Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Az irodalom és a nők szerelmese

Múltbanéző
2015. október 25. 12:59

Kisfaludy Sándor nevét gimnázium őrzi Sümegen, emlékmű és emlékkiállítás Téten, egész alakos szobor Balatonfüreden és Sümegen. Ha kimondjuk nevét, akkor a 18‒19. század fordulójának irodalmi élete dereng fel tudatunkban, és hogy biztosan rokonok Kisfaludy Károllyal. Olyan ismerős a név – de valójában ki is volt Kisfaludy Sándor, és mit adott a magyar irodalomnak?

Kisfaludy Mihály Zala megyei földbirtokos Sándor nevű fia 1772-ben születik Sümegen. Öccse, Károly, már Téten látja meg a napvilágot, mivel az atya Győr megyei főszolgabíró lesz, ezért a család Tétre költözik. Sándor Győrben hallgat, „csoda talentum”-ként tartják számon, vonzódik a művészetekhez: verselget és hegedül. Később a királyi katolikus akadémiára kerül Pozsonyba, ahol filozófiát és jogot tanul. A pozsonyi évek a heves vérű, daliás fiatalemberre nagy hatással voltak, a nemzeti eszme ekkor lesz része személyiségének, és a színház iránti rajongása is ekkor alakul ki: rendszeresen látogatja a pozsonyi német társulat előadásait, és ennek hatására drámákat fordít magyarra.

Hölgyek bűvöletében

1792-ben bevonul katonának, először Erdélybe kerül, majd a bécsi magyar testőrség tagja lesz. Kisfaludy Sándor életében meghatározó szerepet töltöttek be a nők, a szerelmi viszonyok, és ezek irodalmi és művészetfelfogására, fejlődésére is hatással voltak. A snájdig huszártiszt természetesen kalandok sorát éli meg a pompázatos császárvárosban, egyesek szerint Krisztina főhercegnővel is plátói kapcsolaton túlmutató viszonyt ápolt, ám a bécsi évek legmeghatározóbb asszonya Medina Mária spanyol származású balettművésznő. A csodás asszonynak része lehet abban, hogy Kisfaludy az opera, a hangversenyek lelkes látogatójává válik, és neki köszönhetően tanul meg olaszul.

Az 1795-ös esztendő aztán egész életére kiható eseményt hoz: megismerkedik későbbi feleségével, Szegedy Rózával, a Vas megyei alispán lányával. A pillanatok alatt új szerelembe eső huszártisztet az ifjú hölgy kétszer is kikosarazza ‒ így Kisfaludy újra Medina Máriánál keres és talál vigasztalást. 1796-ban aztán a bohém, kötöttségeket nehezen elfogadó fiatal katonát eltanácsolják a testőrségtől, és Milánóba helyezik át, ahol három hónapos szolgálat után francia fogságba esik (a napóleoni háborúk időszakát éljük...).

Az „édes” hadifogság Provance-ban zajlik, Draguignan városában, ahol Caroline D'Escalpon kisasszonnyal kialakult közeli barátságának köszönhetően megtanul franciául, és belemerül a francia irodalom remekeibe (Rousseau, Voltaire). A Himfy-versek első darabjai ezen időszakhoz köthetők, amely nem tartott sokáig, mert 1797-ben szabadon engedik ‒ hazafele Klagenfurtban a titokzatos Pepi grófnő kegyeit nyeri el, ezek után 1799-ig Németországban szolgál.

Az ország leghíresebb poétája

Szegedy Róza bizonyára mély hatást gyakorolhatott Kisfaludyra, mert 1799-ben levélben ismét megkéri a hölgy kezét, aki igent mond. 1800-ban házasságot kötnek, és megkezdődik Kisfaludy „második” élete: az eddig csélcsap katona-költő boldog házasságban él 32 éven keresztül feleségével. A megállapodott ‒ és a katonaságból leszerelt ‒ Kisfaludy (rövid kámi tartózkodás után) Sümegen telepszik le feleségével, és teljes erővel veti bele magát az irodalmi, közéleti és kulturális életbe. Megjelenik Himfy szerelmei ‒ A kesergő szerelem (1801) és Himfy szerelmei ‒ A boldog szerelem (1807) verseskötete; ezzel Magyarország leghíresebb poétájává válik, 1807-ben rege-gyűjteményt ad ki, 1816-ban Hunyadi Jánosról ír drámát (1820-ig hat színművet alkot). 1830-tól Akadémiai tag, tevékenyen vesz részt a balatonfüredi színház (1831) létrehozásában ‒ egyszóval kora kiemelkedő és megbecsült művészeti és közéleti személyiségévé válik.

Életének tragédiája nem csupán az, hogy 1832-ben elvesztette imádott feleségét, hanem hogy valójában túlélte korát, önmagát. Konzervatív nemesi nemzeti felfogása fokozatosan idejétmúlttá válik (ennek is köszönhető Kazinczyval való nem éppen harmonikus viszonya), új generáció (Toldy, Vörösmarty, Bajza) és új eszme (reformkor) éled Magyarországon, és Kisfaludy „nem értette meg” az idők szavát.

Sümegi magányba burkolózik, 1834-ben újra megnősül (egy 40 nála évvel fiatalabb lányt vesz feleségül), a birtok ügyeit intézi, irodalmi munkássága lankad, utolsó művében, a Regeköltőnek hattyúdalában összefoglalja nemesi nemzeti világnézetét. A vidéki száműzetésbe vonult író 1844-ben hunyt el, halála a reformkori pezsgés közepette kevés visszhangot keltett.

Kisfaludy Sándor korának meghatározó írója volt, emellett irodalomtörténeti szerepe kimagasló. Hogy miért fontos munkássága? Ezt Illyés Gyulánál pontosabban senki nem fogalmazta meg: „Kisfaludy […] képviselője volt az eszmélő nemzeti szabadság érzésének, […] érdemes művelője volt közös kincsünknek, a magyar nyelvnek, […] és az emberi lélek egyik legszebb tulajdonságáról, a szerelemről is írt le maradandó […] mondatokat.”

Szaksz Balázs | Fotó: internet

További képek

Szaksz Balázs

További cikkek

Múltbanéző
Medgyaszay István: aki megtervezte a 110 éve épült veszprémi színházat
Medgyaszay István keze nyomát a mai napig magán viseli Veszprém belvárosa – sőt, a Petőfi Színház tervezett rekonstrukciója révén a megyeszékhely egyik ikonikus épülete visszanyeri azt az arculatát, amit az építész annak idején megálmodott neki.
Múltbanéző
Épületeket alkotott, városképet alakított
A századforduló időszaka Veszprémben is a nagy építkezések korszaka volt. Az ekkor alkotó Csomay Kálmán építőmester keze munkájának nyomát is hosszú időre megőrizte a város.
Múltbanéző
A LÁNCOS KÖDLOVAG
Ma még mindenki tudja Veszprémben, hogy ki volt az a bőrdzsekis, fémes, színes arc, aki szeretett leülni egy-egy kávéra, aki fáradhatatlanul rótta a város utcáit télen, nyáron. Szilágyi Lackó festő. Már életében kultuszfigura lett. Ő volt a punk festő, az avantgárd művész. Nekem – és sokaknak: Lackó.
Múltbanéző
MEGALKUVÁS NÉLKÜL
Egry József a 20. századi magyar festészet egyik legkiemelkedőbb, legeredetibb, egyetlen művészeti iskolához sem kötődő alakja, aki a nyomorból indulva jutott el a legmagasabb szintű művészetig. „Az igazi alkotó, mindegy, hogy milyen származású: proli vagy herceg, a rangja isteni.”
Múltbanéző
A CSILLAGOK FELÉ
Egyszerű veszprémi iparos család sarjaként megjárta Münchent, Brüsszelt, Párizst, Itáliát – szobrászművészete a kor kiemelkedő alkotói közé emelte, ám korai halála nem tette lehetővé az életmű kiteljesedését. Csikász Imre az örök lehetőség marad a magyar képzőművészet történetében, aki ennek ellenére számos kiemelkedő alkotással gazdagította hazánk művészetét.