Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Mediterrán vidéki hangulat panorámával fűszerezve

Gasztro
2015. június 14. 15:13

Negyedik szezonját kezdte meg idén a tihanyi Echo Residence-ben működő étterem, a Karolina Fűszerkertje. A Karolina név ismerősen csenghet az északi parton, de mégsem azonos a füredi kávézóval. Fábián László étteremvezetővel beszélgettünk.

A Karolina Fűszerkertje mennyire alkot egységet a balatonfüredi Karolina Kávéházzal?
A Schindele testvérek elképzelése a Karolina Kávéházzal annak idején az volt, hogy családi receptekből készült süteményeket, lekvárokat és más egyéb termékeket forgalmazzanak. A Fűszerkertben is úgy érezzük, erre van kereslet, ugyanis egyre többen igyekeznek az egészségükért tenni. Az emberek benyomása ma az, hogy az otthoni még mindig jobb, mint az iparilag előállított élelmiszer. A Fűszerkert „imázsa” ennek megfelelően igyekszik ezt tükrözni, és azt az életérzést és minőséget biztosítani, amelyet a régióban a Karolina Kávéház már megteremtett. Azonosak az elképzelések, többek között ezért is volt hasznos a velük létrejött fúzió.

Az arculat nem teljesen ugyanaz…
Természetesen egy kávéház és egy étterem két különböző struktúrát jelent, és nem várható el egyiktől sem, hogy ugyanazt a funkciót töltse be, mint a másik. Ennek megfelelően a Fűszerkert berendezései, arculata és anyaghasználata a kávézóhoz képest visszafogottabbnak mondható. A szellemiség ugyanaz, együtt örülünk a másik sikereinek, de nem akarjuk egymást másolni.

Milyen a konyha sajátossága, kevés ételt kínálnak, avagy sokat?
Mivel nyáron sok fine dininghoz szokott vendég fordul meg nálunk, így főleg ezt az igényt igyekszünk kielégíteni. Ám azok a turisták is megtalálják nálunk a számításukat, akik jobban szeretnének „elmélyülni” egy-egy fogásban, hiszen mi Budapest belvárosi éttermeihez képest nagyobb adagokat szolgálunk fel. Nálunk nincs standard étlap, gyakran cseréljük a kínálatot, mivel inkább a friss ételeket preferáljuk. A szezonalitásra helyezzük a hangsúlyt, ezért mindig az idénynek megfelelő alapanyagokkal dolgozunk, és ami megtetszik a vendégeknek, azokat tovább étlapon hagyjuk. Létezik azonban pár fogás, amely gyakran megtalálható nálunk, ilyenek például a fogasból, a bárányból és a mangalicából készült ételek. A tihanyi mediterránra ugyanaz jellemező, mint Toszkánára vagy Provance-ra, ennek megfelelően sokszor az ételeinkben is hangsúlyos a mandula és a levendula.

„Helyi alapanyagokból…”

Milyen alapanyagokkal dolgoznak?
Arra törekszünk, hogy helyi alapanyagokból előállított ételeket készítsünk, például a konyhában használt fűszereket a saját a teraszunkon nevelgetjük: a négyféle zsályát, a hat különböző mentát, a majorannát, a rozmaringot, a kakukkfüvet és a lestyánt is. Nincs rajtuk semmi permet! Ez egészségügyi okokból is kedvezőbb, hiszen jobb olyan élelmiszert fogyasztani, amely nem utazott előtte pár napot vagy hetet, vagy nem a kamionban érett meg. Sok mindent vasárnaponként a káptalantóti piacon vásárolunk meg. A mangalica, Tekeres-völgyi sajt és a borok nagy része is a környékről származik.

Ön mit fogyaszt szívesen?
Nagyon kedvelem a magyarországi bárányok húsából készült ételeket. A báránygerinc médiumra sütve hihetetlenül finom étel. A magyar bárány minőségét jelzi, hogy Nyugat-Európában is az egyik legdrágább. Kevesen tudják, de a bárányhús például fogyaszt. Egyetlen dologra kell csak figyelni: olyan köretet adjunk hozzá, amely nem nehéz szénhidrátokból áll.

Tihanyban ülünk. Ön szerint mi eredményezi a hely varázsát?
A hagyományos építészeti stílus, az apátság, a Belső-tó, a falu hangulata és a Kopasz-hegyről nyíló balatoni panoráma. Ebbe illeszkedik bele a Karolina Fűszerkertje is, ahol igyekszünk vidéki és családi hangulatot teremteni a vendégek számára – és ez a lényeg.

Fábián László a kilencvenes évek előtt kezdte a vendéglátást, a szocializmus éveiben Nyugat-Németországban közel 80 szállodában dolgozott különböző speciális hetek keretein belül. 1990-ben jelölték a francia gasztronómia lovagrendjére. A kilencvenes évek elején előbb a budakeszi Tanne Hotelben dolgozott, majd a Rézkakas és a budai várban levő Király Étterem üzletvezetője volt, utóbbinak később tulajdonosa lett. Ezt követően nyitotta meg Vas megye első ír pubját. Ezenkívül étterme volt Bécs legnívósabb kerületében és Horvátországban is. Jelenleg Nemesgulácson él, és élvezi a vidéki élet örömeit.

Gesztesi Ákos
Fotó: Babják Tamás

További képek

További cikkek

Gasztro
Prémium pástétomok a Nivegy-völgyből
Borászkodás közben jött rá, hogy érzi és tudja is a pástétomkészítés egyszerűnek nem mondható csínját-bínját. Veres Zsuzsanna kislányai születése óta készíti termékeit a Nivegy-völgyben, ahol – Budapest után – megtalálta második otthonát.
Gasztro
Minőségi kerékpáros falatozó épül Nemesvámoson
Hamarosan megnyitja kapuit a Kétkerekes Völgykapu szomszédságában Nemesvámos új biciklis büféje, ahol a környékbeli termelők alapanyagainak felhasználásával készült ételekből falatozhatunk modern környezetben. A hely nem csak kerékpárosoknak szól, sőt, a fejlesztésére már most vannak tervek.
Gasztro
Ez a balatoni krokodil nem harap
Létezik a Balaton-felvidéken egy hüllő, amelyet csak akkor látni, ha egy bizonyos dombról nézzük. Csali János borászt 2010-ben annyira megihlette az „állat” látványa, hogy pincészetét is róla nevezte el. 2020-ban borászatából, a Csali Szőlőbirtokról került ki Veszprém megye bora.
Gasztro
A jó kenyér csak víz, liszt és só
Már a környéken is más az illat, mint egy átlagos pékség közelében. Az idén tavasszal nyílt Makmoiselle pékség kizárólag kovásszal készült prémium termékeket árul, a veszprémiek hamar rá is kaptak az ízére.
Gasztro
A visszajelzés a jó fagyi titka
Veszprém az éttermeivel ellentétben sosem volt híres a fagylaltjairól. 2020-ban viszont a Völgy Fagyizó különdíjat nyert a Balaton Fagyija versenyen, így a város is felkerült a fagyitérképre. Meglátogattuk a vár alatt üzemelő műhelyt.