Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Kitolni a határokat

Ecoklub
2015. szeptember 3. 21:12

Ingatlanfejlesztés, kazánfűtés, üzleti menedzsment, maratoni futás, atlanti-óceáni vitorlázás, épületgépészet, Ironman, külügyi szakértő, bungee jumping, triatlonedző – egymástól távol álló szakmák, tevékenységek. Mi köti össze őket? Pekli Márton személye, akivel többek között az üzleti élet sajátosságairól, a tanulás fontosságáról és önmagunk határainak megtapasztalásáról beszélgettünk.

Nagyon sok ember ismeri Önt Veszprémben, de alig tudja valaki, hogy mivel is foglalkozik. Ön is így érzi ezt?
Biztosan így van. Nem szeretek sokat a középpontban lenni, nem tartom magam exhibicionista embernek, inkább azt gondolom: ha valamit akarsz, tedd meg, de nem muszáj propagálni. Meglátásom szerint élni kell az életet, és nem a kirakatba kitenni – persze most teszünk egy kivételt.

A Lovassy László Gimnáziumban érettségizett. Hogyan alakult az élete, és milyen végzettségeket szerzett?
Elég kalandos életúttal rendelkezem. Ha valaki megkérdezi, hogy mi volt mondjuk életemben a két szélsőségesebb helyzet, akkor az egyik az, amikor tarkóra tett kézzel feküdtem a hóban, és a hátamon térdeltek géppisztollyal, valamint megtörtént, hogy Erdős André ENSZ nagykövettel New Yorkban villásreggeliztem egy felhőkarcoló tetején lévő bárban. Hát elég messze van a két dolog egymástól. A Lovassyban 1987-ben érettségiztem. Mindig is kilógtam egy kicsit a sorból, adódtak gondjaim a másként gondolkodásom miatt. Belsőépítész szerettem volna lenni – de aztán a család és a tanárok is azt sugallták, hogy inkább a gépészmérnöki szakmát válasszam. A Műegyetemen összerúgtam a port a felvételi bizottsággal, egy ponttal lemaradtam, így aztán a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán végeztem épületgépész szakon, de nekem egy kicsit száraz volt mindaz, amit ott tanultam. Becsülettel elvégeztem az iskolát, de nem nőttek szárnyaim az ott töltött évek alatt. Az ösztöndíjamból, nyelvvizsga pótlékokból és munkából tartottam fent magam. Aztán összeismerkedtem egy lánnyal, és megszületett első gyerekem. Be akartak hívni katonának, de a családról gondoskodnom kellett, így elmentem GYES-re, úgy, hogy mellette még nappal tanultam ezt-azt, délután a babával voltam, este és éjszaka pedig egy éjszakai szórakozóhelyen dolgoztam. Akkor alapítottam első cégemet. Beiratkoztam a Közgázra, de akkor már külkereskedtem, azaz a kapitalista modell szerint dolgoztam, a tanárok pedig még a régi, szocialista modellt oktatták. Ebből annyi vita fakadt, hogy végül otthagytam az iskolát. Visszaköltöztünk Veszprémbe, és itt végeztem el a Külker középfokú képzését. Ezután felvettek a jogra, jártam fél évet a Pázmányra, de ott rájöttem, hogy nem akarok jogász lenni. Később kétszer tanultam ösztöndíjjal Angliában, egyszer Ausztriában és az USÁ-ban. A vállalkozások mellett a Balatoni Kamara titkára lettem, de a kötöttségek nem passzoltak hozzám. Később a Kanadai Gazdasági Kamara munkájába kapcsolódtam be. Adódott egy pályázati lehetőség, kimentem Kanadába tanulni, és az Acadia University Kanada üzleti menedzsment szakán végeztem. A kanadai kitérő után kezdtem el az export-import tevékenység mellett ingatlanokkal foglalkozni. Ám szerettem volna még tanulni, így elvégeztem a Corvinus Közgazdaságtudományi Egyetemen a nemzetközi gazdasági kapcsolatok fakultását, és 1998-ban itt szereztem okleveles külügyi szakértői diplomát.

Csupán ennyi „szakmája” van?
Nem. Kazánfűtő is vagyok, levizsgáztam vadászatból (bár soha nem vadásztam), fegyverismeretből, majdnem az összes járműre megvan a jogosítványom, és még akad néhány…

A tanulás miért fontos ennyire az Ön számára?
Ha az ember nem tanul, nagyon sok élménytől megfosztja magát. Ha valaki nem tud úszni, akkor nem megy bele a Balatonba, nem ismeri meg, milyen csodálatos a búvárkodás, nem mer vitorlázni, mert fél az ismeretlentől. Az életben minden így működik:

ha tudsz „úszni”, akkor sok mindent megtapasztalsz,

ha nem tudsz, akkor félsz tőle, és nem csinálod. Ha viszont nem csinálod, akkor nem élsz.

Miért a kereskedést választotta a diplomáciai vonal helyett?
Felmerült bennem, hogy szívesen dolgoznék a külügy területén, de nem akartam például Bulgáriába vagy Romániába kerülni – hátszelem pedig nem volt. A kamara révén elég jó kapcsolatot sikerült kialakítanom a kanadai külüggyel, de az a munka végül családi dolgok miatt nem jöhetett szóba.

Tehát maradt a kereskedelem. Mi volt az első cége?
A Pollackon ajánlottak tanársegédi állást, de olyan kevés fizetésért, hogy nem tudtam volna a családomat fenntartani. Ezért aztán belevágtam a kereskedelembe, és használt autókat hoztam be nyugatról. Később béreltem egy szervizt is. Ez volt az indulás.

Jelenleg ingatlanfejlesztéssel foglalkozik. Valójában mit takar ez a tevékenység?
Kereskedelmi, ipari ingatlanok fejlesztésével, szakértésével, közvetítésével foglalkozom. Az ingatlanközvetítés esetünkben nem abból áll, hogy az eladót és a vevőt összehozzuk. Feladatunk abban nyilvánul meg, hogy a vevő számára megfelelő területet keresünk, és azon a területen elvégezzük azokat a fejlesztéseket, amelyek révén az ingatlan alkalmas lesz a vállalkozás „befogadására”. Magyarországon minden település rendelkezik településfejlesztési tervvel, amely tartalmazza különböző ingatlanok besorolását. Adott esetben az adás-vétel tárgyát képező területet más kategóriába kell soroltatni, ezt egyeztetni kell a város vezetésével, a főépítésszel, s amikor megtörténik az átsorolás, akkor következhet a közműkontingensek beállítása és a konkrét tervezés. Az ingatlannak makulátlannak kell lennie, és mindent elő kell készteni – ezt pedig mi tesszük meg. Tevékenységünk során naprakésznek és konstruktívnak kell lennünk a mindennapokban – gondolok is a plázastopra vagy az új földtörvényre. Nagyon gyorsan és hatékonyan muszáj reagálnunk a változásokra.

Ehhez hatalmas szakmai kapcsolatrendszer és összehangolt munka szükséges. Valójában Ön koordináló szerepet tölt be?
Naprakésznek kell lennem a jogszabályokból és műszaki megoldásokból. Természetesen sok szakemberrel működünk együtt – de át kell látnom a munkafolyamatokat, és a különböző szakmák tevékenységét is. Két ember dolgozik velem állandóan, valamint két cégtársam van, és emellett projektszinten számos munkatársat vonunk be a feladatok elvégzésébe.

Jelenleg hány céget működtet, mennyi vállalkozásban vesz részt?
Három cég köthető hozzám, és emellett hat vállalkozás működtetésében veszek részt.

Ha valaki ingatlanfejlesztés ügyében Önt akarja megkeresni, hogyan találja meg?
Például fordulhat a Hold-Ing 13 Kft.-hez – megtalálhatja az interneten is –, de inkább a telefonszámom a fontos, amely a kezdetek óta ugyanaz. Aki akar, azon elér. Meglátásom szerint nem a cég a fontos, az csupán egy struktúra – a mögötte lévő ember és annak a személyisége, alapvető emberi étékei, a világlátása a meghatározó: a tisztesség, a lojalitás, a becsületesség.

Mi az érdekes, izgalmas ebben a munkában?
Döntő többségben olyan ingatlanok keverednek hozzánk, amelyek fejlesztése, értékesítése nehézségekbe ütközik. Nos, engem

a nehezen megoldható helyzetek motiválnak

– azaz maga a problémamegoldás. S hogy miért éppen ingatlan? Kereskedhetnék autóval vagy tehenekkel is, de ez valószínűleg a családi vonalból jött – nagyapám valamikor a földhivatal egyik ágának vezetője volt. Az üzleti dolgoknak nem az a lényege, hogy pénzt keressél, hanem oldd meg a feladatot, és ha jól megoldottad, akkor pénzt keresel vele. Kollégáimnak azt szoktam mondani, hogy pénzt majd keresünk, a piac tolerálja a munkát – ha nem tolerálja, akkor rossz helyen vagyunk. Ne azért dolgozzunk, mert pénz kell, hanem azért, mert ezzel hozzáadott értéket tudunk produkálni, és ha ennek a megrendelő örül, akkor jó szívvel fog fizetni.

Milyen mentalitás szükségeltetik ahhoz a munkához, amit végez?
Nagyfokú elszántság, állandó önképzés, naprakészség, pontosság, korrektség, megbízhatóság. Ha valamire azt mondom, hogy úgy van, akkor annak igaznak kell lennie, és ha valami nem jön össze, akkor áldozatot kell vállalni. Törekedni kell arra, hogy mindig 120–150 százalékkal működjenek a dolgok, a 100 százalék nem elég. Hogyan is érzékeltessem? Például ha behajtasz motorral egy kereszteződésbe, amelyben neked van elsőbbséged, akkor is jöhet egy furgon, és elcsaphat – csak mert valami miatt nem adta meg az elsőbbséget. Tehát 100 százalék helyett 120 százalékkal kell figyelned. Az ingatlanfejlesztés nem ennyire veszélyes „szakma”, de ekörül is elég nagy a káosz, folyamatosan változnak a jogszabályok, és nem engedhetem meg azt, hogy mások esetleges baklövése miatt például olyan munka kerüljön ki a kezemből, amely hibás.

A 120 százalék nem csak a precizitásra, hanem a problémamegoldásra is vonatkozik?
Kaptunk egy kimért időt. Az életet éppen ezért olyan dolgokkal kell kitölteni, amelynek értelme van, és fölfelé visz. Ha az ember határozott szándékkal rendelkezik, hogy mit szeretne csinálni, fölösleges azzal az időt pazarolni, hogy műproblémákat gyárt, és azon rágódik. Ha adott egy megoldandó feladat, és többféle megoldása létezik, akkor gyorsan és hatékonyan kell dönteni.

Rendkívül racionális embernek tűnik, ám úgy tudom, az életének létezik egy másik szegmense is.
Életem úgy alakult, hogy elvégeztem a Transzperszonális Pszichológia és Légzés Intézet képzését. Nagyon sok betegség lelki eredetű, ám csak akkor leli meg az ember azokat a blokkokat, amelyek a tüneteket okozzák, ha behatol a tudatalattijába. Beléphet úgy is, ha például bedrogozik – én drogokat soha nem próbáltam –, de légzéssel, izomhúzással is meg tudja tenni ezt egy abban jártas ember. Az intézetben megtanultam azokat a technikákat, amelyek segítségével az ember el tud jutni a saját tudatalattijába. Ezután segítettem és ritkán segítek egyes embereknek, hogy ezt átélhessék. A módosult tudatállapotot ősidők óta keresi és használja az ember, de nagyon nem mindegy, miként jut el oda.

Létezik olyan hobbi, amelyik igazán magával ragadta?
Az utazás, a vitorlázás, az „extrém” sport. Elvégeztem a Magyar Yacht Akadémiát, ott szereztem tengeri hajós képesítést, majd yacht master lettem. Nincs saját vitorlásom, de ősszel általában csatlakozom olyan csapatokhoz, amelyek a Földközi-tengerről egy-egy charter hajót átvisznek az Atlanti-óceán túlfelére. Párszor már végignyargaltunk a Földközi-tengeren, ez külső szemlélőnek romantikus történetnek tűnik – napfény, bikinis lányok stb. –, de amikor 5–6 méteres hullámokkal küzdünk éjszaka a viharban, az megint más. Ezért pénzt nem kapok, viszont rengeteg mást: vitorlázhatok, és megtanulhattam a kölcsönös felelősség-vállalás egy sajátos formáját.

Amikor én kormányzok, a többi emberért vállalok felelősséget,

amikor én alszom, tudom, hogy valaki ott áll a hídon, és úgy végzi a munkáját, hogy nekem ne legyen bajom. Tavaly átvitorláztuk az Atlanti-óceánt. Meg akartam tapasztalni, hogy több ezer kilométerre a környéken nincs semmi, csak víz, hogy tisztelni kell az életet, a természetet.

Utazás?
Az első gyerek születése után pénzem és lehetőségem sem volt az utazásra. Később mégis úgy alakult, hogy az egész világot körbejártam, eljutottam Angolába, Irakba, Új-Zélandra, az USÁ-ba, Ausztráliába, Izlandra, Kanadába, Izraelbe, Kambodzsába… – de mindig egy kis hátizsákkal, hogy megtapasztalhassam a valós helyi életet.

„Extrém” sport?
Minden, ami belefér. Kíváncsi voltam, milyen kiugrani repülőgépből ejtőernyővel, bungee jumpingolni, búvárkodni. Úsztam cápákkal, mantarájákkal, átúsztam párszor a Balatont, futottam 15 maratont, háromszor végigcsináltam az ultra távú triatlon versenyt, az Ironmant. Érdekes megtapasztalni, hogy milyen, amikor olyan fáradt vagy már, hogy nem vagy észnél, de még valami hajt előre.

Ezekre mi inspirálja? A kíváncsiság vagy saját maga határainak a megtapasztalása?
Mindkettő. Alapvető kérdés, hogy valójában mi fontos az embernek. Nagyon sokszor elhitetjük magunkkal, hogy az anyagi valóság, pedig nem az. Szerintem a bölcsektől kell sokat olvasni, azok az alapérvényű igazságok. Itt elsősorban a görögökre és az öt világvallás alapműveire gondolok. Meg lehet bocsátani másoknak, ám amikor magaddal kell szembenézni, az elég érdekes dolog. De arra is alkalmat és lehetőséget kell keríteni. Kétszer végigjártam a Caminót. Hát néha ömlött a könnyem, amikor arra gondoltam, hogy kiket bántottam meg akarva, akaratlan. A mai kor emberének nagyon kevés lehetősége marad arra, hogy befelé menjen, és ez aztán meg is nyilvánul mindenben – vagy betegségekben, vagy valami mással kompenzálunk, és felborul az egyensúly. Az előbb felsorolt dolgok nekem egyfajta „befele menések”.

Nagyon sok helyen járt külföldön. Ezek az utak szakmailag és világszemléletben mit adtak Önnek?
Mindenhonnan hozza magával az ember a tapasztalatokat. A legfontosabb a tolerancia, és az, hogy mielőtt valamiről véleményt mondasz, meg kell érteni, hogy az miért is történik. Meg kell érteni a másik kultúráját. Ahhoz, hogy az ember egy vitás kérdést le tudjon kezelni, szükséges érteni a rendszer működését, és ennek tudatában megtalálni a megoldást. A cégcsoportunk azért működött normálisan a vérzivataros időkben is, mert soha nem adtuk el magunkat, és a cél a célba érkezés volt – bármerről is fújt a szél.

Nehéz ember, mindig kimondja azt, amit gondol?
Azt mondják, nehéz ember vagyok, de nekem a legnehezebb magammal élni. Meghallgatom mindenki véleményét, de akad olyan szituáció, hogy fölállok az asztaltól, és inkább eljövök. Véleményem szerint a becsület alapérték, amely nem megvehető. Az összes többi kérdés az üzleti életben másodlagos.

Emellett azt érzem, változik a világ.

Az üzleti életben úgy kell működni, hogy három-négy piros hetes mindig legyen a zsebedben. Régen százból három esetben fordulhatott az elő, hogy valamit leegyeztettünk az ügyféllel, és ő akár másnap nemet mondott a megállapodásra. Manapság ez a helyzet egyre jellemzőbb – az üzleti morál és etika kezd darabjaira hullani. Most már nem négy piros hetest hordok a zsebemben, de néha az sem elég.

A társadalmi felelősségvállalás jellemző Önre? Ad vissza abból, amit kap?
Igen, de nem propagáljuk soha. Célzottan olyan kezdeményezéseket támogatunk, amelyeket személyesen ismerek, és tevékenységük középpontjában a gyermekek segítése, nevelése áll.

Ezt a sok-sok munkát ki tolerálja?
Nem sokan – szerintem nem is lehet. Ennek ellenére sokat vannak velem a gyerekeim, igyekszem őket tanítani, és annyi szeretet adni nekik, amennyit csak bírok. Gyakran jönnek velem, amikor utazom, de csöves módon megyünk mindig – a lényeg az, hogy ismerjék meg a helyet, ahova eljutunk, beszélgessenek helyi emberekkel, gyűjtsenek tapasztalatot.

Miért Veszprém?
Zircen születtem, aztán a gyerekkorom itt, Veszprémben telt, utána erre-arra a világban, de csak ezen a környéken bírok élni, mert a vízre szükségem van, és hát itt él az összes barátom és tágabb családom is… Jelenleg Balatonalmádiban lakom, de Veszprém az életterem.

Sokan vágynak a sorsuk változására, de nem mernek cselekedni. Ön hogyan látja ezt a kérdést?
Azoknak az embereknek, akik nem mernek lépni, de érzik, hogy valami nem jól működik bennük, azt tanácsolom, hogy vegyenek egy nagy levegőt, és változtassanak, mert ha nem lépnek, abból biztosan nem lesz eredmény. Ha valaki belevág valamibe, akkor az hozhat jót és rosszat is,

de a rosszat lehet még korrigálni, a semmit viszont nem.

Annak, aki nem ebben a szférában tevékenykedik, visszatetszőek lehetek a külsőségek – de a vállalkozósdi sztorit nem ezek határozzák meg, hanem az, hogy az ember azt csinálja, amit szeretne, és ezért először, aztán másodszor, és mindannyiszor áldozatot kell hozni. Ha jól csinálod, és a sors is úgy akarja – működik majd. Az „Élet” sokszor próbára tesz, de nem szabad feladni. Magadért sem, és másokért sem. Nekem sem lineárisan működött az életem, többször kerültem kilátástalannak tűnő helyzetbe, de ha a megoldásért mindent megtesz az ember, akkor – nem biztos, hogy sérülésmentesen, de – előbb-utóbb kikerül a csatatérről. Szerintem ez a habitus mindenkiben megvan, csak el kell dönteni, hogy akarja-e, vagy sem. Nyitottnak, toleránsnak, elszántnak kell lenni, és alázattal kezelni a helyzeteket. Persze nem kell mindenkinek a Marsra menni. Nem biztos, hogy nagy dolgokat kell tenni, elég, ha eléri vagy kitolja a saját határait, és annyira lép ki a komfortzónájából, hogy még nem fog belehalni.

És miért jó, ha valaki átlépi, kitolja a határait?
Mert átlép egy másik dimenzióba, és szélesedik a látóköre. Ha egy dolognál, szakmánál – például gépészet – maradtam volna, azt gondolom, azon a területen talán profi lennék, de számomra az a pálya bizonyára szűk lett volna. Nem sajnálom, hogy ennyire zilált volt az sorsom, mert megtapasztaltam olyan dolgokat, amelyeket normál körülmények között nem éltem volna át.

Pekli Márton
Kereskedelmi, ipari ingatlanok fejlesztése, adásvétele, tanácsadás

Iskolák, végzettségek:
Lovassy László Gimnázium
Pollack Mihály Műszaki Főiskola: épületgépész mérnöki diploma
Acadia University Kanada: üzleti menedzsment
Corvinus BIGIS: külügyi szakértői diploma
Transzperszonális Pszichológia és Légzés Intézet

Ösztöndíjak: Anglia, Ausztria, USA, Kanada
Nyelv: angol, német, orosz
Egyéb: 15 Maraton, 3 Ironman, Camino, Atlanti-óceán átvitorlázás… és ami belefér. A „Világ”.
Négy gyerkőc: Borcsa, Marci, Ábel, Áron

Szaksz Balázs ǀ Fotó: juliushard ǀ a kreatív műhely

További képek

Szaksz Balázs

További cikkek

Ecoklub
Érezni és érteni a közönséget
Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója a fővárosi és vidéki színházi közegben is szerzett már tapasztalatokat. Ezek különbségeiről, a kultúra menedzsmentjéről és a veszprémi közönségről is beszélgettünk, valamint arról a bizonyos küszöbről, amit átlépve megszűnik a félelem az emberben.
Ecoklub
Egyházi vezető, világi kihívásokkal
A római pápa veszprémi helytartójaként az a feladata, hogy jó pásztorként egyben tartsa a keresztényeket, miközben a rábízott főegyházmegye egy több milliárd forintos fejlesztés küszöbén áll. Lelki vezetői és csúcsmenedzseri képességekre is egyszerre van szüksége a jelenlegi veszprémi főpásztornak. Udvardy Györggyel, a Veszprémi Főegyházmegye érsekével beszélgettünk a társadalmi folyamatokról, a legégetőbb feladatokról és az egyházi, valamint világi vezetők különbségéről és hasonlóságáról.
Ecoklub
MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT
Az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa, a Brain Prize díjazottja, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Hosszan tartana felsorolni dr. Freund Tamás érdemeit, de anélkül is kijelenthetjük: az egyik legmeghatározóbb hazai tudós. Talán azért is, mert a mai napig nem csillapodott a tudomány iránti szeretete, és ezt másoknak is igyekszik átadni, de ugyanennyire fontosnak tartja felhívni a figyelmet a művészet, a léleknemesítő tevékenységek fontosságára is. Zenéről, a felfedezés öröméről, a tudomány becsületéről és hitről beszélgettünk vele.
Ecoklub
Mentalistaként harcolni a győzelemért
Legenda övezi Veszprémben, pedig karrierje nagy részét Spanyolországban töltötte. Sterbik Árpád, a Telekom Veszprém kapusa idén januárban jelentette be visszavonulását a profi sporttól, de a kézilabdától nem tudott elszakadni. Borászatról, családról, csapattársakról és szurkolókról, valamint egy éjszakai telefonhívásról is beszélgettünk, aminek egyik legnagyobb sikerét köszönheti.
Ecoklub
A beteg üdve a legfőbb törvény
Alig negyed évet tölthetett azzal, hogy a megyei kórháznak megszabja az új irányát, máris szembe kellett néznie egy XXI. századi világjárvány kihívásaival. Idegenként érkezett fél éve Veszprémbe, mára viszont a közösség megbecsült tagja. A Csolnoky Ferenc Kórház jelenéről és jövőjéről, valamint az ideális magyar kórház ismérveiről és a jó vezető tulajdonságairól is beszélgettünk dr. Lippai Norberttel, a megyei kórház főigazgatójával.