Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Az otthon: a személyiség tükre

Élet-tér
2015. november 13. 11:36

Amennyiben igaz a mondás, hogy a szem a lélek tükre, úgy az is, hogy otthonunk a személyiségünk lenyomata. Ha szinkronban létezik a kettő, a harmónia is megvan. Prevics Bori lakberendező, enteriőrtervező ennek a megteremtésében segít.

Bori szerint a lakberendezés tulajdonképpen egyfajta pszichológia. Ahhoz, hogy megfelelően kialakított életteret hozhass létre, kiválóan kell ismerned az ügyfél személyiségét ‒ és az sem árt, ha szívvel-lélekkel végzed a munkád. Prevics Bori esetében erre nem lehet panasz: ma is ugyanolyan lelkesedéssel veti bele magát egy új projektbe, mint tizenöt éve, amikor hobbija lett hivatása. „Eredetileg Pécsett tanultam bölcsészettudományi karon, de már akkor jobban lekötött a lakberendezés. Folyamatosan átalakítottam a lakásomat, barátaim, ismerőseim otthonát szépítgettem. Akkor dőlt el véglegesen, hogy ezt szeretném csinálni, bár talán már gyerekkoromtól fogva kódolva volt bennem mindez. Apukám építészmérnök, rendszeresen tervezett otthon is, sokszor éjszakába nyúlóan dolgozott a tervezőasztalnál. Míg ő pihent, én korán reggel felkeltem, és az összes rajzát kiszíneztem. Szegényt a guta ütötte meg, amikor meglátta a művem” – meséli.

Miután befejezte a bölcsészkart, és felvételizett a KREA Kortárs Művészeti Iskolába, már „büntetlenül” élhette ki kreativitását. Minden napra jutott egy érdekes, ötletes feladat, amely megmutatta, hogy kevés anyagi ráfordítással is remek dolog születhet. „Nem csak száraz anyagot tanítottak, a stílusunkat, látásmódunkat is formálták tanáraink. A mai napig meghatároz, amit ott kaptam” ‒ véli a lakberendező.

Az egyetem után Bori Budapesten kezdte el építeni karrierjét. Tervezett eladásra szánt bemutató lakásokat a Római-parti lakóparkban, konyhákat, irodákat, majd visszatért Veszprémbe. Kávézók, szépségszalonok, üzletek viselik keze nyomát, de alakított át már parókiát ötgyerekes lelkész családnak, szükséglakást nyugdíjas néninek, vagy éppen idősek otthonában varázsolta kellemesebbé a környezetet. Nálunk még gyerekcipőben jár a home staging, azaz az eladásra váró lakások kicsinosítása, Boritól azonban már ezt a szolgáltatást is kérhetjük. Akár néhány bútor átmozgatásával, a fények átkomponálásával, egy-két dísztárgy kihelyezésével fillérekből átalakíthatjuk a lakást olyanná, amelybe egyből beleszeretnek a vásárlók.

A hangulatos tér kialakítása nem a pénzen múlik

„Sokan azt hiszik, a lakberendezés egyenlő azzal, hogy drága bútorokkal, kiegészítőkkel felcicomázzuk lakásunkat, de ez nem igaz. Pesten a belsőépítészek hajlamosak hatalmas összegekkel dobálózni, amelyekre kínos nemet mondani. Én azt vallom, a hangulatos tér kialakítása nem a pénzen múlik. Ismerem a piacot, tudom, hogy ugyanaz a termék akár sokkal olcsóbban is megvásárolható, hol lehet kedvezményekhez jutni. Akad, aki megteheti, hogy többet költ, de mindig igyekszem alacsonyabb összegből kihozni a legjobb eredményt – ezzel a munkadíjamból is spórolok az ügyfeleknek. Elképesztő változatosságot és kihívást jelent számomra, hogy mindig megtaláljam azokat a kreatív megoldásokat, amelyektől szívmelengetővé válik az otthon”‒ fogalmazza meg munkája sajátosságát Bori.

Felmerül a kérdés: vajon nem tudnánk-e mindezt önállóan megcsinálni? Hiszen tele a világháló lakberendezési oldalakkal, számos magazin kínál tippeket, csak követni kell az utasításokat. „Valójában ez nem ilyen egyszerű. Egyrészt nagyon kevesen látnak jól térben, másrészt óriási tapasztalat kell a szakmához. Külön kell választani a stílusokat, megtalálni az összhangot, azt a kis fűszert, amely élettel telivé varázsolja az otthont. A finish design például ebben segít. De lényeges az önismeret is. Sokan ráböknek az újságban egy lakás képére, hogy olyat szeretnének, miközben egyáltalán nem illik hozzájuk. Holott a jó otthon a személyiségünket tükrözi. Erre mindig nagyon odafigyelek a munkám során, hiszen nem magamnak tervezek, hanem az ügyfélnek. Igyekszem belehelyezkedni az ő életükbe, szoros kapcsolatot ápolni velük, egy kérdőív segítségével megismerni az életvitelüket. Rengeteg apróságra kell odafigyelni, a család összetételére, étkezési, szórakozási szokásokra, fogadnak-e vendégeket, mit hol tárolnak, de az sem mindegy, milyen színeket használunk, mert a hangulatunkon túl az egészségünket is befolyásolhatják. Mindig visszafelé kell gondolkozni, fejben teljesen berendezni a lakást, helyére tenni mindent, lejegyezni a terveket. Így elkerülhető a rendetlenség, és akkor is egységes marad az otthonunk, ha nem tudunk mindent egyszerre beszerezni” ‒ vezet be a titkokba az enteriőrtervező.

Tisztában kell lenni az állandóan változó trendekkel

S mitől lesz még valaki igazán jó szakember? Például hogy mindig naprakész, és nyitott szemmel jár. Bori korábban elvégezte az ingatlanbecsüs iskolát, és folyamatosan vesz részt cégek, gyártók workshopjain, bemutatókon. „Sokat adtak hozzám a külföldi utazások is: nyitottabbá tettek, rengeteg itthon nem létező újdonsággal ismertettek meg, amelyeket be tudtam csempészni a munkámba.” Tisztában kell lenni az állandóan változó trendekkel is. Az óriásposzterek például újra reneszánszukat élik, divatosak a szürkés árnyalatú bútorok, a faburkolatok, a laminált parketta felvitele a falra, a fehér fal ‒ és az év színe a marsala.

„Érdemes tudni ezekről, de ész nélkül semmit sem szabad követni. Könnyű ráunni valamire, azt viszont nálunk kevés ember teheti meg, hogy négy-ötévente felfrissítse a lakását. Pedig ez a lelkünknek is jót tenne, ráadásul akadnak olyan élethelyzetek, amikor kell a váltás, például gyermekáldás idején. Ezt én is tapasztalom másfél éves kisfiam mellett, ezért kezdtem el babaszobák tervezésével, biztonságosabbá tételével is foglalkozni. A legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a saját, személyes stílusát, ami kiállja az idő próbáját, és amire építhet.”

Prevics Bori tizenöt éve foglalkozik lakberendezéssel, tanulmányait a KREA Kortárs Művészeti Iskolában végezte. Hivatása egyben hobbija, amelyben a szakértelmen és a kreativitáson túl a legfontosabb vezérfonalnak a személyességet tekinti. Sokszínű munkái között parókia, magánlakások, kávézók, üzletek is szerepelnek, de tervezett már dekorációt ételfotózáshoz is.

Bertalan Melinda | Fotó: Melczer Zsolt

További képek

Szaksz Balázs