Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Jövőbe tekintve

Útlevél
2015. szeptember 3. 21:36

A siker eléréséhez nem azt kell nézni, hogy hol vagyunk, hanem hogy merre tartunk. Körmendi György szerint a megfelelő hozzáállás mellett egy jó adag szerencsére és kurázsira is szükség van.

Jelenleg milyen céget irányít? Mivel foglalkoznak?
Tíz éve a Clementine Consulting – korábban SPSS Hungary – nevű informatikai vállalkozást vezetem, amely részben szoftverek forgalmazásával, és az ezekkel kapcsolatos tanácsadással, oktatással és fejlesztéssel foglalkozik. Adatbányászati és statisztikai elemzést is nyújtunk ügyfeleinknek, amelyeket főleg bankok, biztosítók, telekommunikációs cégek és más nagyvállalatok vesznek igénybe. Tevékenységünk túlnyomó része pillanatnyilag Magyarországhoz kötődik, de szeretnénk a nemzetközi piacra is kilépni.

Mit tekint ön sikernek?
A legtöbb nagy dolgot csapatok valósítják meg. Szerintem minden cég sikerének kulcsa főleg az emberekben, a munkatársakban és a vállalati kultúrában van. Az igazi sikernek azt tekintjük, amikor olyan egyedi dolgot sikerül létrehoznunk, amelyet nemcsak Magyarországon, de a világon sem sokan valósítottak meg. A szöveg és hanganalitika területén van egy termékünk, amelyet mi készítettünk el először magyarul, amúgy csak néhány nagy világnyelven létezik hasonló. Erre például büszkék vagyunk.

Mit kell tenni a sikerért?
Van egy képesség, amit kicsit irigylek pár embertől a környezetemben, hogy kitartóan építkezve minden nap hozzátesznek a dolgaikhoz, így egy szép napon arra ébrednek, hogy hatalmas dolgokat értek el. Aztán persze fontos a képzettség, a szociális képességek, a mentalitás. Fontosak olyan „soft-skill”-ek is, mint az empátia, és szeretek olyan világban hinni, amelyben – legalább hosszú távon – az üzleti és magánemberi etika is a siker segítője. És végül a szerencse.

A szerencse kell a sikerhez.

Sokan küzdenek ezzel. Egy jó barátom szerint az embernek ez jön az életében, és nem is olyan ritka, mint a lottóötös – akár kisebb a szerencse, akár nagyobb. A kérdés pedig az, hogy az addig felvértezett képességek és tudás alapján tud-e az ember élni a lehetőségeivel? Azt gondolom, hogy az embernek mindig adódnak lehetőségek az életében, amelyek szembejönnek, és ha nem is sikerül mindegyikkel élni, de ha meg tudja ragadni valamelyiket, akkor talán el tud érni valamit.

Honnan kapta ön ezeket az értékeket?
A családomnak nagyon sokat köszönhetek, hiszen édesanyámnak és édesapámnak nagyon fontos szerepe volt a világlátásom kialakulásában. A veszprémi Lovassyba jártam iskolába, amely akkor és most is az egyik legjobb vidéki középiskola. A legfrissebb felmérésben a budapestieken kívül egyedüliként került be a top 10-be. Szerintem ez elképesztő dolog, és nem biztos, hogy mindenki tudatában van annak, mekkora érték, hogy egy ilyen rangos iskola működik a városban. Az életemben az egyetemnél is nagyobb jelentősége volt. Sok kiváló iskola létezik ezen kívül, de a Lovassy különleges szellemiséggel rendelkezik – ez egyébként nem mindenkit érint meg. A baráti köröm egy jelentős része is öregdiák, ők például jól értik ezt. Vannak aztán olyan dolgok, amelyeket az ember később, a munkája során, kollégáitól, vagy éppen a kudarcaiból tanul meg. Az én felnőtté válásom a rendszerváltozás idejére esett, akkortájt nagyon kevesen rendelkeztek néhány, ma már nem túl ritka képességgel, például a kurázsival, a jó értelemben vett merészséggel. Pedig egy vállalkozónak – de szinte mindenkinek – fontos személyiségjegye ez a boldoguláshoz.

Mi kell ahhoz, hogy életképes legyen a cég?
Cégvezetőként nem azt kell kitalálnom, hogy ma mivel keressem a pénzt, hanem azt, hogy holnap miből fogok profitálni. A pékek vagy a temetkezési vállalkozók holnap is körülbelül ugyanazt teszik majd, de az én szakmámban minden gyorsan változik, ezért meg kell próbálni előre gondolkodni.

Ma csendes forradalom zajlik az informatikában,

hiszen minden nap jelennek meg fantasztikus új dolgok, a gépek egyre okosabbak és fejlettebbek, ami rendkívül izgalmas, de ha versenyképes akar az ember maradni, akkor mindenképpen tájékozódni, tanulni kell, mindig újragondolni magunkat. Nagyon fontos, hogy víziónk legyen arról, mit is szeretnénk csinálni. Fiatalabb koromban főleg magamat szórakoztattam ezekkel, de aztán rájöttem arra, hogy az elképzeléseim másokat, a munkatársakat is inspirálni tudják, így jó csapatként tudunk működni.

Mi a szakma szépsége?
Ahogy korábban említettem, minden nap fejlődik a szakmám. Ha elolvasom a napi híreket, mindig találok olyat, hogy megint létrehoztak valamit, ami tegnap még nem volt. A laikus embereknek ez sokszor fel sem tűnik, de sok új szolgáltatás mögött mindig valami adatokon alapuló gépi intelligens rendszer van. A szemünk előtt jönnek ki az okostelefonok szoftverei, mint például a Google asszisztense, amelyik szól, hogy előbb induljak a reptérre, mert dugó van, vagy az iPhone „Sirije”, amelyik kérdésemre megmondja, hogy holnapután Brüsszelben kell-e majd nekem esőkabát? Ez nekem nagyon izgalmas, és elképesztő. Ha ehhez hasonlókban részt tudunk venni akár egy kis magyar nyelvű fejlesztéssel, az minket büszkeséggel tölt el. Persze másfelől, ha nem vagyok elég versenyképes, elég jó, akkor gyorsan vége a dalnak, de ez ettől kemény. Ki tudta például tíz éve, hogy mi is lesz a Facebook? És nem csak az fontos, hogy kinek a legjobb a fejlesztése, hanem kinek sikeresebb az üzleti modellje. Van, aki azt mondja, ez kegyetlen, én azt mondom szép.

Szabadidejében mivel foglalkozik?
Igazából az a fajta tevékenység, amit végzek, könnyen ki tudja tölteni akár az ember éjszakáit is, ha nem figyel, de persze fontos az embernek néha kikapcsolódni. Kiterjedt baráti köröm van, akikkel elég sok programot szervezünk. Vagy ha erre nincs energiánk, akkor legalább egy nagy beszélgetés egy veszprémi kocsmában, vagy valahol a Balaton-parton. A zenélés különböző ágai régebben sokkal intenzívebben voltak jelen az életemben, mint ma, talán lesz ez még másképp. Kürtön és trombitán játszottam, sok évig a veszprémi ifjúsági fúvószenekarban is, azért hébe-hóba ma is előveszem a hangszert. Emellett különböző veszprémi kórusokban is énekeltem. Mostanában a kevés szabadidőmbe a főzés, a gasztronómia, és némi sport fér.

Körmendi György 41 éves, nős, egy 8 éves fiú apja, jelenleg Balatonalmádiban él. 1991-ben végzett a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban, majd 1996-ban az ELTE fizikus szakán. A kilencvenes évek vége óta foglalkozik adatbányászattal, adatelemzéssel. 2005-ben alapította társaival az SPSS termékek magyarországi képviseletét – amely ma Clementine Consulting néven működik –, melynek 2007 óta ügyvezetője. Munkatársaival kéttucatnyi magyar nagyvállalatnál (bankok, biztosítók, telekommunikációs cégek, kormányzati intézmények) támogatta és támogatja az ott zajló adatelemzési tevékenységet, marketinget, kockázatkezelést, csalásfelderítést. Most a cég legújabb fejlesztésére, a Clemvoice-ra a legbüszkébb, amellyel ügyfélszolgálati hanganyagot képesek leiratozni és elemezni.

Gesztesi Ákos ǀ Fotó: Babják Tamás

További képek

Szaksz Balázs

További cikkek

Útlevél
Elégedett vagyok az életemmel
Csalló Jenő derűs ember. Az ország egyik legjobb pálinkafőző mestere, de nem csak a jó pálinka titkáról tanulhatunk tőle, hanem szenvedélyről, kitartásról és hagyomány tiszteletről is. A Balatonalmádi festői környezetében megbújó Vödörvölgyi Pálinkaházban találkoztunk vele, hogy a manufaktúráról, furfangokról és örökségről beszélgessünk.
Útlevél
Küzdj keményen, higgy magadban és légy hű önmagadhoz
Folyamatosan pörög, lelkesen ténykedik. Hihetetlenül sikeres pályát épített fel, pedig csak annyit tervezett, hogy nyelvtanár lesz. De azt korán megtanulta, ha adódik egy lehetőség, azzal élni kell és keményen dolgozni. Dr. Navracsics Judittal, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánjával beszélgettünk.
Útlevél
Zsebpénzből vett bakelitektől az ibizai klubokig
Sárdi Gergely a Truesounds csapat alapító tagjaként, a veszprémi bulik záró akkordjaként Gregory S néven vált a legtöbb ember számára ismertté. Gergő több ezer álmodozó fiatal vágyát valósította meg azzal, ahogy a teleposzterezett veszprémi gyerekszobából az ibizai éjszakákig vitte zenéjét.
Útlevél
„A világháló megjelenésével is pont úgy éreznek és gondolkoznak az emberek, mint előtte.”
Talán senkinek sem ismeretlen az online világról alkotott, főleg negatív, olykor akár elutasító gondolkodásmód. Egyre többet halljuk, hogy a médiavilág beszippantja az embert, ezzel párhuzamosan a valódi értékek elvesznek, a kultúrára pedig egyre kevesebb az igény. Vajon tényleg így van? Milyen arányban beszélhetünk az információs társadalom negatív és pozitív hozadékairól? Gózon Ákosnak, az Élet és Tudomány főszerkesztőjének, rádiós kulturális szerkesztőnek, az NKA Bizottság tagjának tettük fel ezeket a kérdéseket.
Útlevél
Veszprém világhírű építészt vetett be az EKF-versenyben
Jan Gehl jött, látott, tartott egy fantasztikus előadást, felfedező körútra indult a királynék városában, hogy csapatával minél hasznosabb tanácsokkal szolgálhasson a jövő Veszprémjével kapcsolatban, majd exkluzív interjút adott lapunknak.