Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Visszafogott nőiesség

Eco-kult
2015. augusztus 23. 14:09

Deli Anett festőművész Veszprémben született. A Képzőművészeti Egyetem elvégzését követően számos egyéni és csoportos tárlata volt az ország különböző kiállítóhelyein. 2011 óta Londonban él. Művészetéről, kiállításairól, az angol főváros nyújtotta lehetőségekről és terveiről beszélgettünk.

Mikor kezdett érdeklődni a művészeti pálya iránt? Mi vonzotta a művészet felé?
Általános iskola végére körvonalazódott, hogy művész szeretnék lenni. Iskolánk igazgatójának, Fülöp Lajos festőművésznek sokat köszönhetek e pálya kiválasztásában. A rajzórákon, szakkörökön egyértelműen kiderült, hogy festő vénával rendelkezem. A visszaigazolás hamar megérkezett: egy általános iskolai rajzversenyen első helyezést értem el. A zirci rajztagozatos gimnázium elvégzését követően a Képzőművészeti Egyetem festő szakán diplomáztam. A művészetben mindig az vonzott, hogy az ember valami újat, maradandót tud létrehozni, megalkotni, ezáltal lenyomatot hagyni a világban; ugyanakkor képes általa felemelni, tanítani.

Festőművészként végzett az egyetemen, munkái mégsem elsősorban vagy kizárólag festményekből állnak. Az enteriőrök, installációk, teregetések túlmutatnak a festészeten. Mi adta, adja ezeknek az alapgondolatát?
Valóban festő szakon végeztem az egyetemen, de képzőművészet jellemzi a munkásságomat. A hagyományos értelemben vett festészet mellett foglalkoztat egy komplexebb világ, amely tartalmaz tiszta festészeti megoldásokat is, de túlmutatva az öncélú festészeten, egy konceptuálisabb irány felé halad, olykor teljesen elhagyva a szó szerinti festészetet. A kapcsolat a kettő között mégis megvan, hiszen a szűkre szabott, helyspecifikus terekben – legyen az akár egy szárítókötél installáció –, a színekkel, formákkal, ritmusokkal ugyanúgy komponálok, ahogy egy képen belül építkezem. Kezdetben belső tereket, enteriőr-részleteket festettem, tapétamintákkal foglalkoztam, a festészeti megoldások érdekeltek; flekkek, lazúrok, nagyítások, s azután lassan kiléptem a térbe. Először kisebb tárgyakat applikáltam a képek felületére, érdekelt a „kép a képben” kompozíció. A vászonra festett virágmintás tapétákra aranyozott keretbe foglalt újabb képeket akasztottam, kép-együtteseket, reliefeket hoztam létre. A kezdeti imitáció egyre konkrétabb irány felé haladt, és a falról leválva jutottam el a tereket behálózó szárítókötelekig, a vidéki hangulatot, olykor kastélytermeket idéző enteriőr-együttesekig, vagy a hanginstallációval egybekötött environmentekig. Izgat a ready made-ként feldolgozott hétköznapi tárgyak egyszerűsége, a giccs határmezsgyéje, és az adott kiállítótérrel, a white cube-bal való helyspecifikus ütköztetés, kontraszt. De ugyanakkor inspirál a külső tér, az exteriőr is, mint a teregetés land art iránya.

Az Ön által használt színek, formák, motívumok, anyagok rendkívül nőiesek. Ez a fajta nőiesség önkifejezés, vagy inkább vágy annak megélésére?
Úgy érzem, teljes összhangban vagyok a színeimmel, motívumaimmal. Intimitással fűszerezett enteriőrjeimben rátaláltam önmagamra. Kiteljesedve, őszintén felvállaltam feminin vonásaimat, olykor direkt módon, rákontrázva erősítettem a nőművészet felé vezető utamat. Olyannyira, hogy ma már a feminizmus, mint téma áll a művészetem középpontjában. Rejtett, utalásokkal teli,

visszafogott nőiség/nőiesség jellemzi világomat.

Egyszerűségre, sokszor talán trivialitásra törekszem, s nem áll módomban túlmagyarázni alkotásaimat. Sejtetve mutatok/takarok, kiteregetem a szennyest, felteszem a kérdést, de a történet továbbszövését, kibontását, a befejezést a nézőre bízom.

Kinek a munkássága van hatással a művészetére, kik inspirálják?
Sarah Lucas provokatív művészetét említeném, annak ellenére, hogy én sokkal finomabb irányt képviselek, mint ő. Karla Black térszobrai, anyaghasználata, színei inspirálnak, az ő munkásságával teljesen azonosulni tudok. Nagy tisztelője vagyok Louise Bourgeois és Eva Hesse művészetének. S a magyar alkotók közül Drozdik Orsolya feminista művészetét emelném ki.

Melyik kiállításaira a legbüszkébb?
2007-ben állíthattam ki a budapesti Ludwig Múzeumban, erre a csoportos kiállításra vagyok a legbüszkébb. Egy évvel a diplomavédésem után nagy lehetőség volt számomra ezen a tárlaton való részvétel. Diplomamunkámmal nyertem el az Essel pályázat tíz kiválasztottjának csoportos kiállítási lehetőségét. Hihetetlen profizmussal, szabad kezet kapva installálhattam új kép-együtteseimet steril múzeumi térbe. Egyéni kiállításaim közül pedig a veszprémi Angolkert (2009) című tárlatot emelném ki, mely a Várgalériában volt.

Jelenleg Londonban él. Miért pont az angol fővárosra esett a választása?
2005-ben nyertem el egy három hónapos Erasmus ösztöndíjat Londonba; ekkor jártam először az angol fővárosban. Hihetetlen kultúrsokk ért, de akkor még nem éreztem, hogy itt kellene élnem. A külföldi inspiráció évekig eltartott; lediplomáztam, csoportos és egyéni kiállítások sora következett, élveztem a fiatal pályakezdő időszakot. Alkotókört vezettem, művésztelepeket szerveztem, és óraadóként egy alapítványi iskolában művészetet tanítottam. Komplex volt körülöttem minden, de mégis éreztem valaminek a hiányát, az újnak a lehetőségét, és azt, ha nem próbálom meg a londoni kihívást, akkor az egy életen át nyitva maradó kérdést hagy bennem. A választásban az is szerepet játszott, hogy a fejlődés útját láttam ebben a városban. Élhető, pulzáló metropolisz, rengeteg kulturális inspirációval, sokszínűséggel és új lehetőségekkel.

Londonban hol tudott megnyilvánulni?
A környéken, ahol lakom, Southeast Londonban, Forest Hill-en volt kiállításom, a C&C Gallery-ben. A nagy „westend”-es áttörés még nem érkezett meg, de azt hiszem, lépésről lépésre kell haladnom, s

újra kell építenem önmagam.

Idegen terepen ez talán hosszabb folyamat. Rengeteg a lehetőség, de van egy szint, egy kialakult értékrendem, amely alá már nem szeretnék menni.

Mennyiben más a londoni művészeti élet, mint a hazai?
Elsősorban más a lépték – mind a mennyiség, mind pedig az eredetiség tekintetében. Friss, pulzáló, lendületes. Nap mint nap beleütközik az ember valami újba; nem találkozik replikákkal, bátran lehet önmaga anélkül, hogy menne a kész minta után.

Londonban kevés kiállításon szerepelt. Nem lenne jobb itthon élni, és aktív részese lenni a magyarországi művészeti életnek?
Nem, egyelőre jól érzem magam itt. Kihívásnak tekintem, amely előrelendít. Ahogy már említettem, ez hosszú folyamat, s nem hiszem, hogy a későbbiekben londoni tartózkodásom kizárná a magyarországi művészeti életben való aktív részvételemet.

Életében a művészet mellett a legfontosabb szerepet a kerékpározás tölti be.
Igen, a művészet mellett a kerékpársport a másik nagy szerelmem. E két pólus folyamatosan szinten tartva, egymást erősítve van jelen mindennapjaimban. Úgy érzem, egyik nélkül sem lenne teljes az életem; kiegészítik egymást, így vagyok kerek egész. Gyakorlatilag gyermekkorom óta különböző szinten, de versenyszerűen kerekezem. Számos győzelmem mellett a magyar bajnoki címeimre vagyok a legbüszkébb.

Milyen tervei vannak a közeljövőben?
Célom egy nívós londoni galériához bekerülni, s csak a szakmára koncentrálni: festeni, installálni, kiállítani. Rengeteg új tervvel felvértezve, a megfelelő lehetőségre várva megmutatkozni, robbanni.

Deli Anett 1981-ben született Veszprémben. A Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végzett, 2001 óta rendszeresen kiállító művész. Egyéni és csoportos kiállításokon mutatkozott be többek között Budapesten, Veszprémben, Szentendrén, Győrben, Balatonfüreden és külföldön (Londonban, Hagenben) is. 2011 óta Londonban él és alkot. Elsősorban sorozatokban gondolkodik, melyek darabjai kapcsolódnak egymáshoz, és nem sorolhatók kizárólag a festészet témakörébe. Teregetései, enteriőrjei, installációi, environmentjei esetében a műterem és kiállítótér mindig egységben van egymással. Az utóbbi években egyik legkedveltebb motívuma a rozetta, mely ugyancsak erősíti a művészetére jellemző nőies hangvételt.

Dohnál Szonja ǀ Fotók: Deli Anett

További képek

Szaksz Balázs

További cikkek

Eco-kult
„Nem akarom elkiabálni, de rajtam van az Isten keze”
Trokán Anna jelenleg szabadúszó színésznőként, de ami ennél is fontosabb, családanyaként éli az életét. Mint mondja, már várja, hogy a színpadra visszatérjen, de akkor lenne igazán boldog, ha a színház és a család egyensúlyát megtalálná. Rengeteget sportol; a mostani beszélgetésünk is egy futóverseny miatt jöhetett létre…
Kultúra
A felfedezés legalább akkora öröm, mint a kész fotó
Mindig is tudtuk, hogy a Balaton szép, de talán más szemével kellett néznünk, hogy rájöjjünk, mennyire. Mert a fiatal fotós, Orbán Péter kétségtelenül látja a tájat: elszántan kutatja a különleges pillanatokat, a nem mindennapi szögeket, és ez a képeken átütő szenvedély bennünket is arra késztet, hogy újra felfedezzük a vidéket.
Eco-kult
A múzeum, ami nem fél hatásos lenni
A magyar emlékezetpolitika egyik legbátrabb és leghatásosabb intézménye működik Várpalotán immáron 16 éve. A Trianon Múzeum nem burkolózik a nemzetgyászba, de kendőzetlenül tárja fel a békediktátum okait és hatásait. Trianon 100. évfordulóján a Zichy-kastélyban működő intézmény is jelentős fejlesztésen esik át, miközben megőrzi és erősíti eredeti küldetését.
Kultúra
A veszprémi festőművész projektekben gondolkodik
Mit ad neki, és miért kell megküzdenie egy képzőművésznek, aki Európa egyik kulturális fővárosában él és alkot? Mit jelent az, ha valaki projektszerűen fogja fel a művészetet, ami kreatív kiteljesedés mellett egy teljes munkaidős hivatásnak is felfogható? Csík Richárd festőművésszel utaztunk a nyugat-európai galériák fényűző pompáján át a veszprémi műtermekig.
Eco-kult
„Nagyon rá tudok hangolódni az emberekre”
Csemer Boggie énekesnő nevét a Parfüm című dal kapcsán jegyezte meg az ország, majd később, az Eurovíziós Dalverseny mezőnyében tűnt fel, ahol a magyar delegáció küldöttjeként utazott ki Bécsbe. Már akkor sem csak az országot, de egy fontos ügyet is képviselt, ahogy azóta is újabb és újabb – mindenkit érintő – fontos témákkal foglalkozik dalain keresztül. Hozzánk egyenesen egy rádióinterjúról érkezik, elegánsan, jókedvűen, második kisbabájával a hasában…