Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Először a fejekben kell rendet tenni

Rekreáció
2015. szeptember 4. 20:27

A Muladi házaspár nem kisebb feladatot tűzött ki maga elé, minthogy elültesse az emberek fejében a mozgás fontosságának gondolatát.

Korábban érkeztem megbeszélt interjúnk helyszínére, de Gabriella már mosolyogva fogadott. Míg Szabolcsra várunk, elmeséli, hogy egymással férje egyik edzésén találkoztak. Rögtön világossá vált számomra, hogy életük a szó szoros értelmében a mozgás és a sport körül forog. Pár perccel később megérkezik Szabolcs is, mondanom sem kell, éppen edzésről jön. A több mint egy órára nyúlt beszélgetés alatt a kezdetekről, a közös vállalkozásról és a jövőről faggatózom.

A sport hároméves kora óta képezi szerves részét Muladi-Piros Gabriella életének. Édesapja testnevelő tanárként dolgozott, az ő példáját követve jelentkezett a pécsi egyetem testnevelő tanári szakára. Az egyetemet követően számos edzői tanfolyamot is elvégzett, később ezeknek köszönhetően döntött úgy, hogy a tanári pálya helyett edzőként szeretne dolgozni. Fiatalként, az élsportolást befejezve nem igazán találta a helyét. Egy aerobic kongresszuson találkozott a cardio boxszal, amely egyből felkeltette érdeklődését. Gabriella az egyéni edzések mellett csoportos cardio box, valamint saját súlyos intervall tréningeket és outdoor foglalkozásokat is tart.

Muladi Szabolcs életben is gyerekkora óta van jelen a mozgás szeretete – szülei megkövetelték, hogy valamit sportoljon. Feleségéhez hasonlóan ő is testnevelő tanárként végzett a szombathelyi tanárképző főiskolán. Egy rövid vendéglátós kitérő után hamar visszatért a sporthoz, és ekkor kezdett el a masszázzsal is foglalkozni. Elmondása szerint nem talált olyan masszőrt, akinek munkájával maximálisan meg lett volna elégedve, ezért elhatározta, hogy kitanulja a szakmát. Masszőrként aztán hamar rájött, hogy a mozgást és a masszírozást integrálni kell a sikeres rehabilitáció vagy gyógyítás érdekében. Szabolcs a masszírozás mellett életmód és életvezetési tanácsadással foglalkozik, de kisebb csoportokban vagy egyénileg is tart edzéseket.

„Ép testben, ép lélek“

Közös vállalkozásuk filozófiája, hogy megpróbálják rábírni az embereket szabadidejük aktív eltöltésére. Véleményük szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy az emberek leginkább szellemi képességeik fejlesztésével foglalkoznak, és elhanyagolják testüket. Egészséges test nélkül azonban nem létezhet egészséges tudat és szellem. Edzéseik során olyan mentális többletet próbálnak átadni, amely tudatosabbá teszi a sportot az emberek életében. – Nem baj, ha nem nálunk találják meg azt a mozgásformát, amelyre szükségük van, a lényeg az, hogy a mozgás szeretetének és fontosságának tudatát építsék be hétköznapjaikba – vallják mindketten.

A szakmai oldal mellett a közösség építését tartják az egyik legfontosabb feladatnak, hiszen véleményük szerint az egész elsősorban nem üzletről szól, hanem arról, hogy az emberek megtalálják boldogságukat az életben.

A házaspár az általuk vezettet L‘Oréal Shine szépségszalon fitness részlegén tartja edzéseit. A folyamatos keresés után Gabriella és Szabolcs most úgy érzi,

megtalálták a megfelelő utat,

és a munka, amelyet végeznek, mindkettőjüknek boldogságot ad. Persze a siker eléréséhez szerintük is nagy szükség van a fejlődésre és a megújulásra. A jövőben egy, a mostaninál nagyobb szalon kialakítása a cél, amely változatosabb lehetőségeket kínálhat mozogni és sportolni vágyóknak. A tervek között életmódtáborok és -tanfolyamok szervezése is szerepel. Gabriella személyes célja, hogy testnevelés tanár és élsportoló múltjára alapozva olyan cardio box edzést indítson el, amely még nincs Magyarországon.

– A felnőtteknél el kell érnünk, hogy pihenőidejük szerves részét képezze a mozgás. Amennyiben ez sikerül, akkor gyermekeik már ebben a filozófiában nőhetnek fel. Ez óriási lehetőségek előtt nyitná ki a kapukat – fogalmazzák meg céljukat.

A gyógyítás jövője nem a gyógyszergyártók és a hagyományos orvoslás kezében van. A Muladi házaspár szerint az emberek szépen lassan kezdenek rájönni arra, hogy a mozgással és a sportolással a betegségek nagy része megelőzhető.

Muladi Szabolcs 1971-ben született Veszprémben. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerzett testnevelő tanári diplomát, 2003-tól pedig a Semmelweis Egyetem testnevelési karán tanult sportmasszőrnek. Az utóbbi években a hagyományos kínai orvoslás területén fejleszti magát.

Felesége, Muladi-Piros Gabriella 1979-ben született Ajkán. Középiskolai tanulmányai után a Pécsi Tudoményegyetem természettudományi karán diplomázott. Aerobic oktatóként, preventív gerinc- és testegyensúly trénerként és sporttáplálkozási tanácsadóként dolgozik. Életüket és közös vállalkozásukat a sport köré építették.

Csepely Máté ǀ Fotó: juliushard ǀ a kreatív műhely

További képek

Szaksz Balázs