Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A rizling generáció és a tudományosan fantasztikus Solaris

Útlevél
2015. november 13. 11:29

Gyukli Krisztián gyerekként nem szerette a pincét. Míg barátai vízibicikliztek, csúszdáztak a Balatonon és lángost majszoltak, ő öccsével kannát mosott egy sötét és hideg helyen. Ám mivel a szőlőben nőtt fel, és napi rutinná vált számára a munka, az egyetemi évek alatt rájött, hogy ennek bizony mégis van értelme. Csoporttársai unszolására kezdett el borkóstolókat szervezni, és azt tapasztalta, hogy azok a borok, amelyeket édesapja készít, bizony különlegesek és értékesek.

Mire felnőttem, megértettem, mi ez. Az egyetem alatt elvégeztük együtt – öcsémmel és apával – a szőlőtermelő és borász szakot, itt adódott a lehetőség, hogy hat hónapra kimehetünk külföldre szakmai gyakorlatra. Az élet úgy hozta, hogy először én jutottam ki, majd egy év múlva követett öcsém is. Így ragadtam tíz évre Németországban. Jól éreztem ott magam, beilleszkedtem, nagyon sokat tanultam, de mindig tudtam, hogy eljön a pillanat, amikor hazatérek. Balatonfüredi vagyok és borász. Ez az a két varázsszó, amely meghatározza az életemet. Kint minden nap honvágyam volt.

A magyar borászatokban csendes generációváltás zajlik.
Igen, nekem is át kell vállalnom a feladatok egy részét. Apáink megalapozták a borászatokat, nekünk viszont tovább kell vinni, és továbbgondolni. A sok munkát meg kell osztani ‒ és merni kell álmodni! Nyáron megalapítottuk a Rizling Generáció Egyesületet, amelynek többek között az a célja, hogy összefogjunk, tapasztalatokat cseréljünk, segítsük egymást, és hogy népszerűsítsük a régió legfontosabb borát, az Olaszrizlinget. Egyenként kicsik vagyunk és gyengék, de együtt sokkal kedvezőbb feltételekhez jutunk mind a beszerzéseknél, mind a pályázati lehetőségeknél. Együtt könnyebben tudjuk valóra váltani álmainkat.

A freiburgi példa

Mit hozott haza Freiburgból?
Rendet és tisztaságot nem kellett, abban nőttem fel. Leginkább fejben hoztam haza dolgokat: új borászati eljárásokat, szőlészeti technológiákat, ugyanis léteznek olyan apró kis találmányok, amelyek megvalósítása nem pénz kérdése. Emellett megismertem az ökológiai szőlőművelést. Freiburg Németország ökovárosa, ahol a lakosság különösen környezettudatos. Ha például járó motorral vársz egy autóban, rád szólnak, rengetegen bicikliznek, egyre több az elektromos autó, napelemes és önfenntartó házak épülnek ‒ és szinte csak ökológiai szőlőművelés folyik. Ez nekem nagyon megtetszett, ezért is telepítek a jövőben itthon olyan gomba-rezisztens szőlőfajtákat, amelyeket nem kell permetezni.

Miért van szükség új fajtákra? Nem jók a régiek?
Amerika felfedezése előtt Európában ismeretlenek voltak a szőlő gombás betegségei. Az amerikai fajták az évezredek során viszont rezisztensekké váltak az ott honos ilyen betegségekre. Amikor behurcolták ide Európába ezeket a kórokat, először permetszerekkel harcoltak ellenük. Később rájöttek, hogy az amerikai fajták rezisztens génjeit kell átörökíteni az itt honos szőlőkbe, többszörös visszakeresztezéssel, hogy az európai jelleg megmaradjon. Egy új fajta kb. 30 év munkába kerül, munka-, pénz- és időigényes folyamat. Így született a Solaris is, amelyet Freiburgból „hoztam haza”.

Nagy Arany Dél-Tirolból, és a Balatonfüredi-Csopaki Borverseny legmagasabb pontszáma

A Solaris tavaly több versenyen tarolt, pedig borászati szempontból pocsék volt a 2014-es esztendő.
Ez így igaz, rendkívül sok csapadék esett, nehéz volt eldönteni a szüret idejét. Viszont a Solaris bizonyított: ebben a mostoha évben is 22-es mustfokkal szedtük le augusztus végén – a makkegészséges szőlőt! A rezisztens fajták európai versenyén tavaly novemberben Dél-Tirolban 96 pontot szereztünk a 100-ból, és megkaptuk a Nagy Aranyat. Azóta már több biobor-versenyen jártunk Németországban, Franciaországban és Svájcban, és mindenhol 90 pont feletti eredményt értünk el. Arra külön büszke vagyok, hogy itthon, a Balatonfüredi-Csopaki Borversenyen a 380 beérkezett borból a Solaris kapta a legmagasabb pontszámot. Tehát jól érzi magát Füreden! A Solaris szőlőfajtát 1975-ben keresztezték két német rezisztens fajtából a freiburgi kutatóintézetben. 20‒25 év kísérleti időszak után 2002-ben elismerték borszőlőfajtának Németországban, azóta telepíthető. Sokat dolgoztak azon, hogy minél több országban termeszthető legyen, mert rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkezik. Fő jellemzője, hogy nagyon korán érik, és óriási a gomba-rezisztenciája, ami azt jelenti, hogy mind a lisztharmat, mind a peronoszpóra, mind a botrytis ellen kiválóan ellenáll az immunrendszere. Csak a legszélsőségesebb időjárás esetén lehet szükség biológiai védekezésre. Nálunk az ötéves ültetvényben eddig egyetlenegy megbetegedés sem fordult elő.

Mit értünk biológiai védekezés alatt?
Az a szőlész-borász, aki gondol a jövőre is, és szeretné átállítani a gazdaságát ökológiai művelésre, három év után – és természetesen alatt is – csak olyan készítményeket alkalmazhat, amelyeket az őt ellenőrző szervezet a honlapján minden évben közzétesz. Ők járnak ki ellenőrizni, vehetnek lomb-, rügy-, talajmintát, kérhetnek must- vagy akár bormintát is, és ha találnak bármilyen rovarölő- vagy gyomirtószer maradványt a mintában, akkor visszavonhatják az engedélyünket. A felhasználható szerek mind biológiai eredetűek: narancsolaj-kivonat, kőzetliszt, cickafarkfű-, csalánkivonat, tehát minden olyan, ami nem káros az egészségre, míg a mezei növényvédő szerek ‒ mondjuk ki ‒: mérgek. Őszinte leszek: soha életemben nem ültem traktorban, amiről permeteztek, soha nem kevertem be permetezőszert, pedig nem tegnap kezdtem… Bízom abban, hogy megfelelő talaj- és lombmunkával meg tudjuk őrizni ültetvényeink egészségét, és ki tudjuk váltani természetes anyagokkal a vegyszereket.

Az ökológiai szőlőtermelést népszerűsítése

Mik a további tervek?
Szeretném az ökológiai szőlőtermelést népszerűsíteni Magyarországon. Rengeteg boresten, vacsorán, sommelier képzésen tartok előadást erről. Fel kell nyitni a Kárpát-medencében élők szemét. Mert igaz, hogy sokkal egyszerűbb ötezerért permetezni, ami egy hét alatt kiégeti a gyomot, mint öt-tíz kapást felfogadni 60 ezerért, akik elvégzik ugyanezt ‒ de tudnunk kell, hogy ezek a szerek teljesen tönkreteszik a környezetet. Felszívódnak a szőlőbe, és ott lesznek a borban is. Lehet, hogy egy pohár bortól nem betegszik meg senki, de hosszú távú – 10‒20 éves – tanulmányok még nincsenek a hatásokról. És van még egy ígéretem, amit teljesítenem kell: Dr. Csizmadia-Darab József maga kért fel arra, hogy segítsek a Füredgyöngye szőlőfajtának Balatonfüreden otthont találni. Az első telepítések meg is történtek. Józsi bácsi hazánk – sőt a világ – egyik legnagyobb szőlőnemesítője volt, 36 fajta bor- és csemegeszőlőt adott a világnak. Összehasonlításképpen a freiburgi intézet nemesítési szakosztálya 1917 óta, tehát majdnem száz év alatt csak 17-et. Rezisztens szőlőfajtái sajnos Magyarországon nem terjedtek el – kivéve a Bianca az Alföldön. Ő sem lett próféta a saját hazájában. Pedig Németországban, ha csemegeszőlőt vásárolunk, akkor kapunk Fannit, Esztert, Terézt, Piroskát, Lidit vagy Angélát, de ha Magyarországon megyünk be egy boltba, akkor valószínűleg a sok száz kilométerről ideszállított és hormonkezelt, vízízű olasz Italiát adják. Szépen csomagolt vizet hoznak be Magyarországra, a szőlőnemesítés őshazájába. Ez nekem mindig fájt. Ezen is kellene változtatni.

Gyukli Krsztián
1977-ben született Sümegen, az általános iskolát Balatonfüreden végezte. A Pápai Református Gimnáziumban érettségizett, a veszprémi Pannon Egyetemen szerzett marketing- és reklámmenedzser végzettséget. A szőlészettel édesapja révén már gyerekkorában találkozott, a tőkék művelése és a borkészítés, a szőlőtelepítés mindennapi tevékenység volt számára. A balatonfüredi Széchenyi Ferenc Kertészeti Szakközépiskolában szőlőtermelő – borász szakképesítést szerzett. Először a pénzügyi szférában, majd a kereskedelemben tevékenykedett. 2005-től a Freiburgi Állami Szőlészeti- és Borászati Kutatóintézet munkatársa lett. Szakterületei a növényvédelem, a szőlőnemesítés, a kísérleti tanpince, a borkémia, a bormarketing, a talajtan. 2012-ben okleveles borvizsgálói vizsgát tett. Előszeretettel népszerűsíti a gombás betegségeknek ellenálló szőlőfajtákat és a környezettudatos ökológiai szőlőművelés előnyeit.

Tóth Loon | Fotó: Babják Tamás

További képek

Szaksz Balázs

További cikkek

Útlevél
Elégedett vagyok az életemmel
Csalló Jenő derűs ember. Az ország egyik legjobb pálinkafőző mestere, de nem csak a jó pálinka titkáról tanulhatunk tőle, hanem szenvedélyről, kitartásról és hagyomány tiszteletről is. A Balatonalmádi festői környezetében megbújó Vödörvölgyi Pálinkaházban találkoztunk vele, hogy a manufaktúráról, furfangokról és örökségről beszélgessünk.
Útlevél
Küzdj keményen, higgy magadban és légy hű önmagadhoz
Folyamatosan pörög, lelkesen ténykedik. Hihetetlenül sikeres pályát épített fel, pedig csak annyit tervezett, hogy nyelvtanár lesz. De azt korán megtanulta, ha adódik egy lehetőség, azzal élni kell és keményen dolgozni. Dr. Navracsics Judittal, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánjával beszélgettünk.
Útlevél
Zsebpénzből vett bakelitektől az ibizai klubokig
Sárdi Gergely a Truesounds csapat alapító tagjaként, a veszprémi bulik záró akkordjaként Gregory S néven vált a legtöbb ember számára ismertté. Gergő több ezer álmodozó fiatal vágyát valósította meg azzal, ahogy a teleposzterezett veszprémi gyerekszobából az ibizai éjszakákig vitte zenéjét.
Útlevél
„A világháló megjelenésével is pont úgy éreznek és gondolkoznak az emberek, mint előtte.”
Talán senkinek sem ismeretlen az online világról alkotott, főleg negatív, olykor akár elutasító gondolkodásmód. Egyre többet halljuk, hogy a médiavilág beszippantja az embert, ezzel párhuzamosan a valódi értékek elvesznek, a kultúrára pedig egyre kevesebb az igény. Vajon tényleg így van? Milyen arányban beszélhetünk az információs társadalom negatív és pozitív hozadékairól? Gózon Ákosnak, az Élet és Tudomány főszerkesztőjének, rádiós kulturális szerkesztőnek, az NKA Bizottság tagjának tettük fel ezeket a kérdéseket.
Útlevél
Veszprém világhírű építészt vetett be az EKF-versenyben
Jan Gehl jött, látott, tartott egy fantasztikus előadást, felfedező körútra indult a királynék városában, hogy csapatával minél hasznosabb tanácsokkal szolgálhasson a jövő Veszprémjével kapcsolatban, majd exkluzív interjút adott lapunknak.