

A teázó kínálatában továbbra is több mint százféle tea, szörp és a kávé található, és olyan különlegességeket is fel lehet fedezni, mint az általuk megálmodott levendulás kávé vagy a sütőtökös és bambuszos tea. Ha pedig valaki zavarba jönne a kínálat bőségétől, nem kell aggódnia, a személyzet szívesen segít kiválasztani a hangulathoz megfelelő italt. Ám nem tolakodva ‒ a pattogó tűz és a teamécsesek mellett úgy figyelnek az emberre, hogy közben nyugton hagyják, és hosszan elidőzhet bárki akár egy társasjáték vagy egy verseskötet társaságában. „Mindez szerintem kevés helyen adatik meg, ám úgy gondoljuk, hogy az emberek nagy része éppen ezt szeretné. A vendégek visszajelzései is megerősítenek ebben bennünket” ‒ meséli Ági, majd hozzáteszi, ők is erre vágynak, és hálásak, ha egy ilyen hellyel találkoznak.

A konyha némileg bővült, hiszen az eddigi kedvenc sütemények mellett gondolnak azokra a biciklisekre és kirándulókra is, akik a sportosabb fogásokat keresik. Készítenek számukra leveseket, langallókat, friss salátákat, speciális rántottákat és más egytálételeket.

A tulajdonosok szerint sok lehetőséget rejt még a ház, melyeket szép lassan meg is valósítanak. A környékről származó alapanyagokból helyben készülő lekvárok, sütemények és kenyerek készítése mellett a következő lépcsőfok a tervek szerint a dobozos sütemények kistételű sütése lesz, így azok, akiknek nincs idejük hosszan náluk időzni, haza is vihetik az itt készült finomságokat.

Tea klub

A „Tea klub” decemberi kínálatában beszélgetéseket, borkóstolókat, jótékonysági és zongoraestet is terveznek, amelyeket a jövőben tovább folytatnának olyan családi programokkal, mint például a tavaszi sárkányeregetés.

Hortobágyi Ági a helyről azt vallja: „Legyen ez az új otthon a találkozások teaháza, hétköznapi baráti beszélgetések, ünnepi családi események szép pillanatai írják tovább történetét!”

A Nagyi Kertje Teaház korábban „Teázó az Erdő Mélyén” néven üzemelt tíz évig Sajkodon. A 71-es út mellett nyílt új aszófői üzlet más környezetben, családias hangulatban új szolgáltatásokkal egész évben várja vendégeit helyben készült süteményeivel és széles teakínálatával.

Gesztesi Ákos | Fotó: Melczer Zsolt

További képek

Szaksz Balázs

További cikkek

Gasztro
Prémium pástétomok a Nivegy-völgyből
Borászkodás közben jött rá, hogy érzi és tudja is a pástétomkészítés egyszerűnek nem mondható csínját-bínját. Veres Zsuzsanna kislányai születése óta készíti termékeit a Nivegy-völgyben, ahol – Budapest után – megtalálta második otthonát.
Gasztro
Minőségi kerékpáros falatozó épül Nemesvámoson
Hamarosan megnyitja kapuit a Kétkerekes Völgykapu szomszédságában Nemesvámos új biciklis büféje, ahol a környékbeli termelők alapanyagainak felhasználásával készült ételekből falatozhatunk modern környezetben. A hely nem csak kerékpárosoknak szól, sőt, a fejlesztésére már most vannak tervek.
Gasztro
Ez a balatoni krokodil nem harap
Létezik a Balaton-felvidéken egy hüllő, amelyet csak akkor látni, ha egy bizonyos dombról nézzük. Csali János borászt 2010-ben annyira megihlette az „állat” látványa, hogy pincészetét is róla nevezte el. 2020-ban borászatából, a Csali Szőlőbirtokról került ki Veszprém megye bora.
Gasztro
A jó kenyér csak víz, liszt és só
Már a környéken is más az illat, mint egy átlagos pékség közelében. Az idén tavasszal nyílt Makmoiselle pékség kizárólag kovásszal készült prémium termékeket árul, a veszprémiek hamar rá is kaptak az ízére.
Gasztro
A visszajelzés a jó fagyi titka
Veszprém az éttermeivel ellentétben sosem volt híres a fagylaltjairól. 2020-ban viszont a Völgy Fagyizó különdíjat nyert a Balaton Fagyija versenyen, így a város is felkerült a fagyitérképre. Meglátogattuk a vár alatt üzemelő műhelyt.