Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A világ bármely pontján otthon érezhetjük magunkat

Poggyász
2015. szeptember 4. 19:54

Ha utazásaink során a szállodánál hangulatosabb szállásra vágyunk, akkor a 190 országban jelenlévő, 1,5 milliónál is több nemzetközi ajánlatot mutató Airbnb honlapján érdemes keresgélnünk, ahol garantáltan rálelünk egy otthonos lakásra, ahol eltölthetjük szabadidőnket.

Egy-egy ország, vidék úgy ismerhető meg a legjobban, ha a helyiek közé vegyülünk. Ebben nyújt segítséget a 2008-ban életre keltett közösségi szálláshely-szolgáltató, amely a lakásukat kínálókat hozza össze a turistákkal. Nem túlzás azt állítani, hogy minden igényt kielégítő a kínálat. Akkor is megtaláljuk a számításainkat, ha csak egy kihúzható kanapét keresünk, de otthonosan berendezett lakást is bérelhetünk, a komolyabb igényekkel rendelkezők pedig akár kastélyba is költözhetnek. Egy felmérés alapján az Airbnb szállásai 30 százalékkal kedvezőbb áron érhetők el, mint a hasonló kategóriájú hagyományos szálláshelyek, így érdemes mindenképp itt kezdeni a keresést, ha utazást tervezünk.

A folyamat legnehezebb része, hogy eldöntsük, merre szeretnénk pihenni, hiszen összesen

34 000 város közül választhatunk

a nyüzsgő metropoliszoktól a világ zajától teljesen elzárt vidékekig. Amint megadjuk a kívánt területet és az időpontot, özönlenek a képes ajánlatok, amelyek között további szűrők segítségével lelhetünk rá a minden szempontból ideális helyre, így például kiválaszthatjuk azt is, hogy csak a pezsgőfürdővel rendelkező ingatlanokat listázza nekünk a honlap, vagy azokat, ahol reggelit is kínál a tulajdonos.

A pihenésre szánt helyet olykor azonnal lefoglalhatjuk, máskor üzenni kell a házigazdának, akinek további kérdéseket is feltehetünk. Döntésünket segítheti a szállásoknál található rengeteg visszajelzés, ahol a korábbi vendégek írják le tapasztalataikat. Ha ennél is több garanciára vágyunk, akkor érdemes bejelölni a szűrőnél, hogy csak a jó hírnevű házigazdákat listázza számunkra az Airbnb. A kiadókkal való kommunikáció sokkal közvetlenebb, mint például egy hotel esetében, amely fontos is, ha olyan szállást választunk, ahol egy fedél alatt töltjük az éjszakát a házigazdával.

Az Airbnb oldalán zavarba ejtően gazdag a kínálat, ami nem csak a hétköznapi utazókat vonzza az oldalra. A közelmúltban mutatta be Instagramján az énekes Mariah Carey, hogy milyen csodálatos luxus házat sikerült bérelnie a tengerparti Malibuban, de arra is lehetőségünk van, hogy ott töltsünk el néhány pihentető napot, ahol egykor Jimi Hendrix gyártotta a zenéket Hawaii-on, vagy a színész Denzel Washington korábbi otthonát is megkaphatjuk. A celebeknél maradva, bőséges a választék a Hollywood Hills-en található házakból is, ahol napi szinten összefuthatunk egy-egy sztárral.

Ha nincs konkrét elképzelésünk, csak valami különleges élményre vágyunk, akkor is segítséget kérhetünk a honlaptól, a legkeresetebb 40 szálláshely közül válogatva biztosak lehetünk benne, hogy soha nem tapasztalt érzéseket kapunk az adott helyen. Ilyen például a Rotterdamban található kockaház, ahol szinte elvarázsolva érezhetjük magunkat, ha pedig teljes nyugalomra vágyunk, akkor az izlandi kínálatok között kell keresnünk. Az Airbnb oldalán nincs lehetetlen, hiszen találhatunk szállást világítótoronyban, retró lakókocsiban,

faházban lombok között, 15. századi kastélyban, jurtában,

viktoriánus házban San Franciscóban, amszterdami lakóhajóban, vagy egy luxisjachtra is megtervezhetjük pihenésünket.

Ha sikerült megtalálni a legideálisabb helyszínt, érdemes azon is elgondolkodni, hogy ez a történet megfordítható, és mi magunk is lehetünk szállásadók.

Néhány nagyváros átlagos éjszakánkénti ára egy főre

Barcelona: 23 363 Ft
Párizs: 26 546 Ft
Sanghaj: 17 317 Ft
Peking: 14 895 Ft
London: 37 241 Ft
Rio de Janeiro: 33 752 Ft
New York: 39 118 Ft
Szingapúr: 26 932 Ft
Dubai: 45 257 Ft
Phuket: 29 938 Ft
Bali: 37 517 Ft
Sydney: 31 903 Ft
Budapest: 14 579 Ft

A cikkben említett lakások

Jimi Hendrix: https://www.airbnb.co.uk/rooms/1796816
Denzel Washington: https://www.airbnb.hu/rooms/1905111
Kockaház: https://www.airbnb.hu/rooms/817858
Izland: https://www.airbnb.co.uk/rooms/1083329
Különleges szállások: http://www.buzzfeed.com/danieldalton/amazing-airbnb-locations-in-europe#.bqBvZJQ2d

Cseh Zoltán | www.airbnb.hu

További képek

Szaksz Balázs

További cikkek

Poggyász
Megszentelt földeken
Van valami szinte szavakkal leírhatatlan abban, amikor az ember a világtörténelem bölcsőjeként ismert Jeruzsálem utcáit és köveit tapossa. Mintha a tér-idő kontinuum meghasadna, szinte egyszerre érezhetjük magunkat a kétezer évvel ezelőtti díszletek között és napjaink városában.
Poggyász
Ahol a csend lakik
Időnként test, lélek és szellem is kiszakadni vágyik a gyorsan pergő hétköznapok forgatagából. Az erdők ölelésében, tavak szomszédságában fekvő majki remeteség éppen ezt kínálja: falai közé betérve a némasági fogadalmat tett kamalduli szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéje burkolja be a látogatót.
Poggyász
Pingvinek és halfarkasok nyomában
Ha elege van a zsúfolt turistaparadicsomokból, vágyakozik az érintetlen természet varázsa után és jó a hidegtűrő képessége, mi sem egyszerűbb a választás: irány az Antarktisz!
Poggyász
A tó köré épült város
Madártávlatból lenyűgöző, emberi léptékben haladva, a vár tövében, a méltóságteljesen elnyúló Öreg-tó partján pedig igazán romantikus látványt nyújt a vizek városaként is emlegetett Tata. Tarka-barka, a lábunk alatt roppanó leveleken sétálva még különlegesebb élmény felfedezni.
Poggyász
Las Vegas: A felnőttek játszótere
Kevés olyan város van, aminek a neve hallatán ugyanaz ugrana be mindenkinek. Las Vegas ilyen. Szinonimája a végtelen játékgépek sorának, a zsetonok csörgésének és a féktelen tombolásnak. Hiba lenne azonban leragadni az éjjel-nappal nyitva tartó kaszinóknál, hiszen Vegas ennél többet is ígér.