Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Sikereket csak közösen lehet elérni

Kávészünet
2015. november 13. 11:03

Évszázados hagyományon alapuló céget vezet, legfontosabbnak mégis az innovációt és a jövőbe tekintést tartja. A higgadt, megfontolt lépések és a közösségi összefogás híve. Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatójával beszélgettünk.

2005-ben válságos időszakban lett a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója, mégis sikerre vitte a céget. Mi a vezetői hitvallása?
Vállalatvezetői működésem kezdetén három pillérre helyeztük a Manufaktúra stratégiáját. Nyereségesen működő társaságot kell megvalósítani, úgy alakítani költségstruktúránkat, hogy a bevételek mindig meghaladják a kiadásokat. Ez az a kőszikla, amelyre építeni lehet. De nem elég a gazdasági oldalra fókuszálni: a társadalmi felelősségvállalás és a szolidaritás éppolyan fontos.

Kultúra- és értékteremtés

Miben nyilvánul ez meg?
Kultúra- és értékteremtő közösség vagyunk, feladatunk megőrizni és átörökíteni évszázados értékeinket. Saját szakiskolát tartunk fent, múzeumot, látogatóközpontot működtetünk, kulturális kiállításokkal járjuk az országot és külföldet. Szolidárisnak kell lenni a világ, az ország és a helyi közösség iránt, ahol dolgozunk és tevékenykedünk. A világ iránti szolidaritásunkat környezetvédelmi célkitűzésekben szoktuk kifejezni, emellett komoly szerepet játszunk a pozitív országimázs megteremtésében, és a szent mártoni szolidaritás gondolatiságát a helyi közösség felé is gyakoroljuk.

Sajátos a tulajdonosi struktúrájuk: a Manufaktúra 75%-ban munkavállalói tulajdonban van. A dupla érdekeltség mennyiben segíti a munkáját?
Folyamatos kommunikációt tartok fent a munkatársakkal, közösen elemezzük a vállalat helyzetét. Ez bevonja a kollégákat a megoldáskeresésbe, így együtt tudunk eszközt találni a környezet kihívásaival szemben. Őszinte párbeszéd nélkül ez nem működne, amelyet vezérigazgatóvá választásom első pillanatában meghirdettem.

Csapatjátékosnak vallja magát?
Abszolút. Sikereket nem lehet egyedül elérni, és nem is jó őket egyedül megélni.

Miként tudja felvenni a versenyt egy művészi vállalkozás a tömeggyártott termékekkel?
A minőséggel és az egyediséggel. Kézműves technológiával állítjuk elő termékeinket, minden egyes porcelánunkkal 800 kollégánk kézfogását nyújtjuk vásárlóinknak. Meggyőződésünk, hogy minden minőségi állapotnál van jobb, magasabb szint. De a minőséghez tartozik a Manufaktúrán belüli rendezettség, szabályozottság, a tisztaság is, a munkatársak közötti kulturált és etikus viselkedés, továbbá a vevők minél jobb kiszolgálása. Egyediségre törekszünk, bármilyen művészi elképzelést képesek vagyunk megvalósítani. Herend alternatívát mutat a papírtálcás éttermek világával szemben, a szépség, az egyediség, az elegancia, a kényeztetés nálunk a mindennapok része.

Tradíció és innováció

Közel 200 éves tradícióra tekintenek vissza, a ma jelszava viszont a megújulás. Lehet ezt tartani Herend esetében is?
Nem csak lehet, kell is! A tradíció ápolása mellett elengedhetetlen az innováció: minden évben 300‒400 új termékkel jelentkezünk. A termékfejlesztésen túl a szervezet folyamatos megújulására, új vezetési módszerek kitalálására, a manufakturális technológiai innovációra is szükség van.

Hol találnak piacra?
Versenytársaink közül a legnagyobb exportpiaccal rendelkezünk, közel 60 országra kiterjedő kereskedelmi kapcsolatunk van. Nincs olyan lakott kontinens, ahol ne lenne jelen a Herendi Porcelán. Árbevételünk 75%-a export értékesítés, 25%-a magyar, magyarországi értékesítésünk 70%-a külföldi vásárló. Alapvetően a 35 év feletti, márkaismerettel rendelkező hölgyek a visszatérő vevőink, de az 50 év fölötti és a 35 év alatti férfi korosztály is növekvő érdeklődést mutat termékeink iránt.

Hova tovább?
Továbbra is nyereséges, önálló, fejlődőképes, kulturális missziót hordozó, szolidáris közösségnek kell maradnunk biztos munkahelyekkel, aktívan hozzájárulva egyúttal a pozitív országimázs építéséhez. Célunk piaci pozíciónk erősítése exportban és itthon egyaránt.

Mindig a jövőbe tekint?
Egy cégvezető felelősséggel tartozik a rábízott közösségért, így elengedhetetlen, hogy mindig a közösség számára sikeres jövőre koncentráljon. Ezt japán ügyfeleinktől tanultam: sosem a múltban vagy a jelenben kell gondolkodni, hanem a jövőben! Előre el kell tervezni a jövőbeni lépéseket, s mire odaérünk, nincs más dolgunk, mint a múltban kigondolt jövőkép operatív megvalósítása.

DR. SIMON ATTILA
Jogász, ELTE
Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.
1994‒2005 jogtanácsos
2005-től vezérigazgató

Herendi Porcelánmanufaktúra, 1826
Szolgáltatások: 64 millió kézműves termék, Porcelánium, Minimanufaktúra, Porcelánművészeti Múzeum, Apicius kávéház, étterem, Viktória márkabolt
Díjak, tagságok: Magyar Örökség része, Comité Colbert tagság, MagyarBrands díjak, Hungarikum
Foglalkoztatottak száma: közel 800 fő
A 2014. évi üzemi tevékenység összes bevétele: közel 5 milliárd Ft
A 2014. évi adózás előtti nyereség: közel 800 millió Ft

Bertalan Melinda | Fotó: Melczer Zsolt

További képek

Szaksz Balázs

További cikkek

Kávészünet
Rímeket és kilométereket adni: a balatonfüredi polihisztor
A reneszánsz idején polihisztornak nevezték Leonardo da Vincit, aki az élet különböző területein tevékenykedett. A 21. században általában egy hivatást választunk, építjük a privát jövőt, ami Leonardo számára valószínűleg szokatlan lenne. Gyakori tévhit, hogy több szenvedély nem fér meg egymás mellett. Baranyai Máté úgy döntött, egyiket sem engedi el: fut, sport és kulturális programokat szervez, ír, és fellép az alkotásaival.
Kávészünet
A legszebb almát a fáról
Letisztult külső megjelenés, megbízható működés, egyszerűség, technológiai újítások, sokszínű funkcionalitás jellemzi a márkát, amely betoppanva mindennapjainkba első pillantásos fellángolásból válik életre szóló szerelemmé.
Kávészünet
Nem szabad lemenni a bulvár szintjére
Szenvedélye a kultúra és meggyőződéssel vallja: nem kell temetni a régmúlt értékeit, csak a módszert kell megtalálni, amivel a mában is értékesíthetők. Schmidtné Kositzky Anett-tel, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Kávészünet
„Jó filmet jó színészekkel lehet csinálni”
Szajki Péter filmrendező hat év után újra nagyjátékfilmet forgat Most van most címmel. A huszonkét napos forgatás helyszíne a főváros és annak vidéki környezete, sőt a Balaton is „szerepet kapott”.
Kávészünet
A minőségi fagylalt készítéséhez elszántság kell
Régió szerte híres és szeretett a Füredi korzó fagyizó. Nem véletlenül: aki megkóstolja fagyijukat, nehezen felejti el a mennyei ízeket. Dobó Norberttel, a családi vállalkozás vezetőjével eredtünk titkuk nyomába.