Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Energia a Napból

Leltár
2015. szeptember 3. 21:30

Naperőmű beruházásokkal foglalkozó cég hazai ügyvezetője, galériatulajdonos, vállalkozó szellemű villamosmérnök, aki szakmai sikerei mellett legfontosabb eredményének a családot vallja. S hogy a mindennapi munkájában stratégaként gondolkodó Horváth Balázs valóban jó ízléssel megáldott, igazi képzőművészet-pártoló üzletember, mi sem bizonyítja jobban, mint a veszprémi telephely, ahol dolgozik: minimál stílusban üvegajtókkal kombinált, barna fával kiegészített üde zöld falak, rajtuk hazai képzőművész nagyméretű alkotásai. Kiváló atmoszféra egy fenntarthatóságot képviselő cég munkájához.

Úgy tudom, több lábon áll a vállalkozása. Valójában mivel foglalkozik, és miként fogott bele a napelemes üzletág elindításába?
Az esernyő maga – az alatta lévő kisebb vállalkozások fölött – a CoreComm SI, amely elsősorban kereskedő cég, a Socomec magyarországi képviselete, ahol generátorok és szünetmentes tápegységek forgalmazásával foglalkozunk. A szünetmentes tápegységeket gyártó cégek általában solarinvertereket (napenergia átalakítókat) is gyártanak, így kerültünk kapcsolatba a megújuló energiaforrások közül a napenergiával. Az invertereket nagyon sokáig csak forgalmaztuk, aztán négy-öt évvel ezelőtt úgy ítéltük meg, jó lenne saját beruházásként létrehozni ilyen parkokat. Villamosipari cégként meghatározó olyan telephelyen dolgozni, ahol helyben tudjuk reprezentálni azt, amivel kereskedünk. Ez referenciaként és arculatként is nagyon jól működik, hiszen egy-egy tárgyalás alkalmával a szakmai háttér mellett helyben mutathatjuk be Magyarország legnagyobb energiatermelő központját. Ez így – lássuk be – nagyon jól néz ki, és persze sokat segít a cégekkel történő tárgyalások alkalmával. Elkezdtünk tehát a forgalmazás mellett beruházóként is működni. Két projektre vonatkozóan végigjártuk az engedélyeztetési folyamatokat, így jöhetett létre a veszprémi és a gannai telepünk. Ezekre külön cégeket is alapítottunk, amelyeknek természetesen a CoreComm SI a tulajdonosa. S hogy miért pont Veszprémben és Gannán? Egész egyszerűen, mert ott volt területünk.

Mi volt a projektek célja?
A két beruházás megvalósulásával úttörőként megjelenve szerettünk volna a térség innovatív arculatához is segítséget nyújtani. A fotovoltaikus solar panelek (napelemek) alkalmazásával oly módon kívántuk hasznosítani a napenergiát, hogy nem közvetlen felhasználásra, hanem hálózatra termelünk. A két pályázat összesen közel 400 millió forintos támogatást kapott. Mindkét telephelyünkön 1989 db, egyenként 250 Watt-os napelem hozza a tőle elvárt teljesítményt.

Magyarországon jelen pillanatban ennél nagyobb park nincs is.

A CoreComm SI Kft. 2001-óta működő cég, harminc dolgozóval, budapesti és veszprémi irodával, 2014. évi bevétele 1,3 milliárd forint volt. Az eredmények beszédesek… Hogyan lehetett mindezt elérni, majd fenntartani, jól és okosan működtetni?
Jól funkcionáló munkahelyi struktúrával, munkaszervezéssel. A cég mindennapi dolgait a kollégák viszik, nagyon ritkán szólok bele a napi ügyekbe, igazából a nagyobb, beruházás jellegű feladatokat koordinálom, melyek a mindennapi tevékenységben nem jelentkeznek, a többieket nem terhelik. Személyi állományunk szakmailag jól felkészült, lelkiismeretes, fiatalos, ennek ellenére tapasztalt, amely biztos háttér ahhoz, hogy nyugodtan álmodozzam, és megpróbáljak nagyobb projekteket összerakni. Ha valaki jó emberekkel veszi körül magát, el lehet jutni ilyen szintre. Tervek persze vannak. Jelenleg is több mint tíz erőmű-engedéllyel rendelkezünk, melyekkel a pályázati támogatási rendszer újra aktívvá válását várjuk…

A jövőbeni tervek e pályázatokhoz kapcsolódnak?
A tíz jogerős engedélyünk már megvan, ezek célpontjai az országban eléggé szétszórtan találhatók, túlnyomó többségük a dunántúli területeket érinti, három található Veszprém megyében, a többi Győr–Moson–Sopronban és Baranyában…, de egyelőre többet ezekről nem szeretnék elárulni.

Horváth Balázs
1973-ban született Veszprémben
1991-ben érettségizett a Lovassy László Gimnáziumban
1994-ben villamos üzemmérnöki diplomát szerzett a Pannon Egyetemen
Fontosabb munkahelyek:
1996-ig Lucent Technologies Kft., Budapest, rendszermérnök
1996–2001 Sprint Co. USA – Bosznia-Hercegovina, SFOR, project manager
2001-től CoreComm SI Kft. ügyvezető
Hobbi: sport, elsősorban kerékpározás, futás
Legfontosabb eredmény: feleség és 3 gyermek

Ring Júlia ǀ Fotó: Babják Tamás

További képek

Szaksz Balázs

További cikkek

Leltár
Őszintén a lényeget
A granolákat és müzliket gyártó Hester’s Life egy éve indult Veszprémben, ami alatt begyűjtöttek két fontos díjat, és rátaláltak egy akkora fogyasztói rétegre, amelyről nem is tudták, hogy létezik. A tulajdonosokat, Porkoláb Esztert és Kráml Dávidot kérdeztük.
Leltár
Hagyományokhoz hűen
A fennállásának 150. évfordulóját tavaly ünneplő Balatonfüredi Yacht Club az ország második legrégebbi sportegyesülete. Tevékenységi köre a sportágban a legszélesebb ma Magyarországon. Sikerük egyik kulcsa az, hogy 1867 óta ragaszkodnak az alapításkor megfogalmazott elvekhez.
Leltár
A munkahelyi örömteliség fejleszthető
Mihelyst egy ügyvezető felismeri, hogy nem a külső folyamatokra, hanem embereire kell helyeznie a hangsúlyt, a termelékenység-növekedés mellett a bevételnövekedés magától jelenik meg. A pénz hasznos, viszont ha értelmet és lényegiséget is adunk a munkánknak, hosszabb távon biztosítható a vállalkozás örömteli jövője. Ehhez azonban nyitottságra is szükség van – mondja a nemzetközi trénercég, a Happiness Consulting magyarországi ügyvezetője, Fodor Szilárd, akivel a felelősségvállalásról és a munka öröméről beszélgettünk.
Leltár
Fokozatosan építkezni
Mérnök-informatikusként végzett, majd az autóiparban helyezkedett el, megjárta fél Európát, majd otthagyta jól fizető állását, mert rájött: a sajtkészítés az igazi álma. Az Erdélyből áttelepült Ivácson Attilával, a veszprémi Ivácson Kistermelői Gazdaság őstermelőjével beszélgettünk a 6 éves vállalkozásáról, a konkurenciáról és a sajtfogyasztás kultúrájáról.
Leltár
PROFI SZEMLÉLET NÉLKÜL NEM MEGY
2001. óta vannak jelen a honi rap szcénában, hat nagylemez, számos közreműködés, évi száz feletti fellépés jelzi az útjukat. A veszprémi zenekarok közül az egyik legsikeresebbek. Profik, nemcsak úgy tekintenek a zenélésre, mint kreatív tevékenységre, hanem mint vállalkozásra is. A Hősök duóval, Baranyai ’Eckü’ Dániellel és Ozsváth ’Mentha’ Gergellyel beszélgettünk.