Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A stílus maga az ember

Gardrób
2015. szeptember 4. 20:02

Kedves, kislányos alkat, az általa kedvelt, stílusosan egyszerű pasztellszínekbe öltözve. Mert vallja, hogy „a kevesebb, néha több”, s hogy „a stílus maga az ember”. Bagó Zsófi – aki most nyert felvételt a stílustanácsadók hazai magasiskolájába, a Werk Akadémiára – egy mai Audrey Hepburn, akit a leendő stylist nem csak megjelenésével, hanem a divathoz való hozzáállásával is megtestesít.

Vendéglátás, turisztika, közgazdaságtan, most pedig egy egészen új terület: a divat…
Eddig is szívesen adtam tanácsokat, a témában autodidakta módon képeztem magam, és mivel mindenről volt véleményem, ruhavásárlások alkalmával egyre több felkérést kaptam. A hozzám tanácsért fordulók hívták fel a figyelmemet arra, hogy esetleg komolyabban kellene a dologgal foglalkoznom. Utazásaim és ebből fakadó élményeim adták meg a fő lökést ahhoz, hogy a divatra ne csupán mint hobbira, hanem egy életen át tartó elfoglaltságra gondoljak.

Mi késztette arra, hogy az interneten közzétegye gondolatait?
Bevallom, először elhessegettem magamtól azt a kósza gondolatot, hogy egy blogon keresztül leírjam élményeimet, véleményemet a divatról, az emberekről, a világról. De később nem hagyott nyugodni, belebújt az elmémbe, idegesített, és azt suttogta: itt az ideje, váltsd valóra az álmaidat! Hát belevágtam…Tevékenységem elsősorban outfitekkel, divattal kapcsolatos élményeimmel foglalkozik majd. Ugyanakkor jelentős szerepet kap bejegyzéseim között másik hobbim, amely egyben munkám is: a gasztronómia, a vendéglátás. Írásaimmal erősíteni szeretném a hitet az úgynevezett „hétköznapi”, dolgozó nők és férfiak körében, hogy ők is – a kemény munka mellett – lehetnek stílusosak. A stílus ugyanis nem csupán az „egész nap csak magammal foglalkozom” típusú emberek kiváltsága. Fotóimon keresztül saját ruhatárammal, valamint kedvenc divattervezőimmel, márkáimmal is illusztrálom, számomra mit is jelent divatosnak, stílusosnak, igényesnek lenni. A sztorik, képek, programismertetők és élmények mellett olykor kikerül egy-egy személyes gondolat is, amely éppen akkor, abban a pillanatban foglalkoztat, minden, ami én vagyok… Elsősorban azt a pozitív életszemléletet jelenítem meg, amely engem jellemez, tetőtől-talpig meghatároz, s melynek mottója:

próbálj mosollyal a szívedben élni.

Ezt szeretném bejegyzéseimmel másoknak (nemcsak nőknek!) sugározni. Ez egyfajta iránymutatás talán a hozzám hasonló divatrajongó és divat iránt kevésbé fogékony olvasók számára, hogy ráérezzenek az öltözködés szépségére, és összeállításaim segítségével rátaláljanak saját stílusukra.

Valójában milyen út vezetett a divatig?
Édesapám étteremtulajdonos, így a továbbtanulás nem volt kérdés, a Budapesti Gazdasági Főiskola vendéglátó és szálloda szakára jelentkeztem. Közgazdászként végeztem, és rögtön a főiskola után sikerült a szakmában elhelyezkednem Balatonkenesén, így hát odaköltöztem. Pedig nem itt születtem, nem vagyok balatoni lány. Nógrád megyében, Szécsényben élnek most is a szüleim, onnan jöttem ide, teljesen egyedül. Négy évig dolgoztam szállodában, aztán úgy gondoltam, nyugalmasabb életet szeretnék, így a közgazdász diplomámat kezdtem el használni, ám rá kellett jönnöm, hogy az irodai munka nem az én világom. A szívem a vendéglátáshoz, az emberekhez húz. Akkor már egyébként is egyre nagyobb érdeklődéssel fordultam a divat felé. Sőt, előfordult az is, tudatosan úgy szerveztem a nyári szabadságomat, hogy olyan helyre menjek, ahol divat szempontjából esetleg láthatok valami újat, amit egyébként Magyarországon nem. Így jutottam el Milánóba is, és az ottani élmények bebizonyították, hogy ez a hobbi igencsak túlmutat a nőknél megfigyelhető vásárlási lázon, küldetésem van ezen a területen. A milánói életvitel, az ottani öltözködési stílus meghatározó saját stílusom kialakulásában.

Egyéb befolyásoló tényezők, szakmai példaképek?
Édesanyám – aki egyébként művésztanár-képzőművész – meghatározó példakép. Sosem elégedett meg azzal, hogy megvett egy ruhát a boltban, mindig hozzátett valamit, nekem is nagyon sokat varrt, ezeket a darabokat máig őrzöm. Emellett szívesen merítek ötleteket nagy tervezők – Calvin Klein, Marc Jacobs, Alexander Wang, Michael Kors – hordható divatot követő, ready-to-wear kollekcióiból, illetve hazai divattervezők, például Tomcsányi Dóri, Áeron ruháiból. Szakmai példaképem Schiffer Miklós és Lakatos Márk, akik azt mutatják meg, hogy nem feltétlenül muszáj híres divatdiktátorok ruhakölteményeiben pózolni, ők itthon az egyszerű street fashion nagy úttörői, s ez a vonulat engem is érdekel.

Ön mit szeretne elérni a szakmában?
Célom, melyet szeretnék megvalósítani, és valójában ezt érzem igazi küldetésemnek: az embereket kimozdítani a divattal és az azt meghatározó tervezőkkel kapcsolatos sztereotípiáikból, illetve megmutatni a hazai közönségnek, hogy Magyarországon is akadnak nagyon jó, nívós, szakmájukban kiemelkedőt alkotó, éppen feltörekvő, külföldön már elismert fiatal tervezők, akikre igenis érdemes odafigyelni. Ehhez kellenek az olyan elhivatott hozzáértők, akik hétköznapi emberként – így talán a leghitelesebben – tudják átadni egy másik hétköznapi embernek, amit az éppen aktuális divatról és az örök érvényű stílusról tudni illik és érdemes. A rövid távú cél, hogy a „Working Girl Wardrobe” elnevezésű honlapom beinduljon, jól működjön, s hogy idővel minél többen olvassák. Nagyon fontosnak tartom, hogy ne csupán a nők, hanem

a férfiak is igényeljék a jólöltözöttség érzését,

ne legyenek közömbösek a téma iránt, lépjenek ki a fehér-kék-fekete ruhák ingerszegény Bermuda-háromszögéből. Munkám legyen az a tevékenység, mely mindenkinek segít, hogy megtalálhassa önmagát, külsejét és megjelenését magabiztosan vállalhassa. A nagy álom pedig, hogy egyszer egy olyan üzletet hozzak létre, amely a saját stílusomnak megfelelő, mindezt kiegészítve egy kis vendéglátással.

Ring Júlia | Fotó: Babják Tamás

További képek

Szaksz Balázs

További cikkek

Gardrób
Egy örök túlélő: a tengerész stílus
A vitorlás szezon már április közepén beindult nemcsak a Balatonnál, de a többi nagy tavunkon is. Körülnéztünk, melyek azok a ruhadarabok, amit a kezdő és a már rutinos vitorlázóknak feltétlenül be kell szerezniük.
Gardrób
Megint csak a 80-as évek
Újra hódít a horgolt holmi és a ballonkabát, trendi lesz a magas derék, a lombzöld szín és a csíkok minden mennyiségben, konfetti smink, elnagyolt minták, festmények a ruhákon... Ilyen változatos mintaválaszték és arckence divat mellett azért sejthető, ebben az évben nem nagyon kell kiegészítők után nyúlnunk.
Gardrób
Nem plázakincsek
Éppen az úticélomnak helyet biztosító budapesti épület bejáratával szemben szálltam ki az autóból. Ajtó bezár, hátra arc és a FoodTrack Show két jeles képviselője adta felvezető útvonalon át besétáltam kíváncsiságom csütörtök esti fellegvárába Budapesten, a Divat Placc by night-ot befogadó Klauzál téri Vásárcsarnokba, ahol a mindenféle földi jó helyét lent és fent egyaránt, havonta egy este erejéig átveszi a DIVAT…
Gardrób
Sportosan arisztokratikus
Írásbeli feladataim teljesítésekor szokásommá vált, hogy összekötöm a kellemest a hasznossal. Ilyenkor – ha tehetem – előszeretettel dolgozom szabadban, nyáron például a Balaton feltöltő, megnyugtató közelségében. Így alábbi cikkemet írva (akkor még) a nyári divat „kifutójának” kellős közepén ülve nyugtázhattam: az előző lapszámban leírtakkal cseppet sem tévedtünk. Néha nem árt a visszaigazolás… Most azonban jöjjön egy kis ősz, mustráljuk meg együtt, mit kínál a divatpaletta az előttünk álló hűvösebb hónapokra.
Gardrób
Csupa retro, csupa báj
Küszöbön a punk-rock stílus újragondolása: szegecsek flitterekkel kombinálva, mi több, a sportos viselet bársonyba fogalmazva érkezik… Még mielőtt azonban nagyon előreszaladnánk, a szokásos divattrendek feszegetése előtt időzünk egy kicsit a bevállalós, nyári divatnál, és mankót nyújtunk a szokásos „nincs egy göncöm se’” jelszavú reggeli tükör előtt álldogálás mellé.