Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Civilizációs probléma a D-vitamin-hiány

Advert
2015. szeptember 8. 23:59

Amerikai kutatások szerint Európa lakosságágának 50, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati Klinikája szerint pedig a magyar lakosság 95%-a D-vitamin-hiányban szenved a tél végére.

A Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának idei reprezentatív kutatásából kiderült: a tél végi és kora tavaszi hónapokban a felnőtt lakosság átlagos D-vitamin-szintje 16 ng/ml, amely körülbelül a fele a normál értéknek.

A D-vitamin

Több hazai és külföldi orvos elmondása szerint már nem csak a C, hanem a D-vitamin-bevitelre is rendkívül oda kell figyelnünk, hiszen a D-vitamin szervezetünk majdnem minden központi funkciójában részt vesz, az immunrendszertől a vérnyomáson át egészen agyunk működéséig. Hiánya jelentősen hozzájárul a tavaszi fáradtsághoz, és az olyan bőrproblémákhoz, mint a pikkelysömör. Hiánya ezen kívül számos nem kívánt betegséghez vezethet. Ilyenek többek között az érrendszeri betegségek, a csontritkulás, a sclerosis multiplex, a skizofrénia, az immunrendszer legyengülése, a cukorbetegség, de a kevés D-vitamin a tumoros, illetve a vérképzőszervi betegségek kialakulásának kockázatát is megnöveli.

Mit tehetünk?

A D-vitamin az egyetlen vitamin, amelyet szervezetünk képes önmagától előállítani. Az ételekben a D-vitamin elő-anyagát – a provitaminokat – nagyobb mennyiségben a máj, a tojás, az élesztő és a gomba, a halolaj, valamint a tengeri halak tartalmazzák. Ezek fogyasztása tehát rendkívül fontos annak érdekében, hogy megfelelően gondoskodjunk szervezetünk számára a D-vitaminról. Sokszor azonban előfordulhat, hogy ezekhez az ételekhez nehezen jutunk hozzá, ezért fontos lehet táplálék-kiegészítők formájában bevinnünk a vitamint szervezetünkbe. Tabletták formájában az őszi és téli időszakban a felnőtteknek napi 1500–2000 nemzetközi egység (NE) D-vitamin ajánlott.

Szolárium?

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet a napfényt a legfontosabb D-vitamin-források közé sorolja. Tudvalevő, hogy szervezetünk akkor termeli a „napfény vitamint”, amikor UV sugárzás éri bőrünket. Ebből pedig ősszel és télen nem igazán kapunk eleget. Az ételeken és táplálék-kiegészítőkön kívül tehát még egy dolgot tehetünk a szürke időben, hogy szinten tartsuk magunkat: a szoláriumot választjuk. Manapság legtöbbünk mesterséges megvilágításban, irodában tölti ideje nagy részét, amely egyáltalán nem segíti elő az optimális D-vitamin-szint fenntartását, valamint annak raktározását. Ezért több D-vitamin szakértő is heti kétszeri, ésszerű szoláriumozást tanácsol. Sokan vannak, akik sajnos nincsenek tisztában azzal, miként kell szoláriumozni úgy, hogy a lehető leggyorsabban, legszebben barnuljanak le, és eközben megőrizzék bőrük egészségét, ezért célszerű olyan szoláriumot felkeresni, ahol szakszerű tanácsadást és felvilágosítást adnak a szoláriumozásról.

Szűcsné Pichner Petra és Sudár Beatrix 2009-ben nyitották első szoláriumukat. Minőségi szolgáltatás nyújtása volt a céljuk, melyet korszerű szoláriumgépek, az EU által szabályozott csövek és szakképzett személyzet biztosított a vendégek számára. A sok pozitív visszajelzést követően és a megnövekedett igényt kielégítve 2015-ben megnyitották második üzletüket is. A célkitűzés itt sem tér el a kezdetitől: a vendégeket letisztult, igényes és a tisztaság érzetét sugárzó környezetben egészséges, napbarnított színűre varázsolni.

www.luxuraveszprem.hu

További képek

Szaksz Balázs