Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Nyitottan szemlélni a világot

Kávészünet
2015. október 25. 11:43

Hogyan néz ki a társadalom ideális tagja? Agilis, szuverén egyén, aki nem retten meg a kihívásoktól. Szegedi Ilona, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Veszprémi Támogató Szolgálat vezetője szerint ideje átalakítani világlátásunkat, hogy rájöjjünk, az is lehet értékes, aki nem illik bele e keretbe. Például egy fogyatékkal élő.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület sokrétű tevékenységéhez tartozik a fogyatékkal élők segítése. A Veszprémi Támogató Szolgálat miként veszi ki a részét ebből?
2006 óta működünk Veszprémben, ez idő alatt számos fogyatékkal élőt támogattunk. Meggyőződésünk, hogy ők is élhetnek teljes értékű életet. Munkánk során az ő társadalmi integrációjukat segítjük elő, megteremtjük azokat az alapvető feltételeket, amelyekkel megőrizhetik önállóságukat, és nem kell a családjuktól elszakadva, intézményben élniük. Két személyi segítőnk végzi a gondozási-ápolási feladatokat – segítenek a tisztálkodásban, bevásárlásban, eljutni a közszolgáltatásokhoz –, sofőr kollégánk pedig akadálymentesített mikrobuszunkat vezeti. Sok gyerek iskolába utaztatását oldjuk meg így, és a buszt használjuk a Bárczi Gusztáv Speciális Iskolával közösen szervezett nyári táborok idején is.

Szakmai vezetőként Ön milyen szerepet tölt be a szolgálat életében?
Főként koordinátorként szolgálok: felveszem a kapcsolatot ügyfeleinkkel, akiket előgondozás keretében meglátogatok, megbeszéljük, mire van szükségük, majd ezt közvetítem személyi segítőink felé, akik rendszeresen kijárnak hozzájuk. Szintén én tartom a kapcsolatot az intézményekkel, szervezem a szállítást, és végzem a papírmunkát.

Milyen mentalitás szükséges ehhez a munkához?
A Máltai Szeretetszolgálat jelmondata: „A hit védelme és a szegények istápolása” egyben alapelvünk is; segítséget kívánunk nyújtani megkülönböztetés nélkül, úgy, ahogy arra a rászorulónak szüksége van. Hosszú távú támogatásra törekszünk, amelyhez nagyfokú elköteleződés szükséges. Anyagi megfontolásból ezt nem lehet csinálni, csak komoly szakmai hozzáállással. Sajnos

a mai társadalomban elértéktelenedik, aki kevésbé produktív. Ez azonban téves elgondolás; az ember értéke nem múlhat azon, hogy fizikailag vagy mentálisan korlátozott.

Önt mi indította el a pályán?
Az Istennel való kapcsolatom döbbentett rá, hogy léteznek a földinél fontosabb dolgok is, és milyen értékes az emberi élet. Gimnazistaként tértem meg, hittanár szakon végeztem a főiskolán, de nem akartam tanár lenni, csak Istenről tanulni. A szociális munka mindig vonzott, amelyhez kiváló alapot kaptam tanáraimtól a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán. Megmutatták, a világ nem fekete-fehér, és nyitottnak kell lennünk, hogy elfogadhassunk másokat, és segíthessünk nekik. Ez nem karrierorientált szakma, de a Máltánál végzett munkám sokkal többet ad, mint a pénz: a világlátásomat formálja.

Nem a versenyszférában dolgozik, de némi tőke minden intézmény működéséhez kell. Milyen menedzseri tevékenységet igényel ez a terület?
Pályázati forrásokból tartjuk fent magunkat, illetve állami normatívából. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület elismertségének köszönhetően pedig többször érkeznek adományok vállalkozásoktól is. Emellett évente megrendezzük a Spar boltokban karácsony előtt az „Adni öröm” akciónkat, ahol tartós élelmiszert gyűjtünk a rászorulóknak.

Ön szerint alapvetően mi jellemzi támogatáskultúránkat?
Önmagunkhoz, az elmúlt évtizedekhez képest sokat fejlődtünk, de van még min javítani. Magyarország általános gazdasági helyzetéből fakadóan nem tud sok pénzt biztosítani az állami költségvetés, több a szigorítás is, keményen szűrik, ki kaphat fogyatékossági támogatást. A visszaélés elkerülése végett ez szükséges lépés, de sokszor komoly kárt okoznak vele a rászorulóknak. Segítséget jelentene a rehabilitációs munka is – amelyre egyelőre nagyon kevés a lehetőség Veszprémben –, valamint az intézmények infrastruktúrájának javítása, az akadálymentesítés megoldása.

Ön személy szerint mivel lenne elégedett?
A fenti problémák kiküszöbölésével, és ha több gondozónk lenne. És még több nyitottsággal, mert csak akkor fejlődhetünk, ha képesek vagyunk a dolgok mögé látni.

SZEGEDI ILONA
szociális munkás – Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
2006 Veszprém-Főegyházmegyei Karitász – szociális munkás
2007-től Magyar Máltai Szeretetszolgálat Veszprémi Támogató Szolgálat – szakmai vezető

Magyar Máltai Szeretetszolgálat – Veszprémi Támogató Szolgálat
Feladatok: segítségnyújtás a fogyatékkal élők személyi higiéniás, életviteli, életfenntartási szükségleteinek kielégítéséhez, a támogatott önállóságának, társadalmi integrálódásának elősegítése.
Foglalkoztatottak száma: 4 fő
Számlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20201595 Adószám: 19025702-2-43

Bertalan Melinda | Fotó: Melczer Zsolt

További képek

Szaksz Balázs

További cikkek

Kávészünet
Rímeket és kilométereket adni: a balatonfüredi polihisztor
A reneszánsz idején polihisztornak nevezték Leonardo da Vincit, aki az élet különböző területein tevékenykedett. A 21. században általában egy hivatást választunk, építjük a privát jövőt, ami Leonardo számára valószínűleg szokatlan lenne. Gyakori tévhit, hogy több szenvedély nem fér meg egymás mellett. Baranyai Máté úgy döntött, egyiket sem engedi el: fut, sport és kulturális programokat szervez, ír, és fellép az alkotásaival.
Kávészünet
A legszebb almát a fáról
Letisztult külső megjelenés, megbízható működés, egyszerűség, technológiai újítások, sokszínű funkcionalitás jellemzi a márkát, amely betoppanva mindennapjainkba első pillantásos fellángolásból válik életre szóló szerelemmé.
Kávészünet
Nem szabad lemenni a bulvár szintjére
Szenvedélye a kultúra és meggyőződéssel vallja: nem kell temetni a régmúlt értékeit, csak a módszert kell megtalálni, amivel a mában is értékesíthetők. Schmidtné Kositzky Anett-tel, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Kávészünet
„Jó filmet jó színészekkel lehet csinálni”
Szajki Péter filmrendező hat év után újra nagyjátékfilmet forgat Most van most címmel. A huszonkét napos forgatás helyszíne a főváros és annak vidéki környezete, sőt a Balaton is „szerepet kapott”.
Kávészünet
A minőségi fagylalt készítéséhez elszántság kell
Régió szerte híres és szeretett a Füredi korzó fagyizó. Nem véletlenül: aki megkóstolja fagyijukat, nehezen felejti el a mennyei ízeket. Dobó Norberttel, a családi vállalkozás vezetőjével eredtünk titkuk nyomába.