Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Amiért érdemes Magyarországon élni: Olaszrizling

Gasztro
2015. szeptember 4. 20:36

„A rizling olyan a magyar borok között, mint a közhely az emberi gondolkodásban: összeköti az emberi dolgok mélyebb értelmét. (…) Az a bizonyos pohár bor, melyet kéretlenül odaállítanak az ember elé a vendéglőben, az a bor, mely olyan, mint a kenyér, a nemzet testének eledele, valami általános és megbízható. Mikor a rizlinggel is baj lesz Magyarországon, én már nem akarok élni.” (Márai Sándor: A magyar borokról)

Azt szoktuk mondani viccelődve, hogy az Olaszrizling olyan, mint az operett: Franciaországból származik, olaszok hozták, de csak Magyarországon lett azzá, ami. Ez természetesen nem teljesen igaz. Tény, hogy hazánk egyik legfontosabb fehérbor-szőlő fajtája valóban francia eredetű, és nagy valószínűséggel Franciaországban a filoxérajárvány kipusztította, ezért ott már nem ismerik. Viszont nem az olaszok, hanem a német telepesek révén került a Kárpát-medencébe a 19. század közepén. Neve valószínűleg azért lett Olaszrizling, mert Olaszországban is termelték, és egyrészt valahogy meg kellett különböztetni a Rajnai rizlingtől, másrészt egy német nem szívesen nevez el semmit a franciákról a több évszázados szembenállás miatt.

Az sem igaz, hogy csak magyar fajta,

hiszen a régi Osztrák-Magyar Monarchia területein (kiegészítve Romániával) mindenhol él és virul, – tegyük hozzá – egyre nagyobb örömünkre. Márai mára már megnyugodhatna: a rizlinggel nincs baj manapság Magyarországon.

Nem volt ez mindig így, sajnos. A múlt század közepétől a nagyüzemi szőlőtermesztésnek és a 3,5 méteres sortávoknak köszönhetően (a „testvéri” szovjet traktorokat nem kifejezetten a szőlőművelésre tervezték) sokat veszített vonzerejéből, gyakorlatilag tömegborrá alacsonyodott.

Aztán jött a rendszerváltozás, amelynek egyik legnagyobb nyertese az Olaszrizling lett. A megváltozott piaci és társadalmi helyzet, és természetesen a honi borászatban bekövetkező szemlélet- és technológiacsere minőségi változást hozott végre. A balatoni borvidékeken – Balatonfüred-Csopaki, Badacsonyi, Balaton-felvidéki – a termelők elkötelezettsége az Olaszrizling mellett mindig is töretlen volt, az ültetvények közel felét továbbra is ez a fajta uralta. Itt bizonyosodott be először, hogy a megfelelő művelésmód kiválasztásával nagyobb tőkeszám mellett, kisebb sortávokban (Csá’ orosz traktor!), kiváló fekvésekbe telepítve, későbbi szürettel nemcsak minőségi, hanem

prémium minőségű borok készítésére is alkalmas

az eddig lenézett fajta.

Az Olaszrizling azóta is itt, a Balaton északi partján és a Balaton-felvidéki vulkánokon mutatja legszebb arcát. Kóstolj meg egy badacsonyit, füredit, paloznakit, arácsit, dörgicseit, szigligetit vagy akár egy somlóit, érezni fogod, merre jársz, és talán azt is megérted, miért írt ezekről úgy Hamvas Béla, és hogy mekkora mázlista vagy, hogy itt élhetsz.

Ajánlott iVodalom, fogyasztási sorrendben:

Laposa Friss 2014 (Badacsony)
Jásdi Pince – Lőczedombi Olaszrizling 2013 (Csopak)
Figula Öreghegyi Olaszrizling 2013 (Balatonszőlős)
Sabar Olaszrizling „Mórocz” 2013 (Badacsony)
Szászi Pince Badacsonyi Olaszrizling „Liliomfi” 2013 (Badacsony)
Villa Tolnay Welschriesling 2012 (Badacsony)
Szatmári Pincészet Olaszrizling 2011 (Szigliget)
Jásdi Siralomvágó Olaszrizling 2011 (Csopak)
Villa Tolnay Olaszrizling „Panoráma” 2008 (Szigliget)
Ráadás: Fekete Béla Olaszrizling 2005 (Somló hegy)

Olaszrizling

Az Olaszrizling a szőlőfőlék (Vitaceae) családjába, a bortermő szőlőkhöz (Vitis vinifera) tartozó francia eredetű szőlőfajta. Hazánkon kívül jelentős még Horvátországban (Graševina, Taljanska graševina, Grašica), Ausztriában (Welschriesling), Szlovéniában (Laški rizling), Szerbiában (Грашевина, Италијански ризлинг), Szlovákiában (Rizling vlašský) és Romániában (Riesling Italian). Nem árt tudni, hogy a Badacsonyi borvidék bazalton termesztett Olaszrizlingjeiben van a legtöbb magnézium, amely alkoholos közegben lényegesen jobban szívódik fel! Kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben orvosság!

Ui.: Magyarázat a képhez.
Borkalandozásaim állandó és szenvedő alanya Babják Tamás, lapunk kiváló fotósa, aki pincelátogatásaimnál a fényképezés mellett vezet is, tehát kénytelen ezekről a nagyszerű helyekről „szárazon” hazatérni. Ezért a borbeszerzést ezúttal magam intéztem, és közösen fogyasztottuk el a nedűt veszprémi Benedek-hegyen. Hogy legyen már neki is egy jó napja…

Tóth Loon ǀ Fotó: Babják Tamás

További képek

Szaksz Balázs

További cikkek

Gasztro
Prémium pástétomok a Nivegy-völgyből
Borászkodás közben jött rá, hogy érzi és tudja is a pástétomkészítés egyszerűnek nem mondható csínját-bínját. Veres Zsuzsanna kislányai születése óta készíti termékeit a Nivegy-völgyben, ahol – Budapest után – megtalálta második otthonát.
Gasztro
Minőségi kerékpáros falatozó épül Nemesvámoson
Hamarosan megnyitja kapuit a Kétkerekes Völgykapu szomszédságában Nemesvámos új biciklis büféje, ahol a környékbeli termelők alapanyagainak felhasználásával készült ételekből falatozhatunk modern környezetben. A hely nem csak kerékpárosoknak szól, sőt, a fejlesztésére már most vannak tervek.
Gasztro
Ez a balatoni krokodil nem harap
Létezik a Balaton-felvidéken egy hüllő, amelyet csak akkor látni, ha egy bizonyos dombról nézzük. Csali János borászt 2010-ben annyira megihlette az „állat” látványa, hogy pincészetét is róla nevezte el. 2020-ban borászatából, a Csali Szőlőbirtokról került ki Veszprém megye bora.
Gasztro
A jó kenyér csak víz, liszt és só
Már a környéken is más az illat, mint egy átlagos pékség közelében. Az idén tavasszal nyílt Makmoiselle pékség kizárólag kovásszal készült prémium termékeket árul, a veszprémiek hamar rá is kaptak az ízére.
Gasztro
A visszajelzés a jó fagyi titka
Veszprém az éttermeivel ellentétben sosem volt híres a fagylaltjairól. 2020-ban viszont a Völgy Fagyizó különdíjat nyert a Balaton Fagyija versenyen, így a város is felkerült a fagyitérképre. Meglátogattuk a vár alatt üzemelő műhelyt.