Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Művész és polgár – Cholnoky Viktor

Múltbanéző
2015. szeptember 3. 21:05

„Viktor nappal is úgy ment az utcán, mintha egy mélyhegedű zenéjére hallgatna, amelyet csak ő hall” – írja Krúdy Gyula Cholnoky Viktorról egyik visszaemlékezésében. Lelki szemeim előtt látom vékony, dülöngélő alakját, amint a redakcióból (szerkesztőségből) hajnalban az egyik még nyitva tartó pesti kocsma felé igyekszik, fejében újabb misztikus, fantasztikus témákkal, öltetekkel, lelkében szecessziós borongással. De ki is volt ez a bohém és mégis precíz, magányos és mégis kedves és kedvelt író, szerkesztő? Honnan indult, és mit hagyott maga után 44 év földi létet követően?

Cholnoky Viktor Veszprémben született 1868-ban, édesapja – Cholnoky László – főügyészként tevékenykedett a városban. Két testvére volt: Cholnoky László író és Cholnoky Jenő földrajztudós. A Szent Anna téri (mai Padányi) iskolában járta az elemit, majd a piaristáknál érettségizett, ezek után Győrben és Budapesten tanult jogot. Valódi bohémként a győri jogakadémiai beíratásra kapott pénzt elmulatta – így került Pestre, ahol nagynénjénél lakott. Tanulmányai befejezése után hazaköltözött Veszprémbe, ahol apjánál kezdett dolgozni, majd 1894-ben felkérték a Veszprémi Hírlap szerkesztőjének… És innen indul a „tipikus”, és mégis különleges századfordulós újságírói életút.

Négy évig vitte a Veszprémi Hírlapot, ekkor politikai okok miatt leváltották (túlságosan szabadelvű nézeteket vallott), de nem csüggedt, és elindította a Balatoni Hírlapot, amely azonban a kisvárosi közegben ellehetetlenült. 1901-ben költözött, menekült Budapestre, előbb több újságnak is írt, majd a Pesti Napló korrektora, később segédszerkesztője lett. Karrierje akkor teljesedett ki, amikor a kor legendás szerkesztője, Kiss József mellett szerkesztette a Nyugat elődjeként számon tartott A Hét című újságot. Ez az időszak (1904–1912) hozta meg számára a sikert: számos lapban publikált – köztük a Nyugatban is –, szerkesztőként tevékenyen részt vett A Hét szellemiségének alakításában, és több novelláskötete is megjelent.

Kora egyik legkiválóbb (és emellett elismert) publicistája és novellistája volt,

hatalmas fantáziájához precizitás, kivételes műveltség és elképesztő munkabírás társult. Öccse, Cholnoky László írta róla, hogy tudásvágya határtalan volt, türelme viszont semmi. Az élet minden pillanata lehetőséget adott számára az információszerzésre: legyen az egy beszélgetés, újság- vagy könyvolvasás. Rendkívül széles ismereteit kiegészítette fékezhetetlen képzelete látomásaival, s mindezt példás stilisztikai műgonddal formálta irodalmi alkotássá, avagy publicisztikává. Bohém alakja Budapest – és azon belül Ferencváros – elmaradhatatlan részévé vált. Önmaga „cikázásnak” hívta azt, amikor egyik kocsmából a másikba járt – viszont kortársai szerint „sohasem volt józan, de sohasem volt részeg”. Mondhatni kettős életet élt: ott feszült benne a polgár (pedáns szerkesztő) és a művész (a valóság fölött szárnyaló író) feloldhatatlan ellentéte.

Művészetére a szecesszió stílusirányzata hatott: indázó mondatszerkezetei, az írásaiban ábrázolt hangulat szemléletessége, a fantasztikum, különlegesség megragadása valóban sajátossá és lebegővé teszik alkotásait. Egy Cholnoky novella akkor találja meg igazán az olvasót, ha az szivarfüstbe burkolózik, és aranyló konyakot vagy rumot kortyolgat, miközben az őszi este fanyar illata száll be az ablakon.

Cholnoky imádott utazni, kedvenc városa Fiume volt, amely sokszor megjelenik helyszínként a dalmát kalandor – Amanchich Trivulzió – történeteit elmesélő írásaiban. Életében négy novelláskötete jelent meg, amelyekben fantasztikus, humoros novellák és korának töprengő alakjairól szóló „kortársi pillanatképek” kaptak helyet.

Az élete gyertyáját két kanócon égető író, szerkesztő 1912-ben tüdőbajban hunyt el. Cholnoky Viktornak nincs elődje, és nincs utódja a magyar irodalomban, prózája a kor hangulatában gyökerezik, és mindenképpen figyelemreméltó tény, hogy irodalmi munkássága a 20. század végén újra előtérbe – és az őt megillető helyre – került.

Szaksz Balázs

További képek

Szaksz Balázs

További cikkek

Múltbanéző
Medgyaszay István: aki megtervezte a 110 éve épült veszprémi színházat
Medgyaszay István keze nyomát a mai napig magán viseli Veszprém belvárosa – sőt, a Petőfi Színház tervezett rekonstrukciója révén a megyeszékhely egyik ikonikus épülete visszanyeri azt az arculatát, amit az építész annak idején megálmodott neki.
Múltbanéző
Épületeket alkotott, városképet alakított
A századforduló időszaka Veszprémben is a nagy építkezések korszaka volt. Az ekkor alkotó Csomay Kálmán építőmester keze munkájának nyomát is hosszú időre megőrizte a város.
Múltbanéző
A LÁNCOS KÖDLOVAG
Ma még mindenki tudja Veszprémben, hogy ki volt az a bőrdzsekis, fémes, színes arc, aki szeretett leülni egy-egy kávéra, aki fáradhatatlanul rótta a város utcáit télen, nyáron. Szilágyi Lackó festő. Már életében kultuszfigura lett. Ő volt a punk festő, az avantgárd művész. Nekem – és sokaknak: Lackó.
Múltbanéző
MEGALKUVÁS NÉLKÜL
Egry József a 20. századi magyar festészet egyik legkiemelkedőbb, legeredetibb, egyetlen művészeti iskolához sem kötődő alakja, aki a nyomorból indulva jutott el a legmagasabb szintű művészetig. „Az igazi alkotó, mindegy, hogy milyen származású: proli vagy herceg, a rangja isteni.”
Múltbanéző
A CSILLAGOK FELÉ
Egyszerű veszprémi iparos család sarjaként megjárta Münchent, Brüsszelt, Párizst, Itáliát – szobrászművészete a kor kiemelkedő alkotói közé emelte, ám korai halála nem tette lehetővé az életmű kiteljesedését. Csikász Imre az örök lehetőség marad a magyar képzőművészet történetében, aki ennek ellenére számos kiemelkedő alkotással gazdagította hazánk művészetét.