Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Alpesi élmény a Bakonyban

Pénz-mozgás
2015. október 25. 13:07

Szezononként nagyjából százezer vendég fordul meg hazánk legnagyobb és legjobban felszerelt sípályáján. A Veszprémtől északi irányban 18 km-re található eplényi Nordica Síarénában minden olyan szolgáltatás megtalálható, amely nyugaton is várja a téli sportok szerelmeseit.

A kezdetekről és a jelentősebb fejlődési állomásokról a Nordica Síraéna marketingszakembere, Ebele Bálint mesélt. „A hely adott volt, hiszen az eplényi hegyekben már a ’70-es években is síeltek. A jelentősebb beruházások, fejlesztések 2006-ban kezdődtek, a nagy volumenű pályabővítés, felvonókorszerűsítés mellett ekkor telepítettük az első hóágyúkat, s építtettük ki az azok üzemeltetéséhez szükséges vízvezeték-, illetve elektromos hálózatot. Évről évre fejlesztettünk, bővítettük a parkolót, a meglévő pályákat szélesítettük, s különböző védőelemek – hálók, szivacsok – alkalmazásával biztonságosabbá tettük.”

Magyarország leghosszabb síútvonala

„Mára már hét felvonó üzemel, közülük a négyüléses egyedülálló az országban. Összesen 7 km hosszúságú pálya áll vendégeink rendelkezésére, amelyből 4 km kivilágított, így sötétedés után is biztonságosan lehet sportolni. Nálunk található Magyarország leghosszabb – csaknem két km hosszúságú – síútvonala, illetve legmeredekebb pályája is, amely kifejezetten a gyakorlott sízőket, snowboardosokat várja. A legtöbb lejtő a kezdők, középhaladók számára ajánlott kék szakaszokból áll, de rendelkezünk több piros, illetve fekete jelzésűvel is. Arra törekedtünk, hogy minél több legyen a nagy többség által élvezhető felület” – tette hozzá.

Minden olyan szolgáltatás megtalálható Eplényben, amely nyugaton is csábítja a havas sportok szerelmeseit. Természetesen kisebb méretben, de itthon így is ez a legnagyobb, legfelszereltebb téli létesítmény. A helyi panzió mellett öt vendéglátóhely várja a látogatókat. A családbarát arénában a legkisebbek fűtött babasarokban tölthetik idejüket. Nemcsak a rutinos sízőket várják, hanem azokat is, akik szeretnék elsajátítani az alapokat. Ehhez minden feltétel adott, hiszen a kislejtésű tanulópályán szakképzett sí- ése snowboardoktatóktól lehet tanulni egyéni, illetve csoportos foglalkozásokon is.

Hóból soha nem elég

Szezononként nagyjából százezer vendég fordul meg a síarénában, amely leginkább a magyar családok, baráti társaságok körében népszerű. Az idelátogatók életkora eltérő, érdekesség azonban, hogy a szezonbérletesek jelentős része nyugdíjas. Az idény általában december elejétől március közepéig tart, de ebben természetesen nagy szerepe van az időjárásnak. A hóágyúzáshoz fagypont alatti hőmérséklet szükséges – minél hidegebb van, annál nagyobb kapacitással lehet havat gyártani. Jelenleg összesen negyvennégy hóágyú működik a területen, melyek óránként akár 600 m³ havat is képesek előállítani. Ahogyan Ebele Bálint fogalmazott, a hóból sosem elég. Kellően alacsony hőmérséklet és nagy mennyiségű hó esetén is ágyúznak, így egy esetleges enyhébb téli periódust is át tudnak vészelni.

Az üzemeltető további fejlesztéseket álmodott meg a területen, terveik között új pályák kialakítása és további felvonók üzembe helyezése is szerepel. A környékbeli iskolák bevonásával pedig szeretnék elérni, hogy azok is kipróbálhassák a téli sportokat, akiknek a családja ezt nem engedheti meg magának.

Nyáron sem áll kihasználatlanul a létesítmény, ekkor a Bringaréna névre keresztelt kerékpáros pálya várja a családokat és az extrém bringázás kedvelőit.

A minőség életet menthet

A helyi kölcsönzőben minden olyan eszköz megtalálható, amelyre egy kezdő, illetve haladó síelőnek szüksége lehet Eplényben, de akár profi sportszereket is ki lehet próbálni. Az itt lévő termékek meg is vásárolhatók, új változatuk pedig a veszprémi HEFA Sportboltban is elérhető.

„Nagyon fontos, hogy mindenki a tudása, fizikai állapota, bátorsága alapján válasszon sílécet. A kezdőknek a puhább, rugalmasabb, könnyen kanyarodó, rövidebb; a profibb, nagyobb tempóban siklóknak pedig a hosszabb, keményebb, erősebb, nagyobb fordulási sugárral bíró lécet ajánljuk. Aki vásárlásra szánja el magát, minimum középkategóriájú termékeket válasszon! Aki viszont ezt nem engedheti meg magának, inkább kölcsönözzön felszerelést” – javasolta a HEFA sportbolt termékmenedzsere, Fenes Mihály.

„Szintén lényeges a megfelelő ruházat kiválasztása. A dzseki mellett az aláöltözetre – melyeknek az izzadtság elpárologtatásában és elvezetésében van jelentőségük – is érdemes figyelmet fordítani, hiszen nagyon komfortossá teszik a síelést. A különböző védelmi eszközöknek – bukósisak, szemüveg, különféle protektorok – pedig életmentő szerepük lehet.”

Zatkalik Dávid | Fotó: Melczer Zsolt

További képek

Szaksz Balázs

További cikkek

Pénz-mozgás
A kitartás és a zord körülmények sportja
Hiába vághat bele szinte bárki, a hegymászás a biciklizésnél és a futásnál kezdődik. Egy tapasztalt mászót kérdeztünk arról, miért jó, és mihez kezdjen az, aki nem elégszik meg a hétvégi focizás vagy épp az edzőtermek nyújtotta kihívásokkal.
Pénz-mozgás
Csak egy kis bátorság kell hozzá
Ha nyár, akkor strand, és ha strand, akkor kajak vagy vízibicikli. Legalábbis azoknak, akik a megszokott sémákban gondolkoznak, ha valamilyen vízi kikapcsolódás után néznek. Mutatunk 2+1 vízi sportot, amely nem épp a vízben lubickolásról szól, de egy kis bátorság és tapasztalat után könnyen lehet, hogy abba sem akarjuk majd hagyni.
Pénz-mozgás
A folyamatos fejlődés a siker záloga
Szűk hét esztendővel ezelőtt összeállt Veszprémben egy futballkedvelő baráti társaság. Gondoltak egy merészet, s alapítottak egy klubot, hogy kipróbálják magukat a labdarúgás futsal szakágában. Így kezdődött az 1. Futsal Club Veszprém története, amely egyhamar belopta magát a környékbeli szurkolók szívébe. Az elmúlt hat és fél év legfontosabb állomásairól és tapasztalatairól a klub elnökével, Rajki Tamással beszélgettünk.
Pénz-mozgás
Célkeresztben a maximális kikapcsolódás
Repül a korong, ráhúzzuk a fegyver csövét, s azonnal tüzelünk – ez a sikeres lövés receptje. Ezúttal egy kevéssé ismert sportág, a koronglövészet kulisszái mögé kalauzoljuk olvasóinkat.
Pénz-mozgás
A golf mindenkié
Sokan úri murinak tartják, mások ódzkodnak tőle, míg megint mások egyenesen imádják, és nem is tudnának jobb szabadidős programot elképzelni maguknak. A golfot jellemzően tipikusan rétegsportnak tartják, és sokan alig tudnak róla valamit, de most néhány kezdőlökést adunk azoknak, akik eddig csak kacsingattak ezzel a kikapcsolódási formával.