Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A képnek katarzist kell kiváltania

Eco-kult
2015. október 26. 19:29

Kádár Tibor festőművésszel veszprémi otthonában találkoztunk. A képzőművészet mai helyzetéről, művészetéről, absztrakt és figuratív festészetről, terveiről kérdeztük.

Mikor legutóbb Önnél jártam, sajátos művön dolgozott. Egy orvos portréját festette fotó alapján. Gyakran kap ilyen típusú megrendeléseket?
Akadt már hasonló felkérésem, amikor az egyetem rektorait kellett megfestenem a kezdetektől napjainkig. Az Ön által említett esetben a kórház rendelte meg tőlem egy elhunyt belgyógyász orvos arcképét, mivel így is szerették volna megőrizni emlékét. Egyébiránt az ilyen típusú munkák a legritkábbak.

Lassan közelednek az ünnepek. Hogyan látja, van kultúrája Veszprémben, tágabb értelemben Magyarországon annak, hogy az emberek képet vásárolnak karácsonyra?
Az a tapasztalatom, hogy ez bizony nem szokás. Ahonnan én származom – Erdélyben, Kolozsvárott –, az érettségiző diákok általában festményt vagy grafikát kapnak ajándékba, és születésnapra vagy nászajándékba is nagy divat a műalkotás-vásárlás. Kalotaszegi képeimet például nagyon szerették és vásárolták is – ám Magyarországon ez egyáltalán nem jellemző. Ha vásárolnak is az emberek, általában nagyon olcsó képeket vesznek, és kétes minőségűeket.

Ez érdekes kérdés, mert ha megnézzük az emberek vásárlási szokásait, azt láthatjuk, hogy például elektronikai eszközökért akár több százezer forintot sem sajnálnak kiadni.
Ötvenezer forintot nem adnak egy festményért.

Az Ön véleménye szerint mi lehet ennek az oka?
A képzőművészeti kultúra teljes hiánya, amely abból fakad, hogy nem megfelelő módon oktatják a vizuális művészetet. Óvodás kortól szisztematikusan teszik tönkre a gyerekek ízlését. A totális rombolás – amely az undorig megy – azzal indul, hogy „megrajzolok egy almát, és te fesd ki pirosra”. A gyerekeket meg kellene tanítani látni, nem csak nézni. Megtanítani látni úgy, ahogy megtanítják őket beszélni, írni, olvasni, és mondjuk verset elemezni. Az embereket reggeltől estig elárasztják vizuális szeméttel. Hihetetlen, hogy milyen szomorú a helyzet. Az más kérdés, hogy én nem a képek eladására „rendezkedtem be”, hiszen egész életemben tanítottam. Tudtam, hogy a képzőművészetnek nincs jövője.

„Ma egy alkotó akkor tud megélni a művészetéből, ha áll mögötte egy galerista, aki befuttatja.”

A tanítás az Ön esetében a megélhetést szolgálta. Miként látja, szükségszerű, hogy egy alkotónak a művészet mellett mással is kell foglalkoznia?
A reneszánsztól kezdődően az impresszionizmusig teljesen bevett szokás volt, hogy léteznek gyűjtők, akik vásárolnak a művészektől. Ma egy alkotó akkor tud megélni a művészetéből, ha áll mögötte egy galerista, aki befuttatja, elismertté teszi, folyamatosan magas szinten tartja műalkotásainak árát, és el is adja azokat. Személy szerint nem szorulok arra, hogy képeket adjak el, mert anélkül is biztosított a megélhetésem, de a helyzetet akkor is szomorúnak tartom.

Említette, hogy kalotaszegi képeit szerették, és szívesen vásárolták Erdélyben. A népművészet tárgyai, motívumai ma is gyakran jelennek meg művein. Mit jelent ez az Ön számára, és miért fontos?
Nagyon sokat jelent, mert a gyökereimről van szó. Mai napig is ebből építkezem. A szobámban látható egy kép, amelyet most hoztam haza Borospatakáról. A településen található skanzen is, ahova régi barátom minden évben művészeket hív meg. Egy kápolnát szeretett volna ide felépíteni, ám ezt természetesen nem engedélyezték. Így lett a kápolnából tájjellegű népi ház toronnyal és villámhárítóval – és ennek köszönhetően megkapta rá az építési engedélyt. Ezt a kápolnát és környezetét festettem meg. Ha jól megnézzük a képet, akkor tényleg benne van a népi építészet lényege: a falu, a falurendezés... és sorolhatnám. Ilyen értelemben használom a népművészetet – soha nem olcsón és hígan. A népművészeti motívumokhoz – bartóki értelemben feldolgozva, mint a népdalt – mindig szívesen nyúltam, és használtam azokat.

„Lehet csapnivaló figuratív képet festeni, és nagyon jó absztraktot, és fordítva.”

Művészetében a figurális vonal mellett – alapító tagja az úgynevezett F-csoportnak – létezik egy absztrakt irány is.
Igen, és azt hiszem, hogy az egyik egyáltalán nem zárja ki a másikat. Alapvetően kétfajta kép létezik a világon: jó és rossz. Lehet csapnivaló figuratív képet festeni, és nagyon jó absztraktot, és fordítva. Nagyon kevesen látják meg azt, hogy egy absztrakt alkotás jó-e? A vizuális művészet saját nyelvezettel rendelkezik, és aki ezt a nyelvet ismeri, tud tájékozódni a képzőművészetben. Nem lehet például úgy fotót készíteni, hogy nem tudom megkomponálni a képet. Itt kezdődik minden: megkomponálom, észreveszem a ritmust, kiválasztom azokat a motívumokat, rétegeket, amelyeket szándékomban áll majd megjeleníteni… Elmondani azt, amit szeretnék, de nem szavakkal, hanem egy másfajta nyelv segítségével.

Az absztrakt és a figurális vonal az Ön képein sokszor egymásba épülve jelenik meg. Például azáltal, hogy a népművészeti motívumokat absztrahálja, azok feltűnnek az absztrakt festményeken is.
Konkrét kép nincs. Minden kép absztrakt. Attól a pillanattól, hogy megfestek egy tájat, az a táj már nem táj, hanem festékből összeállított vonal, vonal-ritmus, szín, színfolt, negatív-pozitív terek, kiegészítő színek egysége. Ezek az úgynevezett képzőművészeti nyelv jelei, amelyek az alkotáson manifesztálódnak. A legpontosabb portré is elvont – az ember nem ember a képen, hanem ecsetnyom és folt. A figuratív és az absztrakt kép is akkor jó, ha megfelel a képzőművészeti nyelv törvényeinek. A figuratív és az absztrakt nem zárja ki egymást, mert mindkettő ugyanaz a nyelvezet.

„..nem szeretem, ha egy festményt el lehet mesélni.”

Egyszer azt nyilatkozta, hogy nem szereti, ha egy képnek sztorija van. Mi az, aminek Ön szerint benne kell lenni a képben?
Ezt úgy értettem, hogy a kép nem illusztráció, nem elmesélő, szavakkal nem lehet elmondani, illetve el lehet mondani, de akkor képzőművészeti nyelvre kell áttérni, és úgy elemezni. Azt például, hogy valami giccs lesz-e, nem a téma határozza meg, hanem az, hogy a művész miként áll a témához. Ha például a hattyút vagy a naplementét elmeséli, akkor giccs lesz. Ha a hattyút megnézi, látja, motívummá alakítja, és ezután megfesti, akkor már nem lesz giccs. Ilyen értelemben nem szeretem, ha egy festményt el lehet mesélni. A képnek katarzist kell kiváltania. Lehet, hogy a befogadó egészen mást gondol, mint amit én akartam, de ha elkezdem mesélni, akkor félrevezetem. Ezért nem szabad képet mesélni.

Tavaly nyílt a Petőfi Színházban egy kiállítása, ahol Latinovitscsal kapcsolatos témájú festményeket is kiállított. Mi adta ehhez az inspirációt?
Legkedvesebb íróm Krúdy Gyula. Sajnos mostanában kevés időm van olvasni, de Krúdyt bármikor szívesen előveszem. A világ egyik legnagyobb írójának tartom, aki Nobel-díjra is méltó lett volna, de kicsi a hazánk, és kevesen beszélik nyelvünket. Tehát egyrészt Krúdy szellemisége, másrészt a Szindbád című film inspirált. A „Szindbád visszatér” motívumot ragadtam meg, és ezt dolgoztam fel.

Jelenleg min dolgozik? A műteremben több részből álló, óriási vásznat láttunk, mikor megérkeztünk.
Egy hatalmas triptichont festek a város részére, amely ajándék lesz, és a házasságkötő terembe kerül majd. Középen István és Gizella menyegzője, jobbra Margit, balra Imre herceg. Ők azok az emblematikus figurák, akik Veszprémet naggyá tehetik. Terveim szerint karácsonyra befejezem.

Kádár Tibor Kolozsvárott született 1946-ban. A kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán diplomázott festő szakon. 1971-től nyugdíjba vonulásáig szinte folyamatosan tanított: Marosújváron, Kolozsvárott, majd 1988 után Magyarországon (Budapesten, Veszprémben, Csopakon és a herendi Porcelánipari Szakiskolában is). Veszprémbe költözése után egy ideig a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság művészettörténésze volt. Számos szakmai szervezet tagja. 2008-ban Prima Primissima megyei díjat, 2011-ben Gizella-díjat kapott. Nemcsak Magyarországon, Európa-szerte is folyamatosan szerepel kiállításokon.

Dohnál Szonja | Fotó: Babják Tamás

További képek

Szaksz Balázs

További cikkek

Eco-kult
„Nem akarom elkiabálni, de rajtam van az Isten keze”
Trokán Anna jelenleg szabadúszó színésznőként, de ami ennél is fontosabb, családanyaként éli az életét. Mint mondja, már várja, hogy a színpadra visszatérjen, de akkor lenne igazán boldog, ha a színház és a család egyensúlyát megtalálná. Rengeteget sportol; a mostani beszélgetésünk is egy futóverseny miatt jöhetett létre…
Kultúra
A felfedezés legalább akkora öröm, mint a kész fotó
Mindig is tudtuk, hogy a Balaton szép, de talán más szemével kellett néznünk, hogy rájöjjünk, mennyire. Mert a fiatal fotós, Orbán Péter kétségtelenül látja a tájat: elszántan kutatja a különleges pillanatokat, a nem mindennapi szögeket, és ez a képeken átütő szenvedély bennünket is arra késztet, hogy újra felfedezzük a vidéket.
Eco-kult
A múzeum, ami nem fél hatásos lenni
A magyar emlékezetpolitika egyik legbátrabb és leghatásosabb intézménye működik Várpalotán immáron 16 éve. A Trianon Múzeum nem burkolózik a nemzetgyászba, de kendőzetlenül tárja fel a békediktátum okait és hatásait. Trianon 100. évfordulóján a Zichy-kastélyban működő intézmény is jelentős fejlesztésen esik át, miközben megőrzi és erősíti eredeti küldetését.
Kultúra
A veszprémi festőművész projektekben gondolkodik
Mit ad neki, és miért kell megküzdenie egy képzőművésznek, aki Európa egyik kulturális fővárosában él és alkot? Mit jelent az, ha valaki projektszerűen fogja fel a művészetet, ami kreatív kiteljesedés mellett egy teljes munkaidős hivatásnak is felfogható? Csík Richárd festőművésszel utaztunk a nyugat-európai galériák fényűző pompáján át a veszprémi műtermekig.
Eco-kult
„Nagyon rá tudok hangolódni az emberekre”
Csemer Boggie énekesnő nevét a Parfüm című dal kapcsán jegyezte meg az ország, majd később, az Eurovíziós Dalverseny mezőnyében tűnt fel, ahol a magyar delegáció küldöttjeként utazott ki Bécsbe. Már akkor sem csak az országot, de egy fontos ügyet is képviselt, ahogy azóta is újabb és újabb – mindenkit érintő – fontos témákkal foglalkozik dalain keresztül. Hozzánk egyenesen egy rádióinterjúról érkezik, elegánsan, jókedvűen, második kisbabájával a hasában…