Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Hidakat építenek küldetésükkel

Leltár
2015. november 13. 11:25

Bár számos, a helyi kultúra, az oktatás, a művészet és az egészségügy területén végzett jótékony cselekedetük, támogató megnyilvánulásuk ismert, ennek ellenére sokan veszprémiként sem hallottak még az immáron több mint 20 éve a megyeszékhelyen működő közhasznú szervezetről, a Zonta Club Veszprémről, melynek soros elnökével, Sulákné Hontai Máriával beszélgettünk.

A Zonta 1919-ben szerveződött az Egyesült Államokban nők által, hogy együtt dolgozzanak a nők és családok megsegítése céljából, és rövid idő alatt földrészeket összekötő, nemzetközi szervezetté nőtte ki magát. Miként alakult ez Magyarországon?
Hazánkban a veszprémi klub – Szombathely és Budapest után – harmadikként jött létre, és 1994-ben jegyezték be hivatalosan. Alapítója Horváthné Farkas Beáta, aki jelenleg is aktív tagja a klubnak. Magyarországon négy szervezet működik, a negyedik, eddig még nem említett, a hévízi. Új klubot csakis egy már meglévő hívhat életre, ily módon a mi segítségünkkel jött létre a Zonta Club Hévíz. Terveink közt szerepel egyébként, hogy hamarosan Győrben is létrehozzunk egy új szervezetet.

Milyen a nemzetközi Zonta felépítése? Hogyan működnek a klubok, illetve a Zonta Club Veszprém?
A klub tagságát olyan hölgyek alkotják, akik a Zonta céljai mellett teszik le voksukat: szeretnek jótékony munkában részt venni, közreműködő tevékenységükkel támogatást gyűjteni. A világszervezet 68 országban 30 000 taggal, úgynevezett „District”-ekbe tömörülve működik, melyek „Area”-kból épülnek fel. A „District”-ek kétévente tartanak konferenciát, a köztes években pedig világtalálkozót, ahol a múlt eseményeiről, a jövő terveiről számolnak be egymásnak. A Zonta Club Veszprém egy elnökkel, két alelnökkel, jegyzővel, kincstárnokkal és – természetesen ‒ aktív tagsággal végzi munkáját. Kétévente zajlik az elnökváltás a szervezet szabályai szerint. Ez azért is célszerű, mert így mindig új gondolatok, megvalósítandó helyi célok fogalmazódnak meg. Rendezvényeink teljes bevételét az éppen kiemelt célra adományozzuk, a klub tagdíját a nemzetközi szervezet által preferált tevékenységek megvalósítására használjuk. A Zonta egyébként az egyetlen olyan civil szervezet, amely konzultatív státusszal rendelkezik az ENSZ-ben. Ez a tény és a sikeres nemzetközi, illetve hazai célok megvalósulása kapcsán érzi igazán az ember, hogy mennyire jó egy ilyen világszervezethez tartozni.

Egy-egy végéhez ért támogatásgyűjtés után miként döntik el, hogy mi legyen a következő küldetés?
Minden évben megfogalmazunk egy kiemelt projektet. Idén például csatlakoztunk a nemzetközi szervezet által kezdeményezett „ZONTA says NO! – Tégy az erőszak ellen, a Zonta tiltakozik!” világméretű kampányhoz, amely a nőket és családokat ért erőszak ellen emeli fel hangját. Következő rendezvényünk a fiatalokat a világhálón keresztül fenyegető veszélyekre és azok kivédésének lehetőségeire hívja fel a figyelmet. Emellett nagyobb eseménynek számít idén is az adventi koncert, melyhez minden évben képzőművészeti kiállítás kapcsolódik. A koncert bevételét mindig egészségügyi vagy valamilyen kulturális terület támogatására fordítjuk. Kisebb projektek egy-egy felkérés, akut helyzet kialakulása kapcsán indulnak. Támogatásainkat emellett kulturális események, jótékonysági vacsorák szervezésével, segítségkérő körlevelek elindításával, 1% gyűjtéssel teremtjük elő, de aki segíteni akar, a honlapunkon feltüntetett számlaszámra történő utalással is megteheti.

Könnyebb nőként támogatást gyűjteni?
Nem feltétlenül. Általánosabb tapasztalatunk az, hogy akik megtehetnék, kevésbé adnak, akik maguk is nehezebb körülmények között élnek, hamarabb segítenek.

A klub működésére, tevékenységére nézve van, lehet-e bármilyen szerepük a férfiaknak?
Férfi szereplőket a klubba – lévén a Zonta női szervezet ‒, a munkánkba nem tudunk bevonni, érthető módon ez nem is cél. Annyiban mégis, hogy a társ férfiklubok (Lions, Rotary) nagyon sok törekvésünkkel egyetértenek, ennek köszönhetően nemegyszer zajlott már közös rendezvényünk. Minket, klubtagokat pedig azzal támogatnak férjeink, hogy mögöttünk állnak, segítenek vállalásaink során.

A Zonta célja: érdekvédelem és jótékony célú segítés.
A Zonta logó a fény, a hűség, az összetartozás, a védelem, a becsületesség indián motívumaiból áll össze, jelképe az önkéntesség elismerésének szimbóluma, a sárga rózsa.
A Zonta világszervezet 68 országban 30 000 taggal, 35 „District”-be tömörülve működik.
A Zonta Club Veszprém mintegy 20 fővel a 14-es „District”-hez tartozik, melynek 4 „Area”-jában Ausztria, Németország, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Görögország és Libanon van jelen, összesen 47 klubbal, 1232 fővel.
A veszprémi klub 1994-es fennállása óta összegyűjtött támogatásainak összege közel 13 millió Ft.

Ring Júlia | Fotó: Melczer Zsolt

További képek

Szaksz Balázs

További cikkek

Leltár
Őszintén a lényeget
A granolákat és müzliket gyártó Hester’s Life egy éve indult Veszprémben, ami alatt begyűjtöttek két fontos díjat, és rátaláltak egy akkora fogyasztói rétegre, amelyről nem is tudták, hogy létezik. A tulajdonosokat, Porkoláb Esztert és Kráml Dávidot kérdeztük.
Leltár
Hagyományokhoz hűen
A fennállásának 150. évfordulóját tavaly ünneplő Balatonfüredi Yacht Club az ország második legrégebbi sportegyesülete. Tevékenységi köre a sportágban a legszélesebb ma Magyarországon. Sikerük egyik kulcsa az, hogy 1867 óta ragaszkodnak az alapításkor megfogalmazott elvekhez.
Leltár
A munkahelyi örömteliség fejleszthető
Mihelyst egy ügyvezető felismeri, hogy nem a külső folyamatokra, hanem embereire kell helyeznie a hangsúlyt, a termelékenység-növekedés mellett a bevételnövekedés magától jelenik meg. A pénz hasznos, viszont ha értelmet és lényegiséget is adunk a munkánknak, hosszabb távon biztosítható a vállalkozás örömteli jövője. Ehhez azonban nyitottságra is szükség van – mondja a nemzetközi trénercég, a Happiness Consulting magyarországi ügyvezetője, Fodor Szilárd, akivel a felelősségvállalásról és a munka öröméről beszélgettünk.
Leltár
Fokozatosan építkezni
Mérnök-informatikusként végzett, majd az autóiparban helyezkedett el, megjárta fél Európát, majd otthagyta jól fizető állását, mert rájött: a sajtkészítés az igazi álma. Az Erdélyből áttelepült Ivácson Attilával, a veszprémi Ivácson Kistermelői Gazdaság őstermelőjével beszélgettünk a 6 éves vállalkozásáról, a konkurenciáról és a sajtfogyasztás kultúrájáról.
Leltár
PROFI SZEMLÉLET NÉLKÜL NEM MEGY
2001. óta vannak jelen a honi rap szcénában, hat nagylemez, számos közreműködés, évi száz feletti fellépés jelzi az útjukat. A veszprémi zenekarok közül az egyik legsikeresebbek. Profik, nemcsak úgy tekintenek a zenélésre, mint kreatív tevékenységre, hanem mint vállalkozásra is. A Hősök duóval, Baranyai ’Eckü’ Dániellel és Ozsváth ’Mentha’ Gergellyel beszélgettünk.