Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Harmónia hajó, víz és szél között

Pénz-mozgás
2015. szeptember 3. 23:59

„Habár fölűl a gálya, s alúl a víznek árja, azért a víz az úr!” – talán Petőfi versének záró sorát idézve lehetne a legjobban összefoglalni Soponyai Géza sportvitorlázó, hajóépítő ars poeticáját, aki szerint a legfontosabb, hogy kellő alázattal közelítsük meg a vizet, a hajót és a szelet, mert a nyíltvízen – főként a Balatonon – pillanatok alatt bármi megtörténhet.

„Úgy harminc évvel ezelőtt, már felnőtt fejjel kóstoltam bele a vitorlázásba. Előtte hosszú éveken át szörföztem, eveztem, tehát mindig víz közelében sportoltam. Szerencsés ember vagyok, hiszen a munkám és a hobbim összekapcsolódott. Építettem ugyanis egy vitorlás hajót, aztán amikor elkészült, nem adtam el, hanem megtartottam, annyira beleszerettem ebbe a közegbe. Miután versenyző alkat vagyok, rögtön jött a versenyzés is, s onnantól pillanatok alatt életformámmá vált” – tekintett vissza a kezdetekre Soponyai Géza, többszörös magyar bajnok vitorlázó, sikeres hajóépítő.

Teljesen átszellemülve mesélt a vitorlázás szépségéről. Vallja:

a hajó az egyetlen tárgy, amelynek személyisége van.

„Hallatlanul jó érzés az állandóan változó körülmények között irányítani a hajót, amely – ha értünk hozzá – kvázi kezes bárányként viselkedik a kezünk alatt. Felemelő élmény a hajóval, a vízzel és a széllel folyamatos kapcsolatban lenni, s mindezt harmonikusan művelni. Minél nagyobb a hajó, annál népesebb a legénység is. Fantasztikus dolog hat-nyolc-tizenkét ember munkáját összehangolni. Olyan ez, mint amikor a karmester vezényel egy zenekart. Hatalmas adrenalinbomba ez, amely nélkül nehéz meglenni” – ismerte el.

Kitért a vitorlázás következő szintjére, a versenyzésre is, ahol – mint mondta – folyamatosan rakódik az emberre a versengés okozta adrenalin. „Ekkor már nemcsak az állandóan változó szélre, hanem a versenytaktikára, s az ellenfelek hajóinak mozgására is figyelni kell. A siker érdekében muszáj ismerni a hajó összes beállítását. Sokismeretlenes az egyenlet, melyet a verseny végére meg kell oldani. Olyan ez, mint egy sakkjátszma. Holtáig tanulhat az ember, mert mindig érik új meglepetések. Például az évek során megtanultam, hogy nem lehet mindig húzni, meg kell tanulni engedni is. Sokszor nehéz ezt megtenni, pedig szükségszerű, s akkor még jobban megy a hajó.”

Hozzátette: a hajózás számos dolgot rákényszerít az emberre. „A hajónak rendben kell lennie, mert bármikor előfordulhatnak feszítettebb körülmények, amikor nincs idő egy-egy alkatrészt vagy kötelet keresni. Ismerni kell a hajót, a felszerelést, a szelet, a partviszonyokat, a kikötőket.

A vitorlázás kitartásra nevel,

a fizikai megpróbáltatások eltűrésére, s nem utolsósorban az alázatra. Az eredmény érdekében mindent el kell viselni. Ha nehéz helyzetbe kerültünk, meg kell oldanunk, a Balaton közepéről ugyanis nem lehet eltűnni óránkénti 80 km-es szélben. Meg kell óvni a legénységet, saját magunkat, a hajót, hogy épségben, törés és szakadás nélkül átvészeljük a nehéz időket. A Balatonon pillanatok alatt 45–90 fokot változhat a szélirány, amit meg kell tanulni kezelni. Ha csak túrázgatunk, akkor a biztonságunk érdekében, ha pedig versenyzünk, akkor azért, hogy a magunk javára fordítsuk azt.”

Sportolói hitvallásának alapja, hogy nagy tisztelettel kell megközelíteni a vizet. Kiváltképp igaz ez a Balatonra, ahol bármikor bármi előfordulhat. Pillanatok alatt lecsaphat a szél, ami nagyon veszélyes lehet. Sajnálatosnak tartja, hogy vannak, akik ezt nem veszik észre. „Olyan ez, mint a motorozás, amely egyébként szintén közel áll a szívemhez. Kétféle motoros van: aki már esett, s aki majd esni fog. Amelyik vitorlázó még nem került »gatyaszaggató« helyzetbe, az később fog. Aki pedig nem veszi komolyan az előjeleket, figyelmeztető jelzéseket, könnyen pórul járhat.”

Adódik a kérdés: mennyire számít ma úri sportnak a vitorlázás? „Mondhatjuk, hogy az, de már nem a szó régi értelmében. Sokkal több a sport-, mint a szalonvitorlázó, akik számára ez csak amolyan úri passzió.

Szerencsére egyre többeknek elérhető a vitorlázás,

de sajnos hígul is a sport. Sok olyan ember is bekerült a vérkeringésbe, aki nem megfelelő tisztelettel közelíti meg ezt a miliőt, ők sem a vízen, sem a kikötőben nem tudnak viselkedni” – jegyezte meg.

Soponyai Géza az elmúlt évtizedekben több magyar bajnoki címet is szerzett, kétszer volt második Európa leghosszabb tókerülő regattáján, a Kékszalagon. „A Kékszalag külön mániám. Hajóépítő lévén már hét hajót építettem a verseny megnyerése érdekében. Ugyan sokszor álltam már dobogón, kétszer voltam második, de győznöm sajnos még nem sikerült. Nyertem több magyar bajnokságot, de a legbüszkébb a 2009-es szóló Balaton-kerülő versenyen aratott győzelmemre vagyok.”

Fiával, Soponyai Hunorral közösen vezetett vállalkozásának (Nautic Boat) köszönhetően számos túra- és versenytípus született meg vagy éledt újjá a Balatonon. „Munkám során több osztályt is létrehoztam. Az 50-est én élesztettem fel, s alkottam belőle osztályt. A Nautic sorozatból a legnagyobb és legjobban prosperáló osztályt hoztam létre. Ma ezek a hajók szerepelnek a legnagyobb létszámban a versenyeken, amire szintén nagyon büszke vagyok.”

Hajóvásárlás szerelemből vagy presztízsből

A balatonfűzfői Yacht Master Kft. a francia Beneteau márka magyarországi képviseletét látja el, de foglalkoznak Lagoon katamarán értékesítésével is, amelyből jelenleg kettő található a Balatonon.

A Yacht Master Kft. képviseletében Böröcz Péter az Ecoport magazinnak elmondta, hogy a francia világcég termékpalettáján találhatók olyan hajók is, amelyeket kifejezetten tavakon célszerű használni. Ezek rövid (1,4–1,6 méter közötti), ún. tavi tőkesúllyal vannak felszerelve, melyek jól igazodnak a Balaton 3,2 méteres átlagmélységéhez, s a szintén sekély (1,2 és 1,5 méteres) partszakaszokhoz. Mint megtudtuk, hasonlóan keresettek a felhúzható tőkesúlyú (0,85 m-től) hajók.

A Balatonra szánt hajók között alapvetően két fő típust – verseny-, illetve túrahajókat – különböztetünk meg. A leglényegesebb különbség a felszereltségben és a vitorla szabásában keresendő. A versenyhajókat a sportosabb vitorlázására vágyók keresik, a túrahajóknál sokkal több a kényelmi felszereltség – ilyen például az elektromos horgonycsörlő, orrsugár kormány vagy a kormánykerék.

„Három célcsoportot pozícionálunk a piacon: az egynapos, valamint a hétvégi vitorlázókat, s azokat, akik nagyobb túrákra indulnak. Közülük a hétvégi kikapcsolódásra vágyók vannak a legtöbben” – fogalmazott Böröcz Péter, aki elmondta, hogy partnereik egy része szerelemből, mások pedig presztízsből vásárolnak hajót.

Hozzátette: egy 25 láb hosszú, alapfelszereltségű új hajó ára 20 millió forintnál kezdődik. Onnantól lábanként egy millió forinttal növekszik az ár, a felső határ pedig a csillagos ég. Egy 40 lábas túrahajóért már 45 milliót kell fizetni. A legkeresettebbek egyébként a 30–40 láb közötti modellek.

Böröcz Péter a Hajóipari Vállalkozók Egyletének titkáraként úgy látja, hogy a magyar hajóépítés kissé megtorpant. Emlékeztetett a ’90-es évek végén, 2000-es évek elején tapaszalt fellendülésre, amikor a magyar hajóépítők 80–100 közötti hajót adtak el egy évben, míg ez a szám az utóbbi években 15–20 között mozgott.

Változott a hajók méretbeli megítélése is. Régen már a 30–35 lábas hajókról is úgy tartották, hogy nem valók a Balatonra, ma pedig már 45–50 lábasakat is láthatunk a magyar tengeren.

Zatkalik Dávid ǀ Fotó: Babják Tamás

További képek

Szaksz Balázs

További cikkek

Pénz-mozgás
A kitartás és a zord körülmények sportja
Hiába vághat bele szinte bárki, a hegymászás a biciklizésnél és a futásnál kezdődik. Egy tapasztalt mászót kérdeztünk arról, miért jó, és mihez kezdjen az, aki nem elégszik meg a hétvégi focizás vagy épp az edzőtermek nyújtotta kihívásokkal.
Pénz-mozgás
Csak egy kis bátorság kell hozzá
Ha nyár, akkor strand, és ha strand, akkor kajak vagy vízibicikli. Legalábbis azoknak, akik a megszokott sémákban gondolkoznak, ha valamilyen vízi kikapcsolódás után néznek. Mutatunk 2+1 vízi sportot, amely nem épp a vízben lubickolásról szól, de egy kis bátorság és tapasztalat után könnyen lehet, hogy abba sem akarjuk majd hagyni.
Pénz-mozgás
A folyamatos fejlődés a siker záloga
Szűk hét esztendővel ezelőtt összeállt Veszprémben egy futballkedvelő baráti társaság. Gondoltak egy merészet, s alapítottak egy klubot, hogy kipróbálják magukat a labdarúgás futsal szakágában. Így kezdődött az 1. Futsal Club Veszprém története, amely egyhamar belopta magát a környékbeli szurkolók szívébe. Az elmúlt hat és fél év legfontosabb állomásairól és tapasztalatairól a klub elnökével, Rajki Tamással beszélgettünk.
Pénz-mozgás
Célkeresztben a maximális kikapcsolódás
Repül a korong, ráhúzzuk a fegyver csövét, s azonnal tüzelünk – ez a sikeres lövés receptje. Ezúttal egy kevéssé ismert sportág, a koronglövészet kulisszái mögé kalauzoljuk olvasóinkat.
Pénz-mozgás
A golf mindenkié
Sokan úri murinak tartják, mások ódzkodnak tőle, míg megint mások egyenesen imádják, és nem is tudnának jobb szabadidős programot elképzelni maguknak. A golfot jellemzően tipikusan rétegsportnak tartják, és sokan alig tudnak róla valamit, de most néhány kezdőlökést adunk azoknak, akik eddig csak kacsingattak ezzel a kikapcsolódási formával.