Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Igényesség kompromisszumok nélkül

Élettér
2015. szeptember 4. 20:25

Veszprém történelmi belvárosának utcaképét a mai napig az 1700-as években készült épületek uralják. Legtöbbjük mára kereskedelmi feladatot lát el, és felújítva őrzi a régi korok emlékét. Az egykor Babocsay Ferenc vicekapitány nevét viselő Szabadság téren 1774-ben épült az a többszintes kereskedőház, amely Weisz József ruhakereskedő tulajdonában állt.

1793-ban az épület szomszédságában felhúzták a Kapuváry-házat, és az építkezés során a két épületet össze is kötötték. A Kapuváry-házban működött a városháza, az ipartestület és a katolikus hitközség is. Az átalakítás után, 1886. december 1-én az épület dísztermében hívta össze Kováts Imre polgármester a város képviselőit. Ezt követően több mint száz évig működött itt a városháza és a tanácsház. A szocializmus időszakában a Szivárvány Áruháznak keresztelt épület földszintjén ruházati, cipő és úttörő bolt üzemelt.

A Szivárvány-Invest Kft. 1996-ban megvásárolta az akkorra teljesen lepusztult épületet egy kínai cégtől. Az új tulajdonosok maguk fogtak bele az épület újragondolásába. Érthető, hogy a bankok anno hitetlenül álltak a felújításhoz, azonban egy veszprémi pénzintézet vezetőit megfogta az ötlet, és – az akkori viszonyoknak megfelelően – bár magas kamatra, de adtak pénzt az épület rendbetételére.

A sokszor embert próbáló és kemény munka éveken keresztül zajlott. Pénz és kivitelezők nélkül a tulajdonosok saját kezükkel ásták a szomszédos mélygarázshoz vezető folyosót, ahová még komoly munkagépek sem fértek be. A kiásott földet vödrökben juttatták a felszínre. Egyetlen dolog foglalkoztatta őket: építészetileg, esztétikailag és szakmailag olyan dolgot alkossanak, amely méltó Veszprémhez, és

emeli a város építészeti színvonalát.

Az építkezés során végig az elődök tudását és szakmai tapasztalatát igyekeztek követni. Az álom az ezredforduló végére vált valóssággá, amikor az üzletház megnyitotta kapuit, és a kialakított helyiségekben helyi vállalkozások találtak új otthonra. A gazdasági válság éveiben számos bérlő kiköltözött. Ennek terhét a mai napig cipeli az üzletház, azonban az elmúlt időszakban a fellendülő ingatlanpiacnak köszönhetően egyre többen érdeklődnek.

A Szivárvány Üzletház folyosóin és helyiségeiben sétálva különös érzés fogja el a látogatókat. A korabeli építészeti stílus és a modern kor berendezései és megoldásai találkoznak egymással. A felújítás során minden részletre odafigyeltek, az eredeti épület minden fennmaradt elemét megpróbálták hasznosítani az építők, így az emeltre kanyargó csigalépcső korlátjai a feltárás során talált korabeli, darabokban előkerült korlátpálca mintájára készültek, a passage-on az évek során többször ráhordott vakolat alatt megbújó vöröskő ajtó- és ablakkeretek pedig a renoválás után újra eredeti fényükben tündökölnek, és láttatják a múlt és a jelen építészeti elemeinek táncát. Az épülethez tartozik egy átjáró is, amely a Szabadság teret köti össze a Belvárosi Üzletház előtti térrel. Az ivókúttal és pihenőpaddal felszerelt közlekedő jelenleg zárva van, remélhetőleg hamarosan újra megnyílik a járókelők előtt.

Az épületben minden csavarban, tartószerkezetben és illesztésben látszik

a kompromisszumoktól mentes igényesség és precizitás.

Ennek megfelelően a tulajdonosok csak olyan cégeknek vagy személyeknek adják bérbe az üresen álló irodahelyiségeket, amelyek értékelik a befektetett munkát. Inkább „fél lábon” működtetik az épületet, egészen addig, amíg olyan bérlőkkel és funkciókkal nem tudják feltöltetni, amelyek méltók az egykori kereskedőház értékeihez.

Csepely Máté ǀ Fotó: Molnár Fotó, archívum

További képek

Szaksz Balázs