Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Mozgatórugóm a vendégek öröme

Kávészünet
2015. augusztus 31. 10:48

Folyamatos pörgésben van, mindennapjai a vendégek körül forognak. Biztos kézzel vezeti vállalkozását, határozott és maximalista, de a csapatmunka és az empátia is fontos számára. Rádóczy Andreával, a balatonfüredi Hotel Silverine Lake Resort****superior tulajdonosával beszélgettünk.

Családi indíttatás miatt választotta a turisztikai pályát?
Nem, de német speciális nyelvi tagozatra jártam a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnáziumba, és az idegen nyelv elsajátítása, valamint a város – azaz Balatonfüred, mint első számú turisztikai desztináció a Balaton partján – egyértelműsítette számomra, hogy a turizmus, a szállodaipar felé orientálódjam. Mikor közelről megismertem ezt a kihívásokkal teli, mindig a legmagasabb készültségi fokon pörgő csodás szakmát, igazolást nyert döntésem helyessége.

Mi teszi csodássá?
Folyamatosan azért dolgozunk, hogy olyan hangulatot és környezetet teremtsünk vendégeinknek, amely elégedettséggel tölti el őket: az ő örömük óriási pozitív löketként hat rám.

Női menedzserként tevékenykedik, miközben az általános tapasztalat szerint még mindig „nehéz áttörni az üvegplafonon”. Ön miként tud dolgozni ebben a világban? Érezhető az elfogadás a kollégák részéről?
Nőként nagyon nehéz megbirkózni a mindennapokkal, küzdeni kell az elismerésért. A szállodán belül szerencsére nincs gond, remekül tudom irányítani a csapatot. Az üzleti életben viszont számos tárgyalás alkalmával tapasztalatom, hogy nem feltétlenül tekintenek egyenrangú partnernek a férfiak. Újra és újra bizonyítanom kell, hogy én is ugyanazokkal a koordinátákkal indulok a piacon.

Vezetőként milyen szellemiséget képvisel?
Nincs könnyű dolguk a kollégáimnak, mert állandóan pörgök, és ugyanezt várom el tőlük is. Maximumra törekszem, azt szeretem, ha minden olajozottan működik, és nincs üresjárat a napi tevékenységünkben – különben rögtön válságstábot hívok össze a probléma megvitatására. Ugyanakkor nőként nagyon empatikus vagyok: minden helyzetben igyekszem segítséget nyújtani.

A Hotel Silver Resorttal milyen célt tűzött ki maga elé?
Dinamikusan fejlődő szálloda létrehozását, amely Balatonfüred egyik központi helyévé válhat, és igazi ékszerdobozként hat. Úgy érzem, ez maradéktalanul sikerült. Mediterrán udvart alakítottunk ki a hotel körül, szabad bejárást biztosítva a turistáknak a partra és az egész évben nyitva tartó üzletekhez, de a szállóvendégek számára is megmaradt a hely intimitása a külső wellness részlegen. Büszke vagyok rá, hogy télen is magas kihasználtsággal működünk.

Közben pedig a fejlesztések sem maradtak el.
Négycsillagos wellness- és konferenciahotelként nyitottunk 2006. december 15-én, majd Hotel Stars minősítést szereztünk, és superior kategóriába léptünk. Nagy az elvárás felénk, de nem bánjuk: az a dolgunk, hogy kielégítsük a vendégek igényeit, amely jogosan nő. Nem dőlhetünk hátra elégedetten, mindig magasabbra kell helyeznünk a lécet. A gazdasági válság megmutatta: egy szállodát felépíteni könnyű, az igazi kihívás jól üzemeltetni és válságban is talpon maradni. A kitartásunknak köszönhetjük, hogy 2012-től elkezdődhettek a fejlesztések: sókabin, szabadtéri finn szauna, beach bar épült, és kávéház nyílt.

Egy turisztikai vállalkozás sosem független a környezetétől. Milyen Balatonfüred hangulata?
Modern, pezsgő várossá érett, miközben történelmi hangulatát is őrzi: néhány lépésre a vitorlázásra is alkalmas vízparttól reformkori miliő fogad a Vaszary Villával, a Városi Múzeummal, a Jókai Emlékházzal és a Blaha Lujza utcával, amely az én személyes kedvencem is. Csupa kincs vesz körbe minket a tágabb horizonton is: Sajkod, Tihany, a Belső-tó, a Toszkánát idéző Tapolcai-medence.

Tágítsuk a horizontot egy kicsit a jövő felé is. Mit szeretne még elérni?
Régi titkos vágyam, hogy ötcsillagos hotellé váljunk. Tervezzük egy vízi színpad és egy látványszökőkút megépítését közvetlenül a szálloda előtti vízparton, illetve az éttermünkkel összekötve egy panorámateraszra vezető panorámaliftet az udvaron. Gyönyörű kilátás nyílna onnan, főként a Kékszalag idején. Álmokból sosincs hiány, de vallom, kitartással megvalósíthatók.

Rádóczy Andera
Marketingközgazdász – Janus Pannonius Tudományegyetem
Danubius Hotels, balatonfüredi Annabella és Marina Hotel, hévízi Hotel Helikon - értékesítési és marketingigazgató
2006-tól Hotel Silverine Lake Resort****superior - tulajdonos, szállodaigazgató & ügyvezető igazgató

Hotel Silverine Lake Resort****superior
8230 Balatonfüred, Zákonyi F. u. 4.
www.silverresort.hu
Szolgáltatások: wellness- és konferenciahotel, vízi és szaunavilág, szépségkezelések, Portunus étterem, Cafe Amaryllis, jachtkikötő

Díjak:
FIABCI Ingatlanfejlesztési Nívódíj
World Travel Díj
Magyar Turizmus Minőségi Díj

Bertalan Melinda | Fotó: Babják Tamás

További képek

Szaksz Balázs

További cikkek

Kávészünet
Rímeket és kilométereket adni: a balatonfüredi polihisztor
A reneszánsz idején polihisztornak nevezték Leonardo da Vincit, aki az élet különböző területein tevékenykedett. A 21. században általában egy hivatást választunk, építjük a privát jövőt, ami Leonardo számára valószínűleg szokatlan lenne. Gyakori tévhit, hogy több szenvedély nem fér meg egymás mellett. Baranyai Máté úgy döntött, egyiket sem engedi el: fut, sport és kulturális programokat szervez, ír, és fellép az alkotásaival.
Kávészünet
A legszebb almát a fáról
Letisztult külső megjelenés, megbízható működés, egyszerűség, technológiai újítások, sokszínű funkcionalitás jellemzi a márkát, amely betoppanva mindennapjainkba első pillantásos fellángolásból válik életre szóló szerelemmé.
Kávészünet
Nem szabad lemenni a bulvár szintjére
Szenvedélye a kultúra és meggyőződéssel vallja: nem kell temetni a régmúlt értékeit, csak a módszert kell megtalálni, amivel a mában is értékesíthetők. Schmidtné Kositzky Anett-tel, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Kávészünet
„Jó filmet jó színészekkel lehet csinálni”
Szajki Péter filmrendező hat év után újra nagyjátékfilmet forgat Most van most címmel. A huszonkét napos forgatás helyszíne a főváros és annak vidéki környezete, sőt a Balaton is „szerepet kapott”.
Kávészünet
A minőségi fagylalt készítéséhez elszántság kell
Régió szerte híres és szeretett a Füredi korzó fagyizó. Nem véletlenül: aki megkóstolja fagyijukat, nehezen felejti el a mennyei ízeket. Dobó Norberttel, a családi vállalkozás vezetőjével eredtünk titkuk nyomába.