Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

15 éves rekord az EU-ban, Magyarországon enyhébb a drágulás
Jelentős eltérések láthatóak az uniós országok lakáspiacain, miközben a negyedéves lakásdrágulás mértéke az EU-ban és az Eurozónában 15 éves rekordokat döntött. - derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely az Eurostat legfrissebb adatait dolgozta fel.
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben
Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly, ez 3,4 százalékkal haladja meg az előző évit, amikor 791 ezer volt a belföldi átírások száma. Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett - közölte a JóAutók.hu az MTI-vel csütörtökön.
Megduplázta vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia alatt
Kétszeresénél is nagyobbra növelte vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia kezdete óta - írta hétfőn a The Guardian online kiadása.
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiában
Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiai ágazatban a válság előttihez képest, elsősorban az alacsony fizetési kategóriákban, és visszaesett az utánpótlásképzés is a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
Megújult a Vilonyai úti gyermekorvosi rendelő
Jelenleg a műszaki átadás folyik, várhatóan február vége előtt fogadhat újra betegeket.
kkv
Óvatos optimizmussal indulnak neki az új évnek a kkv-k
Pozitív várakozásokkal indulnak neki az évnek a mikro-, kis- és középvállalkozások: a K&H kkv bizalmi index enyhe csökkenést követően jelenleg is 11 ponton áll. A cégek optimizmusában szerepet játszik, hogy az előttük álló egy évben a közterhek csökkenésére számítanak. Ezzel együtt enyhe óvatosság is tapasztalható, ami feltehetően a koronavírus negyedik hullámával és a hitelkamatok várható emelkedésével magyarázható.
Több mint 2 milliárd forint támogatás érkezett eddig a térségbeli településekhez a Magyar Falu Programon keresztül
Indulása óta eddig 150 nyertes pályázaton több mint 2 milliárd forintból fejlődtek a választókörzet települései – mondta Ovádi Péter parlamenti képviselő csütörtök reggel Városlődön.
Egy kutatás szerint a Veszprém megyében élők a legboldogabbak az országban
Veszprémet Pest és Vas követi. A legboldogtalanabbak a hevesiek.
Kormányszóvivő: jelentős béremelésekkel indul az év
Jelentős béremelésekkel indul a 2022. esztendő - közölte a Facebookra feltöltött vasárnapi videóüzenetében a kormányszóvivő.
Sosem látott mennyiségű pénz áramolhat az agráriumba és vidékfejlesztésre
Elkészült Magyarország Stratégiai Terve a következő európai uniós ciklusra, amely az új Közös Agrárpolitika (KAP) hazai végrehajtását szolgálja. A programban minden korábbinál hangsúlyosabbak a fenntarthatósági törekvések, és a kormány ezelőtt sosem látott összeggel egészíti ki az Európai Uniótól érkező támogatást. Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a K&H Agrár Klubon mutatta be, hogyan változik az ágazat támogatási rendszere 2023 után.
K&H: mennyit költöttek a bankkártyások az év végén?
Javult a fiatal korosztály jövedelmi helyzete tizenkét hónap leforgása alatt - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készített kutatásból. A 19-29 évesek háztartásában a jövedelem 266 ezer forintot tett ki az idei harmadik negyedévben, azaz 16 százalékkal nőtt éves szinten, az egy főre jutó jövedelem pedig 20 százalékkal 132 ezer forintra emelkedett. A fiatalok hatoda rendelkezik hitellel, jellemzően személyi kölcsönt, lakás- vagy folyószámlahitelt törlesztenek.
A kamatok drágulása miatt már a használt lakások alternatívája a modern, zöld otthon
A piaci és a támogatott zöld hitelek közötti kamatkülönbség miatt ma már olcsóbb energiatakarékos új lakás vásárlására szerződni a hitellel vásárlóknak és a jegybanki kamatemelések folytatódásával közel az idő, amikor már a használt lakás vásárlásánál is jobb alternatíva lesz a zöld hiteles új lakás finanszírozása.
A koronavírus újabb hullámai sem szabnak gátat a kkv-k beruházási terveinek
A cégek nagyjából háromnegyede készül beruházni a következő egy évben, derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredményéből. A legtöbben informatikai fejlesztésre, ezen belül főként hardver és szoftvervásárlásra készülnek. A következő egy év fejlesztéseiben a legaktívabbak a középvállalkozások lehetnek, akiknek 85 százaléka tervez beruházást.
kkv
Magas volt az elmúlt két évben a kkv-k beruházási kedve
Szinte minden második vállalkozás végrehajtott beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokra fókuszáló piackutatásából. A megkérdezett vállalatok elsősorban kapacitásbővítés és technológiai fejlesztés céljából döntöttek a beruházások mellett, amelyeket leginkább saját tőke bevonásával finanszíroztak, de jelentős arányban vettek igénybe államilag támogatott és piaci kamatozású hiteleket is.
belföld
Európában elszálltak, itthon stagnáltak a fogyasztói energia árak novemberben januárhoz képest
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint kilenc uniós fővárosban januártól novemberig a lakossági villamosenergia ára negyedével nőtt, itthon alig 1,5 százalékkal. A gázár esetében még ennél is nagyobb árelőnyt élveznek a rezsicsökkentés következtében védett magyar fogyasztók.
magazin
Művészek és új felfedezések nyomába ered az Ecoport friss száma
Hallott már az aszalmáról? És azt tudja, hogy a NASA munkatársai között egy magyar fiatalember is szerepel? És azt, hogy az új magyar film, a Nagykarácsony producere, Lévai Balázs milyen kalandos életutat tudhat magáénak? Az Ecoport legújabb számából mindezek is kiderülnek.
Ericsson: egy évtized alatt 260-szorosára nőtt a mobil adatforgalom
Az elmúlt tíz évben 700 millióról 6,3 milliárdra emelkedett az okostelefon-előfizetések száma, a teljes mobil adatforgalom pedig 260-szorosára nőtt - derül ki az Ericsson Mobility Report 2021 tanulmányából.
Varga Mihály: 230 milliárd forintnyi pályázat indul a vidéki településeknek
Mintegy 230 milliárd forintnyi pályázatot indítanak a vidéki településeknek - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook oldalán közzétett videóüzenetében szerdán.
bank
Az OTP 55 millió euróért vesz bankot Albániában
Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát - közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.

A képnek katarzist kell kiváltania

Eco-kult
2015. október 26. 18:29

Kádár Tibor festőművésszel veszprémi otthonában találkoztunk. A képzőművészet mai helyzetéről, művészetéről, absztrakt és figuratív festészetről, terveiről kérdeztük.

Mikor legutóbb Önnél jártam, sajátos művön dolgozott. Egy orvos portréját festette fotó alapján. Gyakran kap ilyen típusú megrendeléseket?
Akadt már hasonló felkérésem, amikor az egyetem rektorait kellett megfestenem a kezdetektől napjainkig. Az Ön által említett esetben a kórház rendelte meg tőlem egy elhunyt belgyógyász orvos arcképét, mivel így is szerették volna megőrizni emlékét. Egyébiránt az ilyen típusú munkák a legritkábbak.

Lassan közelednek az ünnepek. Hogyan látja, van kultúrája Veszprémben, tágabb értelemben Magyarországon annak, hogy az emberek képet vásárolnak karácsonyra?
Az a tapasztalatom, hogy ez bizony nem szokás. Ahonnan én származom – Erdélyben, Kolozsvárott –, az érettségiző diákok általában festményt vagy grafikát kapnak ajándékba, és születésnapra vagy nászajándékba is nagy divat a műalkotás-vásárlás. Kalotaszegi képeimet például nagyon szerették és vásárolták is – ám Magyarországon ez egyáltalán nem jellemző. Ha vásárolnak is az emberek, általában nagyon olcsó képeket vesznek, és kétes minőségűeket.

Ez érdekes kérdés, mert ha megnézzük az emberek vásárlási szokásait, azt láthatjuk, hogy például elektronikai eszközökért akár több százezer forintot sem sajnálnak kiadni.
Ötvenezer forintot nem adnak egy festményért.

Az Ön véleménye szerint mi lehet ennek az oka?
A képzőművészeti kultúra teljes hiánya, amely abból fakad, hogy nem megfelelő módon oktatják a vizuális művészetet. Óvodás kortól szisztematikusan teszik tönkre a gyerekek ízlését. A totális rombolás – amely az undorig megy – azzal indul, hogy „megrajzolok egy almát, és te fesd ki pirosra”. A gyerekeket meg kellene tanítani látni, nem csak nézni. Megtanítani látni úgy, ahogy megtanítják őket beszélni, írni, olvasni, és mondjuk verset elemezni. Az embereket reggeltől estig elárasztják vizuális szeméttel. Hihetetlen, hogy milyen szomorú a helyzet. Az más kérdés, hogy én nem a képek eladására „rendezkedtem be”, hiszen egész életemben tanítottam. Tudtam, hogy a képzőművészetnek nincs jövője.

„Ma egy alkotó akkor tud megélni a művészetéből, ha áll mögötte egy galerista, aki befuttatja.”

A tanítás az Ön esetében a megélhetést szolgálta. Miként látja, szükségszerű, hogy egy alkotónak a művészet mellett mással is kell foglalkoznia?
A reneszánsztól kezdődően az impresszionizmusig teljesen bevett szokás volt, hogy léteznek gyűjtők, akik vásárolnak a művészektől. Ma egy alkotó akkor tud megélni a művészetéből, ha áll mögötte egy galerista, aki befuttatja, elismertté teszi, folyamatosan magas szinten tartja műalkotásainak árát, és el is adja azokat. Személy szerint nem szorulok arra, hogy képeket adjak el, mert anélkül is biztosított a megélhetésem, de a helyzetet akkor is szomorúnak tartom.

Említette, hogy kalotaszegi képeit szerették, és szívesen vásárolták Erdélyben. A népművészet tárgyai, motívumai ma is gyakran jelennek meg művein. Mit jelent ez az Ön számára, és miért fontos?
Nagyon sokat jelent, mert a gyökereimről van szó. Mai napig is ebből építkezem. A szobámban látható egy kép, amelyet most hoztam haza Borospatakáról. A településen található skanzen is, ahova régi barátom minden évben művészeket hív meg. Egy kápolnát szeretett volna ide felépíteni, ám ezt természetesen nem engedélyezték. Így lett a kápolnából tájjellegű népi ház toronnyal és villámhárítóval – és ennek köszönhetően megkapta rá az építési engedélyt. Ezt a kápolnát és környezetét festettem meg. Ha jól megnézzük a képet, akkor tényleg benne van a népi építészet lényege: a falu, a falurendezés... és sorolhatnám. Ilyen értelemben használom a népművészetet – soha nem olcsón és hígan. A népművészeti motívumokhoz – bartóki értelemben feldolgozva, mint a népdalt – mindig szívesen nyúltam, és használtam azokat.

„Lehet csapnivaló figuratív képet festeni, és nagyon jó absztraktot, és fordítva.”

Művészetében a figurális vonal mellett – alapító tagja az úgynevezett F-csoportnak – létezik egy absztrakt irány is.
Igen, és azt hiszem, hogy az egyik egyáltalán nem zárja ki a másikat. Alapvetően kétfajta kép létezik a világon: jó és rossz. Lehet csapnivaló figuratív képet festeni, és nagyon jó absztraktot, és fordítva. Nagyon kevesen látják meg azt, hogy egy absztrakt alkotás jó-e? A vizuális művészet saját nyelvezettel rendelkezik, és aki ezt a nyelvet ismeri, tud tájékozódni a képzőművészetben. Nem lehet például úgy fotót készíteni, hogy nem tudom megkomponálni a képet. Itt kezdődik minden: megkomponálom, észreveszem a ritmust, kiválasztom azokat a motívumokat, rétegeket, amelyeket szándékomban áll majd megjeleníteni… Elmondani azt, amit szeretnék, de nem szavakkal, hanem egy másfajta nyelv segítségével.

Az absztrakt és a figurális vonal az Ön képein sokszor egymásba épülve jelenik meg. Például azáltal, hogy a népművészeti motívumokat absztrahálja, azok feltűnnek az absztrakt festményeken is.
Konkrét kép nincs. Minden kép absztrakt. Attól a pillanattól, hogy megfestek egy tájat, az a táj már nem táj, hanem festékből összeállított vonal, vonal-ritmus, szín, színfolt, negatív-pozitív terek, kiegészítő színek egysége. Ezek az úgynevezett képzőművészeti nyelv jelei, amelyek az alkotáson manifesztálódnak. A legpontosabb portré is elvont – az ember nem ember a képen, hanem ecsetnyom és folt. A figuratív és az absztrakt kép is akkor jó, ha megfelel a képzőművészeti nyelv törvényeinek. A figuratív és az absztrakt nem zárja ki egymást, mert mindkettő ugyanaz a nyelvezet.

„..nem szeretem, ha egy festményt el lehet mesélni.”

Egyszer azt nyilatkozta, hogy nem szereti, ha egy képnek sztorija van. Mi az, aminek Ön szerint benne kell lenni a képben?
Ezt úgy értettem, hogy a kép nem illusztráció, nem elmesélő, szavakkal nem lehet elmondani, illetve el lehet mondani, de akkor képzőművészeti nyelvre kell áttérni, és úgy elemezni. Azt például, hogy valami giccs lesz-e, nem a téma határozza meg, hanem az, hogy a művész miként áll a témához. Ha például a hattyút vagy a naplementét elmeséli, akkor giccs lesz. Ha a hattyút megnézi, látja, motívummá alakítja, és ezután megfesti, akkor már nem lesz giccs. Ilyen értelemben nem szeretem, ha egy festményt el lehet mesélni. A képnek katarzist kell kiváltania. Lehet, hogy a befogadó egészen mást gondol, mint amit én akartam, de ha elkezdem mesélni, akkor félrevezetem. Ezért nem szabad képet mesélni.

Tavaly nyílt a Petőfi Színházban egy kiállítása, ahol Latinovitscsal kapcsolatos témájú festményeket is kiállított. Mi adta ehhez az inspirációt?
Legkedvesebb íróm Krúdy Gyula. Sajnos mostanában kevés időm van olvasni, de Krúdyt bármikor szívesen előveszem. A világ egyik legnagyobb írójának tartom, aki Nobel-díjra is méltó lett volna, de kicsi a hazánk, és kevesen beszélik nyelvünket. Tehát egyrészt Krúdy szellemisége, másrészt a Szindbád című film inspirált. A „Szindbád visszatér” motívumot ragadtam meg, és ezt dolgoztam fel.

Jelenleg min dolgozik? A műteremben több részből álló, óriási vásznat láttunk, mikor megérkeztünk.
Egy hatalmas triptichont festek a város részére, amely ajándék lesz, és a házasságkötő terembe kerül majd. Középen István és Gizella menyegzője, jobbra Margit, balra Imre herceg. Ők azok az emblematikus figurák, akik Veszprémet naggyá tehetik. Terveim szerint karácsonyra befejezem.

Kádár Tibor Kolozsvárott született 1946-ban. A kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán diplomázott festő szakon. 1971-től nyugdíjba vonulásáig szinte folyamatosan tanított: Marosújváron, Kolozsvárott, majd 1988 után Magyarországon (Budapesten, Veszprémben, Csopakon és a herendi Porcelánipari Szakiskolában is). Veszprémbe költözése után egy ideig a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság művészettörténésze volt. Számos szakmai szervezet tagja. 2008-ban Prima Primissima megyei díjat, 2011-ben Gizella-díjat kapott. Nemcsak Magyarországon, Európa-szerte is folyamatosan szerepel kiállításokon.

Dohnál Szonja | Fotó: Babják Tamás

További képek

Szaksz Balázs

További cikkek

Eco-kult
„Nem akarom elkiabálni, de rajtam van az Isten keze”
Trokán Anna jelenleg szabadúszó színésznőként, de ami ennél is fontosabb, családanyaként éli az életét. Mint mondja, már várja, hogy a színpadra visszatérjen, de akkor lenne igazán boldog, ha a színház és a család egyensúlyát megtalálná. Rengeteget sportol; a mostani beszélgetésünk is egy futóverseny miatt jöhetett létre…
Kultúra
A felfedezés legalább akkora öröm, mint a kész fotó
Mindig is tudtuk, hogy a Balaton szép, de talán más szemével kellett néznünk, hogy rájöjjünk, mennyire. Mert a fiatal fotós, Orbán Péter kétségtelenül látja a tájat: elszántan kutatja a különleges pillanatokat, a nem mindennapi szögeket, és ez a képeken átütő szenvedély bennünket is arra késztet, hogy újra felfedezzük a vidéket.
Eco-kult
A múzeum, ami nem fél hatásos lenni
A magyar emlékezetpolitika egyik legbátrabb és leghatásosabb intézménye működik Várpalotán immáron 16 éve. A Trianon Múzeum nem burkolózik a nemzetgyászba, de kendőzetlenül tárja fel a békediktátum okait és hatásait. Trianon 100. évfordulóján a Zichy-kastélyban működő intézmény is jelentős fejlesztésen esik át, miközben megőrzi és erősíti eredeti küldetését.
Kultúra
A veszprémi festőművész projektekben gondolkodik
Mit ad neki, és miért kell megküzdenie egy képzőművésznek, aki Európa egyik kulturális fővárosában él és alkot? Mit jelent az, ha valaki projektszerűen fogja fel a művészetet, ami kreatív kiteljesedés mellett egy teljes munkaidős hivatásnak is felfogható? Csík Richárd festőművésszel utaztunk a nyugat-európai galériák fényűző pompáján át a veszprémi műtermekig.
Eco-kult
„Nagyon rá tudok hangolódni az emberekre”
Csemer Boggie énekesnő nevét a Parfüm című dal kapcsán jegyezte meg az ország, majd később, az Eurovíziós Dalverseny mezőnyében tűnt fel, ahol a magyar delegáció küldöttjeként utazott ki Bécsbe. Már akkor sem csak az országot, de egy fontos ügyet is képviselt, ahogy azóta is újabb és újabb – mindenkit érintő – fontos témákkal foglalkozik dalain keresztül. Hozzánk egyenesen egy rádióinterjúról érkezik, elegánsan, jókedvűen, második kisbabájával a hasában…