Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A pályázatok színe és fonákja

Workshop
2015. szeptember 8. 23:56

Az Ecoport magazin, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Veszprém megyei szervezete és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nem csupán új rovatot indít útjára, hanem új találkozási, együttműködési formát is. A két szervezet támogatásával létrehozott mini-konferenciák a vállalkozókat érintő témákat, problémákat, lehetőségeket érintik úgy, hogy gyakorlati megoldásokat is bemutatnak. Minden egyes Ecoport magazinban olvasható lesz a soron következő workshop ideje, helye, témája.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Veszprém megyei szervezetének tapasztalatai szerint még mindig kevesen ismerik a pályázatokban rejlő lehetőségeket, ódzkodnak teljesíteni a pályázati feltételeket, vagy bizalmatlanok a pályázati rendszerrel szemben. Pedig a 2007–2013-as ciklus eredményei arra engednek következtetni, hogy jól előkészített tervekkel érdemes támogatásért versenyezni.

A tapasztalat szerint a legtöbb vállalkozás vezetőjének fejében megfordul a pályázati forrásból való projektfinanszírozás vágya, ugyanakkor kevesen jutnak el ténylegesen pályázat benyújtásáig. Mindig van talonban tartott, megvalósulásra váró beruházás, legyen az egy új marógép beszerzése, a telephely vagy székhely modernizálása, egy új szállítóeszköz megvásárlása… és sorolhatnánk tovább. Ezek egy része csak ködös elképzelés, másik része viszont már sürgető, a vállalkozás fenntarthatóságát meghatározó esély. Érdemes végiggondolni, hogy a meglévő és – talán – az ősz folyamán kihirdetésre kerülő pályázati felhívások valamelyike lefedi-e a kívánt projektet, szinkronba hozható-e a kitűzött cél a kiírt pályázati feltételekkel.

Ha igyekszünk szabadjára engedni fantáziánkat, könnyebben találhatunk az elképzeléseinkhez kapcsolódó pályázati kiírást, viszont sokak kedve elmegy az egész procedúrától, amikor végigolvassák, és értelmezni kezdik a felhívást. És ez csak a kezdet.

Egy pályázat előkészítése, megírása során többek között az általunk összegyűjtött kérdések merülhetnek fel. A 2015. október 22-én 9:00 órakor Veszprémben, a Chianti étteremben (Veszprém, Csermák Antal u. 13.) megrendezett workshopon a megemlített kérdések témakörét érintve dolgozzuk fel a pályázat-előkészítés és -írás kulisszatitkait.

Alkalmas-e a cégem valamelyik pályázatra?
Néhány objektív főszabály – a létszámtartástól az árbevételen keresztül a megkívánt lezárt évekig – sokszor nem tökéletesen teljesül egy vállalkozás életében. Ráadásul a pályázattal kapcsolatos első lépések sem egyértelműek.

Hogyan tudom előfinanszírozni a támogatási összeget?
Gyakorta felmerülő tény, hogy a válságban leharcolt, mind eszközt, mind forrást tekintve alulreprezentált cégeknek nincs pénzük önerőre, ha van is hitel, drága a kamata, illetve hogy a túlzott bürokrácia, a rengeteg utánjárás megöli a pályázati kedvet.

Hogyan tudom hiba nélkül elvégezni az elvárt adminisztrációt az elszámolási időszakban?
Nem alaptalan félelem, hogy az elvárt adminisztráció a kezdetektől a pályázat megírásán keresztül egészen a többéves fenntartásig rengeteg munkával jár. Egy-egy apró hiba is jelentheti a támogatás visszafizetésének kötelezettségét.

Mit tegyek, ha a projektem nem éri el a támogatási minimumösszeget?
Magas támogatási minimumösszeg a GINOP 1.2.1-15 esetén (min. 50 millió Ft).

Mit tegyek, ha a projektem elszámolható összköltsége meghaladja az éves beszámoló szerinti árbevételem összegét?
Sok vállalkozás éppen kezdő vagy kibontakozó fázisban van, ezekben az esetekben előfordul, hogy az árbevétel nem tükrözi a cég valós erejét, egy nagyobb pályázati projektösszeggel az árbevétel megsokszorozható lenne.

Mikor lesz elérhető a pályázati források nagy többsége?
Még mindig csak várjuk az igazi pályázati „boomot”, holott a mostani pályázati ciklusból már több mint másfél év eltelt. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy ennek a késlekedésnek kapcsán a vállalkozások lényegében három éve nem jutnak friss pályázati lehetőségekhez, mivel a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) forrásai jórészt még 2012-ben elfogytak.

Jó lenne, ha a 2014–2020 közötti ciklus összes pályázata megjelenne két éven belül.
Racionális gondolat, mivel ez esetben a pályázatok értékelésére, a projektek megindítására 2020-ig további három év állna rendelkezésre, ami nagyban garanciát jelentene arra, hogy a 2023-ig lezárandó elszámolásoknál ne legyen olyan emberfeletti pörgés, amely az elmúlt hónapokat jellemezte, és hogy minél több brüsszeli pénzt le tudjon kötni a magyar KKV szektor.

Szeretettel várjuk ingyenes workshopunkra!
A korlátozott számú férőhelyek miatt a részvétel regisztrációhoz kötött.
A jelentkezést a workshop@ecoportmagazin.hu címen tehetik meg!

Ecoport ǀ VOSZ

További képek

Szaksz Balázs

További cikkek

Workshop
Uniós milliárdok állnak készenlétben a B3 TAKARÉK-nál
2017. április 21-én a 0%-os kamat és kombinált termékekről, a B3 TAKARÉK és az MFB Pontok szerepéről hallhatnak előadást az érdeklődők.
Workshop
A munkáltató felelőssége a munkaerő-megtartásban
Az iparban hatalmas probléma a munkaerőhiány. Mégis azt tapasztaljuk, hogy a munkaerőpiacról keservesen megszerzett dolgozók felmondása mögött sokszor nem a fizetés, hanem a nem megfelelő bánásmód áll. Ezt alátámasztja, hogy sokan az első két hétben mondanak fel, pedig akkor még nem lehet az alacsony jövedelem a probléma. A megoldás egyik fontos kulcsa a megfelelően kiválasztott és képzett termelési középvezetői réteg.
Workshop
A munkáltató felelőssége a munkaerő-megtartásban
Az iparban hatalmas probléma a munkaerőhiány. Mégis azt tapasztaljuk, hogy a munkaerőpiacról keservesen megszerzett dolgozók felmondása mögött sokszor nem a fizetés, hanem a nem megfelelő bánásmód áll. Ezt alátámasztja, hogy sokan az első két hétben mondanak fel, pedig akkor még nem lehet az alacsony jövedelem a probléma. A megoldás egyik fontos kulcsa a megfelelően kiválasztott és képzett termelési középvezetői réteg.
Workshop
Hitelre egyszerűen szükség van!
Magyarországon 2008 ősze óta szitokszónak számít a szó: hitel. Akinek van, az menekül belőle, akinek nincs, az soha gondolni sem akar rá. Több mint 8 év után oda jutottunk, hogy a vállalatoknak még ingyen sem kell a hitel, a lakosság pedig az egykori svájci frankban elérhető kamatszintnél olcsóbb forinthiteleket sem keresi. A gazdaság növekedésére viszont esély sincs, ha a vállalatokból hiányzik a hitelezési kedv.
Workshop
Hol vannak a munkavállalók?
Egy sikeres vállalkozás minimum három alappilléren nyugszik: egy működőképes ötleten, karizmatikus és tehetséges felsővezetőn, valamint kiválóan képzett szakembereken. Ha bármelyik elem hiányzik, a kártyavár könnyen összedőlhet.